Битва за Україну. День сорок другий

Битва за Україну. День сорок другий

Укрінформ
Воєнні злочини рф засудили 45 країн. Наша розвідка знайшла документи, які свідчать, що рашисти й планували вбивати мирних жителів

Сьогодні почали розбирати завали будинків у Бородянці і як говорять очевидці, що це ще страшніше, ніж у Бучі. Україна покарає всіх винних за варварські злочини. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію на сорок другий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ЛЮДЯНОСТІ В КИЇСЬКІЙ ОБЛАСТІ ТА ІНШИХ ЗВІЛЬНЕНИХ ОБЛАСТЯХ

Після Бучі, Ірпеня, Гостомеля ми думали, що готові до всього. Але Бородянка…. Це найжахливіше, що доводилося бачити. Розбирати завали у Бородянці їдуть рятувальники з усієї України. Окупанти стерли селище з лиця землі – Олексій Кулеба, куратор гуманітарного напрямку Київської ОВА

«УКРІНФОРМ»: Чи скаже світ те, що знають українці? Рашистська росія не має права на місце у міжнародному співтоваристві.

Документи росгвардії, виявлені на території Київської області, свідчать, що росіяни на захоплених територіях планували вбивати мирних українців – Головне управління розвідки

Воєнні злочини рф на Київщині засудили 45 країн – Денис Монастирський, міністр МВС

Канцлер ФРН Олаф Шольц різко засудив звірства росіян в українській Бучі та заявив про необхідність збільшення тиску на рф та допомоги Україні.

Папа Римський Франциск на загальній аудієнції у середу розгорнув український прапор, привезений з Бучі та закликав молитися за невинно вбитих і за припинення війни в Україні.

Голова селищної військової адміністрації Гостомелю Тарас Думенко: Наразі невідома доля щонайменше 400 жителів Гостомелю, були вбиті голова селища Юрій Приліпко, волонтери Руслан Карпенко та Іван Зоря та син директора першого ліцею.

У Бородянці на Київщині рятувальники почали розбирати завали на вулиці Центральній.

«УКРІНФОРМ»: Страшно уявити скільки людей буде там знайдено, яких можна було врятувати, але рашисти не хотіли пускати туди рятувальників.

The New York Times опублікувала відео вбивства російськими військовими велосипедиста у місті Буча.

Індія заявила, що рішуче засуджує вбивства мирних українських громадян у Бучі на Київщині та підтримує заклик до незалежного розслідування «глибоко тривожних повідомлень».

Михайло Подоляк наголошує, що злочини військ рф, які відкрилися в Бучі Київської області, - лише початок правди про сучасну росію.

У Бородянці росіяни стріляли по тих, хто намагався дістати людей з-під завалів, - глава селища

США засуджують звірства російських військ на Київщині та наголошують на необхідності притягнути до відповідальності усіх винних - від солдата до генерала.

Франція запропонує фінансові та людські ресурси для підтримки розслідування масових вбивств, пов’язаних з діями російських військ в Україні.

Глава МВС Денис Монастирський: загарбники залишали розтяжки чи гранати в квартирах у Бучі, де знаходили українську символіку чи документи військовослужбовців.

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич закликала до термінового і повного розслідування воєнних злочинів, скоєних на Київщині.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

російські війська з 24 лютого по 6 квітня втратили близько 18,6 тис. осіб. Також загарбники втратили танків ‒ 684, ББМ ‒ 1861, артилерійських систем – 332, РСЗВ - 107, засобів ППО - 55, літаків – 150, гелікоптерів – 135, автомобільної техніки - 1324, кораблів / катерів - 7, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 96, спеціальної техніки - 25, пускових установок ОТРК/ТРК – 4 - Генштаб

Генштаб: Аеродром у Придністров'ї готують до прийому літаків. Також ворог зосереджує основні зусилля на підготовці до наступальної операції, метою якої є встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей.

Бійці окремого загону спеціального призначення "Азов" за добу знищили ворожий склад боєприпасів і велику кількість піхотинців збройних сил рф.

У Рубіжному на Луганщині 60% міста контролюють рашисти, ексмер-зрадник Сергій Хортів допомагав загарбникам узяти українське місто. Прорватися вглиб міста ворог не може – Сергій Гайдай, голова ОВА

СБУ здобула секретні карти рф із планами захоплення всієї території Донеччини

Ракетні удари в регіонах:

  • на Вінничині вночі було влучення в інфраструктурний об’єкт у м. Козятин. Обсяги ушкоджень з’ясовуються. Постраждалих немає.
  • Дніпропетровщина: два прильоти за ніч, влучили по нафтобазі у Синельниківському районі та складам з пальним на одному з заводів у Новомосковському районі. Попередньо — без жертв.
  • Львівщина: ​​цієї ночі пролунали вибухи в районі Радехова, інформації про постраждалих станом на ранок немає.

В результаті наступальних дій ЗСУ, ворог втратив контроль над населеними пунктами Добрянка, Нововознесенське і Трудолюбівка у Херсонській області. Тривають бої у районі населеного пункту Олександрівка

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід"  5 квітня, українські військовослужбовці відбили ворожу атаку і знищили близько 80 російських загарбників.

У Тернопільській області уламки ракети, збитої українськими силами ППО, пошкодили резервуари з мінеральними добривами. Унаслідок витоку забруднено ґрунт і воду в ріці Іква. Витік аміаку локалізували.

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Через збройну агресію рф в Україні загинуло 165 дітей, 279 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Найбільше постраждало дітей у Київській - 78, Донецькій - 81, Харківській - 64, Чернігівській - 49, Миколаївській - 39, Луганській - 31, Запорізькій - 22, Херсонській - 29, столиці - 16, Сумській - 16, Житомирській - 15 областях.

З початку військової агресії російської федерації загинуло 27 українських рятувальників, ще 72 співробітники ДСНС отримали травми.

У Києві за 40 днів повномасштабного російського вторгнення загинули 89 мирних осіб, серед них чотири дитини, поранені – 398 осіб, серед них – 20 дітей.

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук закликала евакуюватися мешканців Луганської, Донецької та Харківської областей.

У Маріуполі запрацювали російські мобільні крематорії, щоб знищити будь-які сліди злочинів своєї армії – міський голова

«УКРІНФОРМ»: Марно. Німецькі фашисти також намагалися спалити тіла жертв Бабиного яру. Але такі злочини не можуть бути приховані і забуттю та прощенню вони не підлягають.

У Вугледарі на Донеччині російський агресор обстріляв місце роздачі гуманітарної допомоги, відомо про двох загиблих та п'ятьох поранених.

Українські жінки-військовослужбовиці, які перебували у полоні, зазнавали катувань та жорстокого поводження – Людмила Денісова, уповноважена ВРУ з прав людини

«УКРІНФОРМ»: В українському суспільстві назріває риторичне питання: чи так вже потрібно нам дотримуватися правил по відношенню до полонених рашистів?

У Маріуполі члени партії ОПЗЖ, які зараз співпрацюють із загарбниками, корегували ворожий вогонь по об'єктах інфраструктури для створення в місті гуманітарної катастрофи.

«УКРІНФОРМ»: Це питання неможливо обговорювати, не заглядаючи в минуле. Про ворожу сутність ОПЗЖ знали всі, але ніяк не могли наважитися нс її заборону. Таке не може більше повторюватись.

У середу, 6 квітня, планувалося для евакуації мирного населення 11 гуманітарних коридорів. У вівторок, 5 квітня, гуманітарними коридорами вдалося евакуювати 3,8 тисячі людей.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

В Україні спростили та оцифрували процедуру отримання ліцензій на всі види автомобільних перевезень на період дії воєнного стану.

У Київській області 5 квітня енергетики відновити електропостачання 11 населених пунктів, де йшли жорстокі бої.

Центральний райсуд міста Миколаєва обрав запобіжний захід керівнику Миколаївської окружної прокуратури, підозрюваному у державній зраді.

У Київській області розпочалися роботи з розчищення Житомирської траси і зведення тимчасового мосту через річку Ірпінь в Стоянці.

На Волині замироточили ікони: на кількох образах і хресті, що знаходились у вівтарі, з’явилося миро, його виділення посилюється під час молитви за мир.

У Львові відкрили для відвідування Музей науки та інновацій, до кінця війни вхід до нього буде вільним.

Військові адміністрації зможуть закуповувати будівельні матеріали для аварійно-відновлювальних робіт за кошти державного бюджету.

Посольство Республіки Туреччина  в Україні повернулося до столиці нашої держави.

«УКРІНФОРМ»: Столиця повертається до життя і закордонні установи теж поступово повертаються до Києва. Вдавіться, рашисти!

Президент Володимир Зеленський вручив «Золоті Зірки» військовослужбовцям ЗСУ - Героям України та членам родин військових, які відзначені цим званням посмертно.

Кабінет Міністрів затвердив порядок направлення військовослужбовців, які постраждали у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, на лікування за кордон.

Підрозділи Національної гвардії України взяли об’єкт під свою охорону Чорнобильську атомну електростанцію (ЧАЕС).

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

Майже 10 мільйонів гривень застави колишнього голови правління НАК «Нафтогаз України» перенаправлено у дохід держави.

Понад 900 аграріїв залучили кредити в українських банках на майже на ₴1,8 мільярда

Частка непрацюючих кредитів у банківському секторі знизилася до 26,6% - НБУ

Комбінат «Запоріжсталь» розпочав роздування двох доменних печей.

Україна почала комерційні поставки електроенергії до Польщі.

Польська компанія Orlen Synthos Green Energy збирається інвестувати у проєкт, що передбачає імпорт електроенергії з України.

1424 підприємств подали заявки на релокацію з більш безпечні регіони України, 465 підприємств уже передані для транспортування, 178 – перевезені – Мінекономіки

Кабмін виділив Міністерству оборони 32,8 мільярда

Ощадбанк виділить НАК "Нафтогаз України" кредит на 4,5 млрд грн для відновлення об'єктів критичної енергетичної інфраструктури, які постраждали внаслідок бойових дій.

Кабінет Міністрів надасть торговельним мережам можливість залучити пільгові кредити строком на один рік під 5% річних на поповнення обігових коштів.

ДОПОМОГА УКРАЇНІ

Україна отримала від США модульні будинки для постраждалих від війни

Зі Львова Міжнародний штаб допомоги українцям разом з партнерами, донорами, дипломатами, європейськими та народними депутатами передали близько 75 тонн гуманітарного вантажу захисникам України.

Пів тисячі аптечок передала у Тернопіль в якості гуманітарної допомоги одна із українських громадських організацій зі США.

Завдяки концертам у різних країнах Європи на допомогу Україні вже зібрано більш як 83 мільйони євро – Джамала

У Сєверодонецьк на Луганщині прибуло вісім вантажівок гуманітарного конвою ООН з продуктами, борошном, ковдрами і генераторами.

Сполучені Штати виділяють черговий транш допомоги для України у сфері безпеки й оборони на суму 100 мільйонів доларів, який забезпечить нові поставки зброї для боротьби з броньованою технікою противника.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

CША запровадили новий пакет санкцій проти росії: блокування «Сбербанку» та «Альфабанку», заборона інвестицій в РФ. Також під санкції потрапили діти Путіна, дружина та дочка Лаврова, Медведєв, Мішустін та члени Ради безпеки Росії.

Велика Британія запровадила нові санкції проти рф. Заборонені нові інвестиції в російську економіку, а також експорт обладнання для переробки нафти в Росію і ввезення з сталеварної продукції. Активи Сбєрбанку та Московського кредитного банку будуть заморожені. Також під санкціями опинилися вісім російських бізнесменів.

Французький гігант із продажу товарів класу люкс Chanel припинив продавати свою продукцію людям, які мають намір вивезти її до росії.

Уряд Тайваню вирішив посилити обмеження щодо експорту в рф у рамках антиросійських санкцій та деталізував умови щодо запобігання використанню технологій та чипів у військових цілях.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявляє, що п’ятий пакет санкій ЄС проти росії не буде останнім.

Індійська авіакомпанія Air India припинила продаж квитків за напрямком Делі-москва-Делі.

Нова Зеландія запроваджує 35% мита на імпорт із росії

У Нідерландах 14 яхт росіян не зможуть покинути порти через санкції, запроваджені проти рф.

Данський виробник вітрових турбін Vestas виходить з російського ринку.

Уряд Канади запровадив санкції ще проти дев'яти росіян та дев'яти білорусів через повномасштабне вторгнення рф в Україну.

«УКРІНФОРМ»: Велике питання, наскільки ефективно працюють ці «індивідуальні» санкції? Рашастан зараз переживає фазу консолідації, коли більшість, в тому числі олігархи, намагається гуртуватись навколо путіна. Введіть краще нафтове ембарго – ми уже втомилися пояснювати чому.

Найбільший у світі виробник мікропроцесорів компанія Intel повністю припинила бізнес-операції в росії.

Уряд США запровадив санкції проти найвідомішого російського ринку даркнету Hydra Market, що займався незаконною діяльністю – від надання хакерських послуг до торгівлі наркотиками.

Податкова служба США (IRS) припинила обмін інформацією з податковими органами росії, аби завадити кремлівському режиму фінансувати війну проти України.

РЕАКЦІЯ СВІТУ І УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Президент України Володимир Зеленський під час виступу в парламенті Ірландії закликав переконувати партнерів по Європейському Союзу запроваджувати жорсткіші санкції проти російської федерації.

Сполучені Штати відмовляться від участі у засіданнях країн «Групи двадцяти» (G20), якщо на них будуть запрошені представники росії.

«УКРІНФОРМ»: Ось це позиція сильної країни і справжнього друга України.

Німеччина веде переговори щодо того, якими можуть бути гарантії безпеки для України, та виступає проти нав’язування миру - Олаф Шольц, канцлер ФРН

Війна, яку росія розв’язала проти України, вступає у критичну стадію, і союзники по НАТО готові надати Києву всю необхідну допомогу для протидії ймовірному черговому наступу загарбників. - генсек НАТО.

Президент Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Тіні Кокс уперше прибув до України. Він зустрівся з головою ВРУ, а також сказав, що Рада Європи допоможе відбудувати Україну та притягнути винних у злочинах до відповідальності.

В НАТО мають бути готовими до того, що агресія проти України може тривати протягом багатьох місяців або навіть років, тож союзники мають зважити на довгострокові плани допомоги Україні, застосування санкцій проти росії та зміцнення власної безпеки - Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО

Правозахисники з України, Вірменії, Азербайджану, білорусі, Хорватії, Грузії, Норвегії, Польщі та Сербії закликають Генеральну асамблею ООН виключити росію з Ради ООН із прав людини.

Для того, щоб допомогти Україні встояти перед російським вторгненням, а також подбати про силу та міжнародну вагу самого Європейського Союзу, європейці мають збільшити підтримку України та позбавитися енергетичної залежності від росії - Жозеп Боррель, високий представник ЄС

Ми будемо продовжувати підтримувати Україну в гуманітарному і матеріальному плані. В нас є новий фонд для України”, який “дозволить зробити масивні інвестиції для реконструкції її економіки та інфраструктури - Шарль Мішель,  Президент Європейської ради

Словенія висилає 33 російських дипломатів, Румунія оголосила 10 російських дипломатів персонами нон грата, Греція висилає 12 російських дипломатів, Норвегія висилає 3 дипломатів рф, Люксембург – 1 дипломата.

«УКРІГФОРМ»: Таких темпів перетворення країни на ізгоя міжнародної політики світ, здається, не знав.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА В БІЛОРУСІ

Представник МЗС росії захарова звинуватила західні ЗМІ у співучасті у вбивствах українців у Бучі.

«УКРІНФОРМ»: захарова давно не дивує. Як і її начальство теж. Але це вже щось «поза шкалою»….

У Раді Федерації РФ погрожують Фінляндії через її намір вступити до НАТО

«УКРІНФОРМ». Погрожуйте. Але зараз не 1940 рік, ваша нова «зимова війна» йде в Україні. І ви її ганебно програєте.

російські генерали перетворили війну на власний піар, а нагороди роздають своїм родичам.

Лідер печальновідомої лдпр, злий клоун російської політики українофоб і один з основних ідеологів рашизму 75-річний жириновський таки помер.

«УКРІНФОРМ»: Мемів про його смерть вже нароблено стільки, що вони вже набридли, але нарешті жирик відправився на концерт кобзона. Нехай займає місце в першому ряду для свого начальничка.

Цивільний персонал російської армії жаліється на інфляцію, профспілки погрожують судами – розвідка

Усі російські військові, які перебували у "Рудому лісі" на території ЧАЕС, отримали значні дози опромінення - Рулан Стрілець, в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів

Прессекретар путіна пєсков назвав відведення російських окупаційних військ із Київської області "жестом доброї волі", а наказ військам піти з регіону віддав особисто путін.

«УКРІНФОРМ»: Оцінка військових експертів: вас як козлів смердючих вигнали з території України ЗСУ, жаль що не добили.

У білорусі на вимогу прокуратури заблоковано сайт міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch.

росія вустами свого постійного представника при ООН небензі визнала, що веде в Україні війну, а не «спеціальну операцію» - Сергій Кислиця, постійний представник України при ООН

«УКРІНФОРМ»: А тепер цікаво буде спостерігати, як керівництво рф відреагує на слова небензі. Його попередник чуркін життям поплатився за «обмовку» про лист Януковича до путінв з проханням ввести війська

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон звернувся до жителів росії, пояснивши їм, що путін звинувачується у воєнних злочинах.

«УКРІНФОРМ»: Жителі росії наряд чи почують це звернення, а навіть якщо і так, то сенсу звертатися до них, мабуть, уже нема.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-