Битва за Україну. День шістдесят перший

Битва за Україну. День шістдесят перший

Укрінформ
Російські окупанти завдали ракетних ударів по залізничних станціях у Львівській, Житомирській, Вінницькій та Рівненській областях

Державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив про повернення дипломатів до Києва і додаткові $322 мільйони військової допомоги. Українські артилеристи розбили 13 одиниць російської військової техніки в Миколаївській області. Над Харківщиною ЗСУ збили винищувач-бомбардувальник Су-34. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію на шістдесят перший день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 7 ЦИТАТ

  1. Джо Байден, Президент США: «Київ вистояв вже два місяці після того, як путін розпочав неспровокований і невиправданий напад на Україну, Президент Володимир Зеленський та його демократично обраний уряд залишаються при владі. Ми й надалі підтримуватимемо українців у їхній боротьбі за свою Батьківщину».

  1. Елізабет Трасс, міністра закордонних справ Великої Британії:  «Ми не заспокоїмося, поки путін не зазнає поразки, а Україна не переможе».

  1. Ентоні Блінкен, держсекретар США: «Ми не знаємо, як розгортатиметься решта цієї війни, але ми знаємо, що суверенна незалежна Україна буде існувати набагато довше, ніж владімір путін. І наша підтримка України надалі буде продовжуватися. Вона триватиме, поки ми не побачимо остаточного успіху».

  1. Ллойд Остін, міністр оборони США:  «Ми віримо, що ми - вони - можуть перемогти, якщо у них буде правильне обладнання, правильна підтримка, і ми збираємося зробити все, що в наших силах, і продовжимо робити все, що в наших силах».

  1. Валерій Чалий, експосол України в США:  «…ООН абсолютно не спромоглася відреагувати на безпекові виклики, їй залишились тільки гуманітарні. Якщо вони й тут не покажуть результату, то пан Гуттереш має взагалі скласти свої повноваження, якщо він не зробить (гуманітарний - ред.) коридор у Маріуполь».

  1. Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ: «Досить виправдань і напівзаходів, поки українців бомблять, убивають, катують, ґвалтують. російська нафта повна української крові. Припиніть її купувати! ЄС потрібне реальне ембарго на російську нафту»

  1. Філіп Брідлав, генерал, колишній головнокомандувач сил НАТО в Європі: « Ми нічого не зробили для того, щоб зупинити захоплення Маріуполя. Що зробив Захід, щоб Одеса не стала наступною? Знову нічого. Нам потрібно зробити так, щоб українці перемогли в битві за Одесу. Ми повинні переконатися, щоб туди потрапили і протикорабельні крилаті ракети, і системи ППО С-300, і далекобійна артилерія».

БОЙОВІ ДІЇ

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 24.04 орієнтовно склали: особового складу - близько 21 900 осіб,  танків ‒ 884, бойових броньованих машин ‒ 2 258, артилерійських систем – 411, РСЗВ – 149, засоби ППО – 69, літаків – 181, гелікоптерів – 154, автомобільної техніки – 1 566, кораблі /катери – 8, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 201, спеціальна техніка – 28, пускові установки ОТРК/ТРК - 4.

Ситуація на фронтах за ніч на 25 квітня:

  • Полтавщина: 9 ракет ударили по Кременчуцькому НПЗ і Кременчуцькій ТЕЦ.
  • Харківська область: обстріли із артилерії житлових кварталів міста Харків,

активні обстріли Чугуєва, Золочева та населених пунктів районів.

  • Луганщина: вся область – під потужними обстрілами росіян. Росіяни втретє влучили в нафтопереробний завод в Лисичанську.
  • Донеччина: обстріли тривають у Мар'їнській ТГ, Торецькій, поблизу Авдіївки і Лиману. Маріуполь: без змін. Місто в блокаді. Українські військові утримують "Азовсталь".
  • Херсонщина: росіяни обстрілююьб населені пункти області. Херсонщина – на межі гуманітарної катастрофи.

Генштаб оперативна інформація на 18:00 25 квітня

  • На Слобожанщині тривають обстріли позицій захисників Харківщини із застосуванням авіації та артилерії. В районі міста Ізюм ворог намагався покращити тактичне положення на напрямках Андріївка - Заводи та Дібровне - Курулька.
  • На Донецькому та Таврійському напрямках ворог намагався просунутись в районах н/п Коровій Яр і Рубіжне, розвинути наступ в напрямку Запоріжжя. Успіху не мав, зазнав втрат.
  • В Маріуполі ворог продовжує знищувати місто, блокуючи місцевих жителів та частину наших захисників в районі заводу “Азовсталь”.
  • На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує основні зусилля на напрямках Херсон - Миколаїв та Херсон - Кривий Ріг.

російські окупанти зайняли Новотошківське після того, як фактично знищили населений пункт – Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА

росія зосередила у Чорному морі 58 крилатих ракет – Міноборони

Українські артилеристи розбили 13 одиниць російської військової техніки в Миколаївській області. Над Харківщиною ЗСУ збили винищувач-бомбардувальник Су-34. Бійці 128-ї бригади знищили російську БМП. В Одесі українські військові збили дрон.

Ракетні удари по залізничній інфраструктурі:

  • на Здолбунівщині в Рівненській області
  • по Жмеринці і Козятині Вінницької області
  • у Золочівському районі Львівської області
  • у місті Коростень на Житомирщині

«УКРІНФОРМ»: Мета ворога очевидна – завадити доставці військової допомоги, яку надсилають союзники. І для нас сьогодні – це одне з ключових питань і оборони, і Перемоги.

Українські захисники всімнадцяте вдарили по російських військах, зосереджених у Чорнобаївці Херсонської області – Олексій Арестович, радник керівника ОП.

Зусиллями ГУР МО з ворожого полону звільнено українського льотчика Романа Василюка

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Росіяни із початку повномасштабного вторгнення вбили в Україні 215 дітей, ще 391 дитина отримала поранення.

Наслідки ракетних ударів:

  • У Львівській області стався вибух на залізничній станції «Красне», виникла пожежа, яку згодом ліквідували. Постраждалих немає.
  • На Вінниччині внаслідок ворожого обстрілу попередньо 5 осіб загинули, 18 поранено.
  • На Здолбунівщині, що в Рівненській області одна людина постраждала, пошкоджені 20 будинків.
  • Внаслідок вчорашнього обстрілу Кременчука одна людина загинула, сімох поранено. Вороги вдарили по ТЕЦ та НПЗ.

У місті Дергачі на Харківщині внаслідок ворожого обстрілу загинули троє людей, ще одна людина зазнала поранень. На Вінничині, внаслідок ракетного обстрілу, загинуло восьмеро цивільних.

Десятки мирних жителів, які загинули під час російської окупації Бучі Київської області, були вбиті крихітними металевими дротиками від снарядів російської артилерії — так званими флешетами.

«УКРІНФОРМ»: Використання неточної летальної зброї в густонаселених містах є порушенням гуманітарного права, а  використання флешетних снарядів – однозначний військовий злочин.

УКРАЇНА

Україна не змінюватиме записаного у Конституції курсу на членство в НАТО - Руслан Стефанчук, голова ВРУ.

«УКРІНФОРМ»: Значення цієї  заяви важко переоцінити, чим би вона не обґрунтовувалася. Це означає відповідь путіну: дірку від бублика тобі, а не «нейтралітет»!

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен і міністр оборони США Ллойд Остін прибули до Києва і провели переговори з Президентом Зеленським. Високопосадовці США оголосили про повернення дипломатів до Києва і надання додаткових $322 мільйони військової допомоги.

«УКРІНФОРМ»: США надали Україні оборонну підтримку уже на 3,4 млрд доларів.

Президент Сполучених Штатів Джо Байден запропонував кандидатуру посла США у Словаччині Бріджит А. Брінк на посаду глави американської дипмісії в Україні.

«УКРІНФОРМ»: Ця посада залишалась вакантною з травня 2019 року. Плюс повернення американських дипломатів до української столиці.  Тож це символічні кроки.

У Київській області відновлено рух 11 тимчасовими переправами, тривають роботи з відновлення електро- і газопостачання - ОП

Президент Володимир Зеленський призначив на посаду постійного представника Президента України в автономній республіці Крим Тамілу Ташеву.

Київ та область повертають комендантську годину з 22 до 5 ранку.

Нова пошта відновлює роботу в Бучі та Ірпені, у травні відкриє всі відділення Київщини

ДБР конфіскувало білоруське судно та російський танкер

ЕКОНОМІКА

Київщина отримала 400 млн гривень на відновлення житла та інфраструктури - Кирило Тимошенко, заступник керівника ОП

Нацбанк видав кредити рефінансування на 1,3 мільярда

Латвія допоможе Україні з експортом зернових через свої порти – Микола Сольський, міністр мінагрополітики

Станом на 25 квітня залишок коштів на спеціальному рахунку, який Національний банк відкрив для підтримки Збройних сил України, становить понад 45 млн грн.

                             

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Велика Британія передає Україні бронетранспортери Stormer, оснащені пусковими установками для зенітних ракет Starstreak - Бен Воллес, міністр оборони.

Пентагон розширить навчання для українських військових, зокрема щодо використання нової для них зброї, яка передається у рамках західної військової допомоги.

Фінсько-шведська лісопромислова компанія Stora Enso, одна з найбільших у світі в цій галузі, продає свої лісопильні заводи у росії.

Рада Міжнародного союзу ковзанярів скасувала російський етап серії Гран-прі з фігурного катання в сезоні 2022-2023 років – Кубок Ростелекому.

Біржа Nasdaq припиняє роботу з інвесторами з рф

Bank of America заблокував рахунки частини російських дипломатичних місій у США.

ВОРОГ

У Брянську горить нафтобаза та склад боєприпасів. Також була пошкоджена залізниця у напрямку військової частини, якою везли військову техніку та боєприпаси в Україну. І в Уссурійську  палає місцева авіабаза.

«УКРІНФОРМ»: Це серйозно, адже горить – ключовий хаб нафтопроводу «Дружба». Ну, нафтове ембарго – так нафтове ембарго!

Російський нафтотрейдер "Роснефть" не зміг продати 6,5 млн тон нафти під час тендеру, оскільки вимагав повну передоплату в рублях.

Росія висилає 40 співробітників дипмісій Німеччини

путін, а потім і фсб рф заявили про затримання "неонацистів, які готували вбивство" російського пропагандиста соловйова.

«УКРІНФОРМ»: У рф стверджують, що замах є завданням СБУ, а сам Соловйов назвав ім'я «замовника» замаху президента України Зеленського. Більшого маразму вони придумати не могли, хоча ні: скоро буде нова версія – замовником виявиться Степан Бандера))

Загарбники намагаються дістати з затонулого крейсера «Москва» ракети та документи - ЗМІ

Станом на 22 квітня 2022 року проти росії запроваджено 9741 санкцію - це абсолютний світовий рекорд.

«УКРІНФОРМ»: росім є чим пишатись – хоч в чомусь вони стали лідерами світу!

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-