Битва за Україну. День тридцять сьомий

Битва за Україну. День тридцять сьомий

Укрінформ
ЗСУ звільняють міста і села від рашистів, окупанти залишили ЧАЕС і відступають із Київської області

86 полонених українських військових, серед яких 15 жінок вдалося обміняти і вони скоро будуть дома. Україна всіх визволить і нікого не залишить. Впевнено йдемо до ПЕРЕМОГИ!!!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві за тридцять сьомий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Генштаб: Російські загарбники з 24 лютого по 1 квітня втратили в Україні вже близько 17,7 тис. особового складу. Ворог втратив танків ‒ 625 одиниць, бойових броньованих машин ‒ 1751, артилерійських систем – 316, РСЗВ - 96, засобів ППО - 54, літаків – 143, гелікоптерів – 131, автомобільної техніки - 1220, кораблів / катерів - 7, цистерн з ПММ - 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 85, спеціальної техніки - 24, пускових установок ОТРК/ТРК - 4.

ЗСУ відновили контроль над частиною населених пунктів Київської та Чернігівської областей, водночас російські військові продовжують контролювати Ізюм та намагаються захопити Маріуполь, Попасну та Рубіжне — Генштаб ЗСУ.

86 полонених українських військових вдалося обміняти у Запорізькій області - Кирило Тимошенко, заступник керівника ОП.

Українські військові звільнили Бучу на Київщині — Анатолій Федорук, міський голова.

Часткове відведення росією своїх військ на Київщині та Чернігівщині не дає підстави зменшувати оборону столиці та інших міст – Міноборони

Збройні сили України женуть російські війська від Києва, здійснюють контратаки на Харківському напрямку та ведуть тактичні дії проти ворога на Херсонському напрямку – Олексій Арестович, радник керівника ОП

росія втратила в Україні військової техніки на понад $10 мільярдів – Міноборони

«УКРІНФОРМ»: І це ще не кінець, скоро вони все втратять.

Армія російської федерації наразі не може розпочати наступальну операцію з оточення українських військ у зоні ООС – Олексій Арестович, радник керівника ОП

У Бучі загарбники замінували територію кондитерської фабрики, а печиво отруїли – міська рада

«УКРІНФОРМ»: Це не армія, це терористи і нелюди. Лише така сьогодні пика в російського чи то солдата, чи то офіцера.

Близько 300 сирійських найманців вже прибули до рф воювати з Україною – NYT

Ворог при переміщенні колон використовує українських дітей як живий щит – розвідка

У районах Харкова за добу зафіксовано 170 обстрілів із «Градів», також було влучання ракети в центр міста, куди саме - не розголошується.

За Лисичанськ ідуть важкі бої, ворог стріляє з усіх калібрів – Сергій Гайдай, голова ОВА

росія передислоковує частину своїх сил з окупованих районів Грузії для посилення наступу на Україну, чого вона не планувала на початку повномасштабного вторгнення – розвідка Британії

Російські війська продовжують частково відходити з півночі Київської області в бік державного кордону з республікою білорусь. Загарбники вивозять награбоване майно – Генштаб

«УКРІНФОРМ»: Мабуть, це Янукович у них радником виступає! Його почерк…

Міноборони: росія перекидає ракетні комплекси у район гомеля

У Херсонській області Збройні сили України визволили 11 населених пунктів. Вони повністю перебувають під контролем ЗСУ.

Ворог перегруповується на Поліському напрямку й зосереджується на штурмі Маріуполя – Генштаб

росія заблокувала продовження мандату Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні, яка існувала з 2014 року.

Британія та її союзники погодилися надати Україні більше летальної військової допомоги, щоб захиститися від російського вторгнення.

Військову операцію щодо деблокади Маріуполя від російських загарбників провести реально і можливо – командир полку «Азов».

За час повномасштабної агресії росії проти України 155 окрема бригада морської піхоти (в/ч 30926, Владивосток) Тихоокеанського флоту рф втратила близько 50% особового складу - Стратком Збройних сил.

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Майже 400 дітей постраждали в Україні з початку збройної агресії російської федерації. З них 153 загинуло та більш як 245 поранено. Найбільше постраждало дітей у Київській області - 73, Донецькій - 65, Харківській - 53, Чернігівській - 43, Миколаївській - 30, Луганській - 31, Запорізькій - 22, Херсонській - 29, Сумській - 16, Житомирській - 15, у Києві – 16 - ОГП

У Каховці озброєні російські військові захопили міськраду та призначили керуючим містом ексдепутата Херсонської облради Павла Філіпчука.

Студентка та волонтерка Анастасія Тагірова, яка везла гуманітарну допомогу у Чернігів, загинула – її авто обстріляли росіяни.

В історичній виноробні князя Трубецького, яка розташована в тимчасово окупованому селі Веселе на Херсонщині, російський ворог замінував доступ до виноградників та понищив обладнання лабораторії.

Маріупольська міська рада засудила воєнні злочини рф проти жителів Маріуполя, дії російської федерації запропонувала визнати геноцидом українського народу.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну загинули 1232 мирні жителі, ще 1935 дістали поранення – ООН

«УКРІНФОРМ»: Фактично ці цифри є врази вищі, оскільки немає даних про міста, в яких ведуться особливо запеклі бої, особливо з Маріуполя.

Президент Зеленський заявив, що двох українських генералів позбавили звання через те, що вони виявились зрадниками. Це ексначальник головного управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України Наумов Андрій Олегович та ексначальник УСБУ у Херсонській області Криворучко Сергій Олександрович

1 квітня відкрито 9 гуманітарних коридорів.  З міста Кремінної зранку вже вдалося евакуювати 52 цивільних людини. З Ізюмського району евакуювали 2 500 людей, з Ізюма загарбники не дають зеленого коридору.

Енергоатом: Тікаючи з території Чорнобильської АЕС, російські окупанти вивезли нацгвардійців, яких тримають у полоні з 24 лютого.

На Донеччині 31 березня від обстрілів російського агресора ще п’ять цивільних людей загинули та 22 були поранені. Серед поранених - четверо дітей.

ПЕРЕГОВОРИ

Україна наразі не отримала від росії офіційної відповіді на озвучену українською делегацією у Стамбулі пропозицію щодо підписання міжнародного договору про гарантії безпеки – Дмитро Кулеба, міністр МЗС

Черговий раунд переговорів України та російської федерації зараз триває у онлайн-форматі – Михайло Подоляк, радник керівника ОП

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

В Одесі проходить першоквітнева Гуморина-2022 під гаслом «Гуморина-Джавеліна», центральним заходом якої став благодійний онлайн-марафон на підтримку ЗСУ.

«УКРІНФОРМ»: Життя триває, а Україна - переможе і одесити найкраще це демонструють.

Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає встановлення матеріальної винагороди за передачу Збройним Силам України придатної для використання бойової техніки російських загарбників. Винагорода передбачається як для військових російської федерації, так і для громадян України. (яка винагорода - за посиланням https://www).

«УКРІНФОРМ»: Рашисти, вам дають шанс заробити гроші, а не мародери ти в українських домівках! Українці, удачі вам!.

ВРУ прийняла:

  • закон, який передбачає націоналізацію майна громадян росії, а також громадян України, які публічно заперечують війну.
  • Дозвіл на  лікування військових за межами України в умовах воєнного стану
  • закон про вклади у банках під час воєнного стану
  • закон про реабілітацію постраждалих під час війни росії проти України
  • закон про посилення відповідальності за несанкціоноване розголошення інформації про озброєння, переміщення зброї, а також рух Збройних сил України.
  • закон про додаткові підстави для звільнення від мобілізації

Компанія YouControl розробила міжнародний інструмент RuAssets для перевірки зв'язків юридичних та фізичних осіб з російськими і білоруськими активами.

Міністерство цифрової трансформації запустило петицію про відкриття для українців міжнародної платіжної системи Stripe.

Генеральний директор Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаель Маріано Гроссі очолить місію МАГАТЕ на Чорнобильську АЕС.

Маріупольська міська рада на позачерговій сесії призупинила повноваження депутатів ОПЗЖ та «Партії Шарія» на період воєнного стану. Сесія відбулася в форматі онлайн.

Запорізький волонтерський центр “Паляниця” зібрав 2,4 мільйона гривень та викупив 11 тонн шведської сталі, якої вистачить на 660 бронежилетів.

У Києві сьогодні працюватимуть вісім продуктових мініярмарків (до 5-10 наметів) у шести районах міста.

Місто Новоград-Волинський Житомирської області відмовилося від використання літери Z на своєму гербі.

На Львівщині поновлюють роботу заклади культури: театрально-концертні установи, музеї та заповідники.

Науково-дослідний криголам «Ноосфера» вже дістався Антарктики й стоїть поблизу о. Галіндез, де розташована українська станція «Академік Вернадський».

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

На Львівщині запускають фінансову програму підтримки бізнесу на період воєнного стану

До 85% українського бізнесу обмежили або припинили роботу через війну

Виторг впав у 170 разів: Rozetka змушена звільнити більшість співробітників

"Запоріжкокс" Ріната Ахметова частково відновлює роботу

У Львівській області відкрили нове газове родовище.

«УКРІНФОРМ»: Україна все ще багата на родовища газу, запасів вистачить в Україні усім, а рф нехай сидить на свої трубі відповідним місцем, її газ скоро не буде потрібен нікому світі.

Нафтогаз авансом сплатив до держбюджету 2,3 млрд грн дивідендів за 2021 рік

На Сумщині почнуть посівну там, де немає обстрілів – голова ОВА

Від війни в Україні найбільше постраждали ті галузі економіки, де неможливо налагодити дистанційну роботу.

МВФ очікує, що обсяги виробництва в Україні впадуть нижче раніше прогнозованого рівня, до 25-30% за підсумками нинішнього року – через руйнування, людські й економічні втрати від війни.

ДОПОМОГА УКРАЇНІ

У чеській столиці пройшов благодійний аукціон, на якому зібрали гроші для потреб Збройних Сил України - понад мільйон євро

У Національній бібліотеці в Анкарі відбувся благодійний показ фільму-притчі «Толока», зібрані кошти з якого будуть використанні на придбання необхідного для формування та відправки гуманітарних вантажів в Україну.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Данський виробник холодильників і кондиціонерів Danfoss йде з РФ і Білорусі

Лондонська біржа LME заборонила розміщення низки металів із РФ на своїх складах

Німеччина призупинила обмін податковою інформацією з РФ і Білоруссю

Французька влада заарештувала два гелікоптери, що належать російському олігарху Алішеру Усманову.

Ірландська компанія Smurfit Kappa Group - провідний європейський виробник паперової упаковки - оголосила, що вирішив вийти з російського ринку.

У Нідерландах заморозили російські активи на майже €516 мільйонів

Аукціонний будинок Christie's заборонив брати участь у торгах клієнтам, які перебувають на території росії та білорусі.

РЕАКЦІЯ СВІТУ І УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола запевнила, що Україну визнають кандидатом на членство в Євросоюзі та нададуть їй допомогу у відбудові після завершення розв’язаної росією війни.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що слідом за енергетичною кризою у світі рф хоче спричинити продуктову.

Президент Франції Еммануель Макрон прийняв у Єлисейському палаці мера Мелітополя Івана Федорова.

Країни Балтії та Чехія спільно виступають за надання Україні статусу країни-кандидата у члени Європейського Союзу.

Казахстан дотримуватиметься санкцій проти рф та білорусі та не виступатиме інструментом для обходу санкцій проти росії з боку США та ЄС - Тимур Сулейменов, перший заступник глави Адміністрації президента Казахстану

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо вважає, що росії не місце у G20

«УКРІНФОРМ»: Раніше і президент США Джо Байден говорив про те, що рф потрібно виключити з G20. Маємо надію, що і інші члени двадцятки підтримають це рішення.

Швейцарія має намір проголосувати за рішення з питання закриття доступу до ресурсів Європейського банку реконструкції та розвитку для росії та білорусі.

У Брюсселі в режимі телеконференції розпочався 23-й саміт ЄС-Китай, однією з головних тем якого стане безпекова ситуація у світі та, зокрема, ставлення Китаю до розв'язаної росією війни проти України.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА В БІЛОРУСІ

"Газпром" припинив свою участь у німецькій компанії Gazprom Germania і всіх їй активах, серед яких Gazprom Marketing & Trading.

Прокремлівські засоби масової інформації розповсюджують фейк, що Україна створює модифікації турецьких «Байрактарів» з аерозольним розпилювачем вірусів.

«УКРІНФОРМ»: Цікаво, що ці ненормальні ще придумають, щоби у всьому звинуватити Україну?

Президент росії путін дозволив російським авіакомпаніям платити за лізинг і купівлю літаків з «недружніх» країн, які утримуються в Росії, в рублях через російські банки.

Постачання російського газу не припиниться, навіть якщо покупці не підтвердили до 1 квітня оплату газу в рублях – дмитро пєсков, прессекретаря кремля

«УКРІНФОРМ»: Навряд чи в рф нарешті зрозуміли, що пройшли ті часи,коли вони могли диктувати свої вимоги. Їм просто доведеться жити по іншому. Або не доведеться...

Прессекретар путіна пєсков: Безумовно, це не те що можна сприймати як створення умов, комфортних для продовження переговорів. Щодо Бєлгорода, звичайно, президентові доповіли.

Влада росії дискредитує Вікіпедію, щоб переконати населення у фейковості будь-якої інформації про війну в Україні.

«УКРІНФОРМ»: Роскомнадзор з перших днів російсько-української війни намагається воювати з Вікіпедією за статтю "Вторжение России на Украину (2022) - погрожують штрафом до 4 млн рублів "за невидалення недостовірних суспільно значущих матеріалів, а також іншої забороненої інформації. Скоро агресори заборонять самі себе, бо більше не залишиться забороняти нікого і нічого..

Посольство Нідерландів у рф частково призупинило роботу через повномасштабну війну рф проти України.

У російському місті Бєлгород, розташованому неподалік кордону з Україною, сталася велика пожежа на нафтобазі.

«УКРІНФОРМ»: Відчуйте, що це таке, рашисти. Прогнозовано рф звинуватила Україну. Але як сказали в МОУ, Україна обороняється від російської агресії на своїй території і не має нести відповідальність за події, які відбуваються на території росії. Далі – не коментуємо.  

На Пушкінській площі в центрі Москви затримана кандидатка філологічних наук, літературознавиця, перекладачка Любов Сумм за читання антивоєнних віршів російського класика Ніколая Некрасова.

«УКРІНФОРМ»: Чи прийде колись щось в росії на зміну гнійному маразму? Як писав прямий «винуватець» цього інциденту, «жаль только жить в эту пору прекрасную уж не придется ни мне, ни тебе»…

мзс росії у відповідь на запроваджені проти рф санкції заборонило в'їзд у країну вищому керівництву Євросоюзу.

«УКРІНФОРМ»: Яке грандіозне рішення! Керівництво Євросоюзу засмутилося, що не зможе тепер відвідати рф – загальновідоме місце, куди було послано «русский военный корабль».

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-