Битва за Україну. День п’ятдесят третій

Битва за Україну. День п’ятдесят третій

Укрінформ
Окупанти продовжують завдавати ракетних ударів та обстрілювати міста – Бровари, центр Харкова, Золоте, Бровари… 

Героїчні захисники Маріуполя тримають оборону, на Харківщині знищено колону російських морпіхів. ЄС закриває всі порти для суден під російським прапором.  Санкції продовжують нищити російську економіку і здатність поповнювати  ресурси: припинено виробництво ракет. Переможемо. Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію на п’ятдесят третій день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ ДНЯ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «…ми розуміємо, що той факт, що ми відбилися від них і вони пішли, і вони втікали з Києва – з півночі, з Чернігова та з цього напрямку – це не означає, що якщо вони, не дай боже, захоплять Донбас, вони не підуть далі на Київ. Тому для нас ця битва важлива з багатьох причин. Ми маємо перемогти в ній".
  2. Маріо Драгі, прем’єр-міністр Італії: «У телефонній розмові я сказав йому (путіну Ред), що дзвоню, щоб поговорити про мир. Я запитав його: Коли ви зустрінетесь із Зеленським? Тільки ви вдвох зможете знайти рішення. Він відповів:Час ще не настав. У мене склалося враження, що жах війни… зовсім не залежить від слів та телефонних дзвінків, які робляться».

  3. Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Україна готова до дипломатичного варіанту завершення цієї війни. Але ми не поступимося нашими національними інтересами. Якщо росія не хоче завершити війну дипломатією, то ми вимушені будемо завершити цю війну на полі бою».

  4. Олаф Шольц, канцлер Німеччині у великодньому привітанні: «Бажаю вам і вашим родинам щасливих великодніх вихідних для набору сил і надії. Бо війна посеред Європи пригнічує всіх нас. Йдеться про мир і свободу, і тому ми всі підтримуємо і стоїмо за українців».
  5. Урсула фон дер Ляєн, очільниця Європейської комісії: «Україна може виграти війну. Хоробрість і стійкість України – вражає. Перемога означає, що в Україні знову мир. За яких умов це відбудеться – Україна вирішує сама. Я твердо переконана, що винні будуть покарані міжнародним судом за вчинені ними звірства».

БОЙОВІ ДІЇ

російські війська з 24 лютого по 17 квітня втратили в Україні близько 20 300 солдат і офіцерів, танків ‒ 773, бойових броньованих машин ‒ 2002, артилерійських систем – 376, РСЗВ - 127, засобів ППО - 66, літаків – 165, гелікоптерів – 146, автомобільної техніки - 1471,    кораблів/катерів - 8, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 148, спеціальної техніки – 27, пускових установок ОТРК/ТРК - 4.

Ситуація на фронтах за ніч на 17 квітня:

- на Харківщині ситуація стабільно важка - активні бої ідуть на Ізюмському напрямку. Всього за добу було понад 20 ударів окупантів із РСЗВ, артилерії та один ракетний удар.

 - Луганщина: жорстокий обстріл житлових кварталів Сєвєродонецька, артобстріл Кремінної, позиційні бої у Попасній та Рубіжному.

- Донеччина: російські окупанти здійснили безуспішні спроби наступу поблизу Мар'їнки і Красногорівки. Обстріли Авдіївки, Торецька та Очеретинська громади. Захисники Маріуполя тримають оборону - попри вимоги загарбників здатися в полон.

- Херсонщина: вибухи та обстріли на території всієї області, також обстріли було чути у Херсоні. В багатьох населених пунктах гуманітарна криза, ситуація загострюється.

Генштаб оперативна ситуація на 18:00

  • На території рф відзначено понад 50 випадків самовільного залишення польових таборів особовим складом.
  • На Сіверському напрямку зберігається імовірність застосування противником ДРГ та завдання ракетних ударів з території російської федерації
  • . На Слобожанському напрямку ворог продовжує часткове блокування Харкова
  • . На Донецькому і Таврійському напрямках ворог активізував бойові дії. Продовжує ракетно-бомбові удари по місту Маріуполю, зокрема й із застосуванням стратегічних бомбардувальників Ту-22М3.

На Донеччині знищено російський безпілотник «Орлан-10». На Харківщині десантники знищили колону російських морпіхів та 5 танків.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Із початку повномасштабного вторгнення, росіяни вбили в Україні уже 202 дитини, ще більш як 360 дітей отримали поранення.

Україні вдалося звільнити перших 7 українців з фільтраційного табору в Пензенській області - Людмила Денісова, омбудсменка.

«УКРІНФОРМ»: З території України в рф уже вивезли 808 тис. осіб, із яких 153 тис. дітей. Ця цифра може бути й більша. Після Перемоги Україна поверне всіх своїх обов`язково. Але це буде непросто…

Вранці росіяни обстріляли ракетами райцентр Бровари під Києвом, пошкоджена одна з високовольтних підстанцій, жертв та постраждалих немає.

 Внаслідок обстрілу центральної частини Харкова - 5 людей загинули, 13 поранені.

На Луганщині ворог обстріляв центр Золотого, загинули 2 людей, ще 4 отримали поранення.

У Бородянці з-під завалів дістали вже 41 загиблого - ДСНС.

На Запоріжжі вранці колона ворожої техніки заїхала у курортну Кирилівку.  Викрадено селищного голову Кирилівки Івана Малєєва.

У Київській області внаслідок ворожих обстрілів значних ушкоджень зазнали 1875 об’єктів, із них 546 - зруйновано повністю - Олександр Павлюк, голова Київської ОВА.

На Сумщині знайшли ампули з підписами на етикетках про хімічні радіоречовини, які залишили росіяни. Можливо, зарин, чекаємо висновків фахівців - Юрій Бова, мер Тростянця.

16 квітня гуманітарними коридорами вдалось евакуювати 1 449 людей. 17 квітня попри відсутність гуманітарних коридорів, з Луганщини евакуювали лише 30 жителів – Ірина Верещук.

УКРАЇНА

Україна здобула перше «золото» на «Іграх нескорених».

До України прибули рятувальники зі США, Австралії, Німеччини та Польщі  - ДСНС.

Офіс Генерального прокурора України створив портал «Кримінальна відповідальність за #RussianWarCrimes» для збору свідчень і доказів злочинів проти людяності скоєні рф.

«УКРІНФОРМ»: Для більш суворого покарання в Гаазі, потрібні все більше доказів. Пішить, надсилайте фото та відео.

В Україні запрацював освітній чат-бот: допоможе знайти школу, садочок чи відновити документи – Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки.

Скорочення комендантської години: у Києві та області, Дніпропетровщині: відтепер - з 22:00 до 5:00 ранку.

Кабмін спростив процедури реєстрації та обігу лікарських засобів на період дії воєнного стану – МОЗ.

«УКРІНФОРМ»: Це сприятиме швидкому наповненню ринку і забезпеченню необхідними лікарськими засобами населення України.

В Україні створили онлайн-магазин для волонтерів.

«УКРІНФОРМ»: Дуже добре, що буде можливість купити, по-перше, перевірений товар, по-друге за ціною, близькою до собівартості.

Президент Зеленський анонсував масштабну програму будівництва житла.

ЕКОНОМІКА

В Україні інфляція протягом 2022 року буде на рівні між 10 і 20% - Олег Устенко, радник Президента.

Радник президента Олег Устенко не бачить жодних ризиків для значних курсових коливання, хіба в межах декількох відсотків.

В Україні засіяли цукровим буряком близько 110 тисяч гектарів - Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

«УКРІНФОРМ»: Попри війну та гостру недостачу дизельного пального аграрії зробили це.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Громадяни Чехії перерахували на спецрахунок українського посольства майже $50 млн, які були використані для потреб ЗСУ - Євген Перебийніс, посол України в Чехії.

ЄС виділяє ще 50 млн євро на гуманітарну допомогу внаслідок війни в Україні.

Розробники гри S.T.A.L.K.E.R. зібрали $800 тис.для підтримки України.

Під час великодньої меси у Ватикані Папа Римський Франциск засудив жорстокість війни в Україні, а також сказав українською: «Христос Воскрес».

Білий дім присвятив дві пам'ятні монети Україні та президенту Зеленському. Вартість кожної монети $100, а прибуток від продажів буде спрямований на гуманітарну допомогу українцям.

Болгарія з 16 квітня, Бельгі та Естонія з 17 квітня заборонили російським судам заходити в свої порти.

«УКРІНФОРМ»: Вчора про заборону заявили Румунія та Італія. Країни світу, приєднуйтеся!

Латвія передала до Міжнародного кримінального суду в Гаазі €100 тисяч на розслідування воєнних злочинів росії в Україні.

ВОРОГ

Виробництво російських ЗРК на паузі, працівників заводів відправляють у відпустку або на війну.

«УКРІНФОРМ»: Це наслідок санкцій. Раніше на Уралі було зупинене виробництво танків.

У Петербурзі поховали генерал-майора Фролова, ліквідованого в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-