Битва за Україну. День п’ятдесят дев’ятий

Битва за Україну. День п’ятдесят дев’ятий

Укрінформ
Агресор завдав ракетного удару по Одесі: 6 людей загинуло, серед них - тримісячне немовля, і 18 поранено. Ці трагічні цифри ще можуть зрости

ЗСУ ліквідували 2 генералів рф, а також звільнили 3 населені пункти у Харківській області. У боях за Маріуполь загинули практично всі «міліціонери днр». Нам важко, але ми ПЕРЕМОЖЕМО!

Ми зібрали для вас інформацію на п’ятдесят дев’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Борис Джонсон, прем'єр-міністр Великої Британії: «Росія не повинна забувати, що у нас теж є ядерна зброя. Якщо Путін натисне на ядерну кнопку, то й у нас вийде. Росія не може більше нікому погрожувати. Ми готові до всього. Путінську диктатуру та російський імперіалізм обов'язково поховають».

  1. Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр Польщі: «“Я це говорив і тоді, і зараз: санкції є заслабкими. Погляньте на курс рубля, що діється з російською економікою зараз - не діється нічого особливого. Вона потерпатиме, але у подальшій перспективі, а не зараз. Натомість в Україні дії потрібні тут і зараз. Для того щоб російські війська вийшли з України, необхідні нищівні, дуже сильні санкції, набагато сильніші, ніж ті, які нам донині вдалося запровадити».

  1. Святослав Шевчук, глава УГКЦ: «Україна має право та обов'язок просити зброю,  брати її в руки, аби зупинити війну. Це дії, яких ми не хотіли, бо не ми почали цю війну, але нам належить її закінчити».

  1. Дмитро Кулеба, міністр МЗС: «Єдина мета російських ракетних ударів по Одесі – терор. Росія має бути визнана державою-спонсором тероризму і ставитись до неї потрібно відповідним чином. Ані бізнесу, ані контактів, ані культурних проєктів. Нам потрібна стіна між цивілізацією та варварами, які обстрілюють мирні міста ракетами».

  1. Валерій Залужний, Головнокомандувач Збройних сил: «…Я в черговий раз закликаю всіх, особливо блогерів з великими аудиторіями, утриматися від публічних оцінок бойових дій, логістики, забезпечення і рішень командирів. Лише військове керівництво володіє всією повнотою інформації та використовує її для відбиття агресії. Запорукою успішного знищення противника є нерозповсюдження цієї інформації. Вірте Збройним силам. Ми робимо свою роботу. У нас потужний, підступний і безжалісний ворог, який використовує будь-що для нанесення нам втрат. Не ставайте інструментом у його руках!".

БОЙОВІ ДІЇ

ЗСУ з 24 лютого по 23 квітня ліквідували близько 21 600 російських військових, знищили 854 ворожі танки, бойових броньованих машин – 2 205, артилерійських систем - 403, РСЗВ - 143, засобів ППО - 69, літаків - 177, гелікоптерів - 154, автомобільної техніки – 1 543, кораблів/катерів - 8, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 182, спеціальної техніки - 27, пускових установок ОТРК/ТРК - 4.

Ситуація на фронтах за ніч на 23 квітня:

  • На Дніпропетровщині артилерійські обстріли околиць Зеленодольська.
  • Харків: тривали артилерійські обстріли житлових районів зі східної сторони, активні бої на Ізюмському напрямку.
  • Луганщина: обстріли житлової інфраструктури усіх міст. Найгарячіше було в Попасній.
  • Донеччина: обстріли по усій лінії розмежування. Війська рф бстріляли Нью-Йорк та активізувалися поблизу Мар'їнки і Новомихайлівки.
  • Маріуполь: блокада триває. Українські військові тримаються.
  • На Херсонщині окупанти продовжують обстріл населених пунктів області
  • Миколаїв: вночі лунали вибухи, ракета потрапила у кафе у спальному районі міста.

Генштаб оперативна інформація на 18:00 23 квітня

  • На Слобожанському напрямку ворог обстрілює позицій наших підрозділів та цивільну інфраструктуру в районі населених пунктів Чугуїв, Коробочкіно та Довгеньке.
  • На Донецькому напрямку противник зосереджений на спробах взяття під контроль н/п Попасна, Рубіжне та підготовці до наступу на місто Сєверодонецьк. В районі н/п Мар’їнка та на більшості інших напрямків ворог успіху не має.
  • На Південнобузькому напрямку окупанти активних наступальних дій не проводили, здійснювали поодинокі обстріли наших підрозділів зі ствольної артилерії.

російські війська завдали ракетного удару по Одесі, 2 повітряні цілі збила Протиповітряна оборона, ще 2 ракети поцілили військовий об’єкт, ще 2 - у житлові будинки.

Росіяеи поновили авіаційні удари по території заводу «Азовсталь» у Маріуполі, намагаються штурмувати – Олексій Арестович

ЗСУ вибили російські війська з н/п на Харківщині  Безруки, Слатіне, Прудянка Дергачівського району та закріпилися на позиціях.

ЗСУ знищили пункт управління 49-ї російської армії. Ліквідувано двох генералів, ще один - важкопоранений, у критичному стані евакуйований.

У боях за Маріуполь загинули практично всі «міліціонери днр».

Російські війська не досягли значних успіхів за останню добу завдяки контратакам Збройних сил України на полі бою – британська розвідка

Російські загарбники вивели з кримської бази у відкрите море чотири підводні човни, спроможні запускати ракети з глибини до 50 метрів.

росіяни готуються до наступу і перекидають на схід України всі свої війська з білорусі – розвідка

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Із початку повномасштабного вторгнення рф в Україні станом на 23 квітня загинули 208 дітей і 387 - отримали поранення.

У Маріуполі росіяни зірвали евакуацію та вивезли людей в окупований Докучаєвськ - Петро Андрющенко, радник мера Маріуполя

В результаті ракетного обстрілу окупантів в Одесі загинули 6 людей, серед загиблих трьохмісячне немовля, ще 18 українців отримали поранення. З-під завалів врятовано 2 особи, евакуйовано 86 осіб – ДСНС

росіяни депортували 308 мешканців Маріуполя на Далекий Схід, а також у Чувашію 466 жителів заблокованого Маріуполя.

«УКРІНФОРМ»: Це мала частина тих українців, яких рф незаконно вивезла на свою територію. У рф вже планують передавати на усиновленя дітей, яких вони теж депортували. Це, можливо, не так вже й помітно на тлі всього іншого, але – конкретні злочини.

У місті Попасна Луганської області внаслідок артилерійських обстрілів російських військ загинули дві цивільні людини, ще одна дістала поранення. У братській могилі на околиці Маріуполя, у селищі Виноградному, можуть бути поховані близько тисячі загиблих мирних мешканців – Маріупольсяка міська рада

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) констатувало наявність численних доказів воєнних злочинів, скоєних російськими військами на території України.

«УКРІНФОРМ»: Це навіть не половина необхідного. Тепер ці докази мають потрапили у Гаазький суд, а всі винні якнайшвидше понести заслужене і жорстоке покарання.

УКРАЇНА

Україна обмежує пункти розмитнення авто з ЄС для власних потреб

«УКРІНФОРМ»: Розмитнити автівку для власних потреб з країн Євросоюзу за нульового мита можна буде лише на шести пунктах пропуску. Це правильно, бо черги з приватних осіб заважають доставці допомоги. Сумно, що стільки людей з українськими паспортами так заповзято кинулися «робити собі вигідно»...

У ніч на 24 квітня комендантська година діятиме по всій території України.

«УКРІНФОРМ»: З 19:00 до 5:00 — у Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях; з  23:00 до 5:00 — у Києві та всіх інших областях.

У Києві під час повітряної тривоги призупинятимуть рух наземними ділянками метро

На Іграх Нескорених у Гаазі українська команда здобула 16 медалей, серед яких по 5 золотих і срібних, а також 6 бронзових.

«УКРІНФОРМ»: Головною місією наших спортсменів-ветеранів в Гаазі був не медальний залік, а ще раз розказати світові про Україну, яка бореться за своє життя у цій справедливій війні.

ЕКОНОМІКА

Уряд виплатив на допомогу вимушеним переселенцям понад ₴2,6 мільярда

«УКРІНФОРМ»: З травня такі виплати зможуть отримувати тільки особи, які переміщені з територій, де ведуться бойові дії, та які не можуть повернутися та особи, які не можуть повернутися до місця проживання у зв'язку зі зруйнуванням чи пошкодженням майна.

Nissan відновлює в Україні продажі  авто та їх сервісне обслуговування.

Україна отримала доступ до фінансових ресурсів в 1 млрд доларів Міжнародної асоціації розвитку (IDA).

Україні не потрібне списання та реструктуризація державного боргу. Проблем з його обслуговуванням немає – Сергій Марченко, міністр фінансів

Війна в Україні вже вплинула на 25% світової торгівлі зерном – Мінагрополітики

                             

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

США запросили 40 країн на конференцію у Німеччині, щоб обговорити захист України, - Пентагон

Уряд Бельгії ухвалив надати Україні додаткове новітнє озброєння для захисту від російського вторгнення, що може включати протитанкові та артилерійські системи.

Міністр фінансів Японії Сюнʼіті Судзукі підтримав запит України про збільшення фінансування до 300 млн дол США.

Прем‘єр-міністр Денис Шмигаль на зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном закликав відключити від SWIFT усі російські банки та визнати рф країною - спонсором тероризму.

Міністр закордонних справ Тайваню Джозеф Ву оголосив про допомогу в розмірі 8 млн дол. США для України.

ВОРОГ

У росії зі шкільних підручників прибирають інформацію про Україну

«УКРІНФОРМ»: Ілюстрація до того настільки росії ненависна думка про Незалежну Україну. А тепер уявіть: вся «російська версія історії» (і не лише України) писалася саме у такий спосіб: що неприємно – прибираємо, що хочемо – дописуємо.

міністерство юстиції рф включило до реєстру ЗМІ - «іноземних агентів» ще вісьмох осіб, серед яких головний редактор радіо «Эхо Москвы» Олексій Венедиктов і публіцист Олександр Невзоров.

Для розслідування затоплення крейсера «москва» росія відправила рятувальне судно «Комуна», збудоване 110 років тому.

«УКРІНФОРМ»: Відправляють те, що не шкода? Бояться що українські військові зроблять з судном те саме, що і з «москвою»? Ганьбитися вони не бояться точно!

міноборони РФ: «США готують провокації для звинувачення російських військових у застосуванні хімічної, біологічної чи ядерної зброї в Україні. Найбільш імовірним є варіант провокації" на: хімічних та біологічних об’єктах Харкова та Києва; Запорізькій АЕС; сховищі радіоактивних відходів у н.п. Кам’янське».

Суд у москві запроторив до СІЗО опозиційного політика Володимира Кара-Мурзу у кримінальній справі про фейки стосовно російської армії після його виступу перед законодавцями у США.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-