Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Сербський світ і свобода слова

Сербський світ і свобода слова

Укрінформ
Декілька дні тому ситуація навколо свободи слова по-сербськи знову опинилися в центрі уваги представників світової преси та Комітету із захисту журналістів.

Всім відомо, що мас-медіа в Сербії, як до речі і на роZії знаходяться під жорстким контролем влади. А як інакше: сербський ту руZьський світи – брати-близнюки.

Але останній випадок вийшов за межі розумного навіть для сербського суспільства.

Є в цій західнобалканській країні газета «Данас» (Сегодня). Іноді вона ризикує друкувати досить об’єктивні матеріали про агресію роZії проти України. І одним з таких журналістів в редакції є Мілька Стояновіч. Він надрукував інтерв’ю з біженцем зі Львова, який розповів, що несе з собою «руZьський світ» - масові вбивства, знищення міст, мільйоні біженців, а він з дружиною рятували своє та життя від роССійських «визволітелів». 

Відразу після публікації матеріалу на Facebook на журналіст посипалися коментарі. І якщо ви вважаєте, що зі словами підтримки, то помиляєтеся. Українця відразу охрестили «нацистом», звинуватили його у  тому, що він підтримує НАТО, виправдовує хорватську операцію "Буря" (військова операція, у ході якої хорватська армія і поліція звільнили від загарбників так званої «республіки сербська країна». Близько 50 коментарів однаково схожого змісту були ілюстровані фейковими фотографіями про «нацистську Україну». Тими, що друкуєе роССійська преса. 

Більш того, в деяких коментарях містилися погрози понівечити та вбити Стояновіча, його родину та українського біженця.

Стояновіч та представники Комітету із захисту журналістів дійшли до висновку, що коментарі відправлялися як з реальних, так і з підроблених облікових записів Facebook.

Журналіст був змушений звернутися до поліції з проханням захистити його та близьких і вжити відповідних заходів щодо недопущення загрози його професійній діяльності.

Слід відзначити, що поліція відреагувала майже миттєво: швидко затримала одного з «письменників» і передала справу до суду. 29 березня мало б відбутися перше судове засідання. Але звинувачений не з’явився до суду і наступне засідання має відбутися тільки 7 квітня. Єдине питання – чи знайдуть підозрюваного? Є сумніви.

Чому? Тому, що Сербія  - єдина країна в Європі, яка проводить масштабні мітинги на підтримку агресора та його армії вбивць. Ці зборища ініціюються та підтримуються керівництвом країни. Як і багато проруZьських публікацій в місцевій пресі.

Про це свідчить нещодавня заява міністра внутрішніх справ Сербії Олександра Вуліна у відповідь на звернення Посольства України в Белграді розглянути можливість заборонити символ роССійських окупантів у вигляді Z. До речі, серби, єдині в Європі, яким дуже сподобався цей знак роZійського фашизму, почали наносити цей символ на свої авто, малювати на будинках та плакатах.  

Не зовсім зрозуміло, чому «головний» сербський захисник коментує політичні питання, але його відповідь дає уявлення про настрої в сербській правлячій еліті. Адже він  - один з найближчих поплічників, о – пардон – соратників президента Олександра Вучіча, який вперше застосував термін «сербський світ». 

Тому не дивно, що коментар міністра дуже схожий на вкрай некоректні вислови його кураторів з москви. Він не тільки в черговий раз виправдав руZьську агресію, але й з радістю повторив кремлівську страшилку про те, що в Україні «існує заборона на російську мову». Цього йому показалося замало і він намагався, невдало, висміяти існування хорватської мови та у звинуватити Хорватію у підтримці нашої боротьби за свободу. 

Тому не дивно, що в Сербію приїхало менше 50 біженців з України, як кажуть - земля чутками повниться. А вони кажуть про те, що українцям там не всі раді. Тому не дивно, що Стояновічу погрожують за правдивий матеріал про Україну. А абсолютна більшість населення підтримує роССійських агресорів та звинувачують нас у тому, що ми напали на роZію! Це і є братерський руZьсько-сербський світ. Світ, де все перекручується та ставиться з ніг на голову. 

І все ж таки, я вже про це писав: у Сербії все більше людей (не населення - людей) кажуть все голосніше – "Слава Україні!".    

Володимир Цибульник 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-