Була біда, а стала музика

Була біда, а стала музика

Укрінформ
Співочі зірки нашого часу через пісню доносять світові правду про розв’язану рашистами війну

Співоча нація, солов’їна мова – саме так нас називають світі. І справді, з першого ж дня повномасштабної війни з путлерівською імперією зла чи не усі наші провідні музиканти викрили у своїх музичних творах рашистський злочин проти України. Та й як назвати себе українським музикантом, якщо ти не відгукнувся на всеукраїнські горе і славу.

Укрінформ склав добірку надихаючого й близького нам музичного надбання, яке з’явилось від 24 лютого. Поїхали!

Незламний козацький дух – це не минуле, а сьогодення

Фольк-гурт «Очеретяний кіт», який існує вже близько 20 років й останнім часом виступає переважно на фестивалях та в камерній атмосфері, від 24 лютого  випустив вже дві патріотичні пісні.

«До Бою» - рішучий та надихаючий заклик, а «Березневе» – більш лірична пісня з фольклорними мотивами під флейту.

Нагадав про себе бадьорою й мотивуючою піснею й Андрій Хливнюк, вокаліст й автор пісень гурту «Бумбокс», який нещодавно заспівав «Ой у лузі червона калина». Зараз співак зі зброєю в руках захищає Київ.

Оновлену версію «Я солдат» представив Сергій Бабкін. Тепер цей твір повністю описує реалії українського сьогодення.

Підіймає дух пісня «Україно - ми сила» співачки KOLA (Анастасії Прудіус), яка заявила про себе «Голос країни-6», міжнародному конкурсі «Нова Хвиля 2016» та національному відборі «Євробачення 2017». 

Харизматичний MELOVIN, який почав свою співочу кар’єру з шоу «Х-фактор» та встиг представити Україну на «Євробаченні» 2018 року, три тижні тому випустив  «Не зволікай». Це про те, що ні в якому разі не можна здаватись, крила нам не зламати.

Ненависть до ворога звучить в нових українських піснях. Це, зокрема, пісня відомої усім львівської співачки Христини Соловій «Українська лють»,  молодого гурту BOTASHE «ПНХ» та співачки Amelika Ocean «Кати».

Гурт KAZKA декілька днів тому випустив пісню  «I AM NOT OK», нагадав усім, що НАМ ВАЖКО. Гурт подякував ЗСУ та усім людям, які відважно доводять, що Україну не здолати.

Десь між патріотичним та чутливим пісня Наталії Могилевської «Я кажу ні» та написана Анастасією Каменських та Олексієм Потапенком пісня «Я Україна». Крик душі -  у пісні Дмитра Монатика «Війна твоє ім’я». Ці добре відомі й у росії співаки чітко дали зрозуміти з ким вони і за що.

Як звучить українська душа

Харківський гурт «Жадан і собаки» западає в душу, передусім, сенсом пісень. Головне тут текст, точніше вірші. Сумісно з гуртом «Вкрткп» вони випустили щиру до щему пісню «Діти». Це відчай сьогодення, біль за долю дітей, яких, крім нас, ніхто не буде любити. 

«ТНМК», харківський гурт, який працює в стилі  хіп-хоп, рок, фанк та репкор. Війна відгукнулась у їх спільній з «Kozak System» пісні «Мамо». У пісні йдеться про українського солдата, який лише на один день повернувся додому та обіцяє мамі, що все буде добре.

У «Kozak System», утвореному у 2012 році, сталася реінкарнація «Гайдамаків» з новим фронтменом – Іваном Леньо. Зараз гурт разом із «ТЕЛЬНЮК: Сестри» випустив сповнену оптимізму пісню «Повертайся живим». На своєму ютуб-каналі сестри Тельнюк присвятили пісню тим, хто «зараз у кривавому поєдинку зі Світовим Злом».

Нашому оптимізму можна тільки заздрити

Завзяті рівненські хлопці «Оt Vinta, які грають українське рокабілі понад 20 років, два тижні тому випустили веселу пісню «Морська піхота». Слухати її із серйозним обличчям вам точно не вдасться, а ось розрядку отримаєте - 100%.

Гумором дихає й пісня «Сіла птаха» української телеведучої та блогерки Лесі Нікітюк. Леся висміює рашистську пропаганду, зокрема міф про «біологічну зброю в Україні».

Сарказм і глум над ворогом звучить у пісні ще  мало розкрученого виконавця Jockii Druce «Шо ви браття». Пісня у супроводі кумедного відеоряду швидко осідає на підкірку. Тож якщо бажаєте підійняти собі настрій, ласкаво просимо.

Життєствердний настрій звучить і в пісні дуету, який тільки нещодавно став відомим, Tember Blanche «Ти живий».

У російськомовній пісні Макса Барских «Будет весна» поєдналися розпач і надія на майбутнє. Мотив відродження звучить в пісні «Калина» гурту Go_A, відомого нам з тогорічного «Євробачення».

І, звісно, неможливо не згадати відомий усім один з символів цієї війни – байрактар.

Зустрічаємо його у пісні Тараса Боровка «Байрактар» та ще й у пісні Vivienne Mort «Байрактар», опублікованої на офіційній інстаграм-сторінці гурту.

Підготувала Анна Гетьман, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-