Битва за Україну. День сорок дев’ятий

Битва за Україну. День сорок дев’ятий

Укрінформ
Президенти Польщі Анджей Дуда, Литви Гітанас Науседа, Латвії Егілс Левітс та Естонії Алар Каріс прибули до Києва

Вони відвідали Бородянку і побачили наслідки «руського миру». Україна все відбудує, а такі добры друзі, як ці чотири країни, їй обов’язково допоможуть. Перемога буде за нами!

Ми зібрали для вас інформацію на сорок дев’тий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Гітанас Науседа, президент Литви: "Був сьогодні в Бородянці. Тут темна сторона людства показала своє обличчя. Військові злочинці мають переслідуватися на міжнародному рівні. Тримайся, Україно".

  1. Джо Байден, президент США: «Ваш сімейний бюджет, ваша здатність заправляти свій бак – це все не повинно залежати від того, чи оголосить диктатор війну і вчинить геноцид за пів світу звідси»

«УКРІНФОРМ»: А як це можливо, пане Байден? Добро має за все платити самостійно, інакше доведеться платити Злу, і з примусу.

  1. Едгарс Ринкевичс, міністр закиордонних справ Латвії: Побачивши стільки жахливих сцен геноциду, воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних російськими військами в Україні, розумієш, що єдина країна у світі, яка потребує реальної денацифікації, — це російська федерація.

  1. Еммануель Макрон, президент Франції:  «Те, що відбувається, це божевілля, це неймовірно жорстоко (...), але в той же час я дивлюся на факти і хочу зробити якомога більше, щоб зупинити цю війну та відновити мир. Тому я не впевнений, що ескалація слів допомагає справі. Український народ і російський народ — це братні народи».

«УКРІНФОРМ»: Пане, президенте, давайте ми самі будемо визначати, хто нам братній народ, а хто - смертельний ворог.

  1. Матеуш Моравецький, глава польського уряду: «Ми знаємо, що вбивці хочуть вдавати, що нічого не сталося, робити вигляд, що можливе повернення до business as usual: «ви лиш забудьте про цих кілька випадкових смертей». Ні, це – тортури, це – смерть, це - ями смерті, такі як в 1940 році нашим героям викопали радянські злочинці»

БОЙОВІ ДІЇ

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 13.04 орієнтовно склали: особового складу – близько 19800 осіб, танків ‒ 739, ББМ ‒ 1964, артилерійських систем – 358, РСЗВ - 115, засоби ППО - 64, літаків – 158, гелікоптерів – 143, автомобільної техніки - 1429, кораблі /катери - 7, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 132. Спеціальна техніка - 25. Пускові установки ОТРК/ТРК - 4.

Ситуація на фронтах за ніч на13 квітня:

  • Житомирщина: пізно ввечері ворог наніс ракетний удар по інфраструктурному об'єкту у м. Чуднів. Загиблих та постраждалих немає.
  • Полтавщина: ввечері – ракетні удари по інфраструктурі в Миргороді. Інформація щодо постраждалих та  наслідків уточнюється.
  • Харківська область: нічні обстріли окупантів по Харкову продовжилися, по області окупанти обстріляли Барвінкове, це Ізюмський напрямок.
  • Луганщина: ворогом завдані удари по Лисичанську, Рубіжному, Сєвєродонецьку, Кремінній, Новодружеську.
  • На Донеччині стабільно напружено. Основні напрямки – Авдіївка, Очеретинська ТГ, Мар'їнка та Вугледар. Маріуполь: попри повну блокаду, наші тримають оборону.
  • На Херсонщині окупанти не полишають спроб закріпитися та ведуть бойові дії в напрямку сусідніх областей. Область на межі гуманітарної катастрофи.

Генштаб, оперативна інформація на 18:00

            Ворог продовжує завдавати систематичних ракетно-бомбових ударів по об’єктах інфраструктури у Харківській та Запорізькій областях. На Донецькому і Таврійському напрямках, за наявною інформацією, противник перебуває в готовності до наступальних дій. Продовжує зосереджувати зусилля на захопленні окремих кварталів міста Маріуполя. Ворог намагається штурмувати населених пункти Сєверодонецьк, Рубіжне та Попасна. На Південнобузькому напрямку противник проводить повітряну.

Спецпризначенці ліквідували спостережний пункт російських військ. На Харківщині підрозділи зенітних ракетних військ Збройних сил України збили два винищувачі російських загарбників. ЗСУ ліквідували пересувний пункт управління з керівним складом 4-ї батальйонної тактичної групи (оперативного підпорядкування) 201-ї військової бази Центрального військового округу зс рф.

З 20 березня по 12 квітня цього року, в місті Мелітополь Запорізької області близько 70 окупантів загинули під час патрулювання– ГУР

«УКРІНФОРМ»: І в тимчасово окупованих містах українці нищать окупантів.

У Маріуполі підрозділи 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білінського прорвалися на з'єднання з полком «Азов» - Олексій Арестович, радник керівника ОП

Супутникові знімки, зібрані та проаналізовані американською компанією Maxar Technologies, показують, що росія стягує війська у Бєлгородській області для наступу на схід України.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Унаслідок агресії в Україні загинула 191 дитина та понад 349 отримали поранення різного ступеня тяжкості

Морги на Луганщині переповнені тілами загиблих цивільних, а рашистська армія перетворює Луганщину на ще один Маріуполь - Людмила Денісова, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини

У Маріуполі для спалення тіл загиблих цивільних росіяни задіяли 13 мобільних крематоріїв – розвідка

МКІП зафіксувало 189 воєнних злочинів проти культурної спадщини України

У м. Барвінкове на Харківщині внаслідок російського обстрілу загинули троє людей, в тому числі неповнолітня дівчина.На Херсонщині у селі Правдине Білозерської громади окупанти розстріляли сімох людей, після чого підірвали будинок із тілами загиблих. На Сумщині окупанти вбили більше 100 людей, пошук зниклих продовжується.

УКРАЇНА

Президенти Польщі Анджей Дуда, Литви Гітанас Науседа, Латвії Егілс Левітс та Естонії Алар Каріс прибули до Києва. Разом з прем’єром Денисом Шмигалем вони відвідали Бородянку.

«УКРІНФОРМ»: Українською залізницею за весь час її існування, мабуть, не подорожувало стільки впливових дипломатів і політиків, як за ці 49 днів війни в Україні. Вся Європа підтримує нас.

В Івано-Франківську перейменували 25 вулиць, які носили імена російських учених, політиків та письменників.

У Львові 13 квітня почали монтувати ще одне містечко модульного житла для вимушено переміщених осіб, тут буде близько 120 будиночків.

З Коломиї відправляють дві будівельні бригади і техніку для відновлення міст і сіл Київщини, які постраждали через окупацію.

ЕКОНОМІКА

Україна не планує обмежувати експорт ячменю, кукурудзи, рапсу, сої, соняшникового насіння та соняшникової олії – Мінагрополітики

Нацбанк перерахував на потреби військових майже 15 мільярдів гривень

Уряд відновив громадський контроль за державними закупівлями

За програмою релокації бізнесу уже переміщено 300 підприємств із зони бойових дій до західних областей України.

За результатами першого кварталу 2022 року український банк monobank отримав збитки у сумі понад 100 млн гривень.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Рада ЄС збільшила обсяг військової допомоги Україні до €1,5 мільярда

Рада Європейського космічного агентства (ESA) ухвалила рішення відмовитися співпрацювати з росією щодо місячних програм «Luna-25», «Luna -26» та «Luna-27».

«УКРІНФОРМ»: путін заявляв що його країна має "масштабний технологічний доробок" для розвитку космічної галузі. От тепер хай летить разом з лукашенко, по маршруту «русского корабля» .

У Нідерландах заморозили російських активів на суму до €600 мільйонів, а Франція заморозила понад €23 млрд російських активів.

Британія ввела нові санкції проти 206 осіб з рф та Медведчука, а також із 14 квітня забороняє імпорт російського чавуну та сталі, експорт квантових технологій та передових матеріалів.

росію та білорусь виключили з Болонського процесу

«УКРІНФОРМ»: Болонський процес – це освіта цивілізована. рашисти стають вигнанцями в усьому світі і вони це заслужили.

Чеська АЕС відмовилась від російського палива

Активісти екологічних організацій Greenpeace та Elokapina заблокували доступ до фінського порту Ханко залізничним потягам із російським вугіллям на експорт.

Виробник кави Lavazza припиняє роботу в росії

Мобільний додаток «Сбербанк Онлайн» більше недоступний для завантаження та оновлення в Google Play через санкції щодо банку.

Чилі та Аргентина зупинили відвантаження літієвої сировини до росії

«УКРІНФОРМ»: Літій – це сучасні акумулятори. Обійдешся без них, раша.

Греція вперше за останні 22 роки розпочне розвідку власних газових родовищ, щоб позбутися енергетичної залежності - прем'єр-міністр країни.

Онлайн-магазини блокують платежі картками UnionPay, випущеними в росії

«УКРІНФОРМ»: Навіть китайські картки не допомагають росіянам купити товар за межами рф, хоча вони так демонстративно кричали, що ці товари їм не потрібні.

ВОРОГ

Ігор Конашенков, речника міністерства оборони РФ: «Бачимо спроби диверсій та завдання ударів українськими військами по об’єктах на території РФ. Якщо такі випадки триватимуть, то збройні сили РФ завдадуть ударів по центрах ухвалення рішень, у тому числі в Києві, від чого російська армія раніше утримувалась».

«УКРІНФОРМ»: Рашисти вже завдали по Києву десятки ударів. Тому відповідь нашої країни мала б звучати так: Україна залишає за собою право бити по об’єктах москви, де приймалися злочинні рішення про ведення війни.

Губернатор Курської області Роман Старовойт заявив про обстріл прикордонного наряду в Коренівському районі. Нібито стріляли з лісосмуги з української території.

«УКРІНФОРМ»: Раніше і білорусь заявляла, що польські силовики нібито обстріляли білоруський пункт пропуску "Піщатка". Уже не знають до яких провокацій вдатися...

прессекретар путіна пєсков:  «Що стосується обміну(…) Медведчук не є громадянином Росії. Він не має жодного стосунку до спеціальної військової операції. Він є іноземним політичним діячем. Ми взагалі не знаємо, чи хоче він сам якоїсь участі Росії у вирішенні цієї пасквільної щодо нього ситуації».

російські військові відмовляються виконувати накази та їхати в Україну – СБУ

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-