Рішення саміту в «Рамштайні»: наскільки воно наблизило Україну до НАТО

Рішення саміту в «Рамштайні»: наскільки воно наблизило Україну до НАТО

Укрінформ
Гіпотетичне рішення про вступ України до НАТО стало більш реалістичним, ніж коли-небудь раніше, кажуть експерти. Але є важливіші – епохальніші речі

Наприкінці грудня минулого року міністр оборони України Олексій Рєзніков сказав: «Станемо членами НАТО де-факто, щоб потім стати де-юре». Та от, щодо де-факто… Є така думка, що рішення, за підсумками саміту в «Рамштайні», що голосування парламентом США за ленд-ліз – по суті, робить Україну членом НАТО де-факто.

«Ми перейшли в абсолютно нову фазу, про яку ще два місяці тому ніхто не замислювався і не мріяв – переведення ЗСУ на натівську зброю і натівський стандарт. І це справді історичний момент», - заявив глава МЗС Дмитро Кулеба за підсумками зустрічі в «Рамштайні».

Зрештою, глави Пентагону Ллойд Остін також не виключає, що в майбутньому Україна зможе подати заявку щодо приєднання до НАТО, а відтак стати членом організації вже де-юре: «Північноатлантичний альянс завжди дотримуватиметься принципу «відкритих дверей» для інших країн. (…) Але, думаю, що першим кроком – потрібно завершити цей конфлікт».

Як би там не було, масштаб і рішення саміту в «Рамштайні», конкретність і співзвучність цілей ключових членів Альянсу і України свідчить про те, що ми віртуально увійшли в НАТО – все, крім знаменитої 5-ї статті.

І нарешті - згода України на нейтралітет після двох місяців героїчного протистояння, могла би означати, що принаймні однієї зі своїх злочинних цілей путін добився. Цього, звісно, дуже б не хотілося українцям і Україні, навіть просто з принципу.

Ми поцікавилися в експертів, що вони про все це думають?

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив»:

Олександр Коваленко
Олександр Коваленко

«Я фактично з самого початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, за першими ж результатами опору ЗСУ агресії говорив, що з 24 лютого не Україна повинна хотіти вступити до НАТО, а це НАТО має хотіти, щоб ЗСУ поповнили їхні лави»

На той момент було очевидно, що ЗСУ – це справді одна з найсильніших армій Європи. Зараз же, після того, як наші західні партнери побачили як можемо не тільки обороняться, а й контрнаступати «вони відкрили постачання озброєнь Україні в таких масштабах, що найближчим часом за рядом позицій вони справді можуть витіснити старі, радянські зразки.

Україна справді стає в певному сенсі формальним членом НАТО. Якщо не юридично, поки що, то якісно – це безумовно».

Павло Лакійчук, керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ»:

Павло Лакійчук
Павло Лакійчук

«За два місяці ми у відносинах із західними партнерами пройшли цілу епоху. Ще у лютому-березні дехто з європейських політиків вважав, що російське вторгнення в Україну можна буде «пропетляти» як і попередні її злочини, відбутись символічними санкціями і «глибоким занепокоєнням». Не вийшло.

Відбувся перелом політичної свідомості – сьогодні в Європі «петляти» стає токсично. Цей злам, безумовно, заслуга наших найближчих політичних партнерів. Але відбувся він завдяки мужності й умінню наших воїнів.

Зустріч в «Рамштайні» - епохальна подія. Вона формалізувала існування міжнародної коаліції в підтримку України. І, що не менш важливо, освятила надання нам зброї, яка відповідає стандартам Альянсу. Фактично це згода на переозброєння наших Збройних сил за стандартами НАТО. Це ще не членство в Альянсі, але – це великий крок до взаємосумісності: спочатку система управління і зв'язок, потім озброєння, потім повна взаємосумісність.

Що стосується давно очікуваного закону про ленд-ліз. Це крок США такого ж рівня, що і «Рамштайн»: «Ленд-ліз – це не просто поставки комусь зброї. Це постачання зброї, стратегічних матеріалів, сировини, продовольства союзникам, з якими Штати мають єдиного ворога. Це месседж: «Ми на одному боці барикади».

Тож і «Рамштайн», і ленд-ліз надзвичайно важливі для нашої Перемоги. Але їх не слід плутати з повноцінним членством в НАТО.

Корінь Північноатлантичної угоди – це 5-та стаття, «один за всіх і всі за одного».

Захищати нас пліч-о-пліч на Заході ще не готові. Нічого – Карфаген ми зруйнуємо самі. Але з дружньою допомогою цивілізованого світу».

Вадим Трюхан, політолог-міжнародник, дипломат:

Вадим Трюхан
Вадим Трюхан

«Рамштайн» має високу історичну цінність. Причому навіть більшу, ніж зустріч союзників у Тегерані-1943 (перша конференція «Великої Трійки» (СРСР, США, Велика Британія) за час Другої світової війни, - Ред.) чи гіпотетичне прийняття рішення про вступ України до НАТО, яке стало більш реалістичним, ніж коли-небудь раніше.

Саме на цій американській базі, яка розміщена в тій самій Німеччині, яка до останнього намагалася «пропетляти» між Україною і вигодами для себе від продовження співпраці з путінською росією, закладено базис для забезпечення майбутньої капітуляції росії. Коли ця капітуляція відбудеться de jure, де, і хто її підпише поки що невідомо. Проте у тому, що сценарій по доведенню росії до стану неспроможності не лише перемогти Україну чи вдертися в ще якусь незалежну державу, а й у осяжній перспективі бути здатною на подібну збройну чи іншу агресію, запущено. Це – маховик, який вже не спинити. І його згубна для росіян методична робота набиратиме обертів у геометричній прогресії.

Не важливо, чи є Україна de facto членом НАТО, чи ні. Важливо те, що понад 40 демократичних держав світу увійшли в антипутінську коаліцію, у тому числі Японія і Ізраїль, які теж до останнього займали доволі обережну позицію щодо війни, розв’язаної росією проти України».

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-