Битва за Україну. День сорок перший

Битва за Україну. День сорок перший

Укрінформ
Європейський Союз затвердив п’ятий пакет санкцій проти країни-агресора. Латвія розриває дипломатичні відносини з рф

Німеччина, Франція, Данія, Швеція, Іспанія, Італія, Естонія та ЄС видворяють дипломатів рф зі своїх країн. Нарешті, Президент України заявив, що або ООН позбавить росію права вето в РБ, або має саморозпуститися. Переможемо! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію на сорок перший день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ЛЮДЯНОСТІ В КИЇСЬКІЙ ОБЛАСТІ ТА ІНШИХ ЗВІЛЬНЕНИХ РЕГІОНАХ

Назва міста Буча Київської області тепер назавжди увійшла в світову історію – історію воєнних злочинів та винищення людей – Володимир Зеленський.

Генсек НАТО: Російські військові скоювали масові вбивства та злочини на зайнятій ними території України, і це підтверджують усі джерела – від розвідувальних до відкритих.

Ми повинні плакати над їхніми могилами. Хіба наша молодь не має значення? Я засмучений тим, що сьогодні відбувається. Ми не вчимося. Нехай Господь помилує нас, усіх нас. Кожен з нас винен! #Мир #Україна – Папа Франциск

Прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо засудив масове вбивство, що було скоєно російськими окупантами в українському місті Буча, та закликав притягнути винних до відповідальності за воєнні злочини.

Канадський парламент ухвалив постанову із засудженням злочинів росії та закликом до уряду збільшити оборонну підтримку України.

У Конотопському районі Сумської області знайшли трьох закатованих російськими агресорами мирних жителів.

«УКРІНФОРМ»: Трагічні будні – це не лише Київщина. Після звільнення всіх окупованих територій світ ще здригнеться від жаху. Рашистам пощади не буде.

В Ірпені знайшли вбитих дітей з ознаками зґвалтування та катувань

Аналіз супутникових знімків, проведений The New York Times, спростовує заяви росії про те, що вбивства мирних жителів у Бучі сталися після того, як її військові покинули місто.

«УКРІНФОРМ»: Брехню рф завжди спростували дуже швидко, але це не заважає їм брехати далі. Світ зачекався ліків від безсоромної брехні.  

Президент України домовився з Євросоюзом про надання фінансової і технічної підтримки слідчої групи спільних зусиль Євроюст, держав-членів ЄС та Міжнародного кримінального суду.

Правоохоронці виявили у підвалі одного з дитячих санаторіїв Бучі катівню з залишеними трупами цивільних, тут російські нелюди катували українців – ОГП

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Генштаб: російські загарбники з 24 лютого по 5 квітня втратили близько 18,5 тис. особового складу. Також ворог втратив танків ‒ 676, бойових броньованих машин ‒ 1858, артилерійських систем – 332, РСЗВ - 107, засобів ППО - 55, літаків – 150, гелікоптерів – 134, автомобільної техніки - 1322, кораблів / катерів - 7, цистерн з ПММ –

Військовослужбовці берегової артилерії Військово-морських сил ЗС України збили 4 квітня в районі Одеси ворожу ракету морського базування «Калібр».

Бійці 95-ї окремої десантно-штурмової бригади із протитанкового ракетного комплекса українського виробництва "Стугна" збили російський вертоліт Ка-52.

Працівники ЗАЕС відмовилися давати коментарі російським пропагандистам для зйомок "переможного кіно" – Енергоатом

«УКРІНФОРМ»: Не зважаючи на те, що працівникам станції треба працювати під дулами автоматів, вони вкотре відмовилися зраджувати свою станцію, своє місто, свою державу.

Російські окупанти застосували фосфорні та термобаричні боєприпаси під час боїв за Малу Рогань, що під Харковом - Східне оперативно-територіальне об'єднання Національної гвардії України.

У Рубіжному Луганської області російські військові влучили у цистерну з азотною кислотою. Громадян закликалине виходити з укриттів, а у приміщеннях - закрити двері та вікна - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА

«УКРІНФОРМ»: рф бомбить АЕС, хімічні заводи, ядерну установку «джерело нейтронів»… скільки ще має статися техногенних катастроф, щоб СВІТ нарешті зрозумів що це війна і що Україні, щоб її виграти не потрібні співчуття, а потрібна важка зброя!

Російських військових, які чинили звірства в Бучі, знову повертають в Україну - розвідка

«УКРІНФОРМ»: ЗСУ чекають їх, так як і решта українців для розплати.

76, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 94, спеціальної техніки - 25, пускових установок ОТРК/ТРК - 4.

У порту Маріуполя тоне обстріляне російськими військами цивільне судно.

Українська ППО знищила три крилаті ракети, запущені двома винищувачами Су-35 із білорусі

Дніпропетровщину обстріляли касетними боєприпасами

У зоні проведення Операції об'єднаних сил унаслідок ворожого обстрілу пошкоджено фенольний завод, небезпеки для довкілля немає.

Білий дім: Новий воєнний задум рф полягає в тому, щоб захопити повністю Донецьку й Луганську області, розвинути наступ на півдні України в напрямку Херсона й Миколаєва, а також продовжувати бомбардування українських міст.

Захисники України пошкодили фрегат російського флоту типу «Адмірал Ессен» - Олексій Арестович, радник керівника ОП

Бійці Національної гвардії України (НГУ) здобули важливі документи батальйонно-тактичної групи бригади рф, яка вела бої в одному з районів Київської області.

Війська рф дещо втратили наступальний потенціал і займаються поповненням та перегрупуванням для продовження наступу в районі операції Об'єднаних сил, Маріуполя, а також у Харківській області – Олексій Арестович, радник керівника ОП

Над прикордонними загонами в Чернігівській області знову майорять українські прапори. Також підрозділи ДПС ОУВ Сіверськ вийшли на державний кордон України у Чернігівський області та забезпечують охорону державного кордону Дніпровське, Гірськ, Неданчичи

«УКРІНФОРМ»: Віримо і знаємо, що скоро вся Україна буде майоріти синьо-жовтими прапорами!

У зоні проведення операції Об’єднаних сил протягом цієї доби українські захисники успішно відбили сім атак російських загарбників.

Російські агресори готуються до наступальних дій з метою захоплення Харкова – МОУ

У районі Одеси ворог веде повітряну розвідку для завдання ракетних ударів - Максим Марченко, голова Одеської ОВА

Три російські мотострілецькі полки 20-ї мотострілецької дивізії втратили до 40% особового складу. Поранених росіян ніде лікувати – Генштаб

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Під час ворожого обстрілу центру Миколаєва 4 квітня, окрім десяти дорослих, загинула дитина. Кількість поранених зросла до 61 – голова ОВА.

Національний відділ боротьби з організованою злочинністю прокуратури Швеції розпочав попереднє розслідування можливих воєнних злочинів в Україні та в рамках цього ініціював прийом свідчень очевидців.

Командири наказують російським солдатам розстрілювати цивільних українців – СБУ

У Херсоні російським військовослужбовцям злили інформацію про усіх активістів, а також українських захисників, які воювали в АТО/ООС – мер міста

,

Знімальна група американського телеканалу CNN потрапила під артилерійський обстріл поблизу населеного пункту Олександрівка, що неподалік Херсона. Обстріл почався в момент зйомки сюжету.

Російські загарбники цілеспрямовано знищили транспорт для евакуації людей з Маріуполя – мер

У заблокованому Маріуполі загарбники призначили самопроголошеного «мера» – члена партії ОПЗЖ, ексдиректора заводу «Азовмаш», колаборанта Костянтина Іващенка.

У Маріуполі російський агресор знищив 90% інфраструктурних об'єктів міста, 60% - з прямим влучанням з артилерії або авіації.

У вівторок, 5 квітня, працюватимуть для евакуації мирного населення сім гуманітарних коридорів. Завдяки роботі гуманітарних коридорів 4 квітня було евакуйовано 3 376 людей.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Вступ до Європейського Союзу підтримують 91% українців. - соцопитування

У ДСНС пропонують громадянам записуватись до добровільних формувань цивільного захисту

Міністерство цифрової трансформації відновило можливість зареєструвати товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) на підставі модельного статуту на порталі "Дія".

У Чернівцях 6 квітня в пам'ять про загиблих українців лунатиме "Реквієм" Моцарта

Верховна Рада зробить усе необхідне для того, щоб проросійських політичних партій в Україні більше не було.

На порталі «Війна і санкції» збирається інформація про причетних до розв’язання війни проти України росіян з метою розширення санкційних списків – НАЗК

Зоозахисники закликали власників розбомбленого Фельдман Екопарку, що поблизу Харкова, не присипляти хижаків і ведуть переговори щодо евакуації звірів.

Міський голова Бучі Анатолій Федорук просить депутатський корпус та співробітників комунальних підприємств повернутися в Бучу.

У Києві відновив роботу пересадочний вузол метро «Площа Льва Толстого» – «Палац спорту»

Президент Зеленський підписав указ про нагородження державними нагородами 152 військовослужбовців Збройних сил України, з них трьох – посмертно

Володимир Зеленський затвердив склад делегації для участі у переговорах з російською федерацією з підготовки та узгодження проєкту договору про гарантії безпеки України.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

Виплата квітневих пенсій профінансована на 20%, в тому числі, на 100% у 6-ти областях

За місяць активних бойових дій "Укрпошта" втратила 500 мільйонів гривень доходів, а аеропорт "Бориспіль" — 3,5 мільярда гривень - Олександр Кубраков, міністр інфраструктури України.

За час війни ціни на продукти в Україні виросли на 20-25%

«ПриватБанк» закриває сервіс «Бонус+»: у користувачів є час до 1 травня, щоб скористатися накопиченими коштами

Від початку війни оператори безплатно надали мобільних послуг на понад 600 млн грн.

Мінфін розмістив військові облігації на суму 5,6 млрд грн.

Український уряд прибрав бюрократичні перепони і тепер банки, зокрема державні, мають достатньо ліквідності для того, щоб кредитування запрацювало повною мірою – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

Станом на 31 березня у банківській системі зафіксований приплив на депозити коштів фізичних і юридичних осіб (у всіх валютах) в еквіваленті 28 мільярдів гривень.

ДОПОМОГА І БЛАГОДІЙНІСТЬ

Хмельницькі благодійники передали військовій частині Сил спеціальних операцій оснащення вартістю 1,5 млн грн.

У Чернівцях волонтери завантажили 5 тонн продуктів та медикаментів і відправили їх вантажівкою у Бучанський район Київщини.

МОЗ разом із благодійними фондами реалізували доставку майже пів сотні генераторів для критичних потреб медичних закладів, які потребують безперебійного живлення, особливо в умовах військової агресії росії проти України.

VP Epic Games надіслали $144 мільйони від гри Fortnite, отримані за період з 20 березня до 3 квітня, на гуманітарну підтримку українців.

Із Закарпаття передали 95 апаратів ШВЛ у регіони, де сьогодні тривають активні бойові дії.

Дитяча лікарня у Кропивницькому отримала реанімобіль від німецької клініки «Шаріте»

У Чернігів на п'яти вантажівках прибула допомога від МОЗ та UNICEF.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Європейський Союз запровадить вугільне ембарго та інші санкції проти росії за її вторгнення в Україну.

«УКРІНФОРМ»: Не зважаючи на заклики світових та українських урядовців, ЄС так і не спромоглася на відключення російських банків від SWIFT та на нафтогазове ембарго проти країни-агресора. Треба боротися за це далі.

Ашан припиняє інвестиції та поставки в росію

«УКРІНФОРМ»: Тисячі звернень громадян і дипломатів таки зробили свою справу.

Мінфін США заборонив російському уряду здійснювати виплати власникам свого суверенного боргу зі своїх резервів в американських банках.

Американська корпорація ExxonMobil заморозила свій проєкт з виробництва скрапленого природного газу в росії вартістю понад 6 мільярдів доларів.

Федеральний уряд Австралії заборонив експорт предметів розкоші до росії в рамках наступної хвилі санкцій.

Глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс наполягає, що партнери мають оголосити нову хвилю санкцій і зупинити потік грошей із Заходу до путінської воєнної машини.

РЕАКЦІЯ СВІТУ І УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Володимир Зеленський звернувся до Ради Безпеки ООН: Росія перетворює право вето в Раді безпеки ООН на право смерті…Де ця безпека, яку має гарантувати Рада Безпеки? Її немає. Зараз є кілька виходів: або усуньте Росію як агресора та джерело війни від прийняття рішень, або покажіть, як можна переформатуватися. Але якщо чинний формат не можна змінити, то далі лише саморозпуск. Покажіть, що ви можете змінити це.

Речник Єврокомісії Ерік Мамер підтвердив, що цього тижня до Києва прибудуть глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель. Також Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер відвідає Україну найближчими днями, аби ознайомитися з ситуацією на місці та обговорити подальшу підтримку.

Міністри закордонних справ НАТО, а також запрошених країн, під час міністерської зустрічі цього тижня в Брюсселі розглянуть можливість нових форм оборонної допомоги для України.

Міністр спорту та туризму Польщі Каміль Бортнічук на засіданні ради ЄС з питань освіти, молоді, культури та спорту закликав виключити російську федерацію з усіх міжнародних спортивних федерацій

Системи озброєння, які НАТО та країни-союзниці вже надали Україні, довели свою ефективність. Альянс надаватиме Україні обладнання, що дасть змогу ефективно стримувати наступ російських сил - Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО

Глава МЗС України Дмитро Кулеба:  Щоб не допустити "нових Буч", введіть «матір усіх санкцій»: припиніть купувати нафту, газ та вугілля в Росії. Припиніть фінансувати путінську військову машину. Російська економіка – і її війна – зупиняться за лічені місяці. Кілька місяців затягування поясів коштують тисячі врятованих життів.

«УКРІНФОРМ»: Зовсім скоро буде відомо чи прислухається Європа, чи погодиться піти на не такі вже й значні і тимчасові обмеження для перемоги цивілізованого світу над рашизмом..

Національне управління США з аеронавтики та дослідження космосу (NASA) скоротило свій штат в росії.

Німеччина, Франція, Данія, Швеція, Іспанія і Італія видворяють дипломатів рф зі своїх країн. З Італії – 30 дипломатів, з Данії – 15, з Франції – 35, з Німеччини – 40, Швеція – 3, Іспанія - 25.Також Естонія закриває два російські консульства та висилає 14 співробітників. І ЄС теж висилає дипломатів рф, проте яку кількість не уточнюють.

Глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що його країна підтримує ініціативу виключити росію із Ради ООН з прав людини.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що литовський посол в Україні невдовзі повернеться до Києва.

Президент Зеленський заявив, що стаття державної інформаційної агенції рф РІА "Новости" під назвою "Що росія повинна зробити з Україною?" є одним з доказів для майбутнього трибуналу проти російських воєнних злочинців.

Федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмаєр уперше визнав, що помилявся в оцінці газопроводу «Північний потік - 2» і загалом політики щодо росії та її президента.

«УКРІНФОРМ»: За словами Штайнмаєра, Німеччина та Європа «провалилися зі створенням спільного європейського дому, до якого входить росія, зазнали невдачі з підходом до включення росії в спільну архітектуру безпеки». Але як кажуть: краще пізно, ніж ніколи.

Акції з блокування російських фур перекинулися з Польщі на Німеччину; активісти блокували дорогу А12, яка прямує територією федеральної землі Бранденбург у бік Польщі.

Очільниця МЗС Великої Британії Ліз Трасс закликала виключити росію із Ради ООН з прав людини.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА В БІЛОРУСІ

Російські ЗМІ рапортують, що з території України росіяни нібито вивезли 615 тисяч осіб, з яких 121 тисяча дітей.

Бюджет рф у березні недоотримав понад ₽300 мільярдів нафтогазових доходів

Федеральна служба судових приставів рф завела щодо компанії Meta справу про примусове стягнення близько 2 млрд рублів штрафу за «неодноразове невиконання вимоги про видалення забороненого в росії контенту».

Адвокати росії у Міжнародному суді ООН відмовились від подальшого співробітництва з нею, у тому числі у справах проти рф, які розпочала Україна.

У посольства росії в Ірландії закінчується дизпаливо для опалення та гарячого водопостачання як самої дипмісії, так і житла дипломатів, а також почалися проблеми з рахунками в банку.

росія вимагає від Вікіпедії видалити правду про воєнні злочини в Україні.

Заступник секретаря ради безпеки росії медведєв продовжує називати звірства росіян у Бучі та Маріуполі фейками, і додавати, що мета росії – змінити свідомість українців та створити "відкриту Євразію від Лісабона до Владивостока".

«УКРІНФОРМ»: І що буде спільного у Лісабона та Владивостока? Не лікується…

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-