Битва за Україну. День тридцять шостий

Битва за Україну. День тридцять шостий

Укрінформ
Коли рф напала на Україну, то деякі європейські країни казали, що ми протримаємось від декількох годин до 2 днів

А тепер генсек НАТО заявив, що мужність і самовідданість Збройних сил і народу України дали змогу зупинити російське вторгнення, що викликає повагу та пошану союзників по НАТО. Впевнено йдемо до перемоги!Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві за тридцять шостий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Російські загарбники з 24 лютого по 31 березня втратили близько 17,5 тис. осіб. Ворог втратив танків ‒ 614, бойових броньованих машин ‒ 1735, артилерійських систем – 311, РСЗВ - 96, засобів ППО - 54, літаків – 135, гелікоптерів – 131, автомобільної техніки - 1201, кораблів / катерів - 7, цистерн з ПММ - 75, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 83, спеціальної техніки - 22, пускових установок ОТРК/ТРК – 4 – Генштаб

Генштаб: Російські війська нині свої основні зусилля зосередили на утриманні зайнятих рубежів, підготовці до відновлення наступальних дій на окремих напрямках та встановленні повного контролю над територією Донецької і Луганської областей.

За ніч майже 700 одиниць ворожої техніки відійшли з боку Іванкова (на Київщині) у бік білоруського кордону.

Окупанти, які захопили Чорнобильську АЕС та інші об‘єкти у Зоні відчуження, двома колонами вирушили в бік українського кордону з білорусією. Російські загарбники склали і підписали «акт приёма и передачи охраны Чернобыльской атомной электростанции», остаточно підтверджуючи наміри покинути ЧАЕС – Енергоатом

«УКРІНФОРМ»: Спасають свої шкури – так все це перекладається на мову правди. Що ж, будуть дохнути від опромінення там, а потомки їхні – поколіннями платитимуть не лише грошима, а життям під плитою ненависті і зневаги.

Підрозділи оперативного командування "Північ" звільнили від ворога два населених пункти в Чернігівській області - Слобода та Лукашівка.

Наразі дуже складна ситуація зберігається в Маріуполі, Сєвєродонецьку, Лисичанську, Рубіжному, Ізюмі - Вадим Денисенко, радник міністра внутрішніх справ

Українські сили оборони знищили вже понад 4 тисячі одиниць різної техніки ворога - це більше, ніж має на озброєнні більшість армій – Денис шмигаль, прем’єр-міністр України

Росія неодноразово брехала щодо своїх намірів, тож нині не можна довіряти її заявам про нібито відведення військ від Києва, оскільки, за даними розвідки, росія лише перегруповує та посилює свої війська для нового наступу в напрямку Донбасу – НАТО

Територіальна оборона ЗСУ на Київщині знищила п'ять одиниць ворожої техніки та особовий склад.

Російські військові нанесли ракетний удар по військовій частині на Дніпропетровщині, 2 людини загинуло, 5 поранено - Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської ОВА

Українські військові звільнили п’ять сіл у Запорізькій області

Нині є дуже багато охочих приєднатися до Інтернаціонального легіону оборони України, близько 20-30 тисяч людей перебувають на кордоні між Польщею і Україною – ГУР МОУ

На військово-морській базі рф у Криму поповнюють крилатими ракетами кораблі – найближчим часом можливі удари по Одесі та інших українських містах. Підрозділи ППО готуються до відбиття ракетних атак - Сергій Братчук, речник Одеської ОВА

ЗСУ стримують російські війська на всіх напрямках, на окремих – контратакують – Генштаб

російські військові збили свій же літак в Україні – британська розвідка

російські війська почали використовувати аеропорт білоруського міста Брест для обстрілів території України.

«УКРІНФОРМ»: Після нашої перемоги лукашенка судитимуть разом з путіним.

Зниження активності російських військ на Київщині та Чернігівщині - результат не відведення, а вигнання їх українськими воїнами – Володимир Зеленський

У Маріуполі бійці окремого загону спеціального призначення "Азов" знищили три ворожі танки та 64 російських піхотинців.

У Харківській області ЗСУ відтісняють російських загарбників на Дергачівському та Роганському напрямках.

По Дніпропетровській області військові рф завдали 2 ракетних удари. Було знищено нафтобазу у Дніпрі та завод у Новомосковську. Жертв немає - ОВА

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Із Маріуполя гуманітарними коридорами загалом вдалося евакуювати близько 75 тисяч жителів, ще необхідно вивезти в безпечні місця 100 тисяч – Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністр-міністр МінТОТ

російські загарбники викрали й утримують у полоні 24 посадовці з органів місцевої влади та представників державних установ, дані ще щодо двох осіб уточнюються.

Російські загарбники тримають в заручниках майже 20 тисяч жителів Ізюму на Харківщині та не надають гуманітарних коридорів.

На трасі Київ-Харків-Довжанський поблизу с.Мала Рогань під Харковом окупанти розстріляли понад 20 цивільних машин із людьми. Про це стало відомо після визволення села.

Росіяни вночі обстріляли Донеччину фосфорними снарядами, поранені 11 мирних мешканців, серед яких чотири дитини, зранку – ще двое поранених.

У Харкові російські війська зруйнували підземний газопровід, у результаті майже 34 тис. споживачів залишилися без газопостачання.

Російська армія з моменту масштабного вторгнення в Україну застосовувала касетні боєприпаси у населених пунктах не менше 24 разів – ООН

За даними харківського міського голови Ігоря Терехова, російська армія знищила у місті 15% житлових будинків.

російська федерація підтверджує готовність відкрити доступ для гуманітарної колони в місто Маріуполь з транзитом через місто Бердянськ. На сьогодні ще погоджено 2 гуманітарних коридори: доставки гуманітарної допомоги і евакуації людей з міста Мелітополь, а також для проїзду колони людей на власному транспорті з міста Енергодар до Запоріжжя.

«УКРІНФОРМ»: Надіємось, що в цей раз рф стримає своє слово і тисячі маріупольців зможуть вибратись у безпечне місце.

ПЕРЕГОВОРИ

До проєкту міжнародного договору про гарантії безпеки України входить росія, оскільки саме ця країна розв’язала війну проти Української держави - ОП

Переговори української та російської делегацій в онлайн-форматі відновляться 1 квітня.

Українська сторона пропонує росії самій обрати місце для зустрічі президентів Володимира Зеленського та путіна, але це має відбутися не в рф чи білорусі - Давид Арахамія.

Українська делегація оприлюднила свою переговорну позицію публічно для того, щоб російська федерація не змогла імітувати процес перемовин – Давид Арахамія.

Глава МЗС росії лавров демонструє помилкове розуміння переговорного процесу, оскільки питання Криму та ОРДЛО будуть остаточно вирішені після відновлення над ними суверенітету України – МЗС

«УКРІНФОРМ»: лавров як завжди збрехав те, що йому сказав путін. І Україна і весь світ розуміють, що рф веде переговори не для встановлення миру, а щоби спробувати відновити свої сили.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну прикордонники і Державне бюро розслідувань завадили незаконному перетину кордону понад 1800 чоловіків призовного віку.

«УКРІНФОРМ»: Радує те, що тих чоловіків, які повернулись, щоби взяти участь в обороні Батьківщини,  у сотні разів більше, ніж цих боягузів!

У центрі Івано-Франківська скоєно напад на директора Єврейської общини Ігоря Перельмана шляхом нанесення трьох ножових поранень. Напад супроводжувався антисемітськими висловлюваннями. Попередньо встановлено особу нападника - ОЄОУ.

Регіональна філія «Одеська залізниця» АТ «Укрзалізниця» відсьогодні відновлює рух приміських поїздів Одеса-Головна – Білгород-Дністровський – Одеса-Головна.

В Україні запускають масштабну ініціативу “Сади Перемоги” для забезпечення країни харчовими продуктами.

Державне бюро розслідувань ініціювало націоналізацію майна бізнесменів із росії та білорусі на понад 260 мільйонів гривень.

Інтернет-провайдерів, які відмовляються блокувати російську пропаганду, почали виключати з Реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій.

Відсьогодні сервісні центри Міністерства внутрішніх справ України відновили послугу перереєстрації транспортного засобу при оформленні договору купівлі-продажу в сервісному центрі.

У Києві сьогодні працюють 12 продуктових мініярмарків (до 5-10 наметів) у восьми районах міста.

На Львівщині знайшли прихисток близько пів мільйона вимушених переселенців з регіонів України, де ведуться бойові дії проти російського агресора.

Укрзалізниця тимчасово змінює маршрут курсування низки поїздів харківського напрямку в обхід Києва.

У Хмельницькій області 4 парафії, які раніше входили до УПЦ московського патріархату, переходять до Православної церкви України.

Заклади культури та мистецтв України з 1 квітня поступово відновлюватимуть свою роботу.

Під час благодійного телемарафону Save Ukraine — #StopWar Київстар перерахував на гуманітарні потреби українців 1,45 млн гривень.

Перемовини на майданчику Південно-Української АЕС з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі стануть фундаментом для подальшої результативної співпраці України і МАГАТЕ – Міненерго

«УКРІНФОРМ»: Звичайно, що про всі подробиці зустрічі розказувати не будуть, але сам факт того, що керівництво МАГАТЕ нарешті приїхало і побачило яка насправді ситуація на АЕС дає певну надію на забезпечення ядерної безпеки України та світу в умовах відбиття російської агресії.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

За прогнозами ЄБРР, війна росії проти України занурить обидві країни в найбільше економічне скорочення за останні 25 років, але Україна може різко відновитися уже в 2023 році, якщо найближчим часом буде досягнуто припинення вогню.

Упродовж тижня понад 500 підприємців відновили свою діяльність у Києві.

До державного бюджету шляхом розміщення державних облігацій із початку березня залучили понад 29 млрд гривень та 12 млн доларів США.

Національний банк України вже перерахував на потреби військових майже 13,7 млрд грн. Станом на 31 березня 2022 року залишок коштів на спецрахунку, відкритий для підтримки ЗСУ, становить понад 536 млн грн.

Посівна розпочалася вже у 20 областях України

В Україні почали націоналізацію 400 російських і білоруських залізничних вагонів

У семи областях України станом на 14:00 31 березня зупинили роботу 44 газорозподільні станції.

Один із найвідоміших українських букмекерів FavBet, за попередньою інформацією, почав утримувати кошти російських гравців та переказувати їх на користь армії України.

Укрзалізниця звернулася до партнерів та фінансових донорів з проханням надати безповоротну фінансову допомогу для роботи компанії в умовах війни.

У господарствах Київської області стартувала посівна кампанія 2022 року.

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Велика Британія вже передала Україні 5,29 мільйона одиниць медичних засобів та обладнання

Пожежні частини Києва отримали від Данії три спеціально оснащені пожежно-рятувальні автомобілі.

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявив, що Японія надасть додаткову гуманітарну допомогу в розмірі 100 мільйонів доларів людям, які рятуються від російського вторгнення в Україну.

Біженці з України зможуть отримати дозвіл на проживання в Італії впродовж 12 місяців, що забезпечить доступ до освіти, ринку праці, медпослуг та деяких соціальних пільг.

Близько 800 лікарів з Німеччини заявили про готовність працювати в Україні, а також у сусідніх країнах, аби надавати допомогу пораненим і хворим.

Сполучені Штати передадуть уряду України пряму бюджетну допомогу в розмірі 500 мільйонів доларів – на додаток до підтримки в оборонній та гуманітарній сферах.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

США запровадили санкції проти 13 російських фізосіб і 21 компанії

Активісти міжнародної неурядової природоохоронної організації Greenpeace заблокували у четвер два нафтових танкери біля узбережжя Данії для перевезення 100 тисяч тонн російської нафти, що стало спробою зупинити фінансування російського вторгнення в Україну.

Уряд Великої Британії запровадив нові обмежувальні заходи проти 14 осіб, які працюють на російських пропагандистських телеканалах, а також військові рф.

Уряд Литви затвердив список ворожих держав і територій, на підставі якого можна буде виключати зареєстровані там компанії з тендерів на держзакупівлі або розривати вже укладені договори.

Посольство України проводить переговори з урядом Польщі стосовно повного закриття кордону з білоруссю, навіть якщо таке рішення не буде ухвалене на рівні ЄС - Андрій Дещиця, посол України у Польщі

Фінансова компанія American Express призупиняє торгові операції у рф та білорусі.

У міжнародній платіжній системі Webmoney відтепер заборонені всі операції з рублями.

Провайдер потокового телебачення Roku видалив російську державну телевізійну мережу RT у США.

Кешбек-сервіс LetyShops заморозив рахунки та припинив виплачувати гроші на картки російських банків.

Провідна закордонна букмекерська контора Bet365 пішла з російського ринку.

Найбільший у світі лізингодавець повітряних суден AerCap подав страхову претензію на $3,5 млрд, щоб покрити втрату понад 100 своїх літаків, які залишилися в росії після її вторгнення в Україну.

Європейська платформа обміну криптовалют BTC-Alpha призупинила роботу з рублями та заблокувала акаунти росіян

Компанія CEX IO заборонила росіянам створювати нові облікові записи.

Австралія оголосила про надання додаткової оборонної військової допомоги Збройним силам України розміром 18,7 млн доларів.

«УКРІНФОРМ»: Після звернення Президента Зеленського Австралія ввела мито у 35% на всі товари з рф та білорусі, дає й військову допомогу. Дякуємо друзі!!!

Австрія, як і держави-члени Євросоюзу, не буде виконувати вимогу росії про оплату в рублях поставок природного газу.

РЕАКЦІЯ СВІТУ І УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Президент Зеленський під час виступу у парламенті Австралії: Якби світ покарав росію за те, що вона зробила у 2014 році, не було би жодного із жахіть цього вторгнення в Україну у 2022 році. Потрібно виправляти, ці страшні помилки виправляти зараз

В Україні російські війська убили тисячі людей, сотні українських дітей, знищили десятки тисяч будинків, грабують і почали вбивати задля розваги - заявив Президент у зверненні в парламенті Королівства Нідерланди

Президент Зеленський у відеозверненні в парламенті Бельгії заявив, що у разі програшу Маріуполя й інших українських міст не буде міцного Європейського Союзу, та назвав Маріуполь штаб-квартирою європейського опору, а Україну – штаб-квартирою європейської гідності.

Президент Зеленський обговорив із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем рух України до Євросоюзу.

Росія не виявляє жодних ознак відмови від своїх воєнних планів в Україні, тож НАТО надаватиме Україні військову підтримку так довго, як вона цього потребуватиме - Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО

Туреччина готова стати гарантом безпеки для України - Реджеп Тайїп Ердоган, президент Туреччини

Президент Польщі Анджей Дуда і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на зустрічі у Варшаві обговорили оборону України та її підтримку.

Блокування російською федерацією морських портів України створює величезні проблеми для всього світу, оскільки порушує глобальну продовольчу безпеку – Йен Столтенберг, генсек НАТО.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявив, якщо запровадження повного ембарго на постачання російських нафти і газу матиме труднощі, то потрібно запровадити санкції задля унеможливлення отримання росією коштів за продаж цих енергоносіїв.

Чеське інформаційне агентство «České noviny» (ČTK) запустило рубрику новин чеською мовою про головні події в Україні від Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» у спеціальному розділі, присвяченому війні в Україні.

Президент Зеленський здобув 72% підтримки у громадян США, що є найбільшим показником у соцопитуваннях з-поміж усіх міжнародних лідерів.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА В БІЛОРУСІ

Газ лише за рублі: путін підписав указ про торгівлю з «недружніми» країнами. для оплати газу західні країни мають відкрити рублеві рахунки в російських банках. Відмову покупців газу з «недружніх» країн оплачувати їх у рублях росія вважатиме порушенням контрактів.

«УКРІНФОРМ»: Якщо це не шантаж, то це оголошення газової війни. Тепер країни Європи мають дати жорстку відповідь на дії путіна і пришвидшити процес виходу з під «вуглеводнєвої» залежності від рф.

Російським загарбникам автоматично продовжують контракти, які закінчилися ще до початку бойових дій.

У російських медіа просувається теза про «новий світовий лад», який очолять Китай, Індія та рф

«УКРІНФОРМ»: Дурень думкою багатіє! Виявляється, що злочинець – теж...

Російські нафтові танкери почали все частіше зникати із систем стеження, навмисно вимикаючи передатчики, щоб обійти санкції, введені через вторгнення рф в Україну.

Між путіним та міністерством оборони рф «зараз існує постійна напруженість», а помічники російського президента дезінформували його про хід війни проти України.

В європейських офісах «Газпрому» пройшли обшуки – ЗМІ

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-