Битва за Україну. День п’ятдесят восьмий

Битва за Україну. День п’ятдесят восьмий

Укрінформ
Російські військові злочинці обстріляли із систем залпового вогню "Ураган" обласну травматологічну лікарню у Лимані Донецької області

МО рф мало нахабство заявити, що метою розв’язання війни в Україні є «повний контроль над Донбасом та Південною Україною, включаючи сухопутний коридор у Крим та Придністров'я». В України теж є мета – ПЕРЕМОГА! І вона буде за нами.

Ми зібрали для вас інформацію на п’ятдесят восьмий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Джо Байден, президент США: «Президент Зеленський та його демократично обраний уряд залишаються при владі, а українські збройні сили, до яких приєдналися відважні українські громадяни, запобігли завоюванню росією їхньої країни».

  1. Еммануель Макрон, президент Франції: «Ми поставляємо обладнання, від “Мілана” до “Цезаря”, і ще кілька видів зброї. Я думаю, що ми повинні продовжувати цей шлях. Завжди з червоною лінією, щоб не вступити у війну».

  1. Олаф Шольц, канцлер ФРН: «У цій ситуації потрібні холодна голова і виважені рішення. Йдеться не про страх, а про політичну відповідальність… Я роблю все, щоб запобігти ескалації, яка призведе до третьої світової війни. Ядерної війни не повинно бути».

  1. Володимир Зеленський, Президент України:  «На жаль, росія відкинула пропозицію встановити Великоднє перемирʼя. Це дуже добре демонструє, як насправді керівники цієї держави ставляться до християнської віри. До одного з найбільш радісних та важливих свят. Але ми зберігаємо надію - надію на мир, надію на те, що життя переможе смерть».

  1. Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН: «Найпростішим було б сказати, що ембарго вводиться від завтра... Проте я знаю, що це не станеться завтра. Але важливим є те, що ми рухаємося зараз цим шляхом, це не шлях довжиною в місяць… Якщо ми хочемо повністю відмовитися від російського імпорту викопних енергоносіїв, цей крок має бути назавжди».

  1. Олексій Данілов, секретар РНБО: «…Я можу сказати, що після цієї війни світ буде зовсім інший, він буде по-іншому розвиватися. Будуть створюватися нові союзи, будуть створюватися нові фундаментальні речі, нова система безпеки. І нам головне брати участь у створенні цієї нової системи безпеки і бути учасниками, повноправними учасниками цього процесу»

БОЙОВІ ДІЇ

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 22.04 орієнтовно склали: особового складу близько ‒ 21 200 осіб, танків ‒ 838, бойових броньованих машин ‒ 2 162, артилерійських систем – 397, РСЗВ – 138, засоби ППО – 69, літаків – 176, гелікоптерів – 153, автомобільної техніки – 1 523, кораблі /катери – 8, цистерн з ПММ – 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 172 (+6), спеціальна техніка – 27, пускові установки ОТРК/ТРК – 4

Ситуація на фронтах за ніч на 22 квітня:

  • На Луганщині під ворожими обстрілами перебували Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Попасна, Рубіжне.
  • росіяни знову періодично завдавали артилерійських ударів по Харкову. Бої тривали на Ізюмському напрямку.
  • У Донецькій області стабільно напружена ситуація вздовж усієї лінії фронту. Ворог не припиняє обстріли Авдіївки, Мар'їнки, Вугледара. Уже кілька днів загострення поблизу Лимана. У Маріуполі ситуація без суттєвих змін попри заяви росіян про захоплення міста. Завод "Азовсталь" тримається.
  • У Херсоні лунали сильні вибухи на околицях. Найбільш критична ситуація склалась у населених пунктах Херсонщини, які межують із сусідніми областями.
  • Миколаїв зазнав ракетних ударів. На інших територіях Миколаївської області ситуація стабільна та контрольована.

Генштаб оперативна інформація на 18:00 22 квітня

  • На Ізюмському напрямку ворог проводить повітряну розвідку для напрямків наступу, а також намагався наступати у напрямках населених пунктів Заводи та Дібровне.Успіху не має.
  • На Донецькому і Таврійському напрямках ворог штурмував у напрямку міста Слов’янськ, закріпився в населеному пункті Лозове.
  • Ворог безуспішно намагається закріпитись в населеному пункті Рубіжне, в районі Попасної ворог штурмував у напрямку н/п Новотошківське та н/п Попасна, успіху не має.
  • На Авдіївському та Курахівському напрямках окупанти намагалися штурмувати, успіху не мають.
  • На Маріупольському напрямку противник завдавав авіаційних ударів та блокував наші підрозділи в районі “Азовсталі”.
  • На Запорізькому напрямку окупанти намагалися штурмувати в напрямку н/с Зелене Поле, успіху не мають.

За даними української розвідки режим путіна планує залучити російських нацгвардійців та структури ФСБ РФ для подальшого наступу на завод "Азовсталь".

Мелітопольські партизани знищили вже близько 100 окупантів у своєму місті. У Рубіжному військові знищили 3 танки окупантів.

На Ізюмському напрямку противник зосередив для ведення бойових дій до 25 батальйонних тактичних груп, проте продовжує зазнавати втрат.

У центральну районну лікарню міста Новоайдар Луганської області доставлено близько 220 поранених та понад 50 загиблих російських військових – Сергій гайдай, голова ОВА.

«УКРІНФОРМ»: рф несе величезні втрати. У Бєлгородській області, що межує з Україною, проводиться масовий забір крові у місцевого населення для потреб російської армії.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Міський голова Харкова Ігор Терехов закликав жителів Північної Салтівки, П'ятихаток та інших районів, які перебувають під постійним обстрілом окупантів, евакуюватися у безпечніші місця.

Російська армія обстріляла із систем залпового вогню "Ураган" обласну травматологічну лікарню у Лимані Донецької області.

На Луганщині ворог обстріляв евакуаційний автобус, але вдалося вивезти 25 мирних мешканців з Попасної.

У лісі на Київщині знайшли вбитим активіста і волонтера із Бучі Дениса Бутенка, який не виходив на зв’язок із березня.

Щонайменше 50 тисяч людей висловили бажання виїхати з Маріуполя, проте російські війська перешкоджають – Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністр.

На Житомирщині внаслідок обстрілів окупантами руйнувань зазнали 1505 житлових будинків.

Станом на 21 квітня відомо про 1126 українців, у тому числі 40 дітей, убитих російськими військами у Київській області – Президент Зеленський

Унаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну загинуло вже 208 дітей, поранено 386 дітей.

УКРАЇНА

Нардепа Григорія Суркіса, який залишив країну на початку війни, затримали на пункті пропуску Краковець, коли він намагався знову виїхати з України.

«УКРІНФОРМ»: Суркіс намагався вивезти 13 дорогих годинників, які напевно що випадково забув задекларувати.

У Запорізькій області впав літак АН-26: 1 людина загинула та 2 постраждало. Кажуть, що до ЗСУ літак стосунку не мав.

В Україні вже є спеціальний орган, який буде відповідати за покарання російських воєнних злочинців, незалежно від того, в якому місті російської федерації вони проживають чи в якій частині світу перебувають – Олексій Данілов, секретар РНБО.

У Чернігівській області внаслідок бойових дій було пошкоджено понад 600 км доріг і 20 мостів, наразі триває їх відновлення.

Президент Володимир Зеленський утворив Національну раду з відновлення України від наслідків війни.

ЕКОНОМІКА

В Україні засіяли 70% від прогнозних площ під ярі культури ранньої групи. У 9-ти областях сівбу повністю завершено.

Світовий банк оцінив фізичний збиток України від російського вторгнення у $60 мільярдів

Україна отримає грант у €88 мільйонів від Світового банку на відновлення економіки

Станом на 22 квітня за програмою релокації із зони бойових дій переміщено 400 підприємств, 190 з них вже розпочали роботу.

Відбудова України коштуватиме щонайменше $600 мільярдів – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України

                              

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Папа Римський скасував зустріч із патріархом кирилом, яка була запланована в червні.

Шведська компанія Essity йде з російського ринку. Компанія SKF, яка є однією з найбільших виробників підшипників у світі, заявила про вихід з російського ринку.

Австралія запровадила санкції проти 144 сенаторів рф, а також доньок путіна й лаврова. Євросоюз запровадив санкції проти Сергія Курченка та Євгена Пригожина

Українські військові опановують у Великій Британії нові види бронетехніки, а в Польщі — засоби протиповітряної оборони -  Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії.

Словенія передасть Україні весь парк своїх танків М-84 в обмін на більш сучасні «Леопарди», які обіцяє надати їй Німеччина.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном, обговорили питання, пов’язані з військовою підтримкою для України.

«УКРІНФОРМ»: З початку каденції Джо Байдена США надали Україні безпекову допомогу на суму понад 4 млрд доларів, з них 3,4 млрд були виділені після початку повномасштабного вторгнення росії.

Організація американських держав (ОАД) прийняла резолюцію, яка позбавляє росію статусу постійного спостерігача в цій міжнародній інституції.

ВОРОГ

кремль продовжує «зачистку» вищого керівництва російської армії та флоту - розвідка.

Міноборони росії оголосило поточну мету війни, розв'язаної в Україні: повний контроль над Донбасом та Південною Україною, включаючи сухопутний коридор у Крим та Придністров'я.

«УКРІНФОРМ»: України має власні плани на найближче майбутнє і наша армія вже зруйнувала чимало планів кремля.

дмитро пєсков наголосив, що усі 4 острови південної частини Курил залишаються «неподільною частиною Росії».

«УКРІНФОРМ»: Уряд Японії вперше офіційно заявив, що рф окупувала Курильські острови лише після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Росія каже «ні»? Нічого, скоро скаже «так».  І не лише Японії.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-