Битва за Україну. День п’ятдесят п’ятий

Битва за Україну. День п’ятдесят п’ятий

Укрінформ
Збройні сили рф активізували наступ на сході України, гатять з усього озброєння, яке в них є

У Маріуполі рашисти скинули потужну бомбу на лікарню. В районі міста Мар’їнка, в результаті контрнаступу наших військ ворог зазнав втрат та відступив. ЗСУ відбили наступ в районі Рубіжного і Попасній. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію на п’ятдесят п’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 7 ЦИТАТ

  1. Марк Рютте, прем'єр-міністр Нідерландів: «…Нідерланди будуть постачати Україні більш важку техніку, включаючи бронетехніку. Разом із союзниками ми розглядаємо можливість постачання додаткової важкої техніки».

  1. Мелінда Сіммонс, Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні: «Битва за Донбас почалася. Україна не бореться за те, щоб відібрати територію у росії. Україна бореться за право мирно жити на власній землі. Україна бореться за право жити».

  1. Нед Прайс, представник Держдепу США: «Якщо Китай надаватиме зброю та військове спорядження або намагатиметься допомогти Росії обійти санкції, то він зіштовхнеться із серйозними наслідками не тільки з нашого боку, а й з боку наших союзників і партнерів».

  1. Матеуш Моравецький, глава польського уряду: «Боротьба в Україні – це боротьба за свободу, за безпеку всієї Європи. Злочини в Бучі, Бородянці, Гостомелі та сотнях інших населених пунктах показують з наскільки варварською системою та варварським режимом стикається Європа. Під час розмов з лідерами західних країн я вказую на необхідність введення найжорсткіших санкцій проти рф. Це найнижча ціна, яку ми можемо заплатити у Європі, за те, що відбувається в Україні, за ці жахливі злочини, це найнижча ціна за повернення свободи, і кожен має це усвідомити»

  1. Брюно Ле Мер, міністр економіки Франції: «… Ми намагаємося переконати наших європейських партнерів зупинити імпорт нафти, що впродовж багатьох років є першим джерелом валюти для влади володимира путіна. Не газ - нафта. Тобто, зупинити імпорт нафти з росії — це завадити фінансуванню війни в Україні російською владою».

  1. Реджеп Тайїп Ердоган,  Президент Туреччини: «Кадри з Бучі та Ірпеня, обстріли мирних жителів Краматорська затьмарили наші зусилля (з врегулювання - ред.)... Як країна, якій довіряють обидві сторони, ми продовжуємо наші зусилля. Стамбульський процес досі зберігає свій характер як найнадійнішого і є найкоротшим виходом для подолання кризи».

  1. Дмитро Биков, російський письменник: «На моїх очах народжується велика країна, і це не росія. Мені болісно прикро, з одного боку, а з іншого - я страшенно ними пишаюсь. Вони так використали свої 30 років незалежності... Зовсім не так, як ми: ми їх використали для ресентимента, а вони - для формування великої країни».

БОЙОВІ ДІЇ

Збройні сили України з 24 лютого по 19 квітня ліквідували близько 20 800 військових рф,

танків – 802, бойових броньованих машин ‒ 2063, артилерійських систем – 386, РСЗВ - 132, засобів ППО - 67, літаків – 169, гелікоптерів – 150, автомобільної техніки - 1495, кораблів / катерів - 8, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 158, спеціальної техніки - 27, пускових установок ОТРК/ТРК - 4.

Ситуація на фронтах за ніч на 17 квітня:

  • На Донеччині росіяни ведуть обстріли з артилерії та "Градів" Авдіївки, Мар'їнки, Торецька, Нью-Йорка, Вугледара. В Маріуполі ситуація залишається без змін.
  • У Луганській області бої точаться у середмістях Кремінної та Попасної. ЗСУ відбили наступ у Рубіжному, Попасній. У ворога десятки втрат, наші бійці підбили безпілотник «Орлан-10», важку техніку.
  • На Дніпропетровщині ворог обстрілював із "Градів" населені пункти на межі з Херсонщиною.
  • У Харкові російські війська вели обстріли житлових районів. Активізувалися бої на Ізюмському напрямку.
  • На Херсонщині вибухи та артобстріли по всій території. Найбільш критична ситуація на межі Миколаївської та Дніпропетровської областей (Станіславська, Чорнобаївська, Високопільська, Нововоронцовська і Великоолександрівська територіальні громади).
  • російські загарбники обстріляли Миколаїв із систем залпового вогню. Також ворог обстріляв села Лимани, Галициново, Балобанівка. Попередньо, постраждалих немає.

Генштаб оперативна інформація на 18:00

  • На Слобожанському напрямку триває часткове блокування ворогом міста Харкова. підрозділи противника здійснили спробу наступу та штурму південніше міста Ізюм. Успіху не мали, зазнали втрат та вимушено відступили.
  • На Донецькому напрямку, в районі міста Мар’їнка, в результаті контрнаступу наших військ ворог зазнав втрат та відступив. Підрозділи Сил оборони відновили контроль над цим населеним пунктом.
  • На Південнобузькому напрямку тривають бойові дії в районі Олександрівки, ворог успіху не має.

Загарбники скинули потужну бомбу в районі Азовсталі, під завалами близько 300 людей – Сергій Тарута, народний депутат

«УКРІНФОРМ»: Інформацію про вибух у Маріуполі підтвердив і очільник Донецької ОВА Павло Кириленко, але факт масового ураження місцевого населення і військових поки не підтверджений.

Окупанти знову пропонують захисникам Маріуполя здатися.

«УКРІНФОРМ»: Втретє з початку квітня звучать пропозиції окупантів до українських військових про здачу в полон і складання зброї. Українські військові продовжують тримати оборону і нищити окупантів.

Ворожі кораблі відійшли від українського берега майже на 200 км – ОК "Південь"

«УКРІНФОРМ»: Бояться повторити долю свого флагмана. Марно. Адже всі «русские военные корабли» слідуують у визначенному напрямку.

Воїни зенітного ракетного підрозділу Повітряних Сил Збройних Сил України знищили ворожий БПЛА "Орлан-10" над Одесою. Українські десантники знищили мотострілецький підрозділ Збройних сил російської федерації з міста Томськ. ЗСУ розгромили склад боєприпасів російських військ. Нацгвардієць збив ворожий безпілотник з автомата Калашникова на Луганщині.

Україна та росія здійснили п’ятий обмін полоненими, всього повертаються 76 українців - 60 військовослужбовців, з них 10 офіцерів і 16 цивільних осіб - Ірина Верещук, віцепрем'єр-міністр – міністр МінТОТ.

У росії залишилося лише 50% від тих батальйонних тактичних груп, які вона мала на початку війни - генерал США

Командир великого десантного корабля чорноморського флоту рф «Цезар Куніков» капітан 3 рангу Олександр Чирва ліквідований українськими військовими.

«УКРІНФОРМ»: Від початку війни ЗСУ уже ліквідували 8 генералів і 16 полковників рф. І цей список буде поповнюватись.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Працівники ДСНС завершили у Харкові роботу на 40 об’єктах, з-під завалів вилучено тіла 112 загиблих, водночас врятовано 59 людей

У Харкові внаслідок обстрілів російських військовослужбовців загинули три людини, ще 16 зазнали поранень

У Донецькій області за добу задокументовано 21 обстріл з боку російських загарбників, загинули 5 цивільних осіб.

Слідчі ДБР виявили 13 поховань містян в Ірпені на Київщині, а у Бучі було знайдено більше ніж 420 тіл громадян.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну було зафіксовано 147 атак на медичні установи – ВООЗ.

Внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації постраждали 572 дитини,

205 дітей загинуло, 367 поранено.

УКРАЇНА

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький приїхав з візитом у Львів, де відкрив модульне містечко для внутрішньо переміщених українців, створене на кошти польського бюджету. В них розселять 5 тисяч вимушених переселенців.

Державна архівна служба України припинила дію всіх угод з державою-агресором у галузі архівної справи.

Правоохоронці продовжують заходи з арешту активів Оксани Марченко; під час обшуків на території Києва та Київської області виявлено картини, антикваріат, золоті статуетки та яйця Фаберже.

Міністерство культури та інформаційної політики України закликає вірян у неділю, 24 квітня, під час святкування Великодня дотримуватись комендантської години та переглядати служби по телебаченню й онлайн.

«УКРІНФОРМ»: Вороги вже заявили про «провокації на Великдень», які нібито готує Україна, хоча скоріше за все робитимуть це самі. Тому краще прислухатись до влади і не наражати себе і близьких на небезпеку: комендантська година, перегляд служби і свячення пасок – онлайн.

Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський вручив нагороди пораненим воїнам у військовому госпіталі в Одесі.

У Києві відновили роботу 17 дипломатичних представництв – МЗС

ЕКОНОМІКА

Мінфін розмістив військові облігації ще на ₴3,6 мільярда гривень

Україна отримала понад $88 мільйонів від Світового банку для виплати стипендій студентам

МВФ: Україна втратить цьогоріч до 35% ВВП

З початку війни Фонд соцстрахування виплатив більше 2 мільярди гривень лікарняних

На Рівненщині посіяно 96% запланованої площі ранніх ярих зернових культур

Starlink розпочав роботу над відкриттям представництва в Україні.

«УКРІНФОРМ»: Нарешті, Ілон Маск!

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Канада оголосила про запровадження нових санкцій проти 14 фізосіб із Росії, у переліку, зокрема, дочки Путіна та голова Центробанку РФ.

Сполучені Штати скликають у вівторок нараду щодо російського наступу в Україні з главами кількох держав: Франції, Німеччини, Великої Британії, Канади, Італії, Польщі, Румунії. Також будуть присутні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн і президент Європейської ради Шарль Мішель.

Румунія передасть Україні зброю із резервів деяких установ системи національної оборони.

Берегова охорона Греції заблокувала російський нафтовий танкер

Автоконцерн Stellantis зупинив свій завод в росії. Албанія зупинила трансляцію російських медіа на всіх платформах. Консалтингова компанія McKinsey припинила обслуговування клієнтів у Росії. Німецький концерн Henkel йде з російського ринку.

Угорщина не підтримує санкцій проти російської федерації щодо нафти і природного газу, а також не дозволить використовувати свою територію для відправки зброї в Україну - Петер Сіярто, міністр закордонних справ Угорщини

Міністерство оборони Японії надасть Україні комплекти для радіаційного, біологічного та хімічного захисту (NBC), а також дрони

Нова Зеландія вводить санкції проти 18 російських фінансових організацій, включаючи Центральний банк росії та Фонд національного добробуту

ВОРОГ

росія висилає 15 нідерландських дипломатів, які працювали у москві та санкт-петербурзі.

Армія російської федерації планувала вторгнення та захоплення білорусі – розвідка

«УКРІНФОРМ»: Планувала, а може і досі планує? Лукашенко?  А що може лукашенко?

З початку року , для проходження служби у 42 частинах Південного військового округу рф було відібрано всього 130 військовослужбовців військової служби за контрактом. 22 з них вже відмовилися від участі в так званій “спеціальній операції” на території України - Генштаб.

Послів росії та білорусі попросили не приїздити на цьогорічну церемонію до 77 річниці звільнення нацистського концтабору Маутгаузен.

Міністр МЗС рф сергій лавров запевняє, що росія не розглядає можливості використання ядерної зброї в Україні, а також росія починає в Україні наступну фазу "спецоперації, яка спрямована на «повне звільнення Донецької та Луганської республік».

«УКРІНФОРМ»: рф уже не раз брехала про свої плани щодо України: і про скупчення військ, і навчання і  т.д. Віри їхнім словам нема, а є чітке розуміння, що те, що вони заявляють треба сприймати як цілком протилежне.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-