Битва за Україну. День сорок п’ятий

Битва за Україну. День сорок п’ятий

Укрінформ
В Київ з неанонсованим візитом прибув прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон

Також сьогодні відвідали Київ  Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер і  35 членів парламентів із 11 країн. Настільки  масових візитфі високопосадовців з країн Європи до Києва ще не було. Лідери світу доводять, що підтримують Україну, готові допомагати їй і вірять в нашу перемогу! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію на сорок п’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

БОЙОВІ ДІЇ

російські війська з 24 лютого по 9 квітня втратили вже близько 19 100 осіб, танків 705 одиниць, бойових броньованих машин ‒ 1895, артилерійських систем – 335, РСЗВ - 108, засобів ППО - 55, літаків – 151, гелікоптерів – 136, автомобільної техніки - 1363, кораблів / катерів - 7, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 112, спеціальної техніки - 25, пускових установок ОТРК/ТРК – 4 – Генштаб.

Ситуація на фронтах за ніч на 9 квітня:

  • У Харкові окупанти продовжили нічні обстріли житлових районів. По області ведуться бої в Ізюмському напрямку, успіхів рф не має.
  • У Луганській області російські окупанти продовжує наступальні дії в напрямку населених пунктів Попасна та Сєверодонецьк, але успіху не мають.
  • На Донеччині під вогнем Авдіївка, Курахове, Мар'їнка, Красногорівка, Торецьк, Очеретинська громада. У Маріуполі ситуація кардинально не змінилася. Обстріли в центрі і на півночі області.
  • На Херсонщині постійно сильні вибухи та обстріли з градів на околицях міста. Ситуація в області стає все критичнішою.
  • У Полтавській області ракетного удару завдано по інфраструктурному об’єкту міста Миргород. Є руйнування. Двоє постраждалих.

Генштаб: ворог зосереджуються на захопленні Маріуполя та наступі в районі міста Ізюм. З Бєлгородської області рф в район Шевченкового Харківської області переміщено до двох батальйонних тактичних груп противника.

Британія надасть Україні додатково ПЗРК Starstreak і протитанкову зброю

«УКРІНФОРМ»: Британія була і є лідером в оборонній підтримці України, а також в санкціях щодо російського агресора.

Міністерство оборони США: українська армія розбила близько 20% ворожих сил.

Військам рф не вдається створити сухопутний коридор між Кримом і сходом України через потужний опір ЗСУ – розвідка Британії

Військові рф завдали ракетний удар по Чорноморську на Одещині. Жертв немає

Українські захисники захопили кілька ворожих БТР та гармату МСТА-Б. Також прикордонники знищили дрон-камікадзе. Бійці полку «Азов» у Маріуполі пошкодили КрАЗи противника та знищили їх боєкомплекти

В боях за Маріуполь загинув співзасновник Pizza Veterano Рафаель Агаєв, який воював у складі підрозділу морської піхоти. Вічна пам’ять і Слава Герою.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Внаслідок ракетного удару 8 квітня по залізничному вокзалу Краматорська 52 людини загинули і 109 були поранені.

Біля Рубіжного росіяни знову влучили у цистерну з азотною кислотою - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

«УКРІНФОРМ»: Вже вдруге рашисти «забезпечують»  хімічну атаку на Луганщині. Проте радує те, що вітер з Луганщини дме в бік рф.

У Вознесенській церкві села Лукашівка Чернігівської області, де загарбники були облаштували штаб, рятувальники виявляють тіла закатованих людей.

У Харкові після ракетного удару врятували з-під завалів сімох людей

Наразі наявні дані від міської влади про те, що у Бучі на Київщині було вбито 360 цивільних осіб, серед яких мінімум 10 – діти – Людмила Денісова, уповноважена ВРУ з прав людини

Литовський режисер Мантас Кведаравічюс був розстріляний загарбниками у Маріуполі, після чого його тіло просто викинули на вулицю - Людмила Денісова, уповноважена Верховної Ради з прав людини

Росіяни вбили в Україні 176 дітей, більш як 324 отримали поранення - ОГП

УКРАЇНА

Візити посадовців світу:

  • Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон прибув в Україну, для зустрічі тет-а тет з президентом України Володимиром Зеленським.
  • Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер прибув до України. У межах візиту австрійський політик зустрівся з президентом Зеленським.
  • прибули 35 членів парламентів із 11 країн, вони відвідали Бучу.

Станом на 8 квітня 4 441 663 громадянина України виїхали за межі країни з початку російського вторгнення.

Італія відновить роботу посольства в Києві після Великодня

Із Закарпаття в Ірпінь відправили модульні будинки для місцевих жителів, у котрих російські загарбники зруйнували постійне житло.

У Києві 9 квітня запустили чотири тролейбусні маршрути.

ЕКОНОМІКА

Агресія рф проти України вплине на 25% світової торгівлі зерном – Мінекономіки

До кінця війни Нацбанк триматиме офіційний курс долара замороженим на рівні 29,25 грн.

У березні Пенсійний фонд України недоотримав лише 9% єдиного соціального внеску – Марина Лазебна, міністр Мінсоцполітики

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президент Польщі Анджей Дуда: У найближчому майбутньому Україна потребуватиме величезного економічного поштовху, подібного до того, що був запропонований Західній Європі після Другої світової війни, - потрібен новий План Маршалла для України

ЄС зобов’язав фури з РФ і Білорусі покинути свою територію до 16 квітня

«УКРІНФОРМ»: Люди,які виходили на кордоні для блокування фур, а також дипломатія добилися цього важливого кроку.

Угорщина каже, що оплата за російський газ в рублях не порушить санкції ЄС

Польща заморожує відносини з Угорщиною у зв'язку з її позицією щодо України

Фінляндія закрила в'їзд для всіх вантажних транспортних засобів з номерами рф та рб

Уряд Сполучених Штатів запровадив нові експортні обмеження проти росії й білорусі, які блокують доступ до обладнання для трубопроводів, добрив, а також використання літаків американського виробництва

Латвія відправила в Україну великий вантаж із гумдопомогою більш як на €2,1 мільйона

Уряд Кайманових островів заморозив понад $7 мільярдів активів росіян, проти яких діють британські санкції.

«УКРІНФОРМ»: Кайманові Острови - це один із головних офшорних фінансових центрів Карибів, куди еліта рф виводила свої гроші. Скажемо так: це не найбільший, але дошкульний удар по ворогу.

Президент США Джо Байден підписав два закони щодо припинення імпорту нафти з росії.

ВОРОГ

російський посол у США Анатолій Антонов: «Попереджаємо, що такі дії небезпечні та провокаційні, оскільки спрямовані проти нашої держави. Вони можуть вивести США та РФ на шлях прямого військового протистояння. Будь-яке постачання озброєння та військової техніки із Заходу, що здійснюється транспортними конвоями через територію України, є законною військовою цілю для наших Збройних Сил».

«Укрінформ»: А подібні «дипломати», як антонов, є законними об’єктами на лаві підсудних у міжнародному суді ООН.

російські верфі зупиняють будівництво кораблів через брак іноземних комплектуючих.

У росії керівника п'ятої служби фсб сергія бєсєду, якого після військових невдач в Україні перевели з домашнього арешту, до СІЗО "Лефортове".

«УКРІНФОРМ»: Проблема в тому, що невідомо, хто саджатиме тих, хто зараз саджає?

росія реорганізувала командування своїми військами в Україні, тепер ними керує Олександр Дворніков - генерал, який очолював російські військові банди у Сирії. Він відповідатиме «за покращення координації».

«УКРІНФОРМ»: В Україні ліквідовано вже чимало генералів рф.  Підвезли свіженького?

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings 9 квітня знизило рейтинги росії в іноземній валюті до «вибіркового дефолту».

«УКРІНФОРМ»: А все тому, що росія здійснила у рублях виплати купонів та основного боргу за єврооблігаціями, номінованими в доларах. А виплата боргу в рублях замість валюти, вказаної в договорі, вважається дефолтом.

ТОР 5 ЦИТАТ ПОЛІТИКІВ

  1. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн:  «Народ України, який чинить спротив російському вторгненню, виборює не лише власні суверенітет та територіальну цілісність, він воює за європейські цінності, за те, щоб демократія та гуманізм перемогли автократію, щоб право сили ніколи не було сильнішим за верховенство права».

  1. "Орбану потрібен офтальмолог, щоб побачити Бучу. Відновлення відносин (між Польщею та Угорщиною. Ред.)  можливе лише після зміни оцінок війни в Україні!" - Ярослав Качинський, польський віце-прем'єр-міністр з питань безпеки.

  1. Володимир Зеленський, Президент України: "Ми бачимо підготовку до важливого (хтось каже вирішального) бою на Сході нашої держави. Я не хочу брати на себе відповідальність щодо прогнозів. Я можу брати на себе відповідальність щодо захисту нашої держави і боротьби, яку ми постійно демонструємо».

  1. Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер: «У військовому плані ми нейтральні, але ми ніколи не можемо погодитися з фактами воєнних злочинів, і вважаємо, що треба допомагати тим країнам, де це відбувається».

  1. Канцлер ФРН Олаф Шольц:  «Важливо не випустити з виду, який меседж надіслав президент рф путін Європі та світові. Це послання лунає так: право більше нічого не значить; коли в мене є сила, я порушу право, щоб добитися своїх цілей, які відомі з XIX, XVIII, XVII та інших століть»

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-