Битва за Україну. День сороковий

Битва за Україну. День сороковий

Укрінформ
Європейський Союз готовий надіслати слідчі групи для фіксації злочинів проти мирного населення в Київській області

США і Європа готують пакет санкцій, які дуже боляче вдарять по економіці рф. Також МОУ оприлюднило весь список нелюдів, які вбивали і катували людей в Бучі, Ірпені, Гостомелі, Бородянці. Україна не забуде жодної смерті, ми переможемо у цій війні і помстимося за кожного українця!

Ми зібрали для вас інформацію на сороковий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ЛЮДЯНОСТІ В КИЇСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Президент Володимир Зеленський відвідав Бучу.

В Ірпінь, Бучу та Гостомель вже заїхали оперативні слідчі групи. Міжнародні спостерігачі, слідчі та трибунал – під'їжджають. У Макарові та Бородянці ситуація можливо гірша ніж у Бучі, про Маріуполь я взагалі мовчу - Олексій Арестович.

Президент США Джо Байден: Ви, мабуть, пам'ятайте, що мене критикували за те, що я назвав Путіна військовим злочинцем. Він – військовий злочинець…Цей хлопець – варвар. Те, що відбувається у Бучі, обурливе. І всі це бачили. Я думаю, це воєнний злочин. Я прагну нових санкцій, я продовжу вводити санкції

Європейський Союз та його інституції, включаючи такі структури як Europol та Eurojust, допоможуть Україні у фіксації та документуванні злочинів, що були скоєні окупантами проти мирного населення в Бучі та в інших містах, та готовий надіслати слідчі групи для проведення цієї роботи - Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської Комісії.

Після російського вторгнення найгірша ситуація через жертви серед мирних жителів у Бородянці - Ірина Венедіктова, генпрокурор

«УКРІНФОРМ»: Після тих звірств, що весь світ побачив в Бучі навіть складно уявити, що може бути ще гірше. Але кожен рашистський нелюд отримає своє і ми боротимемося, щоб на цьому світі, а не лише на тому.

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда засудив убивства цивільних жителів поблизу Києва.

Масові вбивства цивільного населення та жахливі військові злочини, які були виявлені у містах України, були скоєні військовослужбовцями росії, які здійснювали повний контроль на цих окупованих територіях - Єврокомісія

Злочини російської армії у Бучі та в інших окупованих містах України увійдуть в історію нечуваних звірств, що були скоєні в Європі, й відповідальність за ці жахливі злочини мають нести не лише російські вбивці, але й політичне та військове керівництво рф - ЄС

Британська місія при ООН, яка у квітні головує у Раді  Безпеки, заявила, що Радбез проведе заплановане обговорення щодо України у вівторок, а не буде збиратися у понеділок, як того вимагає Росія.

«УКРІНФОРМ»: Мета рашистів «в краватках» була очевидно: потопити викриття звірств рашизму в брехні щодо «провакації навиків». Не вийшло. Як би рф не намагалася, воєнні злочини  у Бучі та інших містах України розглянуті, засуджені, покарані.

Компанія Maxar Technologies, яка збирає та публікує супутникові знімки України, повідомила, що перші ознаки появи братської могили у Бучі на території церкви Андрія Первозванного та Всіх Святих були помічені ще 10 березня.

Позасудові страти, які здійснили російські війська, зокрема у Бучі, входили до планів путінського вторгнення в Україну -  британська розвідка

Міністр закордонних справ Ізраїлю Яїр Лапід заявив: те, що було виявлено у Бучі після визволення міста від російських загарбників, є воєнним злочином.

Молдова засуджує звірства російських військових у Бучі та інших українських містах та оголошує 4 квітня днем жалоби за всіма загиблими в Україні.

Кадри з Бучі нагадують про часи сталінського та нацистського тоталітаризму.  Польща зробить усе, щоб винні у вбивствах мирних жителів Бучі були покарані - МЗС Польщі

Федеральний канцлер Республіки Австрія Карл Негаммер назвав розстріли цивільних людей у Бучі воєнними злочинами, відповідальність за які несе російська армія.

Ми не можемо мовчати, світ повинен знати про те, що сталося, і ми всі повинні діяти – посольство США в Україні

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон назвав звірства російських військових в Ірпені та Бучі воєнними злочинами та наголосив, що Лондон "не заспокоїться, доки не переможе правосуддя".

Президент Зеленський запросив колишніх канцлера Німеччини Ангелу Меркель та президента Франції Ніколя Саркозі, які очолювали свої країни під час Бухарестського саміту НАТО 2008 року, відвідати Бучу й подивитися, до чого призвела політика поступок росії.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш виступає за проведення незалежного розслідування масових убивств цивільних осіб у Бучі та притягнення винуватців до відповідальності.

«УКРІНФОРМ»: Головне, щоб це були не звичні вже слова, а нарешті, конкретні дії, і найкраще – це вигнання рф, для початку, з Радбезу ООН.

Канцлер ФРН Олаф Шольц: Ми повинні розслідувати ці злочини, вчинені російськими військовими. Я вимагаю, щоб міжнародні організації, такі як Міжнародний комітет Червоного Хреста, отримали доступ до цих територій, щоб незалежно документувати звірства.

Радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович оприлюднив перелік російських частин та підрозділів, які чинили розправи над жителями Ірпеня, Гостомеля та Бучі. Головне управління розвідки МО України оприлюднило список російських військовослужбовців, які брали участь у скоєнні військових злочинів у м. Буча.

«УКРІНФОРМ»: Це лише початок. Всіх нелюдів буде знайдено і покарано за кожного вбитого, закатованого українського громадянина. Горіти вам всім в пеклі кати!

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Втрати рф убитими з 24 лютого по 4 квітня - орієнтовно 18 300 осіб. Ворог втратив танків ‒ 647, бойових броньованих машин ‒ 1844, артилерійських систем – 330, РСЗВ ‒ 107, засобів ППО ‒ 54, літаків – 147, гелікоптерів – 134, автомобільної техніки ‒ 1273, кораблів /катерів – 7, цистерн з ПММ ‒ 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня ‒ 92, спеціальної техніки – 25 од., пускових установок ОТРК/ТРК – 4. Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій - Генштаб

Російські окупаційні війська знову готуються до спроб оточити українські сили ООС та захоплення Харків, - Олександр Мотузяник, речник МОУ

Російські загарбники знову  готуються до спроби прориву на Луганщині, вночі ЗСУ відбило ворожу атаку в районі Рубіжного – Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

На Житомирщині ворога було відкинуто і на сьогодні російських окупаційних військ на теренах області немає - Віталій Бунечко, голова Житомирської ОВА

Російські загарбники обстріляли Миколаїв касетними снарядами - Олександр Сєнкевич,

міський голова

Війська рф перекидають на Донбас «вагнерівців» – Міноборони Великої Британії

Крилаті ракети ворога, випущені вночі по Одесі з боку тимчасово окупованого Криму, не потрапили в ціль – пошкоджень від вибухів зазнали нежитлові будівлі.

Біля міста Ічня Чернігівської області Збройні Сили України розгромили чергову колону ворога, що відступає.

Російські війська знову вдарили ракетами по Миколаєву

Кількість полонених російських військових становить нині близько 600 – Ірина Верещук, віцепрем’єр- міністр – міністр МінТОТ.

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький повідомив про масовий відхід з території області російських загарбників.

Українські захисники визволили від російських загарбників ще три села Чернігівської області - Количівку, Ягідне та Іванівку.

На Донецькому та Луганському напрямках українські захисники відбили сім атак російських загарбників та знищили два літаки, дві одиниці броньованої техніки, 43 військові автомобілі.

В Одесі внаслідок ракетного удару російських військ пошкоджено нафтосховище та нафтопереробний завод - Максим Марченко, голова Одеської ОВА,

Російські загарбники зосереджують велике угруповання військ на напрямку Донецької, Луганської та Харківської областей – Олексій Данілов, секретар РНБО

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

4 квітня 2022 року більше 425 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії російської федерації. При цьому 161 дитина загинула та 264 поранено Наразі, за офіційно встановленими даними, найбільше постраждало дітей у Київській області – 75, Донецькій – 78, Харківській – 59, Чернігівській – 49, Миколаївський – 34, Луганській – 31, Запорізькій – 22, Херсонській – 29, Сумській –16, Житомирській – 15, у Києві – 16 – ОГП

Українські полонені розповіли на негуманне поводження з ними з боку російської сторони: їх тримали у полі, в ямі, в гаражі. Періодично виводили по одному: били прикладами, стріляли біля вуха, залякували – Людмила Денісова, уповноважена ВРУ з прав людтни.

«УКРІНФОРМ»: Чи здатні міжнародні організації нарешті звернуть увагу на звірства рф і вживуть заходів? Схоже, це риторичне запитання.

У смт Мангуш на Донеччині російські загарбники затримали представників Міжнародного Червоного Хреста, які намагалися дістатись заблокованого Маріуполя - Вадим Бойченко, Маріупольський міський голова

В Україні від рук росіян загинули або знаходяться в полоні десятки журналістів – Олена Зеленська

У заблокованому російським агресором Маріуполі в нелюдських умовах продовжують перебувати 130 тисяч цивільних - Вадим Бойченко, Маріупольський міський голова

У Харкові внаслідок обстрілу російськими військами житлових будинків у Слобідському районі загинуло щонайменше семеро мирних мешканців, поранено 34 особи, з них троє дітей – прокуратура області

Гуманітарні коридори у понеділок, 4 квітня, працюватимуть для евакуації населення з Маріуполя та населених пунктів Луганщини. Протягом 3 квітня через гуманітарні коридори, відкриті для евакуації населення, вдалося вивезти 2 694 особи.

В Україну російські військові заходили з мобільними крематоріями, щоб приховати воєнні злочини – Михайло Подоляк, радник керівника ОП

«УКРІНФОРМ»: Які ще докази потрібні?  росія планувала знищити українців як націю. Не треба нам співчуття: введіть ембарго і дайте важке озброєння!

Російські війська обстріляли Слобідський район Харкова, внаслідок чого поранено щонайменше 23 людини, зокрема діти, є загиблі.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

В Україні працюють понад 80% аптек – МОЗ

Личаківський районний суд м. Львова скасував арешт грошових коштів в сумі 650,2 тисяч євро, що мали російське походження, які направлять на потреби Збройних сил України.

Чоловікам з інвалідністю дозволили перетинати кордон у період воєнного стану – КМУ

В Мукачеві 4 квітня оголошено день жалоби за загиблими на Київщині та по усій країні українцями, що були вбиті російськими військами.

В аеропорту «Київ-Антонов-2» у Гостомелі ворогом знищено три літаки та пошкоджено п’ять – ДП Антонов

У Києві метрополітен із 08:30 відновлює сполучення через Південний міст.

У понеділок, 4 квітня, з 10 години ранку відновилося автомобільне сполучення з Чернігова до Києва - Чернігівська ОВА

Клуб УПЛ «Колос» (Ковалівка) та президент клубу Андрій Засуха передадуть ЗСУ три нові повнопривідні позашляховики, які сумарно коштують майже 3 млн гривень.

Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 41 прикордонника.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

Україна запобігла експорту продовольства до білорусі на $500 тисяч

Уряд виділив на кредитування під пільгові відсотки на посівну майже 20 млрд гривень.

Україна зможе відновити до 80% довоєнних обсягів експорту — Прем'єр Денис Шмигаль

В областях, де йдуть бойові дії, розташовані підприємства, які загалом давали більш як 50% ВВП України.

Ми отримали вже понад 1,1 тис. заявок від підприємств, які розташовані на тимчасово окупованих територіях або на територіях, де ведуться бойові дії, і допомагаємо їм передислоковуватися в безпечні місця. Понад 350 підприємств уже перебувають у процесі переведення і вже 90 підприємств приступили до роботи – Денис Шмигаль

За розрахунками Мінфіну, витрати бюджету становлять близько 2 млрд. грн на день. Втрати інфраструктури за місяць війни попередньо склали 119 млрд доларів. Тобто 4,25 млрд доларів щодня.

Станом на 4 квітня, на потреби військових Нацбанк перерахував 14,35 млрд гривень, на спецрахунку залишилося близько 15 млн гривень.

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Україна отримала тонну ліків та три машини швидкої допомоги з Іспанії

Міжнародна організація «Лікарі без кордонів» надали лікарням Луганщині життєво необхідні медичні препарати

Австралія вже надала тимчасові гуманітарні візи понад 5 тис. українським біженцям, які рятуються від російського вторгнення.

В Україну із Франції прибули чотири автопотяги із 50 т. гуманітарного вантажу.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Ірландська харчова компанія Kerry Group зупиняє роботу в РФ та Білорусі

Рада Керуючих Європейського банку реконструкції та розвитку вперше в історії банку ухвалила резолюції, які передбачають призупинення доступу росії та білорусі до ресурсів ЄБРР.

МЗС Литви оголосило про рішення знизити рівень дипломатичного представництва з росією - послу рф наказано покинути Литву.

В Іспанії арештували мегаяхту Tango путінського олігарха Вексельберга – ЗМІ

Уряд Італії підтримає санкції проти російського газу.

Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт: 90-95% міжнародних спортивних федерацій повністю усунули росію та білорусь від участі в змаганнях

«УКРІНФОРМ»: Удар потужний. Без роботи залишилася купа гебістів, які махлювали з сечею російський спортивних зірок, зібраною для допінг-проб.

Пʼятий пакет санкцій, який він зараз, є недостатньою відповіддю на злочини росії і російську агресію. Я знаю, що зараз в пакеті. Якщо ми побачимо, що пакет прийняли в такому ж вигляді, як зараз, ми будемо вимушені вийти публічно і зробити об’єктивну, неупереджену оцінку неадекватності відповіді на ситуацію на місцях – Дмитро Кулеба, глава МЗС

Міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас заявив, що його країна долучиться до відновлення Одеси після російсько-української війни.

Компанія Wargaming.net, яка, зокрема, є розробником популярної гри World of Tanks, заявила про вихід з ринку рф та білорусі.

«УКРІНФОРМ»: Може, з’явиться тепер у рашистів вільний час подумати, що вони коять і чим це для них закінчиться.

РЕАКЦІЯ СВІТУ І УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

США наполягають на виключенні рф із Ради з прав людини — Лінда Томас-Грінфілд, американський посол в ООН.

Гіларі Клінтон: Аби припинити кровопролиття та терор, який здійснює росія в Україні, тиск на путіна та рф, зокрема введені санкції, мають бути подвоєні.

Активістів з України, Польщі, Литви, Латвії, Естонії та Великої Британії заблокували у понеділок автомагістраль А2 на польсько-німецькому кордоні, вимагаючи припинення торгівлі країн ЄС з росією.

«УКРІНФОРМ»: Польща і Литіа готують офіційне рішення про закриття кордону з рф. Це те, що треба – повна ізоляція раші з Заходу.

Брюссель дозволив використання 17 млрд євро з фондів ЄС на допомогу біженцям з України

Президент Мая Санду заявила, що Республіка Молдова не допустить можливості для росії обходити санкції, використовуючи територію країни для реекспорту товарів.

«УКРІНФОРМ»: Щось слабо в це віриться, особливо після попередніх заяв Молдови.

Держсекретар США Ентоні Блінкен: Росія мала три цілі перед вторгненням: підпорядкувати Україну своїй волі, заперечити її суверенітет та її незалежність; затвердити російську владу; і розділити Захід, розділити союзників. І на всіх цих трьох фронтах вона провалилася.

Світовий конґрес українців (СКУ) закликав НАТО негайно надати Києву важке наступальне озброєння, необхідне для припинення геноциду українців з боку рф.

«УКРІНФОРМ»: Заклики до НАТО нідочого не приводять, вони тільки вміють говорити про підтримку україни, а на ділі ніяких реакцій нема.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що розчарований позицією офіційних Тбілісі та Кишинева стосовно запровадження санкцій проти росії.

«УКРІНФОРМ»: Країни, у яких рф теж загарбала території виявилися, як мінімум. Це сумно, але переживемо: визначеність – це краще, ніж ілюзії.

Польща вимагає негайно скликати саміт ЄС щодо злочинів російських військових в Україні і накладення чергових санкцій на рф.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА В БІЛОРУСІ

Влада росії заявила, що відновлює польоти в півсотні країн - у тому числі в Молдову, Ізраїль і Туреччину

«УКРІНФОРМ»: Цікаво, як вони в Молдову літатимуть? На карту хоч би подивилися.

прессекретар пєсков та глава російського МЗС лавров, незважаючи на фото- та відеосвідчення звірств російських окупантів у Бучі під Києвом, продовжують називати геноцид українців "інсценуванням" та "фейковою атакою".

«УКРІНФОРМ»: А хтось ще приспускає, що в цих персонажів є стид чи совість? Тож нехай собі белькочуть

Російський мільярдер Михайло Прохоров заявив про отримання ізраїльського громадянства.

«УКРІНФОРМ»:  Да, пофартило Прохорову з єврейською бабусею...

путін підписав указ про заходи "у зв'язку з недружніми діями іноземних держав", а саме призупиняється робота деяких пунктів угод про спрощення видачі віз із ЄС, Норвегією, Данією, Ісландією, Швейцарією та Ліхтенштейном.

Російські агенти, щоб обійти запроваджені санкції, налагоджують канали контрабанди, які проходять, зокрема, територією Грузії – розвідка

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-