Битва за Україну. День шістдесят третій

Битва за Україну. День шістдесят третій

Укрінформ
Газпром повністю призупинив постачання газу в Польщу та Болгарію, ЄС назвав це черговою спробою шантажу і готує відповідь

Після зустрічі 40-ка міністрів оборони і ухвалення рішення про постачання зброї України путін почав погрожувати  «блискавичними ударами». Проте Україну і світ уже не залякати. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію на шістдесят третій день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 9 ЦИТАТ

  1. Дмитро Кулеба, міністр МЗС України: «… Ми перейшли в принципово нову фазу, про яку навіть ніхто не мріяв – переведення ЗСУ на натівську зброю, на натівський стандарт. І це вже відбувається… І це історичний момент, це історичний перелом»

  1. Урсула фон дер Ляєн, Глава Єврокомісії:  «Зупинка "Газпромом" в односторонньому порядку поставок газу споживачам у Європі є черговою спробою Росії використати газ як інструмент шантажу. Це невиправдано і неприпустимо. І це ще раз свідчить про ненадійність Росії як постачальника газу».

  1. Роберта Метсола, Президентка Європарламенту: «Європарламент закликає до негайного загальноєвропейського ембарго на постачання енергоресурсів, контрольованих Кремлем. Настав час назавжди покінчити з нашою залежністю від автократів».

  1. Ентоні Блінкен, держсекретар США: «Ту територію, яку російський уряд ще два місяці тому вважав можливим захопити за якихось кілька тижнів, Україна сьогодні утримує міцно»

  1. Ліз Трасс, глава МЗС Британії: «… Ми маємо бути готові до затяжної війни і подвоїти нашу підтримку України. Важке озброєння, танки, літаки - нам потрібно глибоко копнути наші запаси, наростити виробництво».

  1. Володимир Єльченко, колишній постпред України при ООН і експосол України в США: «Зустріч глав оборонних відомств понад 40 країн на авіабазі Рамштайн фактично засвідчила створення антипутінської коаліції, метою якої є перемога України у війні з росією».

  1. Жозеп Боррель,  Високий представник ЄС: «Дії із захисту України від російського вторгнення спрямовані на заперечення закону джунглів, того принципу, що «сила визначає право». У цьому випадку бути «нейтральним» є хибною концепцією… Так «нейтральність», безумовно, може пояснюватися багатьма причинами, починаючи від прихованої підтримки до страху перед репресіями, але на практиці вона підтримує росію в її агресивній війні»

  1. Френсіс Фукуяма, американський філософ: «…Якщо найближчими тижнями вона (війна) закінчиться вигнанням росії з територій, які вона окупувала після 24 лютого, путін зруйнує свою нову армію без будь-якої територіальної вигоди та приведе свою країну до ізоляції на рівні Північної Кореї. Невдача на цьому рівні зрештою матиме наслідки як для самої росії, так і для всіх популістів, що вишикувалися за ним».

  1. Ігор Волобуєв, віцепрезидент російського «Газпромбанку»:  «Я більше не міг перебувати в росії. За національністю я українець, народився в Охтирці (Сумської області - ред.), я не міг більше спостерігати збоку, що творить росія з моєю Батьківщиною. Мій візит – це як покаяння, я хочу відмитися від свого російського минулого. Я хочу залишитись в Україні до перемоги».

БОЙОВІ ДІЇ

ЗСУ з 24 лютого по 27 квітня знищили близько 22 400 (+300) російських військових, танків ‒ 939 (+21), бойових броньованих машин ‒ 2342 (+34), артилерійських систем – 421 (+5), РСЗВ - 149 (+0), засобів ППО - 71 (+2), літаків – 185 (+1), гелікоптерів – 155 (+1), автомобільної техніки - 1666 (+23), кораблів / катерів - 8 (+0), цистерн з ПММ - 76 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня - 207 (+2), спеціальної техніки - 31 (+0), пускових установок ОТРК/ТРК - 4 (+0).

Ситуація на фронтах за ніч на 27 квітня:

  • На Дніпропетровщині обстріляли Зеленодольську громаду, сам Зеленодольск, села Мар’янське та Велика Костромка.
  • У Харкові вночі тривали обстріли. По області протягом доби обстрілювали Золочів, Дергачі, Чугуїв. Ведуться бої на Ізюмському напрямку.
  • Луганщина: практично вся територія області потерпала від обстрілів. Найбільше Рубіжне та Лисичанськ.
  • У Донецькій області Авдіївку обстріли з реактивної артилерії, також були авіанальоти. Світлодарську ТГ (район Зайцево) обстріляли касетними боєприпасами. Мар'їнка, Красногорівка, Вугледар, Лиман всю ніч зазнавали обстрілів з артилерії. Маріуполь – без змін. "Азовсталь" тримається попри те, що бомблять нещадно.
  • У Херсонській області тривають бойові дії в Високопільська, Великоолександрівська, Нововоронцовська, Станіславська ТГ. Вибухи та обстріли були майже на всій території області.

Генштаб оперативна інформація на 18:00 27 квітня

  • На Слобожанщині ворог здійснював систематичні обстріли із артилерії, зокрема і реактивних систем залпового вогню, по містах Харків і Дергачі та населеному пункту Прудянка.
  • На напрямку Ізюм - Барвінкове окупанти здійснили спробу наступу в районі Нової Дмитрівки. Успіху не мають, зазнали втрат та відійшли.
  • На Донецькому і Таврійському противник здійснив невдалу спробу прориву оборони наших військ в районі Курахового.
  • На Південнобузькому напрямку російські окупанти намагалися покращити тактичне положення своїх військ в напрямку Запоріжжя. Успіху не мають, із втратами відійшли.

На Луганщині в районі села Оріхового тривають танкові бої. Ворог двічі вдарив фосфорними снарядами по Авдіївці, ЗСУ відбили спробу прориву

ЗСУ завдали ударів по позиціях ворога на острові Зміїному, влучили в пункт управління і знищили зенітно-ракетний комплекс "Стріла-10". На Запорізькому напрямку внаслідок повітряних ударів авіації знищено чимало техніки та живої сили ворога. На південному напрямку ЗСУ завдали 13 влучних ударів по позиціях російських загарбників:  знищили 21 загарбника та ББМ.

На Одещині російські війська завдали другого ракетного удару по мосту через Білгород-Дністровський лиман.

Україна зберігає контроль над більшою частиною свого повітряного простору – розвідка Британії.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

В Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації загинули 217 дітей, понад 393 – зазнали поранень.

У Сєвєродонецьку на Луганщині російські загарбники обстріляли лікарню, одна жінка загинула.

На окупованих територіях викрадають чоловіків для поповнення «обмінного фонду» – розвідка

У Херсоні загарбники розігнали мітинг проти «референдуму» світлошумовими гранатами, 4 людини постраждало.

«УКРІНФОРМ»: Херсонці не здаються і показують агресору, що Херсон – це Україна! Україна це бачить і ніколи не забуде.

Загарбники вбили понад 430 цивільних осіб на Чернігівщині – прокуратура

УКРАЇНА

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш прибув до України для зустрічі з президентом Зеленським після візиту в росію.

Спікери парламентів Північної Македонії, Румунії та Швейцарії відвідали зруйновані російськими загарбниками міста на Київщині і наголосили на необхідності всебічної допомоги українському народові.

Австрійські дипломати повернулися до Києва

Журналістам дозволили показувати наслідки обстрілів військових об’єктів із затримкою в 12 годин

НЕК «Укренерго» 26 квітня 2022 року надали статус члена-спостерігача європейської мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E.

«УКРІНФОРМ»: Це фактор інтеграції до Європи. В такі дні. Важливо.

У Києві від початку війни 13 особам повідомили про підозру в держзраді та колабораціонізмі

ЕКОНОМІКА

Європейська комісія запропонувала скасувати на один рік імпортні мита на український експорт до Європейського Союзу – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України

Мінфін у квітні продав військових облігацій на ₴20 мільярдів, 176,5 мільйона євро і майже $82 мільйони

На спецрахунку для допомоги ЗСУ залишилося ₴137 мільйонів

Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати, врахувавши особливості воєнного стану.

                      

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер назвав фейком російської пропаганди повідомлення про нібито оплату Австрією російського газу в рублях.

Голова G20 та президент Індонезії Джоко Відодо запросив президента України Володимира Зеленського взяти участь у саміті "Великої двадцятки".

«УКРІНФОРМ»: Поки Україну запросили у статусі гостя, але навіть і так це важливо. США та їхні союзники вимагають виключення Росії з G20, хоча деякі інші країни, зокрема Китай, виступають проти такого кроку. Думається, це питання часу. Скоро Росія не відповідатиме вимогам G20 з чисто економічних міркувань.

МО США створило Центр контролю військової допомоги Україні (ECCU), який займатиметься координацією та «оптимізацією постачання» озброєнь нашій країні з боку Сполучених Штатів та їхніх союзників.

«УКРІНФОРМ»: Міністр оборони США Ллойд Остін заявив про створення міжнародної Контактної групи з питань оборони України за участі понад 40 держав та планують проводити такі зустрічі щомісяця в майбутньому.

Нідерланди припинили видачу віз росіянам. Шведський постачальник олій та жирів іде з росії

МАГАТЕ допоможе Україні повністю відновити усі енергетичні ядерні об'єкти, пошкоджені унаслідок російських обстрілів.

Норвегія виділить 43,7 мільйона доларів на закупівлю зброї для України. Уряд Австралії відправить Києву чергову військову та гуманітарну допомогу у вигляді шести гаубиць, боєприпасів, гуманітарки та енергетичного вугілля.

ВОРОГ

Газпром повністю призупинив постачання газу болгарській компанії «Булгаргаз» та польській PGNiG у зв'язку з несплатою в рублях.

«УКРІНФОРМ»: рф розпочинає газовий шантаж Європи через відмову платити за газ у рублях. З такими їх діями ембарго на газ скоро буде не потрібне

путін погрожує блискавичними ударами тим, хто захоче втрутитися у війну і що усі рішення в цьому стосунку вже ухвалено

«УКРІНФОРМ»: путін погрожує всьому світу, проте він забув, що і світ може діяти блискавично, що він і робить.

Прессекретар путіна пєсков спростував інформацію ООН про домовленість із рф про спільну з МКЧХ участь в евакуації мирних жителів із маріупольської "Азовсталі".

кремль не розглядає можливості обміну Віктора Медведчука на військовослужбовців Збройних сил України.

Очільник Рахункової палати рф Алєксєй Кудрін передбачає "дуже складну ситуацію" для Росії у найближчі 2 роки, лише за базовим сценарієм росіяни очікують цьогоріч падіння ВВП у 8,8%.

У білорусі запроваджують смертну кару за «замах на вчинення актів тероризму»

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-