Поки шойгу фантазує про «успіхи» рашистів – ЗСУ продовжують їх нищити

Поки шойгу фантазує про «успіхи» рашистів – ЗСУ продовжують їх нищити

Укрінформ
І роблять наші військові це методично, і нещадно – тактикою малих кроків, максимально зберігаючи особовий склад і техніку

На жаль, поки що не вирушив на концерт до кобзона… Зниклий із 11 березня шойгу з’явився 29 березня в інформаційному полі й одразу почав розповідати про виконання основних завдань першого етапу так званої «спеціальної військової операції» (війни, - Ред). І що тепер, мовляв, вони можуть зосередитися на головній меті – захоплені Донбасу. Втім, шойгу чомусь не згадав, вочевидь забув, про своїх «відважних» орків, які «мали захопити Київ за три дні», а по факту – розбитих на цьому напрямку,  дезорієнтованих, відрізаних від забезпечення, які, прикриваючи свою п’яту точку, відступають аж гай шумить, щоб не потрапити у «котел» в трикутнику Ірпінь-Макарів-Гостомель.

Про Чорнобаївку взагалі мовчимо.   

Але це ще не все...

Той же, прости господи, шойгу також почав розказувати про якісь «раша-успіхи». Зокрема, що вони завдали армії України «суттєвої шкоди», що «завоювали повітря, практично знищили українські військово-повітряні сили та систему протиповітряної оборони». Цікаво, а хто ж тоді їхні ракети, літаки та вертольоти щодня збиває пачками? А ще – взагалі перл – що український флот «перестав існувати». Що ж, після зникнення шойгу росзмі не випадково почали будувати припущення про його стан здоров’я. Ні, це не хвороба серця, а – остання стадія бояришника головного мозку. Адже, по суті, флоту як такого в України не було, він лише починав будуватися. Можливо, під флотом шойгу мав на увазі десяток катерів? До речі, а що з тими катерами зараз, що з нашим фрегатом «Гетьман Сагайдачний»?

Не переповідаючи до подробиць усе, що встиг нафантазувати шойгу, цікавимося в експертів, що вони думають про так звані «успіхи» рашистів, яку відповідь можуть дати цій «публіці» і стосовно ВМСУ, і стосовно повітряних сил, систем ППО, і стосовно армії. Звісно, виходячи з того, про що на сьогодні дозволено говорити.

Сказане шойгу – сон рябої кобили, або Не брехне, то й не дихне

Крім офіційних джерел, є у світі велика кількість OSINT-спільнот, які відстежують збройні конфлікти. Як-то Lost Armour або Bellingcat. Це, звісно, теж не істина в останній інстанції. Але свій імідж вони бережуть, а тому до певної міри їм довіряти можна. В коментарі Укрінформу капітан I рангу в запасі, керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія XXI» Павло Лакійчук, посилаючись на інформацію однієї з таких спільнот, розповів таке: «Якраз на днях, 24 березня, oryxspioenkop.com опублікував List Of Naval Losses During The 2022 Russian Invasion Of Ukraine (Список морських втрат під час вторгнення Росії в Україну 2022 року, - Ред.). За їх версією, втрати ВМСУ з 24 лютого склали: «Гетьман Сагайдачний» - самозатоплення в доці, щоб не дістався ворогу, катер типу «Ісланд» - «Слов'янськ» (це коли наші хлопці ціною власного життя заманили російський ракетний корабель під удар «Градів»), а також група катерів і суден ВМСУ і ДПСУ очевидно захоплена ворогом у Бердянську. Зокрема: морський буксир «Корець» і два катери типу «Гюрза-М» ВМС, два катери проєкту 1400М («Грифи») і шість малих катерів проєкту 50030 («Калкани») - це одинички Маріупольського загону, що базувалися у Бердянську - приблизно половина нашого корабельного складу на Азові».

Знищений ЗСУ ворожий БДК
Знищений ЗСУ ворожий БДК "Саратов" у Бердянську

Отже, на Азовському морі, де ворог практично домінує, він захопити чи знищити усі наші судна не зміг. А на Чорному морі - затоплений «Сагайдачний» і героїчно загиблий «Слов'янськ».

«Усі інші мужньо обороняються, виконують завдання за призначенням. Тож бреше шойгу про знищення українського військового флоту!» - наголосив пан Лакійчук.

«Про флот і доповнити нічого. По-перше, не флот, а флотилія, а по-друге – втрати ЧФ ВМФ РФ у порівнянні з ВМСУ значно суттєвіші. Знищення одного БДК «Саратов» та пошкодження двох. І це лише за один день. Різного роду ступінь пошкодження зазнали й інші ворожі кораблі, що підходили до берега Одеської області», - каже військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

За його словами, ганьба російського флоту в цій війні незрівнянна і близько з втратами ВМСУ. А військові кораблі, які мали стати кістяком нашого флоту, на сьогодні не були побудовані та передані.

«Йдеться про турецькі корвети типу Ada, британські мінні мисливці Sundawn і малі ракетні катери», - додав експерт.

Бреше шойгу і про завоювання панування в повітрі й придушення нашої системи ППО.

рашистські ракети, літаки та вертольоти ЗСУ щодня збивають пачками
рашистські ракети, літаки та вертольоти ЗСУ щодня збивають пачками

«російські генерали різного рівня важливості протягом усього місяця повномасштабного вторгнення в Україну повідомляли про те, що ВКС РФ повністю придушили ППО України та панують в українському повітряному просторі, що боєздатність ЗСУ зламана, інфраструктура вся знищена тощо. Причому щоразу повідомлялося про знищення боєздатності того чи іншого роду військ від 80% до 90%. День за днем, брифінг за брифінгом, тиждень за тижнем. Що у результаті? У результаті російська авіація в повітряному просторі України продовжує зазнавати втрат. ППО України продовжує ефективно відпрацьовувати ворожі цілі», - каже пан Коваленко.

«З першого дня повітряного нападу кацапи урочисто заявляють про завоювання нашого неба. От тільки за цей час наші доблесні льотчики та зенітники завалили понад сотню їхніх «сирійських асів» і «аналоговнет вертольотів». Вважай авіаційний корпус (!) росіяни на війні в Україні втратили. І це не межа!», - акцентує Павло Лакійчук.

ЗСУ успішно контрнаступають по ряду напрямків і російські війська змушені відступати, що явно не говорить про знищений потенціал нашої армії.

За місяць війни рашисти втратили в Україні понад 2 тисячі бойових броньованих машин
За місяць війни рашисти втратили в Україні понад 2 тисячі бойових броньованих машин

«На перемогах на землі зупинятись не буду. Їх усі бачать. Звернусь тільки ще раз до Oryxspioenkop. За їх даними росіяни втратили в Україні 2063 бойових броньованих машин. З них знищено 1028, пошкоджено 38, покинуто 233 і захоплено українцями (запам'ятайте цю цифру) 764. Загальні втрати ЗСУ Oryxspioenkop оцінює в 547 одиниць. Тобто, говорячи по-бухгалтерськи, маємо дебет-кредит+217 за рахунок тільки відбитої у росіян техніки. Така от математика», - перелічує експерт. І додає, що при таких розкладах «публіці» з міноборони рф тільки й залишається, що подавати власний відступ під Києвом і Черніговом як переможний акт «денацифікації» і «демілітаризації»: «По-іншому мамочки російського гарматного м'яса не зрозуміють. Але нам розслаблятись не слід – попереду ще важкі бої. І не тільки на Сході».

рашисти перегруповуються, формуючи «кулак» на Донбасі

Повертаючись до заяв шойгу про завершення першого етапу так званої «спеціальної військової операції» та зосередження зусиль на Донбасі… Того ж дня, 29 березня, російська делегація у Туреччині повідомила, що рф вирішила кардинально скоротити бойові дії на київському та чернігівському напрямках. Низка аналітиків побачило в усіх цих заявах публічне визнання рашистами того, що вони зганьбилися із проваленими планами захоплення Києва, Харкова, Одеси й далі за списком.

Відреагували й в Міноборони Великої Британії: «рф відводить свої війська, бо втратила ініціативу на Київщині».

Натомість у МО США з цього приводу більш скептичні. «Нікому не слід обманювати себе заявами кремля про те, що вони раптом скоротять військові атаки під Києвом, чи будь-якими повідомленнями про те, що росія збирається відвести всі свої сили. Ми вважаємо, що це переміщення військ, а не справжнє відведення, і що ми всі повинні бути готові до великого наступу на інші регіони України. Це не означає, що загрози Києву більше немає», - сказав речник Пентагону Джон Кірбі.

Очевидно, що російські окупанти мають намір реалізувати певний успіх на донбаському плацдармі
Очевидно, що російські окупанти мають намір реалізувати певний успіх на донбаському плацдармі

То що насправді за цим усі стоїть? 

«Зрозуміло, що це виправдання свого провалу в Україні. Загалом провалу всієї окупаційної кампанії. І саме ефемерним досягненням поставленої мети вони виправдовують цю ганьбу. Але й здійснюють перегрупування», - каже Олександр Коваленко.

Очевидно, що російські окупанти мають намір реалізувати певний успіх на донбаському плацдармі та саме для цього перекидають туди частину своїх сил і засобів із заздалегідь програшних напрямків.

«Усі заяви шойгу, а також російських перемовників у Стамбулі – це елемент інформаційної війни, він заповнює оперативну паузу, яку змушена брати армія рф для перегрупування і передислокування своїх військ», - наголошує полковник в запасі Олег Жданов.

Він теж стверджує, що рашисти знімають частину сил і засобів з київського та чернігівського напрямку для того, щоб перекинути їх на Донбас.

«Завтра ми зустрінемо рашистів вже на тому напрямку. Вони збирають на Донбасі «кулак», щоб нанести нам ще один потужний удар. Це якраз та друга хвиля, про яку нині багато хто говорить. А частина тих ворожих військ, які не відійдуть і залишаться на київському та чернігівському напрямку – завдаватимуть тактичні удари. Все для того, аби ми не змогли зняти звідти свої війська й перекинути їх на Донбас.», - наголошує військовий експерт. 

В будь-якому разі, пан Жданов аніскілечки не сумнівається в обізнаності нашого Генштабу щодо планів ворога: «Наше завдання утримати Донбас і нанести ворогу таку ж саму поразку, яку ми нанесли йому під Києвом. Абсолютно певен, що наше військове керівництво розуміє та знає більше за нас із вами. В Генштабі бачать ситуацію набагато краще, а тому готуються до приблизно такого сценарію. Не сумнівайтеся в цьому».

«Навіть якщо рашисти сформують на Донбасі якийсь «кулак», то не факт, що він матиме хоч якийсь успіх. Українська армія показала, як вона може воювати. І не просто воювати, а перемагати переважаючого в чисельності та за технічними можливостями противника», - доповнює Олександр Коваленко.

І тут варто звернути увагу на один дуже важливий момент.

«Росія змушена перекидати з інших напрямів в Україні війська, при цьому не створивши умов для підкріплення своїми внутрішніми ресурсами», - підкреслив експерт групи «Інформаційний спротив».

Тобто йдеться про очевидний брак і дефіцит боєздатних резервів у російській армії. Саме боєздатних, а не будь-яких. Відтак не віримо в жодні брехні ворога, а віримо тільки в наших військових.

Слава ЗСУ! Переможемо!

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-