Битва за Україну. День п’ятдесят другий

Битва за Україну. День п’ятдесят другий

Укрінформ
Ворог знову завдав ракетного удару по Києву після кількаденного затишшя. Також були обстріли у багатьох областях України

Влада столиці закликає людей не поспішати вертатися додому, але кияни все одно масово їдуть до своїх домівок з вірою у Перемогу. Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію на п’ятдесят другий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «Маріуполь - це може бути як десять Бородянок, і я хочу сказати, знищення наших військових, наших хлопців поставить крапку на всіх перемовинах».

  1. Матеуш Моравецький, глава польського уряду: «Польща робить усе можливе, щоб допомогти Україні перемогти російського агресора, але європейські санкції проти рф на сьогодні є заслабкими, їх треба запровадити проти російських енергоносіїв».

  1. Марко Бушманн, німецький міністр юстиції: «Україна веде дозволену оборонну війну проти Росії. Отже, якщо вони реалізують своє законне право на самооборону, підтримка їх постачанням зброї не може призвести до того, щоб стати учасником війни».

  1. Шалва Папуашвілі, спікер парламенту Грузії: «Сьогодні у Києві разом із колегами-парламентаріями, щоб передати послання Грузії: ми відчуваємо ваш біль, Грузія підтримує Україну, грузини - з українцями».

  1. Павло Клімкін, ексміністр закордонних справ: «В росії кажуть, що воюють проти нас та Заходу, але співають пісню "про боротьбу з нацистами". Насправді вони дивляться у дзеркало - сьогоднішня Росія має всі риси фашизму: авторитарність, нетерпимість, шлях в минуле, феодальна лояльність».

БОЙОВІ ДІЇ

Від початку російського вторгнення загинули від 2500 до 3000 українських військовослужбовців, близько 10 тисяч військових зазнали поранень – Володимир Зеленський

російські війська з 24 лютого по 16 квітня втратили в Україні близько 20 100 осіб, танків - 762, бойових броньованих машин ‒ 1982, артилерійських систем – 371, РСЗВ - 125, засобів ППО - 66, літаків – 163, гелікоптерів – 145, автомобільної техніки - 1458, кораблів / катерів - 8, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 138, спеціальної техніки - 26, пускових установок ОТРК/ТРК - 4.

Ситуація на фронтах за ніч на 16 квітня:

  • у Миколаєві російські війська обстріляли інфраструктурний об'єкт. З реактивних систем залпового вогню завдано удар по цивільних об'єктах.
  • У Дніпропетровській області ворог влучив у об’єкт господарської інфраструктури. Будівлі зруйновано.
  • На Полтавщині ворог вдарив по об‘єкту господарської інфраструктурі в одному із сіл області. Є руйнування будівель.
  • Російські загарбники завдали ракетного удару по інфраструктурі аеродрому міста Олександрія Кіровоградської області.
  • У Харкові інтенсивність ворожих обстрілів в окремих районах міста за добу зросла, в  області загарбники обстрілювали Дергачі, Балаклію, Золочів. Бої ведуться на Ізюмському напрямку.
  • На Луганщині тривають мінометні обстріли Сєвєродонецька, Лисичанська та Кремінної. У Сєвєродонецьку перебито центральний газопровід, влучання ворожого снаряда в газопровід у Лисичанську.
  •  На Донеччині росіяни обстрілювали Покровський район (села Запоріжжя і Срібне); обстріли в районі Новоселівки-3 в Очеретинській громаді. В Маріуполі ситуація критична.
  •  У Херсонській області лунають вибухи та обстріли. Інформація щодо руйнувань та постраждалих відсутня.
  • Ворог намагався вести розвідку в районі Одеси, але при підльоті дронів до міста їх збивали сили українських ППО

Генштаб оперативна ситуація на 18:00

            Через ведення бойових дій на території України перенесено ротацію підрозділів 68-ї загальновійськової армії Східного військового округу в Сирійській Арабській Республіці. На Сіверському напрямку противник завершує перегрупування військ Центрального військового округу. Не виключається, що окупанти продовжать ракетні удари та артилерійські обстріли з території рф і рб по об’єктах військової та цивільної інфраструктури України. На Слобожанському напрямку основні зусилля ворога зосереджуються на перегрупуванні, посиленні угруповання своїх військ та продовженні утримання позицій в районі міста Харкова. Після завершення створення ударного угруповання та формування резервів противник буде намагатись відновити наступ у напрямку на Барвінкове та Слов’янськ. Імовірно, противник продовжить штурмові дії вздовж всієї лінії зіткнення у Донецькій та Луганській областях. Зосереджуватиме зусилля на захопленні населених пунктів Попасна, Рубіжне, міста Маріуполь, а також виходу в райони населених пунктів Вугледар і Мар’їнка. Також готуватиметься до наступу на Курахівському та Авдіївському напрямках. Разом з тим, спостерігається зниження рівня морально-психологічного стану підрозділів 1-го армійського корпусу, що діє на Донецькому напрямку. Це повязано зі значними втратами підрозділів, поповнення яких відбулося за рахунок мобілізованих.

Із літаків Су-35 завдано ракетних ударів по Львівській області. Підрозділами військ повітряного командування ''Захід'' знищено чотири крилаті ракети. Київ зазнав ворожих обстрілів. Вибухи пролунали в Дарницькому районі Києва на околиці міста. Росіяни завдали ракетного удару по центру Харкову.

Ворог зосередив біля Ізюма до 22 батальйонних тактичних груп - Генштаб

Київська військова адміністрація закликає людей не повертатися додому, тому що російські війська знову почали обстрілювати столицю та область.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

росіяни із початку повномасштабного вторгнення вбили в Україні уже 200 дітей, ще більш як 360 дітей отримали поранення.

На Запорізьку АЕС, що тимчасово знаходиться під контролем російських військових, прибула чергова бригада співробітників росатому.

«УКРІНФОРМ»: Працівники Енергоатома на цей факт відреагували стисло й емоційно: Горбунова, Ліхачова (гендиректора росатома) та іже з ними послали за роSSійським кораблем "москва" – поки цілі.

росія від початку повномасштабної війни вбила в Україні 21працівника  медійної сфери.

П’ятеро жителів Бучі та Гостомеля з двох родин офіційно дали свідчення в поліції, їхні покази задокументовано і ляжуть в основу процесів проти конкретних окупантів.

На Миколаївщині за минулу добу під час ворожих обстрілів дістали поранення 39 людей. Внаслідок ранкових обстрілів в Дарницькому районі Києва одна людина загинула, декілька людей госпіталізовані. Через ракетний удар по Харкову 18 людей травмовані та 1 людина загинула на місці.

У російському полоні — близько 700 українських військових та понад тисяча цивільних – Ірина Верещук, віцепрем'єр-міністр – міністр МінТОТ

«УКРІНФОРМ»: В Україні наразі близько 1000 полонених окупантів і їх, в принципі, можна запропонувати обміняти на наших військових. Але як цивільних обміняти?

За час повномасштабного наступу росії на Україну Укрзалізниця евакуювала близько 4 млн громадян, гуманітарними коридорами вдалося вивезти майже 300 тис. осіб.

УКРАЇНА

Личаківський районний суд Львова обрав Віктору Медведчуку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права застави.

До Києва прибула делегація грузинських парламентарів на чолі зі спікером парламенту Шалвою Папуашвілі. Голова ВРУ Руслан Стефанчук зі спікером парламенту Грузії відвідали Бучу та Ірпінь

«УКРІНФОРМ»: І хоча раніше грузинський спікер називав запрошення голови ВРУ Руслана Стефанчука "недоречним", все ж таки вони приїхали.  Запитання: чи можна це назвати поворотом у ставленні офіційного Тбілісі, до війни, яку український народ веде за своє право бути? Принаймні, на це уже можна сподіватися…

Готовність стати гарантами безпеки України демонструють Велика Британія, США, Італія й Туреччина, але кількість країн може збільшуватись і остаточної відповіді ще від жодної держави немає – Володимир Зеленський

 Бородянці на Київщині встановлено перші модульні будинки для проживання співробітників ДСНС і волонтерів, які розбирають завали.

Британські інструктори відновили навчання українських військових в Україні – Times

«УКРІНФОРМ»: У лютому інструктори виїхали з України, але тепер знову повернулися і навчають наших військових майстерності. Це дуже важливо.

В умовах воєнного стану подати заявку на реєстрацію шлюбу та оформити його можна за день – Мінюст

«УКРІНФОРМ»: Від початку війни в Україні одружилися 22 тис пар, а тепер це зможуть зробити ще більше закоханих)

Посол Італії в Україні П’єр Франческо Дзадзо повернувся до Києва. Також посол Франції Етьєн де Понсен повернувся до столиці Україи.

ЕКОНОМІКА

Мінфін допускає, що втрата ВВП через війну рф проти України може становити до 50%

Національна поліція і Нацбанк рекомендують комерційним банкам заблокувати 200 мільярдів гривень, які знаходяться на рахунках 7 тисяч російських компаній в Україні.

Слов’янська теплова електростанція на Донеччині продовжує безперебійне постачання електроенергії в об’єднану мережу України.

Відновлена робота всіх газорозподільних станцій Київщини, - оператор ГТС

Тарифи на електроенергію для населення України за умови споживання до 250 кВт-годин на місяць найближчі пів року не зростатимуть.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Берлін підтвердив надання 2 млрд євро на військову техніку, здебільшого Україні

Французька компанія L'Occitane закриває свої магазини та сайт у рф

Італія, Румунія, Бельгія та Литва закривають порти для російських кораблів  з 17 квітня.

«УКРІНФОРМ»: Це звичайно добре, але чи є гарантія, що кораблі рф не будуть заходити в порти під іншим прапором?

Президент України Володимир Зеленський звернувся до Президента США Джо Байдена із закликом, щоб Сполучені Штати визнали росію державою-спонсором тероризму, що передбачає введення проти неї додаткових санкцій та обмежень.

ВОРОГ

Росія направила Чехії ноту через постачання зброї Україні, Прага назвала її нісенітницею

Росія зобов’язала всі свої приватні компанії піти з західних бірж.

«УКРІНФОРМ»: І це теж іще не Третя світова?

Співробітники російського ФСБ заарештували й вивезли ватажка бойовиків так званої "ДНР" Едуарда Басуріна за розголошення планів про застосування окупантами хімічної зброї в Маріуполі – розвідка

«УКРІНФОРМ»: Бо треба фільтрувати базар, Едурде...

Командувача Чорноморського флоту ВМФ Росії відсторонено від посади

«УКРІНФОРМ»: В рф шукають винних у ліквідації «москви». Перший пішов…

Індекс Мосбіржі за два тижні знизився на 12%

офіційний представник МЗС росії захарова: «За підтвердженою інформацією, німецька сторона щільно координувала свою роботу в галузі біологічної безпеки з американськими союзниками, які створили в Україні мережу щонайменше 30 біологічних лабораторій, де серед іншого проводилися небезпечні науково-дослідні дослідження».

«УКРІНФОРМ»: Це вже вам сигнал, німці. Втім, фантазії захарової, це несерйозно, можуть подумати у Берліні…

У Росії каратимуть за ототожнення СРСР та нацистської Німеччини

«УКРІНФОРМ»: ха-ха-ха.

москва оголосила персонами нон грата 18 співробітників представництва Євросоюзу. Також рф закрила в'їзд на свою територію для прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона та кількох членів його уряду.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-