Битва за Україну. День сорок шостий

Битва за Україну. День сорок шостий

Укрінформ
Ворог завдав два ракетних удари по Дніпру, повністю знищено міжнародний аеропорт

ЗСУ знищено велику колону ворожої техніки, яка прямувала в сторону Ізюма. Віримо в ЗСУ! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію на сорок шостий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: російські війська з 24 лютого по 10 квітня втратили близько 19 300 осіб, танків ‒ 722,    бойових броньованих машин ‒ 1911, артилерійських систем– 342, РСЗВ - 108,  засоби ППО - 55, літаків – 152, гелікоптерів – 137, автомобільної техніки - 1384,    кораблі /катери - 7, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 112,    спеціальна техніка – 25, пускові установки ОТРК/ТРК – 4  .

Ситуація на фронтах за ніч на 10 квітня:

- Знищено колону ворожої техніки, яка прямувала в сторону Ізюма.

- На Луганщині тривали артилерійські та ракетні обстріли житлових кварталів та місць евакуації. Вранці - потужний обстріл Сєверодонецька, одна людина загинула.

- у Донецькій області активні бойові дії вздовж усієї лінії зіткнення. Наступ поблизу Мар'їнки відбито. Маріуполь – без змін, тримається, попри блокаду і значно переважаючі сили окупантів.

- на Миколаївщині ввечері та вночі були обстріли населених пунктів області – рашисти випустили 7 ракет. Постраждали інфраструктурні об'єкти.

- на Херсонщині неспокійно: жителі майже всіх населених пунктів повідомляли про вибухи та обстріли, особливо на межі областей. В області гуманітарна катастрофа.

Генштаб: Ворог намагається завершити підготовку до проведення наступальної операції на сході України. Тривають заходи щодо перегрупування, нарощування системи управління та матеріально-технічного забезпечення військ противника. Окупанти здійснюють переміщення батальйонних тактичних груп зі складу Східного та Центрального військових округів до прикордонних з Україною районів Бєлгородської, Воронезької та Курської областей.

Ворог повторно атакував ракетами аеропорт у Дніпрі. Об’єкт і інфраструктура поруч із ним зруйновані. Постраждало 6 рятувальників - Валентин Резніченко, голова ОВА.

ЗСУ знищили склад боєприпасів російських загарбників на Донеччині, збили російський бомбардувальник СУ-34, який намагався атакувати Миколаїв. Знищено два ворожих безпілотники «Орлан-10» з ПЗРК Starstreak.

Із російського полону 9 квітня визволили 26 українців - Ірина Верещук, віцепрем'єр-міністр – міністр МінТОТ.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

російські агресори вбили в Україні 177 дітей, більш як 336 отримали поранення – ОГП.

На Київщині щонайменше 1222 загиблих, ідентифікували 500 підозрюваних у воєнних злочинах – Ірина Венедіктова,  генеральний прокурор України.

Сєверодонецьку на Луганщині російськими обстрілами сьогодні пошкоджено житлові будинки і клініку, загалом знищено майже всю інфраструктуру міста – Луганська ОВА.

У Херсоні окупанти  розігнали український мітинг, а в Новій Каховці провалився «мітинг», проплачений рашистами.

9 квітня на Донеччині внаслідок обстрілів загинули 5 мирних мешканців, ще 5 були поранені - Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

9 квітня гуманітарними коридорами вдалось евакуювати 4 532 людей – Верещук, віцепрем'єр-міністерка.

УКРАЇНА

З України виїхали вже понад 4,5 млн біженців – ООН.

Президент Зеленський утворив Костянтинівську міську військову адміністрацію на Донеччині й призначив її начальником Олексія Рослова.

У Києві пропонують змінити назви 5-ти станцій метро.

«УКРІНФОРМ»: Українська поетеса Ліна Костенко запропонувала свої альтернативні назви для цих станцій: станцію «Дружби народів» на «Єдності України» або «Чорна Гора», Берестейську – на «Бучанську» або «Бандерівську», «Героїв Дніпра» на «Героїв Маріуполя» або ж «Героїв України».

Через «Дію» вже зібрано понад 250 млн грн на українську армію.

Президент України від початку військового вторгнення до України помилував 363 засуджених, які заявили про своє бажання захищати Батьківщину – Мінюст.

Представництво ЄС відновлює роботу в Києві.

Уряд подовжив кінцевий строк подання заяви для отримання допомоги вимушеним переселенцям до 30 квітня - програма виплат по 2 та 3 тис. грн.

«УКРІНФОРМ»: І це все втретє, а все через черги та збір документів, які є не у всіх. Чому не організувати через Дію, без черг?  

Українки виграли два «золота» на міжнародному турнірі з боксу в Румунії, а українські шпажисти виграли дві медалі на першості світу з фехтування в ОАЕ.

ЕКОНОМІКА

У 20 областях України вже почалася посівна – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України.

«УКРІНФОРМ»: Всі працюють, щоб весняно-польові роботи пройшли вчасно, незважаючи на війну. На плечах українських аграріїв - не лише продовольча безпека України, але й всього світу.

У Києві відновлює роботу бізнес: у суботу, 9 квітня, у місті працювали понад 900 продовольчих магазинів, 35 ринків та близько 460 кав'ярень.

Державне підприємство «Прозорро. Продажі» запустили платформу цифрової взаємодії для допомоги з релокації бізнесу relocate.prozorro.sale – Міністерство економіки.

«УКРІНФОРМ»: Все більше підприємств переміщуються ближче до центру й заходу України. За місяць із зони бойових дій евакуювали 216 підприємств і 97 із них вже відновили роботу на новому місці.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Акція Stand Up For Ukraine вже зібрала понад $10 млрд, що є важливим внеском у підтримку України – Президент Зеленський.

Європейський парламент створив сторінку українською мовою в соціальній мережі Тwitter.

Турецький уряд запевнив, що не пропустить військові кораблі в Чорне море до кінця війни

Японія перестала страхувати свої компанії, які працюють у рф.

Італія домовилась про імпорт газу із Алжиру на заміну російському.

В Україну надійшло 177 електрогенераторів з Великої Британії для підтримки надійності енергопостачання. Всього анонсували передачу понад 500 – Міненергетики.

Естонія передала Україні 10 тонн допомоги для відновлення пошкоджених електромереж - Міністерство економіки та комунікацій Естонії.

Американська гуманітарна організація Direct Relief відправила в Україну 220 тисяч ампул антидотів на випадок хімічної атаки.

ЄС оприлюднив додаткові санкції проти білорусі - Офіційний журнал ЄС.

«УКРІНФОРМ»: Щоб не думав лукашенко, що тихенько буде допомагати злочинній рф і за це нічого не буде.

Європейський інвестбанк виділить €4 мільярди країнам ЄС для прийому біженців з України.

Прем`єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон під час візиту до Києва представив новий пакет фінансової та військової допомоги: 120 броньованих машин та нових протикорабельних ракетних систем.

«УКРІНФОРМ»: Британський прем’єр однозначний лідер антипутінської коаліції демократій світу. Це робить нас сильнішими. Дякуємо!

ВОРОГ

У Пензенській області росії створили табір для примусово вивезених маріупольців. Наразі там понад 400 українців - Людмила Денісова, уповноважена з прав людини.

рф мобілізує з ОРДЛО осіб, які не підлягають призову, а також збільшує рознарядку на нову хвилю мобілізації – ГУ розвідки Міноборони.

Російські загарбники фальсифікують свої військові «здобутки» задля отримання грошових виплат – розвідка

Росіян, які копали траншеї у Рудому лісі, чекає променева хвороба – Енергоатом.

Через численні втрати своїх солдатів росія робить спроби вербувати жителів Придністров’я -  британська розвідка.

ТОР 5 ЦИТАТ ПОЛІТИКІВ

  1. Борис Джонсон, прем`єр-міністр Великої Британії: «Це привілей – поїхати сьогодні в Україну та особисто зустрітися з Президентом Зеленським у Києві. Україна всупереч очікуванням усіх відкинула російські війська від Києва, здійснивши найбільший збройний подвиг 21 століття… Британія непохитно підтримує вас у цій боротьбі, і ми з вами надовго».

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «Якщо б ми були в НАТО, цієї б війни не було або вона б по-іншому розгорталася. У нас би було плече близьких сусідів, потужних сусідів, ми разом могли б воювати».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Буча сталася не за один день. Протягом багатьох років російські політичні еліти та пропаганда розпалювали ненависть, дегуманізували українців, плекали російську «вищість» та закладали ґрунт для цих звірств. Я закликаю науковців з усього світу досліджувати, що призвело до Бучі».

  1. Сер Джеффрі Найс, який очолював трибунал над колишнім президентом Сербії: «Дуже важливий крок, який слід зробити, - це вигнати росію з Ради безпеки (ООН – ред.) або скасувати її право вето. Якщо позбавити росію права вето, то тоді вона може постати перед судом за злочини, пов’язані з агресією проти іншої країни».

  1. Сільвіо Берлусконі, експрем'єр Італії та друг путіна: «Я розчарований і засмучений рішеннями путіна, у Бучі було скоєно військові злочини, і росія не може цього заперечувати. Ми маємо покласти край жорстокості війни, і Італія має працювати над досягненням прийнятного для всіх компромісу. Свобода України має бути гарантованою».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-