Битва за Україну. День п’ятдесят четвертий

Битва за Україну. День п’ятдесят четвертий

Укрінформ
Окупанти завдали 4 ракетних удари по Львову. Також ракетні удари були по Дніпропетровській і Київській області

Генштаб фіксує ознаки початку давно анонсованого наступу рашистів на Сході. ЗСУ звільнили низку населених пунктів навколо міста Ізюм. Українці і ЗСУ мужньо стоять за свою країну, за свою перемогу! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію на п’ятдесят четвертий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «Вони можуть це зробити (застосувати ядерну зброю – ред.).  Бо для них людське життя - ніщо. Я вважаю, не треба боятися. Треба бути готовими. Але це питання не для України, не лише для України, а й для всього світу».

  1. Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ: «Сили оборони дали гідну відсіч агресору на північному та північно-східному напрямках. Повністю звільнено території Київської, Чернігівської та Сумської областей. Водночас закликаю жителів цих регіонів бути обережними, оскільки підступний ворог залишив чимало мін, пасток та розтяжок, які створюють потенційну небезпеку для життя мирних мешканців, особливо дітей. Прохання бути пильними та повідомляти військове командування і ДСНС про підозрілі предмети».

  1. Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «З початку нової хвилі російської агресії проти України президент Байден продемонстрував справжнє лідерство у наданні допомоги Україні, у мобілізації міжнародної спільноти на підтримку України. Тому, звичайно, ми були б раді бачити його в нашій країні, і це було б важливим сигналом підтримки для нас. Особиста зустріч двох президентів могла б відкрити шлях для нових поставок американської зброї в Україну, а також для обговорення політичного можливого врегулювання цього конфлікту».

  1. Маріо Драгі, прем’єр-міністр Італії: «Ситуація дуже зрозуміла: є той, кого атакували, і є агресор. Як найкраще допомогти атакованим? Санкції необхідні, щоб послаблювати агресора, але у короткостроковій перспективі вони не можуть зупинити його армію. Для цього потрібно прямо допомагати українцям (зброєю) - і ми це робимо. Не зробити цього означало б те саме, що сказати здатися і погодитись на рабство і підкорення - а це суперечить нашим європейським цінностям».

  1. Клеман Бон, держсекретар МЗС Франції: «Ніхто не сумнівається у масових вбивствах, які скоїла росія. Але, щоб залишатися у міжнародному судовому процесі, ми не використовуємо термін "геноцид", втім немає жодних сумнівів у нашій чіткій підтримці».

БОЙОВІ ДІЇ

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 18.04: особового складу – близько 20 600 осіб,  танків ‒ 790, бойових броньованих машин ‒ 2 041, артилерійських систем – 381, РСЗВ /- 130,

засоби ППО – 67, літаків – 167, гелікоптерів – 147, автомобільної техніки – 1 487, кораблі /катери – 8, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 155. Спеціальна техніка - 27. Пускові установки ОТРК/ТРК - 4.

Ситуація на фронтах за ніч на 16 квітня:

  • обстріли різних районів Харкова. По області окупанти обстріли Лозову.
  • Луганщина: росіяни  вдарили по спорткомплексу "Олімп" у Кремінній. 
  • Донеччина: вночі ракетний обстріл Краматорська, є руйнування інфраструктури. Обстріли Вугледара, Авдіївки, Мар'їнки, Торецька з артилерії і "Градів". Маріуполь – без змін.
  • Херсонщина: вибухи та обстріли на території всієї області. В області в багатьох населених пунктах гуманітарна криза, ситуація стабільно важка.

Генштаб оперативна інформація на 18:00

  • Фіксуються ознаки початку наступальної операції в Східній операційній зоні.
  • На Донецькому і Таврійському напрямках війська рф зосереджують основні зусилля на захопленні населених пунктів Лиман, Кремінна, Попасна та Рубіжне. Тривають бої за Маріуполь.
  • На Ізюмському напрямку - продовження спроб наступу на напрямках Ізюм - Слов’янськ та Ізюм - Барвінкове.
  • Противник активізував наступальні дії на Сєверодонецькому, Попаснянському, Курахівському та Запорізькому напрямках.
  • Ворог не припиняє спроби встановити повний контроль над Херсонською областю. Веде бойові дії в районі населеного пункту Олександрівка, успіху не має.

Оборона Маріуполя: бійці «Азову» контратакують попри перевагу ворожих сил

Російський агресор продовжує обстрілювати та бомбардувати меткомбінат «Азовсталь» із застосуванням усієї зброї - захисники Маріуполя тримають оборону. 

ЗСУ звільнили низку населених пунктів навколо міста Ізюм. Поблизу Вознесенська Миколаївської області артилерійський підрозділ 80-ої окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ розбив колону ворожої техніки. Над Одесою підрозділ Протиповітряних сил ЗСУ збив ворожий безпілотник.

На Луганщині почався наступ російських військ, окупанти взяли під контроль Кремінну, бої тривають – Сергій Гайдай, голова ОВА.

Українські військові завдали вже 16-го удару по російських агресорах, дислокованих у Чорнобаївці Херсонської області.

Ракетні удари:

  • 4 прицільних ракетних ударів по Львову: 3 – по об‘єкті військової інфраструктури, 1 – по звичайному шиномонтажу.
  • у Київській області по інфраструктурі Васильківської територіальної громади
  • по Дніпропетровській області у Синельниківському районі і Павлоградському районі. 60% ракет було збито нашою ППО.

«УКРІНФОРМ»: Ракети, якими російські військові обстріляли Львів, були випущені з Каспійського моря, можливо, ворог цілився у знаменитий львівський залізничний вокзал. Система міжнародних організацій – ООН, ОБСЄ, Міжнародний суд – продовжує демонструвати сою неспроможність зупинити зухвалого російського варвара. Після нашої Перемоги треба наполягати на радикальних змінах.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Чернігівські рятувальники витягли з-під завалів тіла 71 загиблого – Чернігівська ОВА

Затриманий СБУ Віктор Медведчук звернувся до президентів України та рф з проханням обміняти його на мешканців та захисників Маріуполя.

«УКРІНФОРМ»: Почекаємо, що відповість москва.  Але констатуємо: Медведчук себе цінить дорого.

Наслідки ракетних ударів і обстрілів:

  • у Львові 7 загиблих та 11 постраждалих, серед постраждалих – одна дитина. Понищена цивільна інфраструктура.
  • у Дніпропетровській області 2 постраждалих у Синельниківському районі. Зруйнована залізнична інфраструктура у Павлоградському районі.
  • У Золотому на Луганщині - щонайменше двоє вбитих та четверо постраждалих.
  • у Лисичанську обстріляна будівля патрульної поліції – 6 співробітників у шпиталі.
  • На Миколаївщині 13 людей отримали поранення у результаті обстрілів російських загарбників.
  • Унаслідок ворожого обстрілу Харкова загинуло двоє людей.

У Кремінній російські військові обстріляли машину з цивільними, які намагалися виїхати —4 людини загинули, 1 поранений – Сергій Гайдай, голова ОДА

Внаслідок повномасштабної збройної агресії рф в Україні 205 дітей загинули, 362 поранені.

УКРАЇНА

Президент Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу Матті Маасікасу заповнену анкету-опитувальник для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС.

У квітні і травні українці не матимуть додаткових вихідних через війну: 25 квітня, 2 травня та 9 травня будуть робочими днями

В Україну прибули професійні команди медичних працівників з Литви.

У Стоянці на трасі Київ-Чоп відкрили ще одну тимчасову переправу через річку Ірпінь

«УКРІНФОРМ»: Наразі, тут дозволений рух легкового і малотоннажного транспорту, а фури  будуть користуватися тим же об’їздом через Гореничі і Білогородку. Постійний міст обіцяють відновити «за кілька місяців»

В України продовжується освітній процес у 16 областях у дистанційній або змішаній формі.

ЕКОНОМІКА

Україна домовилася про отримання $500 мільйонів від міжнародних партнерів: $400 мільйонів надійде від Канади, а $100 мільйонів – від Японії.

Уряд виділив перші 200 мільйонів гривень для підтримки працевлаштування переселенців

У місті Седнів на Чернігівщині відновив роботу крохмальний завод ТОВ «Левона».

На комбінаті “Запоріжсталь” виводять з консервації доменні печі

Під посівну видано понад 6 млрд грн кредитів – Юлія Свириденко, перший віцепрем’єр, міністр економіки.

«Ощадбанк» завершив 1 кв. з прибутком 243 млн грн

Банки видали 2080 сільськогосподарським товаровиробникам кредитів на 5 млрд 434 млн грн.

За державною програмою релокації з місць бойових дій переміщено 400 підприємств, понад 200 з яких уже працюють.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Австрія вивчає можливості для того, щоб почати своє розслідування скоєних в Україні воєнних злочинів – Міністерство юстиції.

Paramount припинить мовлення своїх телеканалів у РФ

Порти всіх країн ЄС закрили доступ для російських кораблів .

«УКРІНФОРМ»: Заборона стосується кораблів під російським прапором, а також тих, які поміняли реєстрацію після 24 лютого. Виключення може бути лише для кораблів, які подають сигнал SOS.

У Німеччині відкрили понад 140 кримінальних справ за схвалення війни Росії проти України

ВОРОГ

путін присвоїв 64-й бригаді, яка чинила злочини в Бучі, почесне звання "гвардійської за "зразкові дії" в ході війни проти України.

«УКРІНФОРМ»: В рф мародерства, вбивства, катування, гвалтування називають «зразковими діями»! «Гвардійці» точно понесуть покарання за звірства разом зі своїм «президентом».

Держсекретар Радбезу білорусі Александр Вольфович пригрозив Литві, Польщі та Латвії руйнуваннями, смертями і вибухами нібито через підготовку ними агресії проти білорусі.

«УКРІНФОРМ»: І цікаво чим може залякати рб де-факто уже неіснуючої білорусі країни, які є членами НАТО? Аж смішно…

Мер москви Сєргєй Собянін заявив, що вихід чи призупинення роботи іноземних компаній у Москві створили ризики для 200 тис осіб.

Міноборони рф офіційно заявило, що Київ нібито планує організувати обстріли церков в українських містах у Великодню ніч.

«УКРІНФОРМ»: Це може свідчити лиш про те, що це окупанти збираються обстрілювати наші церкви у Великодню ніч. І вони самі заявляють про підготовку цих «провокацій» в Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській областях.

Спікер президента рф пєсков: «Кремль повідомить, якщо Путін відреагує на звернення дружини Медведчука із проханням допомогти обміняти її чоловіка».

Резерви російського центробанку, що залишилися після санкцій, не дозволяють контролювати ситуацію з валютою на російському ринку - Ельвіра Набіулліна, голова ЦБ рф

У росії понад 100 військовослужбовців із 200-ї окремої мотострілецької бригади, яка вже воювала в Україні, відмовилися від подальшої участі в "спецоперації".

У рф відкрили кримінальну справу через знесення пам’ятника маршалу Жукову в Харкові.

«УКРІНФОРМ»: А за погрози знищити пам’ятник поляком, закатованим НКВД у 1940-му в Катині вони не хочуть відкрити справу?

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-