Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

...гортаючи запилені підшивки радянських газет

...гортаючи запилені підшивки радянських газет

Укрінформ
У давні студентські роки, помітив, що з 1941 року назву "Німеччина" там писали винятково з прикметником "гітлерівська". 

Словосполучення "Гітлерівська Німеччина" було сталим і майже офіційним (а може, й офіційним).

А нещодавно слова "Гітлерівська Німеччина" прочитав і в одній з відозв Романа Шухевича, де він відзначав роль УПА в перемозі над третім рейхом.

Сьогодні згадав це, і думаю такий підхід є справедливим. Німці всього світу мали знати, що в 1933-1945 роках не було такого суб'єкта політики і такої держави як просто "Німеччина". була Німеччина, приватизована Гітлером, перетворена у зброю масового знищення. Не було Німеччини шиллерівської, бетховенської чи гегелівської - тільки гітлерівська.

Те саме відбувається й нині. Росія як така - зникла, як би не тішилися собою ліберали, як би не відокремлювали себе від Путіна і як би не ототожнювали себе з Пушкіним і Толстим, Чаадаєвим і Пастернаком. Тої Росії наразі не існує, вона почила в бозі. Є лише Путінська росія, великий кривавий пухир на тілі людства.

І всі, хто мріють про мир з росією і майбутню дружбу, мають розуміти, що то буде дружба й мир саме з Путінською росією.

Бо росіяни самі по собі, як народ, на даному відтинку часу аж ніяк не можуть називати себе громадянами Росії, і навіть не підданими, але тільки - кріпаками на чужій вотчині.

Тому, мабуть логічно було б за прикладом "гітлерівської німеччини" офіційно утвердити назву сусідньої держави, як "Путінська росія" (саме так -путінська з великої, росія - з маленької). Можливо, це декому відкриє очі.

Такими свого часу були й "маоїстський Китай" (який не мав нічого спільного з тисячолітньою цивілізацією") та "полпотівська Камбоджа".

Так само варто було б не писати, що з нами веде війну Білорусь, а лише "Лукашенківська білорусія", що заграє з агресором не Угорщина, а "Орбанівська Угорщина".

Це не значить, що знімається відповідальність з росіян, білорусів чи угорців. Це значить, що вважаючи себе патріотами, і присягаючись у вірності державі, вони мають знати, чиїй саме державі вони присягають, чиї накази підтримують, чиї погляди поділяють.

Євген Якунов

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-