Битва за Україну. День шістдесятий

Битва за Україну. День шістдесятий

Укрінформ
На Великдень у Маріуполі вороги продовжують обстрілювати й намагаються штурмувати «Азовсталь», скидаючи бомби на голови дітей

Рівно два місяці від початку… 

Міжнародний комітет Червоного Хреста закликає до негайного надання безперешкодного доступу для сприяння безпечному виходу з міста цивільних осіб і поранених. На Херсонщині звільнено одразу вісім населених пунктів.  Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію на шістдесятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Як тільки у нас буде достатньо зброї, ми будемо одразу повертати ту чи іншу територію, яка тимчасово окупована…»

  1. Папа Римський Франциск: «Сумно, що в ці дні, найсвятіші та найурочистіші для всіх християн, смертельний гуркіт зброї звучить гучніше, аніж передзвін, що звіщає воскресіння... Повторюю заклик до великоднього перемир’я – найменшої та відчутної ознаки готовності до миру. Зупиніть атаки, щоби полегшити страждання змучених людей».

  1. Мелінда Сіммонс, посол Великої Британії: «Сьогодні, у Великодню неділю, я думаю про всіх українців, які постраждали від варварської війни Росії, та про тих, хто бореться за право України жити в мирі. Я не маю сумніву, що Україна воскресне знову, сильнішою, яскравішою, стійкішою! Велика Британія з вами! Слава Україні!».
  2. Ентоні Блінкен, Державний секретар США: «Нас надихає стійкість православних християн в Україні перед лицем жорстокої загарбницької війни президента путіна. Ми продовжуємо підтримувати їх і сьогодні бажаємо їм та всім, хто святкує Великдень, якнайшвидшого повернення до миру».
  3. Олег Ніколенко, речника МЗС: «Продовжувати під різними приводами відкладати в часі членство України в ЄС або шукати йому альтернативу означає потурати агресивним планам путіна та гальмувати зміцнення Євросоюзу шляхом долучення можливостей України».

БОЙОВІ ДІЇ

ЗСУ з 24 лютого по 24 квітня ліквідували близько 21 800 російських військових, знищили 873 ворожі танки, бойових броньованих машин ‒ 2 238, артилерійських систем – 408, РСЗВ - 147, засобів ППО - 69, літаків – 179, гелікоптерів – 154, автомобільної техніки - 1557, кораблів/катерів - 8, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 191, спеціальної техніки - 28, пускових установок ОТРК/ТРК - 4.

Ситуація на фронтах за ніч на 24 квітня:

- на Дніпропетровщині – три «прильоти» у Павлоградському районі по залізничній інфраструктурі та промисловому підприємству.

- Харків: були обстріли у Слобідському та Київському районах, тривали обстріли у Чугуївському та Дергачівському районах.

- Луганщина: обстріли, найгарячіші населені пункти – Гірське, Золоте та Лисичанськ.

- Донеччина: активні бойові дії вздовж лінії зіткнення. Авдіївка – авіаудари, касетні снаряди. Мар'їнка, Новомихайлівка – бої.

- Маріуполь: противник завдає авіаційних ударів, зокрема й з літаків дальньої авіації.

- Херсонщина: ситуація напружена. Росіяни здійснюють обстріл населених пунктів області та в бік сусідніх областей. ЗСУ повернули під контроль вісім населених пунктів.

            - Миколаївська область: обстріли міста та населених пунктів області.

Генштаб оперативна інформація на 18:00 24 квітня

- на Слобожанському напрямку триває перекидання озброєння і військової техніки ворога до району міста Куп’янськ.

- на Донецькому і Таврійському напрямках завдає авіаційних ударів.

- на Сєверодонецькому напрямку окупанти встановили контроль над частиною н. п. Зарічне. Ворог просувається у напрямках н/п Оріхове та Нижнє.

- на Курахівському напрямку противник здійснив спробу наступу у напрямку н/п Новомихайлівка та Мар’їнка. Успіху не мав.

- на Маріупольському напрямку загарбники продовжували бойові дії в районі «Азовсталі». У напрямку населеного пункту Времівка ворог зазнав втрат та відійшов.

На Харківщині загарбники вчергове обстрілюють Золочівщину, Чугуїв.

На Херсонському напрямку російські війська несуть значні втрати в особовому складі та техніці.

На війну проти України росія залучила близько 25 тисяч кадировців, з них щонайменше 5 тисяч загинули та були поранені.

Співробітники СММ ОБСЄ потрапили у полон до російських військових на сході України. Їх намагаються звільнити.

Ворог розгорнув у Чорному морі близько 20 кораблів та субмарин із крилатими ракетами «Калібр» - ПК «Південь».

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Із початку повномасштабного вторгнення рф в Україні станом на 24 квітня загинули 213 дітей і 389 - отримали поранення.

Окупанти силоміць вивезли з України майже мільйон українців - Людмила Денісова, уповноважена з прав людини.

На тимчасово захоплених територіях російські агресори утримують українців у так званих фільтраційних таборах, звідки відправляють до сибіру та на далекий схід – Президент Зеленський.

МКІП зафіксувало 242 епізоди воєнних злочинів росіян проти культурної спадщини.

УКРАЇНА

Юлія Лапутіна, Міністр у справах ветеранів: Статус учасників бойових дій зможуть отримати лише ті добровольці, які брали безпосередню участь у бойових діях.

Гамбург надасть допомогу для відбудови Києва – Віталій Кличко, мер Києва

В Україні скоротили кількість пунктів розмитнення авто з ЄС для власних потреб - Державна служба з безпеки на транспорті.

У Житомирській області за місяць у межах робіт із відновлення лісів посадили 17 мільйонів 733 тисячі сіянців.

Комендантська година: Київ з 22:00 до 5:00, Донеччина з 20:00 до 6:00.

ЕКОНОМІКА

МВФ підтримує стратегію України щодо якнайшвидшого економічного відновлення –

Альфред Кеммер, директор Європейського департаменту МВФ.

Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь" після зупинки роботи на 33 дні поступово повертається до виробництва і наразі працює на 40-50% своєї потужності

Україна просить МАГАТЕ допомогти з обладнанням для атомних станцій.

Україна та Польща створять спільне підприємство, аби «кардинально» збільшити експорт - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій привітав християн східного обряду з Великоднем та закликав до негайного припинення війни в Україні.

Координатор ООН з кризи в Україні Амін Авад закликав негайно припинити бойові дії в Маріуполі для евакуації мирного населення.

Швейцарія блокує поставки німецьких боєприпасів до України через свій нейтралітет.

Гамбург надасть допомогу для відбудови Києва – Віталій Кличко, міський голова Києва.

Міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг заявив, що Україні не варто пропонувати членство в Євросоюзі. У МЗС розчаровані заявою федерального міністра закордонних справ Австрії  про європейське майбутнє України.

Іспанський оператор ГТС Enagas надіслав до України обладнання та матеріали, необхідні для відновлення роботи газотранспортної мережі.

Від початку повномасштабного вторгнення рф Польща передала Україні озброєння на  суму понад $1,6 млрд - Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр Польщі.

ВОРОГ

лукашенко веде сепаратні переговори із Заходом, без згоди путіна - Олексій Арестович, радник глави ОП.

Мінпромторг росії підготував перелік товарів, щодо яких буде дозволено «паралельний імпорт», серед яких – обладнання для найважливіших галузей російської економіки, запчастини та продукція популярних брендів.

Протягом останніх днів уряд рф припинив публікацію даних про державний борг, торгівельну статистику та нафтовидобуток, аби приховати вплив західних санкцій - видання The Wall Street Journal.

«УКРІНФОРМ»: росія приховує від заходу, як діють санкції, аби ускладнити заходу пошук нових цілей для подальших обмежувальних заходів.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-