Дмитро Живицький, керівник Сумської обласної військової адміністрації
Сумщина завжди була таким собі східним Бандерштатом, «рускій мір» у нас не пройде
09.04.2022 13:31

Сумщина стала справжнім форпостом і міцним щитом для української столиці з північно-східного напрямку наступу російських загарбників. Сумська область також надійно закрила Полтавщину та не дозволила ворогові просунутись углиб країни.

«Как проєхать на Кієв?», - запитував 24 лютого один із рашистів у мешканців Конотопа, проте до серця України він разом із тисячами своїх поплічників не доїхав. Суми, Охтирка, Конотоп, Тростянець, Краснопілля, Лебедин, Ромни і ще багато міст і сіл області загальмували просування росіян і дозволили ЗСУ та бійцям територіальної оборони укріпитися й дати гідну відсіч противникам.

А «тракторні війська» фермерів та «батальйон конотопських відьом» вже є відомими у усьому світі символами українського спротиву.

8 квітня офіційно стало відомо про зачистку області від російських військ, хоча основні сили ворога покинули регіон кілька днів до того.

Про те, чи безпечно зараз на Сумщині, чи можуть люди, які евакуювалися, їхати назад додому, чи повернулися «тракторні війська» до попереднього свого профілю та розпочали посівну кампанію, Укрінформ поговорив з керівником Сумської ОВА Дмитром Живицьким.

- У ніч із 7 на 8 квітня Ви повідомили, що нарешті Сумщина зачищена від російських загарбників. Яка наразі безпекова ситуація в області?

- У Сумській області зараз відносно спокійно. На жаль, продовжуються авіаційні, ракетні обстріли. Так, сьогодні (запис інтерв’ю – 8 квітня) село Собичеве Шосткинської громади постраждало – прилетіла ракета, упала якраз на подвір’я людей, одна людина постраждала. Вибухом також пошкоджено навчальний заклад. Декілька днів тому відбувся обстріл важкою артилерією однієї з прикордонних громад Сумського району з території російської федерації.

Але від ракетних обстрілів й авіаційних нальотів ніхто й ніде в Україна нині не застрахований. А так російських військових, їхньої техніки на нашій території вже немає. Автошляхами пересуватись можна, але треба враховувати, що багато мінувань і зруйнованих мостів.

Поступово відновлюємо рух по всіх дорогах, розбираємо завали, демонтуємо конструкції, трамбуємо воронки від авіабомбардувань і продовжуємо процес розмінування.

- Багато заміновано?

- В Охтирському, частині Сумського, Конотопському районах дуже багато мінувань. Першочергово ми розміновуємо житлові будинки, двори, дороги, територію вздовж доріг, основних проїздів, узбіччя, об’єкти критичної інфраструктури, об’єкти розміщення і перебування російських військ.

На жаль, майже щоденно на мінах і на розтяжках гинуть люди. Учора (07.04 – ред.), наприклад, підірвався автомобіль ремонтної бригади «Сумиобленерго», четверо людей - з важкими пораненнями, одна людина загинула. Вони виїжджали на ремонт ліній електропередач і вирішили скоротити дорогу, поїхати по польовій дорозі замість центральної, підірвалися на протитанковій міні.

- Краще польовими дорогами взагалі ніде в області не пересуватися?

- Близько двох тижнів тому видав розпорядження щодо заборони відвідування лісів, лісосмуг, посадок, користування польовими дорогами, бо це несе дуже високу небезпеку. Навіть туди, де аграрії виїжджають у поля, ми спочатку відправляємо саперів, вибухотехніків, піротехніків, щоб вони відпрацювали ці ділянки.

Окрім того, що є багато замінованої території, є ще багато нерозірваних снарядів, залишених боєкомплектів до артилерії, до різної військової техніки… Це теж несе серйозну загрозу. От сьогодні було знайдено і ліквідовано більше 200 вибухонебезпечних одиниць – протипіхотні, протитанкові міни, розтяжки.

- Рашисти хоч і покинули територію Сумщини, але особливого відступу від кордонів не помітно.

- Вони залишаються на кордоні зі сторони рф. Відвели техніку, яка була підбита, пошкоджена, вивозять її у Бєлгородську область на ремонт, але все одно великі скупчення техніки залишаються. Місцеві повідомляють про те, що чують часто гул і запах вихлопів з того боку, бо якщо заводиться 500 одиниць техніки, то це чутно на декілька кілометрів. Періодично вони проводять перегрупування.

- російські загарбники перебували в області більше місяця. Чи були випадки співпраці місцевої влади з рашистами? Можливо, росіяни виходили на Вас особисто?

- До мене точно ніхто не звертався, думаю, і їм, і всім було зрозуміло, що мені безглуздо подібне пропонувати. Були стандартні смс-повідомлення головам громад, деяким моїм заступникам із закликом здаватися, «зберегти життя людей». Звичайно, ніхто на ці звернення не реагував.

Зараз іде перевірка по деяким головам громад, посадовим особам та місцевим депутатам щодо ймовірної співпраці з росіянами. Є непрямі докази, вони перевіряються, але поки що підтверджених таких фактів немає.

Офіційно є провадження і затримано лише одну особу - голову громадської організації, який міг передавати росіянам дані про учасників АТО, бойових дій, представників обласної, місцевої влади.

На щастя, таких випадків, як у Луганській, Донецькій областях, де явно поздавали міста, попереходили на сторону росіян, давали незрозумілі коментарі на догоду російській пропаганді, у нас не було.

Сумщина завжди була таким собі східним Бандерштатом. У нас край партизанської слави, у нас не прокатить таке і «рускій мір» тут не пройде.

- Кадри звірств російських військ на Київщині шокували світ. На Сумщині зафіксовані подібні злочини?

- Масштаби у нас не такі, як у Київській області, але поведінка у росіян приблизно однакова всюди. Вони так само вбивали людей на вулицях, стріляли по житлових будинках. Розстрілювали будинки з гранатометів, танків, кулеметів, стрілецької зброї, у Тростянці спалили п’ятиповерховий будинок, розстріляли лікарню, майже зруйнували її… Це щось страшне.

- Після обстрілів і бомбардувань російськими військами багато людей залишилось без житла, як вирішується ця проблема на Сумщині?

- Бомбардування й обстріли відбувалися не один день, люди розходилися по сусідах, родичах, знайомих, роз’їжджались. Із Тростянця, наприклад, одразу після звільнення від російських окупантів близько 60-70 людей евакуювали в Суми та розселили в гуртожитку. Згодом хтось поїхав далі, хтось живе там, поки зможемо відбудувати їхнє житло.

Працюють експерти, які нададуть висновки про можливість реконструкції пошкоджених та зруйнованих будинків. Після цього прийматимемо рішення, відбудовувати старі чи зводити нові. Зараз ми уже зібрали всі потреби по області у покрівельних матеріалах, цеглі, склі, матеріалах для внутрішніх робіт тощо, щоб дуже швидко все це зробити. Закупівлі здійснюватимуться з резервного фонду держави, які виділятимуться на постраждалі регіони для ліквідації наслідків перебування російських військ – починаючи від відновлення і ремонту доріг і закінчуючи відбудовою житла, у тому числі - будівництва житла для переселенців.

Сумщина зараз працює над питанням будівництва швидкого житла для переселенців. Це не будуть модульні конструкції, а швидке будівництво, орієнтовно за два місяці, нового житла, куди розселятимуть людей, а після звільнення територій, повного відновлення житлового фонду, який був до війни, коли переселенці звільнять це житло, воно надаватиметься, наприклад, військовим, іншим, хто цього потребує.

- Багато мешканців виїхали з області після повномасштабного вторгнення росії?

- Сумщину покинули близько 300 тисяч людей, а це до 30 % всіх мешканців області.

- Рекомендуєте землякам зараз повертатися додому чи просите все ж зачекати?

- Ми всіх запрошуємо додому. Але, звісно, остаточне рішення кожен має приймати самостійно з урахуванням усіх життєвих обставин.

Поновлюємо роботу економіки - заводів, підприємств, магазинів, сфери послуг. Із першого дня звільнення ми вже починаємо працювати над відновленням і максимально швидко хочемо ліквідувати всі наслідки війни, усі руйнування, щоб людям нічого не нагадувало щоденно про ті страшні часи, коли були бомбардування, обстріли чи окупація.

- Сумська область у багатьох людей не лише в Україні, але і світі нині асоціюється з безстрашними фермерами, які тракторами з-під носа рашистів «віджимали» їхню військову техніку.

- Фермери дуже часто допомагали й українським захисникам, зокрема, для буксирування пошкодженої чи зламаної техніки. Бувало, у зчепленні по два-три трактори працювали - якщо один не міг витягнути.

- А від ворога багато натягала техніки уславлена мемами соцмереж тракторна бригада?

- Трошки є (посміхається – ред.).

- Зараз трактористи можуть повернутися до свого традиційного заняття. Як відбувається в області посівна кампанія?

- Кампанія почалася. Не без проблем, але почалася. Наприклад, працює у нас корпорація з міжнародними інвестиціями Kernel, то з 52 тис. га землі, які вони обробляють в області, сіятимуть лише 26 тис. га, рівно половину. Це пов’язано з тим, що бояться виїжджати на прикордонні території, туди, де вже видно росію. Ми розуміємо, що є загроза вздовж кордону, аграрії можуть бути атаковані з боку рф.

На Сумщині росіяни покрали багато сільськогосподарської техніки, повезли її на росію, багато де просто знищували, розстрілювали з гранатометів, автоматів… 

- Під Конотопом знищили багато с/г машин…

- Я там був, вони спалили на 4,5 млн грн! У людей ще були запаси палива, спалили спеціально - стріляли запалюючими патронами, розстрілювали підприємства.

- У цілому по області палива вистачає для посіву?

- У нас аграрії такі завбачливі люди, це і з податковими речами пов’язано, - усі намагаються у кінці року максимально закупитися. Тому практично відсотків на 80 сьогодні наші фермери забезпечені необхідним паливом. Додатково ми працюємо з нафтопереробними підприємствами, постачальниками ПММ, у тісному контакті з асоціаціями фермерів і в кожному конкретному випадку допомагаємо всім необхідним.

- Чи немає гуманітарної кризи, у тому числі з медикаментами та продуктами харчування?

- Є потреба в ліках, досить серйозна і досить велика, не всюди відкрились аптеки, через розірвані ланцюжки постачання вже немає того асортименту, який був до цього, а гуманітарна допомога не може покрити всю потребу. Ми роздаємо ліки через сімейних лікарів, органи місцевого самоврядування. Але є специфічні потреби. Точково по кожному зверненню намагаємось вирішити, але часто від тиску, протизапальні медикаменти складно знайти.

Те, що стосується продуктів харчування, то формуємо стратегічний запас продуктових наборів майже на кожного другого мешканця області, щоб у разі загрози окупації впродовж декількох годин їх видати людям, аби вони не сиділи голодними. Цей процес організований на рівні держави і курується Офісом Президента, Кабінетом Міністрів, це задача для всієї України.

- Нещодавно у соцмережевій спільноті однієї з громад Сумщини прочитала про нібито відсутність коштів на оплату праці вчителям, яких змушували писати заяви на відпустку без збереження з/п. Чи вчасно здійснюються виплати пенсій та заробітних плат бюджетникам?

- По пенсіям проблем немає, державним бюджетом це забезпечено. Ми возили пенсії навіть дорогами, які контролювались росіянами. То були справжні спецоперації, завозили ще й інсулін по всім громадам, обладнання для гемодіалізу, необхідні комплектуючі, розхідні матеріали для людей, які фізично не зможуть вижити без цих специфічних ліків.

Крім окупованих населених пунктів, пенсії отримували всі.

Щодо бюджетників, то задача поставлена повністю за лютий-березень виплатити 100-відсоткові зарплати, незалежно від того, люди на місці чи виїхали. Надалі, якщо не будуть працювати заклади і не буде можливості фінансувати освітян, можна переводити на 2/3, але точно не змушувати людей писати заяви за власний рахунок. Я уважно до цього ставлюся і вважаю, що всі, хто отримує кошти з бюджету, повинні їх отримувати.

- Якої нагальної допомоги зараз потребує Сумщина від центральної влади, волонтерів і самих мешканців області?

- Зброя, важка зброя, протиповітряна оборона, можливість збивати ракети, літаки на вльоті в країну, не чекати поки вони летітимуть у Житомир, Львів, Івано-Франківськ, Полтаву, а все це робити тут, одразу на кордоні. А ще - підтримка у відновленні інфраструктури.

Більшість потреб для відновлення зруйнованого забезпечує держава, але потім росіяни мають заплатити репарації.

А так у нас усе нормально. Ми працюємо, ключове – це безпека. Решту - збудуємо, відбудуємо, гроші знайдемо, це не головне, головне – зберегти життя людей і забезпечити мир і спокій!

Олена Литвиненко

Фото: Facebook/Дмитро Живицький

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-