Битва за Україну. День шістдесят п’ятий

Битва за Україну. День шістдесят п’ятий

Укрінформ
Палата представників США ухвалила закон про ленд-ліз для України

ОБСЄ заявило, що закриває Спеціальну моніторингову місію в Україні. ЗСУ звільнили від російських загарбників село Руська Лозова Харківської області, а на півдні України ракетно-артилерійські підрозділи вразили 11 цілей ворога. За 65 днів війни полк «Азов» в нерівних боях в оточенні знищив щонайменше 1157 окупантів. Перемога буде за нами! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію на шістдесят п’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 7 ЦИТАТ

  1. Джо Байден, президент США: «… Скажу чітко: ми не дозволимо росії вдаватися до залякування чи шантажу, щоб уникнути санкцій. І ми не дозволимо їй використати нафту для уникнення наслідків своєї агресії».

  1. Антоніу Гутерреш, генеральний секретар ООН: «Дозвольте мені бути гранично ясним: Рада Безпеки не спромоглася зробити все, що в її силах, аби запобігти цій війні та зупинити її».

  1. Вікторія Нуланд, заступник держсекретаря США: «Наша ціль – домогтися, щоб ця війна завершилася стратегічною поразкою для володимира путіна. Ми хочемо, щоб ця військова авантюра коштувала йому та його режиму надмірно дорого».

  1. Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ: «росія вдарила по Києву крилатими ракетами саме під час візиту в нашу столицю генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша та прем’єр-міністра Болгарії Кирила Петкова. Цим огидним актом варварства росія ще раз демонструє своє ставлення до України, Європи та світу».

  1. Жозеп Боррель, високий представник ЄС: «Маріуполь – європейський Алеппо. Місто, зруйноване до основи. З тисячами загиблих мирних жителів…».

  1. Вольфганг Бюхнер, представник федерального уряду: «Дії російської сторони є нелюдськими. Це відбувається на очах світової спільноти, що вкотре показує, що путін та його режим не мають жодної поваги до міжнародного права»

  1. Мелінда Сіммонс, Посол Великої Британії, яка повернулася до України: «Це була довга дорога, але воно того було варте. Так добре знову бути в Києві».

БОЙОВІ ДІЇ

Збройні Сили України знищили близько 23 тисяч (+200) російських військових,  танків ‒ 986 (+16), бойових броньованих машин ‒ 2 418 (+29), артилерійських систем – 435 (+4), РСЗВ - 151, засобів ППО - 73 (+1), літаків – 189 (+2), гелікоптерів – 155, автомобільної техніки – 1 695 (+7), кораблів / катерів - 8, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 229 (+14), спеціальної техніки - 31, пускових установок ОТРК/ТРК - 4.

Ситуація на фронтах за ніч проти 28 квітня:

  • росіяни атакували столицю України ракетами – два влучання зафіксовано в Шевченківському районі. 1 людини загинула, 10 людей постраждало. У Київській області ворог завдав ракетного удару по інфраструктурі Фастівської громади. Поранені дві людини.
  • У Донецькій області росіяни скоїли ракетний удар по околицях Краматорська. У Маріуполі ситуація без змін.
  • На Луганщині упродовж доби агресор обстрілював Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Гірське, Привілля.
  • Вночі тривав обстріл житлових районів Харкова із артилерії та РСЗВ, росіяни безперервно обстрілювали Харківський район, Покотилівку, Хроли, Котрярі.
  • У Херсонській області лунають вибухи, тривають ворожі обстріли.

Генштаб оперативна інформація на 18:00 28 квітня

  • На Ізюмському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на веденні розвідки та завданні вогневого ураження підрозділам ЗСУ. Окупанти наводять додаткові понтонно-мостові переправи через річку Сіверський Донець.
  • На Донецькому та Таврійському напрямках ворог намагаються вести наступ на Лиманському, Сєверодонецькому та Попаснянському напрямках. Противник продовжує спроби встановити повний контроль над населеними пунктами Рубіжне та Попасна. На Курахівському напрямку угруповання окупантів посилено додатковими артилерійськими підрозділами зі складу 1-го армійського корпусу.
  • В Маріуполі ворог основні зусилля зосереджував на блокуванні підрозділів наших військ в районі заводу “Азовсталь”, а також перекидав частини підрозділів з Маріупольського на Курахівський напрямок.

ЗСУ звільнили від російських загарбників стратегічно важливе село Руська Лозова Харківської області. На півдні України ракетно-артилерійські підрозділи Збройних сил України вразили 11 цілей ворога.

У Маріуполі одна зі спроб російських загарбників атакувати в районі меткомбінату «Азовсталь» закінчилась їх втечею та втратами - Петро Андрющенко, радник мера Маріуполя

«УКРІНФОРМ»: За 65 днів війни полк «Азов» знищив щонайменше 1157 окупантів.

Ворог з території російської федерації обстріляв Сумщину. Прикордонники зафіксували прильоти понад тридцяти мінометних мін, випущених з боку російського села Городище. Також російський гвинтокрил обстріляв українську територію у Сумській області некерованими ракетами.

В окупованій Киселівці (Чорнобаївська сільська громада Херсонської області) відбулась перестрілка між військовими РФ чеченської та бурятської національності. Точна кількість поранених і загиблих наразі невідома – Генштаб

«УКРІНФОРМ»: Така приємна новина! Хай стріляють одне одного, нашим хлопцям менше буде роботи!

У міністерстві оборони США повідомили, що частина російських військ залишає район Маріуполя та просувається на північний захід.

ОБСЄ закриває Спеціальну моніторингову місію в Україні

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

В Україні внаслідок повномасштабної агресії російської федерації загинули 219 дітей та понад 398 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

У Києві від початку повномасштабного російського вторгнення поранено 435 мирних мешканців, понад 100 загинули.

У Миколаєві ракетним ударом російські війська зруйновали виробничі приміщення підприємства, яке виготовляло будівельні матеріали. На Дніпропетровщині війська рф з "Градів" обстріляли села Велика Костромка і Мар'янське, а також село у Великомихайлівській територіальній громаді.

Французькі експерти допоможуть з ідентифікацією невпізнаних у Бучі — Ірина Венедіктова, генпрокурор України.

Журналістка «Радіо Свобода» Віра Гирич загинула внаслідок російського обстрілу Києва ракетами 28 квітня. У Маріуполі від ворожих снарядів загинула 14-річна важкоатлетка Аліна Перегудова, разом із нею загинула і її матір.

«УКРІНФОРМ»: За час війни вбито під час виконання професійних обов`язків 7  журналістів, 15 зникли безвісті, 14 загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів не під час виконання професійних обов`язків, 9 було поранено внаслідок обстрілів російських окупантів, 8 журналістів захоплено та викрадено.

УКРАЇНА

Уряд прийняв зміни до державного регулювання цін на нафтопродукти, які дозволять протягом 7 днів вирішити питання дефіциту пального на АЗС, яке виникло в деяких регіонах України.

Міністерство економіки та Міністерство енергетики проводять постійні консультації з паливними компаніями, аби розв’язати цю проблему.

У районі Гостомеля відкрили тимчасову переправу через річку Ірпінь

Посольства Нідерландів і Азербайджану відновили роботу в Києві

Депутати Хмельницької міськради проголосували за перейменування в обласному центрі 45-ти вулиць.

ЕКОНОМІКА

Кабінет міністрів виділив Міністерству оборони 119 млрд грн, Міністерству внутрішніх справ 28 млрд грн. Переміщені особи в рамках державних програм підтримки вже отримали 2,6 млрд грн.

Україна отримала від Світового банку €88,5 мільйона грантової допомоги

Перше судно з українським зерном завантажили для експорту водному з  портів Румунії

Станом на 29 квітня на спецрахунку, відкритому НБУ для підтримки Збройних сил України, залишається майже 16 млн гривень. Загалом на потреби військових перераховано вже понад 15,6 млрд гривень.

У I-му кварталі збиток банківського сектору України становив 160 млн грн — НБУ

Житомирська область отримала перші 100 млн грн на ліквідацію наслідків бойових дій.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Палата представників США ухвалила закон про ленд-ліз для України

«УКРІНФОРМ»: За законопроєкт проголосували 417 конгресменів, проти - десять.

Від початку широкомасштабного збройного вторгнення росії в Україну, 24 лютого, Польща передала Києву озброєння та амуніції на 7 млрд злотих (понад 1,6 млрд $).

Криптобіржа Binance заблокувала криптовалютні акаунти родичів кремлівських чиновників.

Норвегія закриє свої кордони та порти для російських вантажівок і кораблів, таким чином приєднавшись до останнього раунду санкцій, запроваджених Європейським Союзом проти росії.

Міжнародна федерація університетського спорту (FISU) вирішила перенести літню Універсіаду 2023 року з Єкатеринбурга.

Конгрес США готовий підтримати запити президента Байдена щодо виділення $33 млрд задля допомоги Україні, а також щодо притягнення посадовців і олігархів рф до відповідальності за розв’язану проти України війну.

ВОРОГ

На фармацевтичному підприємстві «Синтез» у російському обласному центрі Кургані стався вибух.

На параді 9 травня у москві не буде нікого з іноземних лідерів

«УКРІНФОРМ»: Навіть друга-лукашенка не запросили, а більше то і запрошувати нема кого…

Росія заплатила валютою за євробондами, намагаючись уникнути дефолту

«УКРІНФОРМ»: Зараз рф вдалося уникнути дефолту, але всі розуміють, що його не уникнути і це буде скоро.

Центробанк рф очікує, що за підсумками 2022 року інфляція становитиме 18-23%. ВВП, за прогнозами регулятора, цього року скоротиться на 8-10%.

«УКРІНФОРМ»: Мало!

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-