Битва за Україну. День п’ятдесят перший

Битва за Україну. День п’ятдесят перший

Укрінформ
Потоплення ракетного крейсера “Москва” сильно вдарило по амбіціях ворога і по моральному стану рашистів, який і без того низький 

А от воїнам ЗСУ знищення ворожого флагмана підняло бойовий дух ще вище. Так, тепер росія буде мститися, завдаватиме нових ракетних ударів. Але і армія України, і українці готові протистояти агресору і повірте, ми потопимо ще не один їхній корабель. Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію на п’ятдесят перший день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Мілош Вистрчіл, голова Сенату Парламенту Чеської Республіки: «Путінська росія у своєму великодержавному маренні розпочала варварську та брутальну війну. Злочини, які росія чинить вашому народові, ми не сміємо забути - і ті, хто несуть за них відповідальність, мають бути покарані, на чолі з путіним і лукашенком. Страждання, які переживає ваша країна, є велетенськими. Однак, велетенським є і ваш героїзм, героїзм українського народу й українських вояків».

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «Вдячний усім, хто підтримав нашу державу, хто одразу запитав, чим допомогти, хто став з нами спина до спини і допоміг отримати те, що необхідно для оборони. Ці 50 днів показали мені по-іншому багатьох світових лідерів і різні держави».

  1. Томаш Гродзький, маршалок Сенату Республіки Польща: «Лицемірство тих політиків, які намагаються зупинити постачання зброї, які говорять про «оборонну зброю» (для України. Ред), це не просто боягузтво — це важка помилка. Якщо ми не зупинимо агресора на Дніпрі та Бузі, то завтра і післязавтра ми побачимо їх на Віслі, Дунаї, Рейні, або ще далі».

  1. Кріш'яніс Каріньш, прем'єр-міністр Латвії: «За всіма ознаками, росія намагається знищити український народ. На мою думку, це геноцид»

  1. Ярослав Надь, міністр оборони Словаччини:  «путін - рівний гітлеру, і його потрібно зупинити в Україні, перш ніж він зможе рухатися далі на Захід. росія вбиває тисячі людей в Україні, і я не збираюся рахувати голоси, які я втратив або отримав би на основі рішень уряду про допомогу. Єдине, що я рахую, – це життя, які ми можемо врятувати в Україні».

БОЙОВІ ДІЇ

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 15.04 орієнтовно становлять 20 000 осіб,

танків ‒ 756, бойових броньованих машин ‒ 1976, артилерійських систем – 366, засобів ППО - 66, літаків – 163, гелікоптерів – 144, автомобільної техніки - 1443, кораблів /катерів - 8, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 135,спеціальної техніки - 25, пускових установок ОТРК/ТРК - 4.

Ситуація на фронтах за ніч на 15 квітня:

  • на Київщині було чутно вибухи у Васильківській громаді, за попередніми даними спрацювала ППО.
  • у Харкові тривали обстріли житлових кварталів, вночі було кілька пожеж. По області окупанти обстріляли Золочів, Дергачі, є постраждалі. Ідуть бої на Ізюмському напрямку.
  • на Луганщині за минулу добу зафіксовано 24 обстріли.
  • на Донеччині тривають бойові дії по усій лінії фронту. Обстрілів зазнали Маріуполь, смт. В. Новосілка, с. Зарічне, м. Вугледар, м. Краматорськ та його околиці, м. Бахмут. Маріуполь – без змін: наші військові опираються ворогу попри блокаду, яка триває з 1 березня.
  • на Херсонщині було чути вибухи та обстріли. В області в багатьох населених пунктах – гуманітарна криза.

Генштаб, оперативна інформація на 18:00

Підрозділи Сил оборони України продовжують утримувати визначені оборонні рубежі, завдавати ворогу втрат та поступово звільняти населені пункти від військ російських загарбників. Ворог продовжує авіаційні удари по місту Маріуполю. Триває часткова блокада Харкова. На Донецькому напрямку противник намагався провести штурм Мар’їнки, успіху не мав.

росіяни вдарили по Маріуполю дальніми бомбардувальниками Ту-22М3, тривають важкі бої, повністю захопити місто військам рф не вдається - МОУ

Три ракетні удари по об’єктах у Київській області нанесли російські війська протягом 15-го квітня. Також російські загарбники обстріляли реактивними системами залпового вогню (РСЗВ) житлові квартали Миколаєва.

У Чернігівській області росіяни зі своєї території обстріляли позиції українських прикордонників.

Українські військові знищили російський гелікоптер «Алігатор». На Херсонщині знищено колону ворожої техніки - два танки, БМП, броньований автомобіль і бронетранспортер, також було знищено ворожу розвідувальну групу.

росіяни вперше за десять днів обстріляли кілька громад в Охтирському районі Сумської області з важкої артилерії, використовуючи заборонені снаряди.

На Херсонщині обміняли чотирьох полонених окупантів на п'ятьох українських бійців

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

На Київщині російські військові вбили близько 900 цивільних, з них 350 – у Бучі - Андрій Нєбитов, начальник ГУ НП в Київській області

«УКРІНФОРМ»: Тільки на Київщині кати вбили близько тисячі мирних громадян. А скільки їх в інших областях, які були звільнені з окупації? «Русский мир» має бути засуджений як ідеологія геноциду.

Російські загарбники у Маріуполі розпочали ексгумацію тіл, які до того були поховані у дворах житлових будинків.

«УКРІНФОРМ»: Рашисти намагаються замести сліди своїх воєнних злочинів, але весь світ бачив що вони роблять у Маріуполі, Бучі, Гостомелі… За це їм доведеться відповідати.

Обстріли мирного населення:

  • На Харківщині рашисти обстріляли евакуаційні автобуси - семеро загиблих, 27 поранених.
  • війська рф обстріляли один із житлових районів Харкова. Загинуло 7 людей, серед них 7-місячна дитина. Ще 34 особи поранено, з них 3 дітей.
  • під час евакуації жителів з міста Старобільськ Луганської області до Дніпра по двох автобусах рашисти відкрили вогонь - є поранені та загиблі.
  • у Василівці Запорізької області, в результаті артилерійського обстрілу з боку російських загарбників, загинула одна людина, ще п'ятеро - отримали поранення.
  • на Херсонщині внаслідок обстрілів загинули двоє цивільних, троє - поранені

З початку повномасштабного вторгнення в Україну армія рф пошкодила 324 лікарні, серед них 14 - дитячих.

Із початку повномасштабного вторгнення рф в Україні уже загинули 198 дітей і більш як 355 дітей отримали поранення.

УКРАЇНА

У Києві люди вишикувались у довгу чергу, аби купити нову поштову марку "Русскій воєнний корабль, іді ...!" – Укрпошта

«УКРІНФОРМ»: Як зазначили в компанії, що це мабуть, вперше в історії, коли черга за поштовою маркою більша, ніж за айфоном

Дослівно: "Мабуть, вперше в історії, коли черга за поштовою маркою більша, ніж за айфоном".

Укренерго побудувало і запустило в роботу нову високовольтну лінію на заході

У Києві перейменували колишній сквер «споріднених міст на честь дружби Києва та Москви» на сквер Героїв Маріуполя.

«УКРІНФОРМ»: Дерусифікація вулиць, парків, скверів відбувається по всій Україні. В жодному місті чи селі не хочуть щоб залишились назви пов’язані з країною-агресором. І це дуже правильно

Понад 870 тисяч українських біженців, які залишили країну після повномасштабного російського вторгнення, вже повернулися на батьківщину – ООН.

У 15 регіонах поновили навчання всі заклади профтехосвіти – Сергій Шкарлет, міністр освіти

ЕКОНОМІКА

За січень-березень 2022 року загальна сума готівки, яка перебуває в обігу в Україні, зросла на 9,2% і станом на 1 квітня становить 685 мільярдів гривень.

«УКРІНФОРМ»: Ми це помітили по цінах. Сподіваємося на таланти фахівців НБУ…

Уряд спільно з ООН запускає ще дві програми виплат: вимушені переселенці, які потребують додаткового захисту, будуть отримувати по 2200 гривень щомісяць на кожного члена родини.

Прямі й непрямі збитки "Енергоатома" через війну сягають 35 мільярдів гривень – очільник компанії

Київ залишить тарифи на гарячу воду та теплову енергію на її приготування на рівні минулого опалювального сезону до 31 травня.

НБУ станом на 15 квітня 2022 року перерахував із спеціального рахунку для підтримки ЗСУ, понад 14,96 млрд грн, і залишок коштів становить 125 млн гривень.

Посівна:

  • аграрії завершили сівбу ярих зернових на Волині.
  • на Донеччині триває посівна, вже засіяно 22% площ на вільній території.
  • у Вінницькій області завершили сівбу ранньої групи зернових та зернобобових культур.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Північна Македонія вдруге за місяць висилає ще 6 дипломатів рф.

Світовий конґрес українців зібрав у рамках кампанії «Єднаймося з Україною» (#UniteWithUkraine) 18 мільйонів доларів.

Google відключив сервіс платежів з росії.

У Польщі запроваджують ембарго на вугілля з росії та білорусі

«УКРІНФОРМ»: Відповідний закон вже підписав президент Анджей Дуда. Закон забороняє ввезення до Польщі та транзит її територією енергетичного чи коксівного вугілля з росії та білорусі.

ВОРОГ

Експорт газу "Газпрома" до країн далекого зарубіжжя з 1 січня по 15 квітня 2022 року становив 44,6 мільярда кубічних метрів, що на 26,4% менше, ніж за той же період 2021 року.

У російській федерації зупиняється виробництво нових танків через фінансові проблеми та відсутність імпортних комплектуючих.

фсб попросила уряд рф збільшити на 17% асигнування на поховання та надгробки для військових державним коштом.

«УКРІНФОРМ»: А як же заяви, що втрати не великі, що все іде за планом і т.д? І краще просіть більше і заберіть тіла своїх військових, бо в Україні вже нема куди їх ховати.

В ОРДЛО росіянами зірвано план примусової мобілізації – МО України

«УКРІНФОРМ»: У планах було набрати 26 тис. «резервістів», але чоловіки всіляко уникають призову, не бажаючи ставати «гарматним м’ясом» в армії окупанта.

Росія пригрозила США "непередбачуваними наслідками" за постачання зброї Україні

«УКРІНФОРМ»: Це може говорити лиш про те, що військова допомога США і світу дає дуже ефективні результати.

Міжнародне рейтингове агентство Moody's: росія ризикує отримати дефолт, якщо не здійснить виплати у твердій валюті (а не в рублях) за державними облігаціями до 4 травня.

«УКРІНФОРМ»: І хоч в рф заявляє, що ніякого дефолту не буде, з нетерпінням чекаємо 4 травня!

До 40% російських контрактників, які брали участь у військових діях в Україні та виведених на переформування, відмовляються повертатися на передову.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-