Битва за Україну. День тридцять дев`ятий

Битва за Україну. День тридцять дев`ятий

Укрінформ
Світ шокований звірствами рашистів в Бучі

Українська сторона закликає експертів якнайшвидше приїхати до міст і селищ Київщини для збору доказової бази вчинення росіянами воєнних злочинів і злочинів проти людяності. Національна спілка журналістів України закликала іноземні ЗМІ привертати увагу світу до фактів геноциду. В Мінобороні закликають мешканців Київщини поки не повертатись у населені пункти поки триває зачистка та розмінування. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію на тридцять дев`ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ЛЮДЯНОСТІ В КИЇСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Канцлер ФРН Олаф Шольц закликає допустити у визволені від російських загарбників українські населені пункти представників міжнародних організацій задля фіксування вчинених російською армією злочинів.

Зеленський - про російських вояків, які чинили звірства в Бучі: Убивці, мародери, кати.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав загибель мирних жителів у Бучі жорстокістю, якої не бачили у Європі протягом десятиліть.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що російській владі доведеться відповісти за злочини в Бучі.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала до негайного розслідування та притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах, вчинених у передмістях Києва.

Українська делегація в ОБСЄ ініціювала спеціальне засідання Постійної ради ОБСЄ у зв’язку з масовими вбивствами та тортурами проти цивільних, вчинених російськими військами на Київщині.

Національна спілка журналістів України закликала іноземні засоби масової інформації привертати увагу світу до фактів геноциду мирного населення у Бучі та - Сергій Томіленко, голова НСЖУ.

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель та президент Європейської ради Шарль Мішель шоковані жорстокими вбивствами, скоєними російськими війська в Київській області, та пообіцяли сприяти розслідуванню воєнних злочинів рф в Україні.

Постійний представник Президента України в АРК Антон Кориневич вважає: «світ, міжнародна спільнота не може зберігати мовчання і тишу перед таким абсолютним злом».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав місії Міжнародного кримінального суду та міжнародних організацій якнайшвидше приїхати до Бучі та інших міст і селищ Київщини для збору доказової бази вчинення росіянами воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

Очільниця МЗС Великої Британії Ліз Трасс заявила, що приголомшена звірствами російських окупантів у Бучі та інших українських містах.

Ексміністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що після звірств російської армії в Бучі ООН має негайно виключити росію з Ради з прав людини або саморозпуститися.

На Київщині знайшли тіла старости села Мотижин, її чоловіка та сина Олександра Сухенко - екс-гравця футбольного клубу другої ліги «Чайка»  викрадених загарбниками - Вадим Токар, Макарівський селищний голова.

«УКРІНФОРМ»: Разом з ними у братській могилі було виявлено трупи близько тридцяти закатованих українських громадян. Царство небесне… співчуття рідним і близьким… Винні обов’язково будуть покарані – справедливо, тобто, жорстоко.

У братських могилах Бучі поховали 280 людей. Після звільнення місто сильно зруйноване, а його вулиці вкриті тілами мертвих людей - Анатолій Федорук, міський голова.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Війська рф з 24 лютого по 3 квітня втратили близько 18 тис. особового складу. Також ворог втратив танків ‒ 644 одиниці, бойових броньованих машин ‒ 1830, артилерійських систем – 325, РСЗВ ‒ 105, засобів ППО ‒ 54, літаків – 143 од, гелікоптерів – 134, автомобільної техніки ‒ 1249, кораблі /катерів – 7, цистерн з ПММ ‒ 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня ‒ 89, спеціальної техніки – 24, пускових установок ОТРК/ТРК – 4 - Генштаб.

Російський майор cуслов підірвався на протитанковій міні й спричинив загибель чотирьох товаришів по службі й каліцтво ще шести під Черніговом - Роман Цимбалюк, журналіст.

ППО збили дві російські крилаті ракети на півдні України - повітряне командування «Південь».

В Україні наразі найскладнішою є ситуація на сході нашої держави, зокрема мова йде про напрямок Ізюм–Волноваха - Вадим Денисенко, радник міністра внутрішніх справ.

Українська армія повернула під свій контроль село Михайло-Коцюбинське, що розташоване за 20 кілометрів на захід від Чернігова - оперативне командування «Північ».

Вивезені загарбниками з Чорнобильської АЕС бійці Національної гвардії України, які охороняли станцію і були захоплені росіянами, ймовірно, перебувають на території російської федерації та білорусі – в містах Смоленськ та Брагін - Людмила Денісова, уповноважена Верховної Ради з прав людини.

Президент Володимир Зеленський підписав указ про нагородження посмертно фотожурналіста Максима Левіна, якого вбили загарбники на Київщині, орденом «За мужність» (посмертно).

Підрозділи Десантно-штурмових військ Збройних сил України сьогодні, 3 квітня, взяли під контроль район міста Прип’ять та ділянку державного кордону України з білоруссю - командування Десантно-штурмових військ ЗСУ.

«УКРІНФОРМ»: Треба дуже швидко розмінувати території, тому що російські війська залишивши зону ЧАЕС замінували дороги де ходять тварини та на жаль підриваються.

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

З початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну постраждали більш як 416 дітей, з них 158 загинуло та більш як 258 поранено. Найбільше постраждало дітей у Київській - 75, Донецькій - 73, Харківській - 56, Чернігівській - 47, Миколаївській - 32, Луганській - 31, Запорізькій - 22, Херсонській - 29, столиці - 16, Сумській - 16, Житомирській - 15 областях – ОГП.

У Новій Каховці російські загарбники після обшуку затримали головного редактора інтернет-видання «Нова Каховка.City» Олександра Гунька - Незалежна спілка журналістів України.

Попри обстріли, з Луганщини за день вдалося евакуювати майже 1500 мешканців Лисичанська, Кремінної, Сєвєродонецька – Луганська ОВА.

У Маріуполі загинули щонайменше 5 тис. людей, 90% міста зруйновано - Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

Звільнений Ірпінь закривають на виїзд, всі машини перевірятимуть – Олександр Маркушин, мер Ірпеня.

Через війну у притулку на Київщині загинули понад 300 тварин - Антона Геращенко,  радника Міністра Внутрішніх справ України.

Всі постраждалі від ракетних ударів у Лозовій на Харківщині отримали поранення середньої тяжкості - Сергій Зеленський, голова Лозівської територіальної громади.

«УКРІНФОРМ»: Обстріли також залишили мешканців без електро- та водопостачання.

У тимчасово захопленій Каховці на Херсонщині російські військові застосували силу проти мирних демонстрантів, є поранені.

«УКРІНФОРМ»: Українців не злякати! У Херсоні не дивлячись ні на що мешканці приходять на мітинг з плакатами «Херсон – це Україна!» та з Державним прапором України демонструючи ворогу, що проти спроб створення «хнр».

В Одесі ліквідовують наслідки ракетного удару по об’єктах інфраструктури.  Постраждалих немає - Геннадій Труханов, міський голова Одеси.

На Сумщині росіяни закатували марафонця з Книги рекордів України Сергія Проневича.

Прокуратура порушила кримінальне провадження за цим фактом (ст. 438 ККУ). 3

З Києва до Австрії й Німеччини евакуювали ще 270 дітей і літніх людей– КМДА.

Заступник голови Новослобідської громади на Сумщині Олексій Шибаєв, якого кілька днів тому захопили в полон російські військові, живий і на волі - Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА.

Міський голова Сновська (Чернігівська область) Олександр Медведьов звільнений із полону російських загарбників - Віталій Кличко, міський голова Києва.

Викраденого міського голову Берислава (Херсонська область) Олександра Шаповалова російські агресори відпустили - Бериславська міська рада.

У полоні у російських військових перебуває 11 голів місцевих громад - Ірина Верещук, віцепрем'єр-міністр – міністр МінТОТ.

З початку війни Вінниччина прийняла на постійне проживання майже 70 тисяч вимушених переселенців - Вінницька ОДА.

У Маріуполі загинув литовський режисер Мантас Кведаравічюс - Віталій Манський, режисер.

Унаслідок учорашнього обстрілу Кременчука окупанти знищили інфраструктуру Кременчуцького нафтопереробного заводу - він більше не працює. Жертв немає - Дмитро Лунін, голова Полтавської ОВА.

Війська рф знищили в Україні близько 6,8 тис. житлових будинків - Олексій Чернишов, міністр розвитку громад та територій.

У Миколаєві кількість загиблих унаслідок влучання ракети в будівлю облдержадміністрації зросла до 38 осіб – ГУ ДСНС Миколаївської області.

У Високопіллі на Херсонщині немає світла й води, у людей закінчується їжа - Людмила Денісова, уповноважений ВР з прав людини.

Протягом суботи, 2 квітня, гуманітарними коридорами вдалося евакуювати 4 217 людей. Зокрема, з Маріуполя на власному транспорті виїхали 765 людей - Ірина Верещук, віцепрем'єр-міністр – міністр МінТОТ.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Український стронгмен Новіков здобув титул найсильнішої людини Європи.

Київський центр гендерної рівності пропонує психологічну допомогу постраждалим від війни – КМДА.

Збірна України здобула чотири медалі на етапі Кубка світу з гімнастики в Баку.

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації спростовує фейк про тотальне прослуховування телефонів українців російськими військовими.

СБУ відкрила кримінальне провадження проти керівника слідчого комітету рф Олександра Бастрикіна.

У Сєвєродонецьк і Лисичанськ повернули електро- і газопостачання - Луганська ОВА.

Миколаївська облрада та Гумштаб області запускають спецпроєкт «Прихисток своїм» для мешканців Миколаївщини та Херсонщини, які втратили домівку через обстріли.

Протягом останнього місяця лише підрозділами Національної поліції було затримано близько 600 диверсантів – МВС.

На Луганщині випадки колаборантства та співпраці з ворогом серед керівників органів місцевого самоуправління зафіксовано у Рубіжному, Станиці Луганській, Марковці та Міловому - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

У Рівному запрацював евакуйований медуніверситет з Луганська.

Центр протидії дезінформації при РНБО рекомендує нові сервіси «Дитячий лікар на війні» та «Лікар на війні». Батьки та дорослі зможуть отримати безоплатну онлайн-допомогу від лікарів з усієї України у Телеграм-боті.

Президент Зеленський про ідею змінити текст Гімну України: Мого підпису під такими законопроєктами не буде.

Президент Зеленський відзначив державними нагородами 131 українського воїна, дев'ятьох із них - посмертно.

У Кривому Розі закуплено та виготовлено понад 5 000 бронежилетів - Олександр Вілкул, мер Кривого Рогу.

Українки Надія та Людмила Кіченок пробилася у фінал кваліфікації на турнірі Жіночої тенісної асоціації (WTA) у Чарльстоні.

Борець із Волновахи Грушин виграв першу нагороду у складі збірної України з греко-римської боротьби ставши бронзовим призером на чемпіонату Європи в Угорщині.

Усі ті, хто зареєструвалися для участі у пробному ЗНО, зможуть повернути кошти до кінця року - Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки.

«УКРІНФОРМ»: Так цей рік для випускників та майбутніх студентів трохи інакший, ЗНО та ДПА замінять на мультидисциплінарний тест, який включатиме три дисципліни. Але головне те, що освітній процес продовжується. 

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

Через агресію росії експорт українських товарів у березні скоротився вдвічі, імпорт – більш як утричі - Міністерство економіки.

Одеський припортовий завод повністю законсервували через воєнний стан - Володимир Новацький, міський голова міста Южне.

Унаслідок бойових дій зруйновано 23 тис. км доріг та 273 штучні споруди - Андрій Івко, перший заступник голови Укравтодору.

За місяць із зони бойових дій на захід переміщено 156 підприємств, 59 із них вже приступили до роботи - Ігор Дядюра, заступник міністра економіки.

Прямі втрати України від війни становлять $565 мільярдів - Ігор Дядюра, заступник міністра економіки.

Дві найбільші інфраструктурні компанії країни - Укрзалізниця та Укрпошта - запустили спільний логістичний проєкт #ЗалізнаПошта.

«УКРІНФОРМ»: Гарна ідея об`єднатися у воєнний час, адже потрібно  гуманітарку, продуктові набори перевозити швидше ніж зазвичай та і на авто не завжди безпечно, що випливає з практики гуманітарних коридорів.

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

У турецьку Анталію прибула друга група у складі 176 дітей-вихованців дитячих будинків України - консульство України в Анталії.

Президент Зеленський і президент Колумбії Іван Дуке Маркес домовилися про спільні економічні та оборонні проєкти.

Благодійники із США надіслали до України 150 тонн медикаментів та витратних матеріалів – МОЗ.

У Лівані відбувся благодійний концерт на підтримку України - Посольство України в Лівані.

«Динамо» розпочне серію благодійних матчів 12 квітня. Мета проведення цих поєдинків – привернення уваги міжнародної спільноти до жахливої ​​війни в Україні та збір коштів для підтримки українців, які постраждали від війни з російським агресором.

У Британії 30 армійських авто перетворили на броньовані «швидкі» для України.

З Вінниці до Харкова, який потерпає від ворожих обстрілів, прибув гуманітарний вантаж з 53 тоннами продуктів - Сергій Моргунов, міський голова Вінниці.

До Чернігова прибули 10 «швидких» з Європи - В'ячеслав Чаус, голова Чернігівської ОВА.

Всесвітньо відомі - скрипаль Деніел Хоуп та український піаніст Олексій Ботвінов -записали мініальбом «Мелодії миттєвостей», кошти від якого перекажуть на допомогу Україні – МКІП.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Німеччина посилить санкції проти режиму путіна та подбає про те, щоб винні у воєнних злочинах в Україні були притягнуті до відповідальності - Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН.

Грузія не запроваджуватиме економічні санкції проти росії через вторгнення в Україну - Іраклій Гарібашвілі, прем'єр-міністр.

«УКРІНФОРМ»: Війна все проявляє дуже швидко. І це добре – бо позбавляє ілюзій. Звісно, це все не про грузинський народ – його у нас уособлює Вахтанг Кікабідзе.

Україні потрібне посилення санкційного тиску на росію, в тому числі введення санкцій у сфері енергетики в цілому, з метою зупинки грошового потоку до країни-агресора - Герман Галущенко, міністр енергетики.

Wizz Air, Christie’s та Moody’s поповнили список санкцій проти росії та білорусі за добу – ДПСУ.

За Литвою припиняють імпорт газу з рф Латвія та Естонія -  Улдіс Барріс, глава латвійського газового оператора.

Президент України Володимир Зеленський та Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон домовилися про нову оборонну підтримку для України, а також про посилення санкцій проти росії.

РЕАКЦІЯ СВІТУ І УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Дортмундська «Боруссія» підтримала Україну в матчі Бундесліги: російське ТБ перервало трансляцію уже на 12-й хвилині.

Міноборони Японії шукає фахівця, який боротиметься з фейками рф про війну в Україні.

Італія стала третьою країною НАТО, яка підтримала запропоновану українською стороною концепцію посиленого нейтралітету - Давид Арахамія.

«УКРІНФОРМ»: Раніше заявили про готовність виступити гарантом безпеки України Туреччина та Німеччина.

У центрі Відня на площі Шварценбергплац відбулася акція «порожніх візочків» у пам'ять про дітей, які загинули внаслідок російського вторгнення в Україну.

«УКРІНФОРМ»: Тут я слів немає, крім прокляття

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА В БІЛОРУСІ

Російські солдати масово відмовляються їхати воювати проти України – Генштаб.

«УКРІНФОРМ»: Російські солдати почали розуміти, що вони їдуть не на навчання і не на зачистку, а на війну? Навряд. За шкуру свою бояться. Ну, нехай так…

У росії в багатьох містах знову відбулися акції протесту проти війни в Україні. Станом на 22:30 (мск) 2 квітня, на них було затримано 202 протестувальники у 17 містах країни.

«УКРІНФОРМ»: Треба виходити мільйонами тоді не можливо буде нікого затримати.

Окупанти на Харківщині масово труяться алкоголем і «гостинцями» місцевих жителів, є смертельні випадки - Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

У загарбників паніка через опромінення вояків у Чорнобильській зоні – Генштаб ЗСУ.

«УКРІНФОРМ»: Як зазначив голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Євген Крамаренко: в зоні перебувало близько тисячі російських військових, у місті Чорнобиль - до 500. А при відході через Чорнобиль пройшло близько 10 тис. одиниць російської техніки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-