Олег Жданов, військовий експерт
Ця війна має бути вирішена на полі бою
02.04.2022 09:00

Від перших днів війни суспільство чекає на коментарі від військових експертів. Одним з таких є Олег Жданов. У його оцінках ідеально витримано баланс експертної тверезості та оптимізму. Про те, що відбувається зараз на театрі воєнних дій російсько-української війни і навколо нього, говоримо з Олегом Ждановим. 

ДВА ВАРІАНТИ ДЛЯ ЛУКАШЕНКА 

- Пане Олеже, з'явилася інформація про те, що у білорусі починається кампанія розвінчування-переслідування білоруських залізничників, які блокували колії, щоб не відправляти воєнні вантажі та білоруські війська в Україну. Скажіть, будь ласка, а чи не є це ознакою того, що лукашенко таки зважився залучити свої війська до бойових дій на території нашої держави?

- Я би не пов'язував одне з іншим. Так, там є національний спротив їх опозиційно налаштованих людей,  але рішення лукашенка стосовно наступу білоруської армії на Україну - це зовсім інша ситуація. І в ситуації з саботажем на залізничному транспорті білорусі лукашенко намагається вирішити питання  внутрішньої для нього безпеки у звичний для себе спосіб - через КДБ. Але ситуація зі збройними силами білорусі інша, і він досі не наважувався віддати наказ на вторгнення білоруських військ на територію України.

- Тобто, у нас ще є надія на те, що все таки лукашенко відповзе, так?

-  лукашенко сьогодні перебуває в такому, я би сказав, підвішеному стані, але ситуація для нього настільки ганебна, що якщо він не віддасть наказ, то він може більш-менш сподіватися на те, що він збереже владу. А якщо він віддасть наказ, то путін може його ліквідувати, бо він буде вже непотрібний. Армія вторгнеться, а далі путіну буде легше позбутися лукашенка і, створивши якийсь перехідний уряд, фактично використовувати білорусь як члена союзної держави.

Тому що всі документи для створення союзної держави вже майже підписані, вже готові. Можливий й інший варіант: коли підуть перші поранені та вбиті, це може спричинити соціальний вибух, нову хвилю протесту в білорусі, яка, до речі, теж може знести владу лукашенка. І тут питання - хто кого випередить: путін чи білоруське суспільство. І ще невідомо, як відреагує армія на перше ж бойове завдання.

У лукашенка така ситуація, що поки він не віддав наказ, він може триматися за те крісло, яке сьогодні обіймає. Думаю, він це розуміє. Не забувайте, лукашенко більш досвідчений, більш хитрий політик, ніж путін, він же 20 років водить путіна по колу у створенні союзної держави, ніяк вони не можуть знайти порозуміння і підписати цей документ.

ЧИ ЗМЕНШИЛАСЯ ЗАГРОЗА ДЛЯ КИЄВА?

- Скажіть, будь ласка, на вашу думку, це демонстративне відведення певних підрозділів росії від Києва, про яке вони заявляли, це маневри, щоб сподобатися Заходу і перевірити грунт щодо можливості скасування санкцій? Чи вони знову будуть намагатися взяти Київ?

- Бачите, як ефективно працює пропагандистська машина. Сказали, що вона відводить і знижує конфронтацію, і ми повторюємо. Ні, вона передислокує частину військ. І, до речі, вже є інформація західних розвідок, що вони передислокують на інші напрямки не більше як 20 відсотків. Просто знімають ті війська, які вже втратили боєздатність, неспроможні воювати, тому від них нічого не залежить. А 80 відсотків залишається, і вони ведуть активні атаки проти наших військ для того, щоб не дати нам зняти війська з цих напрямків. Нічого не заспокоїлося, все продовжується в тому ж самому дусі, як і було на минулому, позаминулому тижнях.

- У вас були такі дещо обнадійливі оцінки щодо ситуації в Херсоні, в Бердянську, мовляв, навіть в зайнятих ворогом областях вони не контролюють ситуацію. Але вони вже все таки почали адресне полювання на проукраїнських активістів, вірян та священиків ПЦУ, волонтерів та публічних осіб. Вам не здається, що ситуація змінюється, і вони зробили крок до дієвого контролю на захоплених ними землях?

- Цілком можливо. В даному випадку час працює проти нас. Чим довше ці території перебувають під контролем російських військ, тим менше можливості утримання ситуації протестних настроїв населення проти окупантів. Дійсно, я розумію, що беззбройні люди не можуть протистояти такій потужній, поліцейській і військовій машині, як російська федерація. Тому чим довше вони під окупацією, тим більше буде репресій, які призводитимуть до зниження протестного потенціалу серед населення.

- Скажіть, що відбувається зараз на Донецькому, Луганському напрямках?

- У зоні операції Об'єднаних сил ідуть запеклі бої, це найгарячіша точка на сьогоднішній день в Україні, окрім Маріуполя. Вони постійно атакують наші позиції і намагаються продавити нашу оборону, тому там дуже важко.

- Турецькі медіа повідомили, що, мовляв, Кулеба і Лавров мають зустрітися за два тижні. Очевидно, що строки тих зустрічей призначаємо не ми... Так от, на що розраховує росія впродовж цих двох тижнів?

- Ця війна повинна бути вирішена на полі бою, ніякі перемовини не призведуть до якихось результатів. Тільки та країна, яка завдасть інший країні поразки, військової поразки на полі бою, вона й диктуватиме умови укладання мирної угоди. А сьогодні ситуація настільки непрогнозована, що сказати, що буде за тиждень фактично неможливо, все залежатиме від того, яких успіхів досягнуть Збройні Сили України в боях з російськими окупантами.

- Ну, от ви казали, начебто перелом на суші відбувся. Але наша авіація слабша за російську, яка домінуватиме на сході. На що ми можемо розраховувати, окрім власного бойового духу і підтримки зброєю від партнерів?

- Більше ні на що. Але не варто недооцінювати все перелічене. Дивіться, дійсно, перелом відбувся, ми зупинили російську навалу, ми позбавили російські війська наступального потенціалу, і на сьогоднішній день війна перейшла в позиційну, в оборонну фазу. А от далі, після оборонної фази, має визначитися, чи зможемо ми при усіх тих чинниках, що ви перелічили (допомога партнерів, наш бойовий дух, прагнення перемогти і можливості Збройних Сил України), перейти в контрнаступ. І якщо ми перейдемо в контрнаступ, все, тоді ми можемо казати про якісь перспективи перемоги.

ЧИ ДОПОМОЖУТЬ СПРАВІ АЗЕРБАЙДЖАН, ЯПОНІЯ... А МОЖЕ, ТАЛІБАН? 

- А скажіть,  ви вірите в те, що Абрамович може вплинути на путіна?

- Ні. Абрамович не може вплинути на путіна. Там і досі йдуть розслідування: чи була спроба отруєння Абрамовича чи не було. Я взагалі не розумію, навіщо президент Зеленський підтягнув Абрамовича в ці перемовини і яку роль той відіграє в них. Можливо, путін і слухає чиїсь поради, але остаточні рішення приймає сам. І вплинути на ці рішення неможливо, особливо в сенсі пом’якшення вимог щодо знищення Держави Україна і такої нації, українців.

- Чи ви вірите в “другі фронти”, які можуть виникнути у Нагорному Карабаху, на Курилах, які зараз офіційно будуть називатися територією Японії? Це допоможе нам?

- Так. Чим більше будуть розтягуватися сили російської федерації, тим легше нам буде вирішувати питання стосовно її фізичного розгрому на нашій території.

До речі, я вам наведу приклад. Півтори тисячі морських піхотинців з тихоокеанського флоту вже не летять до України. Бо з ними росія терміново розпочала навчання на Курильських островах. Там залучено саме цю бригаду - близько трьох тисяч військовослужбовців. А це свідчить про те, що вони не будуть знімати з тихоокеанського флоту ніяких військ, тому що там треба проводити демонстраційні дії для японських сил самооборони (армію у них офіційно не можна мати). І та ж сама ситуація сьогодні в Нагорному Карабаху. До речі, Азербайджан уже попросив офіційно не використовувати цю назву для його суверенної території. А там от теж питання росії, якщо їй доводиться виконувати свої зобов’язання, підсилювати позиції.

А ще й рух Талібан заявив, що в другій половині квітня, коли на гірських перевалах наступає тепла і суха погода і вони стають прохідними, він може розпочати наступ на територію Таджикистану.  А там головна проблема армії - це Ферганська долина, і  там настільки великі протиріччя стосовно територіальних претензій одне до одного, що якщо таліби туди втрутяться, там буде війна гірша, ніж наша, і в ній братиме участь не одна країна. Таліби завжди прагнули повернути цю територію, бо вони вважають її історично своєю. Тому цілком можливо, що в другій половині квітня вони перейдуть кордон. Тому що військ рф там нема: росія зняла 201-шу базу, яка охороняла таджицько-афганський кордон.

- Ви хочете сказати, що нам поможе Талібан?

- Ну в цьому сенсі Талібан може нам допомогти. Будь-яка ситуація будується на ситуативних союзах. Сьогодні ти союзник, завтра - нейтральний, а післязавтра вже можеш стати ворогом. На жаль, сьогодні такою є реал-політік.

ПРО САНКЦІЇ І ПАЛАЦОВИЙ ПЕРЕВОРОТ

- Запитання про санкції. Європа повільно, але все-таки підсилює тиск. На вашу думку, особисті санкції проти путіна залишили на самий десерт - проти його дітей, дружин... Чи це може вплинути на хід подій, чи ні? І чому їх не застосовують просто зараз?

- Санкції застосовуються, путін очолює санкційний список, який вже вступив в дію у Сполучених Штатах Америки…

- Про вилучення його активів нічого не пишуть.

- Справа в тому, що в нього офіційно немає активів, треба ще знайти. Але, припустимо,  Аліна Кабаєва - в санкційному списку. І зараз, до речі, на Швейцарію йдуть петиції з вимогою позбавити її права на проживання і відправити з Швейцарії разом з дітьми. У Нідерландах є рух щодо доньки путіна, яка в москві проживає. Донька теж потрапила в санкційний список.

Санкції не відкладаються, а навпаки. До речі, у світі це прецедент, вперше в світовій історії лідер країни, ще не визнаний терористом чи диктатором офіційно, потрапив до санкційного списку деяких країн, не тільки Сполучених Штатів. Справа в тому, що санкції будуть діяти не так швидко. Захід більш за все боїться, щоб росія не розвалилася. Їм треба розвалити правлячий режим, зняти путіна і його оточення і поставити ліберал-демократа чи такого напрямку уряд.

Але в жодному разі Захід і Сполучені Штати в першу чергу не хочуть розвалу російської федерації, вони дуже сильно цього бояться. Тому так повільно вводять санкції, чекають, коли в росії буде здійснено внутрішній переворот, внутрішня зміна влади.

- Ви вірите в таку можливість? Мені деколи здається, що палацовий переворот в росії такий самий неможливий, як і демократія...

- Так, я думаю, є шанси. Тому що ситуація в політичній, а особливо - воєнній верхівці дуже сильно розхитана. І там на сьогоднішній день йде вже остаточний розвал. А особливо, коли почалося полювання на відьом, почали шукати цапа-відбувайла, того, хто винен в тому, що військова операція на території України склалася не так, як вони собі напланували. У росії вся сотня мільярдерів хоче потримати путіна за горло, тому що вони втрачають статки, вони втрачають нерухомість. Тому там є всі передумови. Не так швидко, як нам хотілося б, але ситуація міняється на протилежну для путіна.

Лана Самохвалова, Львів

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-