Битва за Україну. День шістдесят другий

Битва за Україну. День шістдесят другий

Укрінформ
Через 36 років після Чорнобильської катастрофи, людство знову опинилося перед ядерною загрозою: над Запорізькою АЕС пролетіли дві рашистські ракети

У Німеччині на базі США Рамштайн зібралися з питання озброєння України представники оборонних відомств 40-ка країн-союзниць. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію на шістдесят перший день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 7 ЦИТАТ

  1. Ллойд Остін, міністр оборони США: «Українська доблесть і майстерність увійде у військову історію… Ваш супротив став натхненням для вільного світу».

  1. Джеймс Хіппі, міністр Збройних сил Британії: «…Україні слід вдаряти у глибину по своїх противниках, щоб атакувати їхні логістичні лінії, запаси палива, склади зброї. Це частина війни».

  1. Роберт Габек, міністр економіки Німеччини: «Сьогодні я можу сказати, що ембарго (на енергоносії з росії. Ред.) стало прийнятним для Німеччини. Ми шукаємо альтернативу. Це питання вирішиться за декілька днів».

  1. Вальдемарас Рупшіс, генерал-лейтенант, командувач ЗС Литви: «… країни НАТО повинні бути готові в першу чергу виступати як стримуючий фактор. росію потрібно стримати від того, що вона зробила зараз, коли вирішила напасти на Україну».

  1. Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «26 квітня - трагічна дата для України та світу. 36 років по тому світ зіштовхнувся з новим викликом — захопленням Чорнобильської АЕС російськими військами та подальшим «ядерним терором». (…) Ми пам’ятаємо героїзм кожного»

  1. Ентоні Блінкен, держсекретар США: «Український народ стоїть міцно на захисті своєї держави і Сполучені Штати разом з іншими країнами роблять все для того, щоб підтримати їх».

  1. Олексій Данілов, секретар РНБО України: «Все, що пов’язане з москвою, має бути знищено на території України. (…) У нас дерусифікація має відбутись по всіх напрямках нашого життя: в економіці, в політиці і в інших сферах нашої життєдіяльності».

БОЙОВІ ДІЇ

Збройні сили України з 24 лютого по 26 квітня знищили: особового складу - близько 22 100 (+200) осіб, танків - 918 (+34), бойових броньованих машин ‒ 2 308 (+50), артилерійських систем – 416 (+5), РСЗВ - 149 (+0), засобів ППО - 69 (+0), літаків – 184 (+3), гелікоптерів – 154 (+0), автомобільної техніки - 1643 (+77), кораблів / катерів - 8 (+0), цистерн з ПММ - 76 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня - 205 (+4), спеціальної техніки - 31 (+3), пускових установок ОТРК/ТРК - 4 (+0).

Ситуація на фронтах за ніч на 26 квітня:

  • упродовж доби російські загарбники обстрілювали Харків, Золочівський район та Дергачі Харківської області. Ідуть бої на Ізюмському напрямку.
  • На Луганщині за добу зафіксовано 17 ворожих обстрілів. Тривають бої у Попасній та Рубіжному. Найбільше постраждали Попасна, Лисичанськ, Гірська громада. Чотири потужні артилерійські атаки витримала Попасна, дві – Лисичанськ.
  • У Донецькій області тривають бої поблизу Лимана. У Маріуполі українські захисники утримують завод "Азовсталь".
  • У Миколаївській області були обстріли міста.
  • У Херсонській області вибухи та обстріли майже по всій території.

Генштаб оперативна інформація на 18:00 26 квітня

  • На Слобожанському напрямку ворожі угруповання продовжують частково блокувати Харків та обстрілювати його.
  • На Ізюмському напрямку частини та підрозділи противника наступають у напрямку н/п Барвінкове.
  • На Донецькому напрямку основні зусилля зосереджуються на взятті під контроль Рубіжного, Попасної та Мар’їнки.
  • На Сєверодонецькому напрямку у напрямку Кремінної ворог здійснює перегрупування.
  • Російські загарбники не припиняють артилерійські обстріли та авіаційні удари по Маріуполю в районі заводу “Азовсталь”.

Провокації на території Придністров'я здійснені фсб росії з метою відкриття додаткового фронту в Одеській області – ЦПД

«УКРІНФОРМ»: росія від початку війни намагалася використати військових Придністров’я і російську базу там для війни в Україні. Оскільки планам досі не судилось збутись, рф вдалась до провокацій. Нині багато залежить від позиції урядів Молдови та Румунії

Ворог за добу завдав 35 авіаударів по Азовсталі, під завалами - постраждалі цивільні – полк «Азов».

На Херсонському напрямку Збройні сили України звільнили 5 сіл, рашисти відступають на рубежі Чорнобаївки.

«УКРІНФОРМ»: З початку повномасштабного вторгнення рф українські сили оборони звільнили від загарбників 931 населений пункт.

У районі Великої Олександрівки Херсонської області українські військові знищили склад з боєприпасами та знищили більше 70 росіян. Над Дніпропетровщиною українські військові з ПЗРК “Ігла” збили ворожу ракету. У Харківській області військовослужбовці Десантно-штурмових військ Збройних сил України знищили ще один російський гелікоптер Ка-52.

У Рубіжному та Попасній Луганської області тривають позиційні бої, ворогу не вдається захопити міста. На Запорізькому напрямку противник веде наступальні бойові дії в напрямку населеного пункту Трудолюбівка. Ситуація залишається контрольованою. На території Дергачівської громади, що розташовується неподалік Харкова, тривають бої, подекуди – особливо запеклі.

російські війська вранці нанесли ракетні удари по Запоріжжю. ворог завдав ракетного удару по Одеській області, влучили у міст через Дністровський лиман.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Більше ніж 608 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації. За офіційними даними 217 дітей загинуло та понад 391 поранено.

російські загарбники на території України застосували зброю невибіркової дії, яка призводить до тотальних руйнацій і загибелі цивільного населення - Людмила Денісова,

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини

У місті Попасна Луганської області внаслідок обстрілу обвалився будинок, троє людей загинули. Унаслідок обстрілу Харкова три людини загинули, семеро поранені

В Україні треба розміновувати понад 300 тисяч квадратних кілометрів території

російські військові викрали у Київської області під час окупації щонайменше 200 мирних громадян для "обмінного фонду".

У лікарнях Миколаївщини знаходяться 210 людей, які постраждали від обстрілів російських окупантів.

Унаслідок ракетних ударів по Запоріжжю загинула людина, ще одну поранено, пошкоджено інфраструктуру підприємства.

УКРАЇНА

Глава Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гросс  прибув на Чорнобильську АЕС і заявив, що рівень радіації в зоні електростанції «ненормальний» після того, як російські війська контролювали кілька тижнів цю територію.

У центрі Києві почали зносити радянський монумент "дружби народів". У «росіянина» під час демонтажу відвалилася голова.

ДП "НАЕК "Енергоатом" отримав окремий дозвіл на введення в експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

ЕКОНОМІКА

Мінфін України продав військових облігацій на 13 мільярдів гривень

МВФ створив спеціальний рахунок, за допомогою якого міжнародні партнери надаватимуть фінансову підтримку Україні - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

«УКРІНФОРМ»: Україна потребує щомісячно 5 мільярдів доларів підтримки від міжнародних партнерів для того, щоб виконувати всі соціальні та гуманітарні зобов’язання.

Під час війни з України вивели понад 3 мільярди євро – БЕБ

Цьогорічний урожай зернових в Україні, ймовірно, буде приблизно на 20% нижчим, ніж у 2021 році, через скорочення посівних площ – британська розвідка

                             

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

На авіабазі «Рамштайн», ФРН, розпочалася зустріч голів оборонних відомств понад 40 держав, присвячена військовій допомозі Україні. У зустрічі бере участь міністр оборони України Олексій Резніков

Британський уряд оголосив, що країна скасує мито та котирування на товари з України у межах чинної угоди про вільну торгівлю

Адміністрація Джо Байдена вперше за 15 місяців своєї діяльності застосувала можливості «надзвичайної декларації» для того, щоби забезпечити формальний продаж Україні боєприпасів на суму $165 мільйонів.

«УКРІНФОРМ»: Адміністрація США востаннє застосовувала дію «надзвичайної декларації» у 2019 році, за часів президентства Трампа. Тоді це було використано для продажу зброї Саудівської Аравії та Йорданії.

Парламентська асамблея Ради Європи обрала суддею Європейського суду з прав людини від України Миколу Гнатовського.

У росії відібрали хокейний ЧС-2023 - Міжнародна федерація хокею

«УКРІНФОРМ»: Мало. Треба ще заборонити їхню участь у цих та інших турнірах.

Німеччина допоможе Україні експортувати зерно

«УКРІНФОРМ»: Це дуже актуально через блокування українських портів на Азовському та Чорному морях.

Польща запровадила санкції проти російських олігархів та "Газпрому". Велика Британія заборонила експорт до рф електронного обладнання, яке може використовуватися для перехоплення комунікацій та шпигування.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш зустрівся у москві з главою мзс росії сергієм лавровим і запропонував створити гуманітарну групу ООН-росія-Україна

Великі комерційні банки в Естонії заявили про припинення платежів до росії та білорусі, а також звідти. Фінський виробник продуктів Valio продає свій бізнес у росії.

TUI Tantur, що входить у TUI Group - один з найбільших туроператорів у Європі, вимагає скасувати бронювання від російських туроператорів у готелях TUI в Туреччині.

«УКРІНФОРМ»: Згідно з вимогою туроператора, йдеться навіть про тих росіян, які вже встигли заселитися в номери. Їх, на думку TUI Tantur, слід виселити. Тепер росіяни відпочиватимуть на Далекому Сході…

Через агентства ООН на допомогу Україні зібрали понад $1,8 мільярда

У Штатах конфіскували майно російського олігарха дерипаски

Польща передає Україні танки, взамін за які отримає бронетехніку з Великої Британії. Німеччина передасть Україні зенітні установки на танках Gepard

«УКРІНФОРМ»: Після критики громадськості і політиків, у уряд ФРН нарешті наважився передати Україні важке озброєння.

ВОРОГ

російська федерація готує ракетний удар по невизнаній «Придністровській Молдавській республіці» (ПМР) з жертвами серед мирного населення - ГУР

міністр закордонних справ рф сергій лавров заявив, що ризик ядерної війни є реальним, таку небезпеку не можна недооцінювати.

«УКРІНФОРМ»: Такі заяви теж не можна не до оцінювати, але переоцінювати - теж: рф намагається залякати світ, бо відчуває наближення поразки.

У Міноборони Росії погрожують ударами по "центрах прийняття рішень" у Києві, якщо Україна атакуватиме об'єкти на території РФ.

«УКРІНФОРМ»: Україну погрозами не залякати і на відміну від рф, українці ніколи не завдадуть удару по цивільному населеню.

росія оголосила персонами нон грата трьох співробітників Посольства Швеції у москві.

путін заявив президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану, що місто Маріуполь на півдні України вже захоплене російською армією і бойові дії там нібито не ведуться, а заблокованим на території заводу "Азовсталь" українським захисникам київська влада має віддати "наказ скласти зброю".

«УКРІНФОРМ»: Українські військові ніколи не складуть зброю. Виведіть з під вогню цивільних – жінок, дітей…

мзс рф у відповідь на відмову влади Хорватії організовувати авіапереліт із Загреба до росії висланих з країни співробітників російського посольства погрожує «гідною відповіддю».

«Роснефть» не змогла продати 6,5 млн тонн нафти на ринку, бо вимагала передоплати в рублях.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-