Битва за Україну. День сорок третій

Битва за Україну. День сорок третій

Укрінформ
Генасамблея ООН на надзвичайному спеціальному засіданні ухвалила резолюцію про призупинення прав рф у Раді ООН з прав людини

Європейський парламент вимагає повного ембарго на імпорт нафти, вугілля, ядерного палива та газу з росії. Це день наших дипломатичних пенмог. Україна і ЗСУ впевнено ідуть до перемоги! Слава Україн!

Ми зібрали для вас інформацію на сорок третій день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 7 квітня орієнтовно становлять: особового складу ‒ 18 900, танків ‒ 698, бойових броньованих машин ‒ 1891, артилерійських систем – 332, РСЗВ ‒ 108, засоби ППО ‒ 55. Крім цього, знищено 150 ворожих літаків, гелікоптерів – 13., автомобільної техніки ‒ 1358, кораблів/катерів ‒ 7, БПЛА оперативно-тактичного рівня ‒ 111., пускових установок ОТРК/ТРК ‒ 4.

Генштаб: Основні зусилля противник зосереджує на захопленні міста Маріуполь, веденні наступу у районі міста Ізюм та спробах прорвати оборону на  Донецькому напрямку. Імовірно, окупанти в найближчий час намагатимуться прорвати оборону в Сєверодонецькому, Авдіївському та Кураховському районах.

У зоні проведення операції Об'єднаних сил українські захисники протягом цієї доби успішно відбили 9 атак російських загарбників.

ЗСУ знищили підрозділи 38-ої омсбр зс рф, що постійно дислокується в селі Катеринославка Амурської області рф.

Ситуація в Маріуполі залишається складною, тривають вуличні бої – Міноборони

Силовим захопленням Запорізької АЕС, наражаючи на небезпеку пів світу та вчиняючи акти ядерного тероризму, керував генерал-майор Домбровський. Накази обстрілювати атомну станцію та житлові квартали Енергодара також віддавав він – Енергоатом

Імовірність того, що російська армія здійснить повторну спробу захопити Київ, є - ЗСУ.

«УКРІНФОРМ»: Про можливий повторний наступ говорить і американська розвідка. Проте наша армія готова до таких подій і покаже ворогу, хто господар на українській землі.

На Донеччині ворог обстрілює з важкої артилерії лінію зіткнення, у Вугледарі та Мар’їнці – бої - Павло Кириленко, голова Донецької ОВА

Імовірність наступу російських військ з боку білорусі та залучення підрозділів армії республіки до воєнних дій усе ще залишається - МОУ

Сили спецоперацій захопили два російські «буки»

Наразі найскладніша ситуація у Луганській області, зокрема, у районі Рубіжного та Попасної – Вадим Денисенко, радник міністра МВС.

Гірські штурмовики 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади успішно атакували та відкинули ворога на 6-10 км від міста Кремінна в Луганській області.

Міський голова Дніпра Борис Філатов не рекомендує тим, хто раніше виїхав з міста, повертатися зараз, а переселенців з Донецької та Луганської областей закликає по можливості їхати далі, в західні регіони. Бо квітень буде гарячим.

Українська артилерія знищила російський самохідний зенітно-ракетний комплекс “Бук”.

На Херсонщині українські воїни розбили артилерійський підрозділ окупантів.

У селі Щасливцеве Херсонської області місцеві жителі, продовжуючи чинити спротив російській агресії, встановили новий Державний Прапор України замість знятого новоспеченим старостою.

«УКРІНФОРМ»: Херсонщина – це Україна. Місцеві жителі це доводять уже більше місяця кожного дня під дулами російських загарбників. Як же хочеться, щоби наші їх визволили…

Над Запоріжжям у ніч на 7 квітня українські військові знищили три ворожі ракети.

Близько 60 псковських десантників відмовилися від участі у військових діях в Україні, деяким із військовослужбовців погрожують кримінальними справами - ЗМІ

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Рятувальники знаходять перших загиблих під завалами у Бородянці – Олексій Кулеба, куратор гуманітарного напрямку Київської ОВА.

Наразі вважаються зниклими безвісти близько 200 жителів Бородянки - Антон Геращенко, радник міністра МВС

Глава УГКЦ: росіяни спалюють убитих мирних жителів у крематоріях в Маріуполі, як нацисти робили це у концентраційних таборах під час Другої світової війни

На околицях Маріуполя, що тимчасово контролюються російськими бойовиками, загарбники примусово мобілізують чоловіків.

Звірства на Київщині: СБУ «вийшла» на 33 колаборантів, які співпрацювали з рашистами

російські солдати обговорювали свої звірства проти мирного населення в Бучі по радіо, частину радіотрафіка перехопила Федеральна служба розвідки Німеччини BND.

Практично у 90% загиблих мирних жителів Бучі на Київщині виявлено кульові ураження, а не осколкові - мер Бучі

Сполучені Штати вважають, що їм вдасться ідентифікувати російські підрозділи, які вчинили звірства в Бучі.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України опублікувало список військовослужбовців 748 окремого батальйону оперативного призначення росгвардії (в/ч 6912) з Хабаровська, що скоювали воєнні злочини в Київській області.

Президент Польщі Анджей Дуда висловив переконання, що після жахливих кадрів із Бучі з жорстокими вбивствами мирних людей важко заперечити, що російські війська чинять геноцид в Україні.

У звільненому селі Боромля в Охтирському районі Сумщини продовжують знаходити тіла закатованих російськими загарбниками людей – голова ОВА.

Німецькі фахівці ретельно вивчили зроблені у середині березня супутникові знімки Бучі і не мають сумнівів, що тіла вбитих людей тривалий час перебували там, де вони були виявлені після відходу російських військ.

167 дітей загинули в Україні внаслідок збройної агресії рф, кількість поранених - понад 297. Більш як 464 дитини постраждали в Україні через збройну агресію російської федерації - ОГП

Міський голова Каховки на Херсонщині Віталій Немерець, який не погодився співпрацювати із загарбниками, виїхав із захопленого військами рф міста на підконтрольну українській армії територію.

Російські агресори відібрали медикаменти, які намагалися ввезти у тимчасово захоплений Херсон волонтери.

У Донецькій області за добу внаслідок обстрілів загинули п'ятеро людей, ще четверо були поранені.

У четвер, 7 квітня, мали працюватт для евакуації мирного населення десять гуманітарних коридорів. З Луганської області сьогодні екакуювали понад 1400 людей. Укрзалізниця за минулу добу евакуювала з Лозової, Краматорська, Слов‘янська та Барвінкового 14 тисяч осіб.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Україна вистояла першу фазу війни. Попереду, можливо, навіть складніший етап. Європі не слід ховати голову у пісок. Третій президент росії мєдвєдєв заявляє, що їхні плани - це Євразія від Владивостока до Лісабона. Так от я хочу вам сказати: це означає - буде БУЧА від Владивостока до Лісабона – Ганна Маляр, заступник міністра оборони.

Заарештовано активи товариства, кінцевим бенефіціаром якого є дружина Віктора Медведчука Оксана Марченко.

«УКРІНФОРМ»: ось так кум путіна нарешті допоможе Україні))

Розпочався ремонт пошкодженої російською ракетою траси Київ-Чоп

У Львові почали облаштовувати перше контейнерне містечко для вимушено переміщених осіб. Наразі монтують 70 житлових контейнерів для понад 350 людей.

У Вінниці грошову допомогу від місії Всесвітньої продовольчої програми ООН отримали майже 7 тис. переселенців.

На трасі Львів-Самбір-Ужгород частково перекрили рух через зсув ґрунту, закарпатський Автодор просить їхати в область іншою дорогою.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль: План відновлення України втілюватимуть у три етапи.

«УКРІНФОРМ»: Перший етап вже відбувається, коли ми відновлюємо зруйновані об'єкти тимчасово, оперативно і швидко. Другий етап - це швидке відновлення після завершення бойових дій постачання води й електрики. Третій етап - великий етап повноцінного відновлення наших міст, містечок, будівель, нашої інфраструктури, нашої країни в цілому. Цей етап буде найбільш витратним, найбільш тривалим, але влада хоче втілити його дуже швидко.

У Києві приватні перевізники відновили роботу на 11 маршрутах.

Президент Зеленський закликав керівників громад в областях, де немає загрози зіткнень із ворогом, забезпечити повернення до нормального життя та перезапускати економічні процеси.

У Київській області відновлюють інфраструктуру постраждалих міст, у трьох районах поновлено електропостачання, на дорозі до м. Ірпеня облаштовують тимчасову переправу через річку Ірпінь - ОП

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

На Харківщині почалася сівба, засіяли вже 2,5 тисячі гектарів

«УКРІНФОРМ»: Зауважте, на Харківщині досі  тривають бойові дії. Слава українським Хліборобам! 

,

Україна вже отримала €3 мільярди фінансової допомоги

Втрати державного бюджету за кожен день війни становлять близько 2 млрд грн. - Мінфін

Завдяки аукціонам з продажу військових облігацій із початку повномасштабного вторгнення росії в Україну вдалося залучити до бюджету більше 29 млрд грн та майже 12 млн доларів – НБУ

Війна, яку розв’язала проти України російська федерація, завдасть збитків нашій країні на більш ніж 1 трильйон доларів – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

Вищий антикорупційний суд переказав на потреби ЗСУ ще 1,5 мільйона гривень, сплачених раніше у вигляді застави.

На виплату зарплати працівникам державних вуглевидобувних підприємств, включно з поточними виплатами за березень, перераховано 677,7 млн гривень.

За програмою "5-7-9" з 24 лютого позики від державних банків на загальну суму 1,1 млрд грн отримали 826 бізнесів.

На Львівщині в першому кварталі 2022 року перевиконали плани обласного та місцевого бюджетів за доходами.

Міжнародні резерви України за підсумками березня зросли на 2% і станом на 1 квітня становили, за попередніми даними, 28,15 млрд доларів США.

ДОПОМОГА УКРАЇНІ

Для вимушених переселенців, які мешкають у Чернівецькій області, агентство ООН з питань біженців передало одну тисячу кухонних наборів.

Головний тренер «Вереса» Юрій Вірт, який продав на аукціоні свою медаль за перемогу в Кубку УЄФА у 2009 році, витратив 220 тисяч гривень на допомогу українській армії

Благодійний фонд All Within My Hands Foundation легендарної метал-групи Metallica пожертвував 500 000 доларів США на допомогу українським біженцям.

Група українських військових, яка з осені минулого року перебуває у США на військовому навчанні, пройшла підготовку із застосування бойових безпілотників-камікадзе Switchblade і тепер може передавати свій досвід в ЗСУ – Пентагон

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Сполучені Штати ввели нові санкції проти трьох російських авіакомпаній - Аерофлоту, Azur Air та UTair – через порушення російською стороною правил експортного контролю.

Митниця Фінляндії призупинила повернення до росії творів мистецтва загальною вартістю 42 млн євро.

Влада Швейцарії в межах санкцій Європейського Союзу заблокувала російські активи у країні на суму близько 7,5 мільярда швейцарських франків (8,03 мільярда доларів).

Нафтогазова компанія Shell іде з росії і списує до $5 мільярдів

Євросоюз відтерміновує повну заборону імпорту російського вугілля на місяць: країни повністю відмовляться від нього у середині серпня — на місяць пізніше, ніж планували.

Таке рішення ухвалили через тиск Німеччини, яка є найбільшою імпортеркою вугілля з Росії серед країн ЄС.

«УКРІНФОРМ»: Постає питання: навіщо кричати на весь світ, що ми вводимо болючі санкції, якщо вони почнуть діяти не зараз, а через 4 місяці?

Уряд Австралії вводить санкції проти 67 російських олігархів і росіян з оточення путіна.

Комітет імені Дені Дідро (Париж, Франція) ініціював петицію щодо запровадження санкцій Європейського Союзу проти двох російських операторів платного телебачення NTV+ і Trikolor, які мовлять із використанням супутників Eutelsat.м

«УКРІНФОРМ»: Не зрозуміло, чому їх не було відключено досі.

Понад пів сотні російських банківських установ та підприємств, п’ять танкерів і суховантажних кораблів, 25 представників російської «еліти» увійшли до нового списку санкцій Мінфіну США, запроваджених у середу.

РЕАКЦІЯ СВІТУ І УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Президент Зеленський звернувся до парламенту Греці і закликав Грецію допомогти реалізувати гуманітарну місію для Маріуполя.

Генеральна Асамблея ООН на надзвичайному засіданні в четвер ухвалила резолюцію про тимчасове позбавлення прав росії в Раді ООН з прав людини (РПЛ) через війну в Україні.

«УКРІНФОРМ»: Цього чекали. Але це лише перший крок. Вся система міжнародної безпеки підлягає докорінній перебудові. Нинішня росія може бути в ній присутня лише як об’єкт для стримування.

Депутати Європарламенту затвердили резолюцію, у якій вимагають повного ембарго на російський імпорт нафти, вугілля, ядерного палива та газу. Також депутати закликають лідерів ЄС виключити Росію з G20 та інших багатосторонніх організацій, таких як Рада ООН з прав людини, Інтерпол, Світова організація торгівлі, ЮНЕСКО та інші.

«УКРІНФОРМ»: Тепер побачимо, чи стане Європейській комісії духу це зробити. Адже Європарламент – це повноважне представництво народів країн ЄС

Китайські державні нафтопереробні компанії дотримуються чинних контактів щодо постачання нафти з росії, але побоюються укладати нові угоди через санкції проти москви.

Міністри закордонних справ країн G7 та Високий представник Європейського союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель засудили звірства росіян у Бучі та інших українських містах, а також закликали рф припинити війну проти України.

Глава українського МЗС Дмитро Кулеба: Взяв участь у засіданні міністрів закордонних справ НАТО. Союзники та партнери єдині у підтримці України. Ще важливішою є рішучість зробити дуже конкретні кроки на підтримку. Я виклав пріоритети та наголосив на терміновості. Кроки у відповідь від низки союзників не забаряться

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на засіданні глав МЗС країн «Групи семи» запропонував світовим лідерам чесну угоду: світ надає Україні необхідну підтримку, а вона завдає поразки рф на українській землі.

Греція звернеться до Міжнародного суду в Гаазі з проханням розслідувати воєнні злочини в заблокованому російськими військами Маріуполі.

Угорщина отримала у середу першу партію російського ядерного палива для АЕС «Пакш» повітряним шляхом.

«УКРІНФОРМ»: Десь у ці дні прозвучало, що остання 1090 років Угорщина в конфліктах завжди ставала на бік Зла і сама від цього завжди в результаті потерпала. Продовжуємо традицію, пане Орбан?

МЗС: Угорщина зможе справді допомогти припинити війну в Україні, якщо перестане руйнувати єдність в ЄС, підтримає нові антиросійські санкції, надасть нашій країні військову допомогу і не оплачуватиме російський газ у рублях.

Президент Польщі Анджей Дуда закликав посилити санкції проти РФ та, зокрема, проти її енергосектору - за його словами, одним із кроків має стати демонтаж уже побудованого газопроводу "Північний потік-2".

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль упевнений у тому, що Україна точно прогодує себе, але є загроза того, що російська федерація може спричинити продовольчу кризу у світі.

Якщо не буде справді болісного пакета санкцій проти Росії і якщо не буде реально необхідного нам постачання зброї, щодо якої ми зверталися багато разів, то це буде розглядатися Росією як дозвіл. Як дозвіл іти далі – Володимир Зеленський

Очільниця міністерства закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс вважає, що епоха взаємодії з росією завершилася, і зараз саме час переосмислити відносини з цією країною.

Державний секретар США Ентоні Блінкен не бачить жодного сценарію, який не передбачав би збереження суверенітету й незалежності України.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА В БІЛОРУСІ

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко заявив, що рб хоче брати участь у переговорах щодо мирного врегулювання війни в Україні.

«УКРІНФОРМ»: Цікаво, як він це бачить.  Мабуть, самопроголошений президент хоче без зволікань понести відповідальність за те, що територія рб використовується рф як плацдарм для агресії проти України.

Глава розвідки рф сергій наришкін звинуватив США у бажанні зробити з України другий Афганістан

«УКРІНФОРМ»: А що планувала зробити рф з Україною, про це він не хоче сказати?

Псковських десантників привезли на територію Білорусі, для участі в бойових діях. Однак російські військові масово відмовилися виконувати цей план командування, після чого їх повернули на місце дислокації у Псков.

«УКРІНФОРМ»: Не знаємо, наскільки це відповідає дійсності – пропаганда є пропагандою, особливо під час війни. Але приємно.

Білорусь збирається виплачувати частину зовнішнього боргу в нацвалюті

«УКРІНФОРМ»: Це ж росії вона збирається платити «картопляними» грошима. А в росії, як відомо, «дерев’яні». Такої комбінації ще точно не бувало! ))

У росії через інфляцію та міжнародні санкції буксує виконання військового замовлення – розвідка

Індекс споживчих цін у рф за перші три місяці 2022 року зріс на 9,99%. Серед продовольчих товарів з початку року найбільше зросли ціни на цукор (53%), сіль (18%), маргарин (14%), а також на сезонні овочі — капусту (85%), цибулю (63%), моркву (53%).

«УКРІНФОРМ»: Нічого так не радує, як зростання цін у раші. Скоро будуть битися не лише за цукор, а за всі продукти.

державна дума росії прийняла у третьому читанні законопроект про покарання за ототожнення дій керівництва срср та нацистської Німеччини, а також за заперечення «вирішальної ролі радянського народу в розгромі нацистської Німеччини та гуманітарної місії срср при звільненні країн Європи».

«Укрінформ»: Якийсь «невчасний» закон. Тут вже нові ідеологічні дірки треба латати, а у вони все зі старими не придумають, як збрехати. 

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-