Битва за Україну. День тридцять восьмий

Битва за Україну. День тридцять восьмий

Укрінформ
Військові рф завдали ракетних ударів по інфраструктурних об’єктах Дніпропетровської, Полтавської та Хмельницької областях

В Харківські області ці нелюди обстріляли лікарню, а в Енергодарі відкрили вогонь по мирних людях,які вийшли на мітинг. Але українців не залякати, будемо відстоювати нашу державу і гнати окупантів з нашої землі. Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію на тридцять восьмий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Війська рф з 24 лютого по 2 квітня втратили близько 17,8 тис. особового складу. Також ворог втратив танків 631, бойових броньованих машин ‒ 1776, артилерійських систем – 317, РСЗВ - 100, засобів ППО - 54, літаків – 143, гелікоптерів – 134, автомобільної техніки - 1236, кораблі / катерів - 7, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 87, спеціальної техніки - 24, пускових установок ОТРК/ТРК – 4 - Генштаб

Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область – звільнені від загарбників - Ганна Маляр, заступниця МОУ

Російська федерація намагається вводити свої війська з Курської області, але Збройні сили України завдають по них ударів.  По одній з таких колон українські військові нанесли потужний удар, знищивши до батальйону піхоти і батарею САУ – Олексій Арестович, радник керівника ОП

Оперативна обстановка на Одещині наразі контрольована ЗСУ, всі дії противника, який проводить повітряну розвідку та атакує з неба, ретельно відстежуються - Оперативне командування «Південь».

У Конотопський район Сумщини з території росії зайшла колона техніки -

Сумська ОВА,

Російські загарбники намагаються вийти на адміністративні кордони Луганської, Донецької та Херсонської областей. Українські захисники дають гідну відсіч - Генштаб

У районі села Гута Межигірська на Київщині поліція знайшла загиблим фотографа та документаліста Макса Левіна, який не виходив на зв’язок три тижні. Це він у 2014 році розповів  світові правду про Іловайськ. Вічна пам’ять і Слава Герою.

Сьогодні на Чорнобильській атомній електростанції підняли прапор України.

«УКРІНФОРМ»: І скоро наш прапор майорітиме на всій території України!

У Харківській області українські десантники знищили два російських вертольоти Мі-8.

У МВС радять найближчим часом не повертатися у звільнені від ворога населені пункти Київщини і Чернігівщини, це досі небезпечно.

Українські військові знищили в небі над Дніпропетровщиною чотири ворожі ракети та один безпілотник.

Агресор завдав ракетного удару по об’єктах Дніпропетровщини, є поранені - Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської ОВА

У Києві та області фахівці Нацполіції і Держслужби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) вилучили та знищили майже 10 тисяч боєприпасів. В одному із районів столиці знешкодили дрон-камікадзе окупантів.

Росія почала залучати підрозділи своїх військ, які базуються на території Придністровського регіону Молдови, для проведення провокацій на кордоні з Україною - Генштаб

Українські захисники завдали ще двох ударів по російських військах, зосереджених у Чорнобаївці Херсонської області – Олексій Арестович, радник керівника ОП

«УКРІНФОРМ»: Уже 14 (!) разів ЗСУ завдавали результативних ударів по рашистах в Чорнобаївці. З нетерпінням чекаємо на «круглу» цифру – 20, скажімо!

У районі відповідальності Оперативного командування «Північ» ЗСУ звільнили село Шестовицю на Чернігівщині.

Ворог обстріляв Одещину із комплексу «Іскандер», є постраждалі - голова ОВА

Розповсюдження фейків, серед яких про нібито застосування Україною хімічної чи біологічної зброї, – це улюблена справа росіян, і треба бути готовими до того, що саме рф, яка використовувала в Сирії хімічну зброю, застосує її в Україні – Олексій Данілов, секретар РНБО

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

З початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну постраждали більше 412 дітей, з них 158 загинуло та більше 254 поранено. Найбільше постраждало дітей у Київській - 75, Донецькій - 71, Харківській - 56, Чернігівській - 46, Миколаївській - 31, Луганській - 31, Запорізькій - 22, Херсонській - 29, столиці - 16, Сумській - 16, Житомирській - 15 областях - ОГП

За 36 днів війни росіяни викрали з Маріуполя до росії та "ДНР" майже 40 тисяч мирних мешканців

У Кривому році загинули батько та син – підірвалися на боєприпасі, який загарбники.

 Командувач Повітряних сил ЗСУ: Російські загарбники не контролювали й не контролюють українське небо, тому вдаються до терору мирного населення, бомбардуючи міста і села, знищуючи інфраструктуру.

Кількість людей, які загинули внаслідок ракетного обстрілу будівлі Миколаївської обласної адміністрації, зросла до 36 – Віталій Кім, голова ОВА

Туреччина готова надати судна для евакуації цивільного населення та поранених із Маріуполя, який від початку березня перебуває у блокаді.

У Миргороді Полтавської області загарбники випустили по інфраструктурних об'єктах три ракети. – голова ОВА.

Російські війська обстріляли районну лікарню у зайнятій ними Балаклії на Харківщині, близько 70 медиків і пацієнтів потребують евакуації - Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА

У центрі Енергодара окупанти почали стріляти по людях, які вийшли на проукраїнський мітинг, відомо про чотирьох поранених.

«УКРІНФОРМ»: Українці вкотре доказують окупантам, що вони не бояться їх і що Енергодар – це Україна.

Солдати рф добу не пропускають через блокпост 2000 людей, які їдуть до Запоріжжя - Іван Федоров, голова Мелітопольської міськради.

ЮНЕСКО: Через вторгнення рф постраждали понад 50 культурних об’єктів в Україні

З початку війни загарбники обстріляли 274 лікарні та вивели з ладу 70 «швидких» - Віктор Ляшко, міністр МОЗ

Упродовж п’ятниці евакуйовано 6266 людей з населених пунктів Донецької, Луганської та Запорізької областей.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

З початку повномасштабної агресії з боку росії оперативно виявлено та нейтралізовано більше 120 потужних кібератак на ресурси органів державної влади та військового управління України – СБУ

Укртелеком відновив роботу у всій Україні, крім Луганщини

Кабінет Міністрів припинив дії двох угод з росією і білоруссю про співпрацю в галузі стандартизації, метрології та сертифікації.

Президент України Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 137 військовослужбовців, 39 із них - посмертно.

Міністерство цифрової трансформації після перемоги у війні з рф планує спільно з Ілоном Маском побудувати в Україні власну наземну станцію Starlink.

Kalush Orchestra виступатиме на Євробаченні на сцені в Турині, а не онлайн. Перед пісенним конкурсом гурт поїде в тур країнами Європи на підтримку України та для збору коштів ЗСУ.

В Україні станом на ранок 2 квітня продовжують стабільно працювати чотири атомні електростанції - Енергоатом

У Мукачеві на Закарпатті змінять усі назви вулиць, пов’язаних із росією.

«УКРІНФОРМ»: Логічно і давно пора. І всюди. Адже перше правило токсикології: постраждалого треба відгородити від контакту з джерелом отруєння.

Вступу у виші – 2022:  Мультидисциплінарний тест для включатиме українську мову, математику та історію України, документи на вступ прийматимуться онлайн, сесії централізованих іспитів проводитимуться неодноразово.

Уряд прийняв рішення про виплату по 100 тис. грн українським захисникам і захисницям, які лікуються від поранень чи потрапили в полон.

На місяць війни Україна витрачає 10 мільярдів доларів – Мінфін

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

За січень-березень поточного року фактичні державні запозичення до загального фонду державного бюджету склали 162,9  млрд грн або 120,4% від запланованих – Мінфін.

На будівництво житла для внутрішньо переміщених осіб Німеччина надасть Україні 49 млн євро.

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка спрощує вимоги до імпорту та переміщення сільськогосподарської продукції рослинного походження, в тому числі насіння, на період воєнного стану.

Укрзалізниця та Укрпошта домовились про перевезення посилок у потягах. Перша партія посилок зі Львова до Києва вже відправлена.

В Україні в березні 2022-го, порівняно з березнем минулого року, надходження до бюджету збільшилися на 9,1% і досягли 103,4 млрд грн. При цьому план таки виконати не вдалося (його становили ще до війни, виконання на рівні 92,3%).

Мінекономіки прогнозує падіння ВВП України в першому кварталі на 16%

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Львівщина отримала чотири «швидких» від литовського фонду Blue and Yellow. Раніше він передав Україні сотню джипів

Литовський клуб журналістів (LJA) в ході акції «Подаруй автомобіль Україні» зібрав 33 авто і передав їх українським захисникам.

Українські футболісти віком від 10 до 16 років з Маріуполя прибули до Туреччини та продовжать тренування на базі турецьких футбольних клубів.

У Чернівецькій області Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця передав українській стороні 13 вантажівок із гуманітарною допомогою.

                                                                                         

Президент Польщі Анджей Дуда разом із дружиною Анною Корнахаузер-Дудою, прямуючи з візитом до Італії та Ватикану, забрали із собою до Рима у президентському літаку українських онкохворих дітей.

«УКРІНФОРМ»: Вчинок людини з великої букви!

United Group, провідний постачальник телекомунікацій і медіа в південно-східній Європі, оголосив, що пожертвує 1 мільйон євро на підтримку гуманітарної допомоги для України

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Міністри закордонних справ України Дмитро Кулеба і Японії Йошімаса Хаяші під час зустрічі у Варшаві синхронізували кроки щодо застосування додаткових санкцій проти росії.

Індійський технологічний гіганг Infosys, в якому дружина очільника Міністерства фінансів Великої Британії Ріші Сунака має міноритарний пакет акцій, закриє свої офіси в росії.

Інститут мистецтва і театру Чехії та Словацький інститут кіно долучилися до культурних санкцій проти росії.

Авіакомпанія Wizz Air вирішила скасувати всі свої рейси до та з росії на період літнього сезону, а також видаляє відповідні рейси з системи бронювання.

Міжнародний фестиваль документального, соціально значущого кіно «Артдокфест» більше не проводитиметься у росії.

Латвійський парламент у четвер підтримав у першому читанні поправки до Закону про імміграцію, оголошені невідкладними. Вони передбачають призупинення до 30 червня 2023 року видачі дозволів на тимчасове проживання громадянам рф та рб.

У Литві проти російського телепропагандиста, ведучого «політичного ток-шоу» на Першому каналі Артема Шейніна запроваджено фінансові санкції.

РЕАКЦІЯ СВІТУ І УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Литва першою з країн Євросоюзу повністю відмовилася від імпорту російського газу з початку квітня – Міністерство енергетики Литви

«УКРІНФОРМ»: Це вчинок справжніх друзів України! Іншим треба брати приклад, а не тільки говорити про це.

Папа Римський Франциск під час дводенного візиту до Мальти вперше опосередковано розкритикував путіна за вторгнення в Україну.

Радник глави ОП Михайло Подоляк: Санкцій проти РФ недостатньо. Щоб обвалити економіку Росії та припинити вбивства українців, необхідне або пряме ембарго на всі російські енергоресурси, або непряме ембарго через закриття портів для російських товарів (85% нафти – танкери). Або скажіть нам: "Воюйте до останнього українця".

Посли країн Групи семи сприятиме отриманню Україною екстреної і довгострокової гуманітарної та економічної підтримки, а також стежитиме за повідомленнями про потенційні військові злочини та інші порушення гуманітарного права.

Міністр транспорту Великої Британії Грант Шаппс заявив, що у суботу вранці, 2 квітня, запобіг вильоту ще одному літаку, який пов’язаний з російськими олігархами.

Упродовж другої половині березня російську криваву нафту з Чорного та Азовського морів перевозили 116 танкерів, що належать судновласникам з 19 країн - Андрій Клименко,

керівник Інституту чорноморських стратегічних досліджень.

«УКРІНФОРМ»: Це ще раз доводить: без введення санкцій проти енергоносіїв рф, світ продовжує віддавати гроші росії, на які вони фінансує війну проти України

МЗС Болгарії оголосило персоною нон грата першого секретаря посольства росії у Софії через звинувачення у шпигунстві.

Міністерство оборони США передало на ухвалення Конгресу запит щодо забезпечення України новою партією оборонної допомоги на суму $300 мільйонів.

Понад 30 країн світу погодилися вивільнити для ринку десятки мільйонів додаткових барелів нафти, щоб знизити ціни на неї – Джо Байжен, президент США

Європейські країни здійснюють оплату за постачання російських енергоносіїв через "газпромбанк", який не був відключений від SWIFT і через який здійснюються закупівлі військової техніки та засобів для 47 танкової дивізії рф - розвідка

«УКРІНФОРМ»: Це прогнозувалося. Європа повинна негайно ввести санкції проти всіх банків рф і перестати спонсорувати війну в Україні.

Європа не має права реагувати мовчанням на те, що відбувається з Маріуполем. На цю гуманітарну катастрофу має відреагувати увесь світ – Володимир Зеленський

Засновник благодійної організації CORE і відомий актор та режисер Шон Пенн закликав мільярдерів світу купити Україні винищувачі та системи ППО.

«УКРІНФОРМ: Якщо НАТО і ЄВРОПА не можуть або не хочуть надати нам ту зброю, яка потрібна, то є надія що це зроблять ті люди, яким це точно під силу.

Приєднання Молдови до санкцій ставить під загрозу постачання газу з рф, тоді як росія їх не відчує, оскільки молдавська продукція більше не може надходити на російський ринок через війну в Україні - Майя Санду, президентка Молдови

«УКРІНФОРМ»: Зрозуміло, що кожна країна в першу чергу ставить вище свої інтереси. Проте від Молодови ми цього не чекали.

Державний секретар США Ентоні Блінкен обговорив у п’ятницю з главою МЗС Великої Британії Елізабет Трасс спільні дії щодо переслідування будь-якої міжнародної підтримки путіна, а також посилення спільної відповіді на війну росії в Україні.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА В БІЛОРУСІ

Голова Роскосмосу Дмитро Рогозін пригрозив Заходу розірвати нормальні відносини у роботі на Міжнародній космічній станції (МКС) та над іншими спільними космічними проєктами, якщо з Росії не знімуть санкції за вторгнення в Україну

«УКРІНФОРМ»: Про які нормальні відносини може говорити країна-агресор? Окреме питання: чому дотепер не накладені санкції на космічну галузь і продовжується співпраця з рф?

У білоруському Гомелі російські військові облаштували базар, де продають награбоване в Україні майно.

Ракета, яка залишила вирву на південь від російського Білгорода, прилетіла з території росії - СІТ.

«УКРІНФОРМ»: Та це ще дрібнички. В своїх інтересах фсб і путін можуть цілі житлові будинки висаджувати в повітря разом з мирним населенням.

Загальний статок 22 найбагатших росіян із початку року скоротився на $50 мільярдів - Bloomberg

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-