Історія двох родин, які пережили «рускій мір»

Історія двох родин, які пережили «рускій мір»

Відео
Укрінформ
Вони вирвались з цього «міра», вже встановлено імена тих, хто їх катував. Настав час свідчень…

П’ятеро жителів Бучі та Гостомеля з двох родин офіційно дали свідчення в поліції, їхні покази задокументовано і ляжуть в основу процесів проти конкретних окупантів, повідомили  Укрінформу в поліції. Свої історії вони розповіли також нашим журналістам.

… Вони просто сидять перед камерою, пригадують ті дні, ті години і ті миті. Слова іноді підібрати їм важко, тоді ми чекаємо, зупиняємо камеру. Зайвими будуть коментарі чи якась сумна музика фоном:  їхні спогади кажуть про все самі.

Подружжя Алла і Віталій К. разом з донькою мешкали у Гостомелі. Прямо з вікон своєї  квартири бачили бої у аеропорту Гостомеля у перші дні війни, а потім звірства окупантів у місті.

«Постійно відчували оцей холод по спині. Ми для них були як не люди, а як комахи. Вони людей стріляли ніби на сафарі. Приходили в дім, наставляли зброю і хвалились, що когось вбили, кинули гранату в будинок…», - розповідає пані Алла.

Її чоловіка Віталія російській військові-кавказці без всякої причини жорстоко побили. Незадовго до цього Віталій переніс  8 операцій, інвалід третьої групи, має доньку-інваліда. Це не зупинило їх.

«Одного дня я вирішив піти за продуктами, бо їжа закінчилася. Дружина мене не пускала, але я пішов у магазин з собакою. Один бурят приставив мені до горла зброю, потім застрелив собаку. А коли повертався, вони застрелили мого троюрідного брата Петра та сусіда Геннадія…», - свідчить пан Віталій.

Вчителька з Бучі Наталія та її чоловік зі всією великою родиною пережили окупацію у своєму будинку.

«Найстрашніше було, коли забирають твого сина. І ти розумієш, що шансів у нього немає. Володю забрали 29 березня, дуже побили. Його звинуватили, що він коригувальник. При обшуку у нас виявили папірці на, яких я колись перед поїздкою до Єгипту виписувала назви готелів та дані про ціни, умови, віддаленість від аеропорту тощо. «Готель такий то- гарна анімація, 5 км до аеропорту». І це сприйняли за шифровку з координатами. Володі зламали черепну кістку, вибили частину лицьової кістки, били рукояткою ножа, розбили щелепу, вухо», - говорить пані Наталія.

 «Навпроти нашого будинку будується новий житлокомплекс. З цього будмайданчика четверо окупантів забрали п’ятьох людей і повели десь до себе. А потім вивели всіх на вулицю, поставили на коліна і застрелили. Стріляв один російський військовослужбовець. Це я бачив на власні очі з горища свого будинку», - каже пан Анатолій.

За фактами вбивств та тортур мирних жителів Національна поліція проводить слідчі дії. Вивчаються покази сотень свідків. Вже встановлено багатьох підозрюваних у катуваннях та вбивствах. Відомі й імена тих, хто змусив пережити всі жахи окупації ці дві мирні родини. Слідчі дії тривають…

 Прощення не буде.

Віталій Голод, Анатолій Сірик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-