Битва за Україну. День п’ятдесятий

Битва за Україну. День п’ятдесятий

Укрінформ
Збройні сили України визволили від російських військ низку населених пунктів на півдні України, а від Кривого Рогу лінію фронту відсунуто на 40-50 км

Крім того, прикордонники поновили контроль у пункті пропуску «Вільча» на ділянці з білоруссю. ЗСУ впевнено й нещадно нищать ворога і звільняють українську землю від окупантів. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію на п’ятдесятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Джастін Трюдо, прем'єр-міністр Канади: «Існує офіційний процес стосовно визначення геноциду, але, на мою думку, дуже правильно, що все більше людей говорять й використовують слово "геноцид" щодо дій росії та володимира путіна. Росія обстрілює цивільних, лікарні, вокзали, навмисно використовує сексуальне насильство проти населення України й нападає на українську культуру й ідентичність. Це - воєнні злочини, за які відповідальний путін. Це - злочини проти людяності».

  1. Джен Псакі, речниця Білого дому: «Я б сказала, що росія і президент путін показали себе паріями у світі. І на думку президента (Байдена – ред.), їм не місце на міжнародному форумі (на саміті країн G20 – ред.)».

  1. Анджей Дуда, президент Польщі: «Це не війна, а тероризм. Якщо хтось направляє літаки та солдатів, щоб вони бомбардували житлові будинки, вбивали цивільних осіб, то це не війна. Це - жорстокість, бандитизм і тероризм. Для тих, хто порушує ці норми, немає місця у міжнародній спільноті».

  1. Гітанас Науседа, президент Литви: "Я вважаю, що іншим світовим лідерам варто поїхати в Бородянку та до інших місць і побачити все на власні очі. Ймовірно, це приведе до більш рішучих дій з боку Євросоюзу".

  1. Кая Каллас, Естонський прем'єр-міністр: «Керівництво росії наочно продемонструвало своє бажання знищити Українську державу та український народ і на словах, і на ділі. У війні росії проти України є явні ознаки геноциду. При цьому ми ще не бачили всієї повноти кремлівських злочинів. Людські страждання у Маріуполі ще не дійшли до нас у всіх фарбах».

БОЙОВІ ДІЇ

російські війська з 24 лютого по 14 квітня втратили вже близько 19 900 осіб, танків ‒ 753, бойових броньованих машин ‒ 1968, артилерійських систем – 366, РСЗВ - 122, засобів ППО - 64, літаків – 160, гелікоптерів – 144, автомобільної техніки - 1437, кораблів / катерів - 7, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 134, спеціальної техніки - 25, пускових установок ОТРК/ТРК - 4.

Ситуація на фронтах за ніч 14 квітня:

  • Харків: у місті всю ніч тривали обстріли, інформація щодо постраждалих встановлюється. По області – ведуться бої в Ізюмі.
  • Луганщина: постійні мінометні обстріли, системи залпового вогню. Найгарячіше – у Золотому.
  • На Донеччині російські війська продовжують тиснути по всій лінії фронту: обстріли Авдіївки, Очеретинської ТГ, Мар'їнки, Торецької громади. Маріуполь – без змін: блокада, обстріли авіацією та артилерією. Росіяни не випускають з міста людей.
  • На території Херсонщини за минулу ніч було чутно вибухи та обстріли. Зокрема в районі Чорнобаївки. Наслідки уточнюються.

Генштаб, оперативна інформація на 18:00.

            Триває нарощування авіаційного угруповання та системи управління військами ворога. Для ведення бойових дій на території України окупанти здійснюють підготовку додаткових підрозділів зі складу північного флоту та 8-ї загальновійськової армії південного військового округу збройних сил російської федерації. Для забезпечення підрозділів озброєнням і військовою технікою здійснюються заходи зі зняття з тривалого зберігання на базах та складах. Окупанти продовжують підготовку до активних дій в районах населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове. На Донецькому напрямку ворог, за підтримки авіації та артилерії, продовжує ведення наступу на окремих напрямках. Основні зусилля зосереджує на встановленні контролю над населеними пунктами  Попасна, Рубіжне, Сєвєродонецьк та Слов’янськ. Противник здійснював спроби прориву нашої оборони в районах населених пунктів Рубіжне, Новотошківське і Мар’їнка. Успіху не мав. Продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю.

ЗСУ 15-й раз успішно вдарили по Чорнобаївці. Склади з боєприпасами 22-го армійського корпусу (Крим) знищені – Олексій Арестович, радник керівника ОП.

Крейсер російського чорноморського флоту "москва" внаслідок удару українською протикорабельною ракетою "Нептун" отримав істотні пошкодження та почав тонути після потужного вибуху боєзапасу.

«УКРІНФОРМ»: Це той самий корабель, якого українські прикордонники послали у відомому напрямку і через деякий час він туди і пішов.

Фронт відсунуто від Кривого Рогу на 40-50 км - Олександр Вілкул, начальник Криворізької військової адміністрації.

Генштаб: у 126-й окремій бригаді берегової оборони (Перевальне) та 127-й окремій розвідувальній бригаді (Севастополь) втрати складають понад 50 відсотків особового складу.

Військові рф обстріляли на Сумщині Велику Писарівку, де розміщений прикордонний пункт. Також ворог завдав ракетного удару по Чернігівщині.

Воїни Десантно-штурмових військ Збройних сил України визволили від російських військ низку населених пунктів на півдні України.

Морпіхи «приземлили» ворожий БПЛА та заразом підстрелили його розрахунок. Також ЗСУ знищили міст з ворожою технікою, яка прямувала до міста Ізюм, що на Харківщині.

Прикордонники поновили контроль у пункті пропуску «Вільча» на ділянці з білоруссю.

Наступними цілями рф можуть стати Краматорськ та Костянтинівка – розвідка Британії.

ГУР МО звільнило двох українських пілотів, які знаходилися в полоні російських окупантів. Також відбувся четвертий обмін полоненими з рф - додому їдуть 30 українців: 5 офіцерів та 17 військовослужбовців рядового складу, 8 цивільних, включаючи одну жінку.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що є всі підстави говорити, що випадки зґвалтувань на захоплених військами рф територіях мали масовий характер.

Російські загарбники блокують роботу логістичних центрів та гуманітарних хабів на Херсонщині.

«УКРІНФОРМ»: окупанти крадуть гроші, які Україна перечислила на пенсії, не допускають гуманітарну допомогу і роблять все для того, щоб створити другий Маріуполь.

До росії примусово вивезли понад 150 тисяч українських дітей.

«УКРІНФОРМ»: Україна і весь світ мають зробити все для того, щоб маленькі Українці повернулися на рідну землю.

Кількість загиблих унаслідок ракетного удару по залізничному вокзалу Краматорська зросла до 59 осіб - у лікарні померли ще дві дитини.

Із початку повномасштабного вторгнення рф в Україні уже загинули 197 дітей і більше 350 - отримали поранення.

УКРАЇНА

Верховна Рада ухвалила заяву "Про вчинення російською федерацією геноциду в Україні", а також визнала росію державою-терористом і заборонила символіку «Z» і «V».

«УКРІНФОРМ»: Це важливе рішення для України, яке в подальшому допоможе притягнути рф до відповідальності.

Проросійська ОПЗЖ призупинила діяльність у Раді рішенням Радбезу

«УКРІНФОРМ»: Нарешті це сталося!

Суд арештував ще 154 об’єкти майна сім’ї Медведчуків – ДБР

«УКРІНФОРМ»: Всі активи зрадника підуть на відбудову України.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук відвідав визволені від російських загарбників Бучу, Бородянку та Ірпінь Київської області разом із Головою Сенату парламенту Чеської Республіки Мілошом Вистрчілом і Маршалком Сенату Республіки Польща Томашом Гродзьким, які приїхали з візитом в Київ.

«УКРІНФОРМ»: Раніше голова ВРУ закликав очільників європейських парламентів відвідати Україну, щоб на власні очі побачити наслідки звірств російських військ та панування "руського міра". Спікери Польщі і Чехії стали першими, які відгукнулися на його пропозицію.

Німеччина та футбольний клуб «Боруссія» (Дортмунд) допоможуть відбудувати стадіон імені Юрія Гагаріна у Чернігові.

Міноборони: у Київ повертатися зарано - існує загроза ракетних ударів.

У Хмельницькому національному університеті висадили 75 сакур у майбутньому саду Перемоги.

Україну обрали до складу трьох органів під егідою Економічної та соціальної ради ООН.

ЕКОНОМІКА

За підсумками року інфляція може перевищити 20% - Нацбанк.

Чернігівщина отримає 250 мільйонів на першочергову ліквідацію наслідків воєнних дій, а на виплати переселенцям спрямували понад 500 мільйонів.

Станом на 13 квітня банки прокредитували понад дві тисячі сільгоспвиробників на суму більше 5,4 млрд гривень.

У Полтавській області завершили посів ранніх зернових культур на 100% від запланованих площ.

На Волині відновили роботу великі підприємства в галузі машинобудування та металообробки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Власник прав на шрифти Times New Roman, Arial, Verdana, Tahoma та Helvetica американська компанія Monotype перекрила для російських користувачів доступ до своєї бібліотеки на сайті.

У Німеччині заарештували супер'яхту Dilbar сестри олігарха Усманова.

Австралія запровадила ще один пакет санкцій проти росії через вторгнення в Україну – зокрема, у санкційному списку "Газпром" та "Транснефть".

Компанія-виробник брендів Durex та Strepsils йде з російського ринку.

Найбільші світові нафтотрейдери з 15 травня мають намір скоротити закупівлю нафти й палива в російських державних нафтових компаній, аби не потрапити під санкції ЄС щодо росії

«УКРІНФОРМ»: Нафтопереробні підприємства в Європі дедалі менш охоче переробляють російську нафту, що вже призвело до збоїв у російському експорті.

Франція надасть Україні військової допомоги ще на €100 мільйонів.

Адміністрація президента США Джо Байдена ухвалила додатковий пакет допомоги Україні у сфері безпеки й оборони на загальну суму $800 мільйонів з метою зміцнення можливостей країни захищатися від російської агресії.

«УКРІНФОРМ»: США направлять Києву 200 бронетранспортерів M113, 11 вертольотів Мі-17 та 300 безпілотників Switchblade.

ВОРОГ

Мобілізованих росіян забезпечують списаними бронежилетами – Генштаб.

«УКРІНФОРМ»: зброю просять, жилети беруть списані, їжею не забезпечують…ось так рф піклується про своїх солдат.

У путіна погрожують розміщенням ядерної зброї біля Швеції та Фінляндії через НАТО

Президент російської академії наук (ран) Олександр Сергєєв констатував, що з ініціативи Пекіна було припинено співпрацю з КНР.

Спецслужби росії розпочали реалізацію плану із проведення терактів на своїй території, у вчиненні яких звинувачують Україну – ЦПД.

Слідчий комітет росії оголосив у розшук мера Дніпра Бориса Філатова, а в білорусі проти нього відкрили кримінальну справу.

«УКРІНФОРМ»: Філатов зазначив, що росія відкрила кримінальну справу за висловлювання, що "нелюдей, які вбивали мирних людей у ​​Бучі, потрібно тепер шукати по всьому світу". Він також заявив, що вважає це великим життєвим успіхом і пишається собою.

У росії заявили, що вважатимуть Швецію і Фінляндію "офіційними противниками" після їхнього вступу в НАТО.

росія оголосила персоною нон грата старшого дипломата посольства Чехії у москві в якості відповідної міри на висилку з Чехії співробітника посольства рф.

рф запроваджує «дзеркальні санкції» стосовно парламентарів США та Канади.

росія не була переобрана до низки органів у системі Організації Об’єднаних Націй під час голосувань у середу.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-