Битва за Україну. День шістдесят четвертий

Битва за Україну. День шістдесят четвертий

Укрінформ
ПАРЄ проголосувала за термінове створення трибуналу для розслідування злочинів рф в Україні, включно з відповідальністю військово-політичної верхівки

Президент США Джо Байден підписав запит у Конгрес із проханням виділити додаткові кошти для України у сумі $33 млрд. росіяни авіабомбами зруйнували операційну в шпиталі на Азовсталі, а в Мелітополі українські військові підірвали єдиний залізничний міст, яким росіяни завозили техніку і боєзапас з Криму. ЗСУ відновлено контроль над н/п Кутузівка в Харківської області. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію на шістдесят четвертий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 7 ЦИТАТ

  1. Ліз Трасс, глава британського МЗС: «Війна в Україні – це наша війна – це війна кожного, тому що перемога України – це стратегічний імператив для всіх нас».

  1. Джо Байден, президент США: «Ми не нападаємо на росію, ми хочемо допомогти Україні захистити себе від російської агресії».

  1. Ентоні Блінкен, держсекретар США: «Україна має сама вирішувати, чи атакувати об'єкти на території росії».

  1. Кая Каллас, премʼєр-міністр Естонії: «Газ може бути дорогим, але свобода - безцінна».

  1. Карім Хан, прокурор МКС: «… Уже 43 країни звернулися до Міжнародного кримінального суду щодо ситуації в Україні. І таке відбулося вперше».

  1. Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «НАТО і ЄС стоять поряд у солідарності з Україною. На цей час союзники по НАТО виділили та надали Україні військову допомогу щонайменше на 8 мільярдів доларів і продовжують її нарощувати».

  1. Серджо Маттарелла, президент Італії: «Агресія росії надає додатковий імпульс єдності європейських країн і народів, які вірять у мир, демократію та повагу до міжнародного права. Звірячим вторгненням в Україну російська федерація вирішила позиціонувати себе поза правилами, під якими вона сама підписалася».

БОЙОВІ ДІЇ

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 28.04 орієнтовно склали: особового складу близько 22 800 (+400) осіб, танків - 970 (+31), бойових броньованих машин – 2 389 (+47), артилерійських систем – 431 (+10), РСЗВ - 151 (+2), засоби ППО - 72 (+1), літаків– 187 (+2), гелікоптерів – 155 (+0), автомобільної техніки – 1 688 (+22), кораблі /катери - 8 (+0), цистерн з ПММ - 76 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня - 215 (+8). Спеціальна техніка - 31 (+0).Пускові установки ОТРК/ТРК - 4 (+0)

Ситуація на фронтах за ніч на 28 квітня:

  • російські війська намагалися наступати з Херсонщини в напрямку Миколаївської області та Кривого Рогу..
  • обстріл з території рф Сумської області з мінометів: зафіксовано понад 50 прильотів, усі — на території Есманської громади.
  • обстріли східних районів Харкова, росіяни обстрілювали Золочів, Дергачі, Чугуїв Харківської області. В Ізюмському напрямку тривають бої.
  • На Луганщині по 10 разів війська рф обстрілювали Попасну та Лисичанськ, чотири рази, але дуже тривало – Гірську громаду.
  • У Донецькій області Авдіївка, Мар'їнка, Красногорівка, Новомихайлівка, Лиман, Вугледар під постійними ворожими обстрілами. В Маріуполі українські захисники утримують завод "Азовсталь".

Генштаб оперативна інформація на 18:00 27 квітня

  • На Слобожанському напрямку ворожі підрозділи наступали на позиції Сил оборони України на напрямках Бражківки та Довгенького. Успіху не мали, зазнали втрат та відійшли. Також окупанти безуспішно намагалися взяти під контроль основні об’єкти Великої Комишувахи.
  • На Донецькому і Таврійському напрямках ворог намагався повністю захопити Рубіжне, але успіху не мав, зазнав втрат і відступив.
  • На Курахівському напрямку ворог безуспішно намагався наступати у напрямках населених пунктів Солодке та Новомихайлівка.
  • У Маріуполі основні зусилля ворог зосереджував на блокуванні наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь” з метою недопущення їх прориву.
  • На осі Донецьк - Запоріжжя ворог проводив наступ у напрямку населених пунктів Нескучне і Времівка, успіху не мав.
  • На Південнобузькому напрямку успішно відбито спробу штурму противника в районах  населених пунктів Олександрівка, Таврійське; Іванівка та Заградівка.

Силами оборони України відновлено контроль над н/п Кутузівка Харківської області - Генштаб

В Якимівці Мелітопольського району Запорізької області підірвано залізничний міст, яким російські військові доставляють зброю та паливо з окупованого Криму

«УКРІНФОРМ»: Мелітопольські партизани працюють), а росіяни в паніці: цей міст це єдине залізничне сполучення з Кримом.

У Запоріжжі ворог завдав ракетного удару по приватному сектору. За минулу ніч російські окупанти нанесли по Маріуполю близько 50 авіаударів та скинули велику кількість фосфорних бомб. російські війська обстріляли українську територію біля пункту пропуску «Сеньківка» у Чернігівській області.

Звільнено з полону 45 наших людей: 13 офіцерів та 20 солдатів (з яких 5 поранені).Також повертаємо додому 12 наших цивільних

«УКРІНФОРМ»: Від початку війни це вже 6-й обмін полоненими.  За цей час було звільнено близько 250 наших.

До Ізюма особисто приїхав начальник генерального штабу збройних сил РФ, генерал Валерій Герасимов, щоби здійснювати командування військами на Донбасі - ЗМІ.

«УКРІНФОРМ»: ЗСУ ліквідували в Україні 8 генералів, надіємось що цей стане 9-м! А може, це у них тепер такий спосіб самогубства – поїхати на українську війну?

Українські десантники знищили модифікований російський БТР-80 з екіпажем. У Запорізькій області в районі Гуляйполя бійці полку "Азов" узяли у полон кількох мешканців ОРДЛО, мобілізованих російськими загарбниками.

Чорноморський флот Росії, незважаючи на втрати кораблів, зберігає здатність завдавати ударів по українських та прибережних цілях. В цей час у Чорноморській оперативній зоні знаходяться близько 20 кораблів ВМФ Росії, у тому числі підводні човни – розвідка Британії.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

росіяни авіабомбами зруйнували операційну в шпиталі на Азовсталі, є загиблі та поранені

У Тростянці Сумської області починають ексгумацію тіл закатованих та вбитих під час захоплення та окупації міста російськими військами.

Росіяни обстріляли смт Покотилівка у Харківському районі, вже відомо про трьох постраждалих, також є інформація, що люди заблоковані під завалами.

Захоплена росіянами Запорізька АЕС знизила потужність: пошкоджено високовольтну лінію

Внаслідок ракетного удару по Запоріжжю пошкоджено два будинки в приватному секторі, 3 людини отримали поранення, з них 1 дитина.

УКРАЇНА

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із прем'єр-міністром Болгарії Кирилом Петковим, який разом з делегацією прибув до Києва.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш відвідав постраждалу від російських загарбників Бородянку на Київщині.

Україна готова постачати електроенергію до Болгарії, також Україна зацікавлена в диверсифікації постачання газу через використання можливостей Трансбалканського газопроводу – Володимир Зеленський

У хатньої робітниці кума путіна Віктора Медведчука під час обшуку знайшли та вилучили 467 тисяч доларів та 87 тисяч євро.

«УКРІНФОРМ»: Не погано заробляла хатня робітниця у Медведчука. Цікаво, чи знав про це хазяїн?

Кабмін заборонив працівникам держпідприємств віддалено працювати з-за кордону без оформлення відрядження

На Вінниччині СБУ вилучила 20 вагонів з добривами, що належали резидентам рф і прямували до невизнаної ПМР.

Шість українських наукових та освітніх установ увійшли до списку кращих у світі

«УКРІНФОРМ»: До списку увійшли: Харківський фізико-технічний інститут, Інститут сцинтиляційних матеріалів НАН України, Інститут ядерних досліджень, Інститут кібернетики імені В. М. Глушкова, Інститут теоретичної фізики імені Н. Н. Боголюбова та Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

Видатки на освіту в Україні скоротили в 2022 році на 14 млрд грн

СБУ затримала в Черкаській області вантаж із запчастинами до військового обладнання вартістю майже 100 тисяч доларів, який намагалися провезти до росії.

Президент присвоїв звання Героя України генерал-лейтенанту Сергію Наєву, командувачу Обʼєднаних сил ЗСУ та відзначив державними нагородами ще 173 військовослужбовців ЗСУ.

ЕКОНОМІКА

Станом на 28 квітня банки видали кредитів аграріям на 14 млрд 905 млн грн

З початку війни прямі втрати інфраструктури України перевищили $88 мільярдів, а всієї економіки, становлять близько 600 млрд доларів – KSE

Виплата квітневих пенсій профінансована на 100% - Мінсоцполітики

                      

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Парламент Канади визнав злочини росії в Україні геноцидом.

«УКРІНФОРМ»: Раніше парламенти Естонії, Латвії та Польщі теж визнали дії рф в Україні геноцидом.

Президент США Джо Байден заявив, що підписав запит у Конгрес із проханням виділити додаткові кошти для України. Загалом йдеться про 33 млрд доларів. Частина їх під військову допомогу, частина — на економічну.

Німецький Бундестаг схвалив у четвер надання Україні важкого озброєння.

«УКРІНФОРМ»: За це проголосували 586 із 693 присутніх депутатів із правлячої коаліції та опозиційного блоку консерваторів, 100 були проти, семеро утрималися. Цифри, як для Німеччини, вражаючі

Країни ЄС заморозили російські активи на €29,6 мільярда

Фінська влада конфіскувала два спортивні автомобілі Ferrari і два моторні човни, що належать російському олігарху Борису Ротенбергу.

Влада Риги передала Києву 11 автобусів із гуманітарною допомогою

ПАРЄ проголосувала за термінове створення трибуналу для розслідування злочинів рф в Україні

«УКРІНФОРМ»: В резолюції зазначається, що перед трибуналом має постати як військово-політичне керівництво рф, так і безпосередньо ті, хто вчиняв злочини.

Shell відмовилася від купівлі суміші з вмістом російських нафтопродуктів

Американський концерн General Motors передав 50 позашляховиків Chevrolet Tahoe для надання гуманітарної допомоги в Україні.

росію виключили зі Всесвітньої туристичної організації ООН

Швейцарія заблокувала вже близько 9 млрд франків (майже 9,3 млрд дол. США) російських активів

ВОРОГ

Заступник глави радбезу рф  медведєв: «Мабуть, німецьким законодавцям не дають спокою лаври їхніх попередників, які засідали у німецькому парламенті під іншою назвою у минулому столітті. Це сумно для парламенту. Сумно закінчується».

«УКРІНФОРМ»:Це сумно закінчиться для рф.

Ціни на вживані авто у РФ у першому кварталі зросли на 20-50%

У РФ оператори зв'язку піднімають ціни на тлі санкцій і проблем з обладнанням

Мінфін росії оцінив дефіцит бюджету на цей рік у 1,6 трильйона рублів.

У Росії зіткнулися два військові гелікоптери, є щонайменше один загиблий

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-