Битва за Україну. День тридцять п’ятий

Битва за Україну. День тридцять п’ятий

Укрінформ
Відведення російських військ на Київському та Чернігівському напрямках наразі не спостерігається, хоч рф і заявляла про це у Стамбулі

Ворог зосереджує війська і зусилля на сході та півдні України. Проте ЗСУ готові до зустрічі рашистів і дадуть їм гідну відповідь. Перемога буде за нами!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві за тридцять п’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Генштаб: Російські війська з 24 лютого по 30 березня втратили близько 17,3 тис. особового складу. Ворог втратив танків ‒ 605, бойових броньованих машин ‒ 1723, артилерійських систем – 305, РСЗВ - 96, засобів ППО - 54, літаків – 131, гелікоптерів – 131, автомобільної техніки - 1184, кораблів /катерів - 7, цистерн з ПММ - 75, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 81, спеціальної техніки - 21, пускових установок ОТРК/ТРК - 4.

Генштаб: Противник зазнав значних втрат та, ймовірно, тимчасово відмовився від виконання завдання щодо блокування Києва. Ворог здійснює перегрупування та зосереджує зусилля на проведенні наступальної операції у Східній операційній зоні.

Попри заяви росіян у Стамбулі щодо зменшення активності зс рф на Київському та Чернігівському напрямках, наразі відведення російських військ не спостерігається. - Міноборони

«УКРІНФОРМ»: Правду про обіцянки рф вже знають у всьому світі. Рашисти ніколи не відведуть війська, їх треба виганяти з України лише силою, що і робить наша армія.

Російські загарбники почали мінувати територію України мінами ПОМ-3 «Медальйон» із сейсмічними датчиками.

У російському місті Бєлгород внаслідок нехтування правилами безпеки та порушення вимог транспортування боєприпасів відбулася їх самовільна детонація. Зазначена ситуація є прикладом типового для російських військовослужбовців масового використання застарілих небезпечних боєприпасів, зокрема і часів Другої світової війни - Генштаб

Російські кораблі 30 березня продовжують маневрування поблизу Одеси, залишається загроза висадки ворожого десанту - ОК «Південь».

В зоні проведення ООС та місті Маріуполі Донецької області тривають важкі бої - Олексій Арестович, радник керівника ОП

З метою комплектування своїх збройних сил росія перекинула до України військових із баз на окупованих територіях Грузії – Генштаб

Відведення російських військ від Києва, про що заявила москва, пов'язане з невдачею в реалізації плану щодо оточення столиці України – британська розвідка

Бійці спеціальних загонів швидкого реагування з новосибірського, омського та іркутського ЗМОП подали рапорти на демобілізацію, не бажаючи брати участі у війні проти України.

«УКРІНФОРМ»: Залишається чекати, щоби  вони не просто відмовлялись, а розвернули свою зброю проти російської влади і звільнили свою країну від путінізму. Хоч би як це не було наївно про таке думати, але дуже хочеться....

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Станом на ранок 30 березня. 145 дітей загинули внаслідок війни рф в Україні 222 дитини поранено. Найбільше постраждало дітей у Київській - 69, Харківській - 49, Донецькій - 54, Чернігівській - 39, Миколаївській - 30, Луганській - 28, Запорізькій - 22, Херсонській - 25, столиці - 16, Сумській - 16, Житомирській - 15 областях. Окремо - блокадний Маріуполь, там станом на 27 березня загинуло 210 дітей.

«УКРІНФОРМ»: Наводячи щодня ці страшні цифри-звинувачення рашистським нелюдам, ми щоразу просимо Бога, щоби вони ні для кого у світі на стали «статистикою»

У Тростянці на Сумщині російські військові знищили модерну архітектурну пам'ятку початку ХХ століття - будинок Кеніга.

Половину Ірпеня зруйновано, точна кількість загиблих жителів невідома – мер

У Голопристанській громаді лишається невідомою доля восьми місцевих мешканців, серед яких і міський голова, що були викрадені російськими окупантами.

Російські загарбники цілеспрямовано знищують у Маріуполі будівлю, відмічену знаком Міжнародного комітету Червоного Хреста, що є воєнним злочином – Азов

В обстріляному російським агресором Лисичанську під завалами бійці ДСНС знайшли загиблу людину, врятували п’ятьох людей та вісьмох евакуювали в безпечні місця.

Військово-морські сили рф блокують у Чорноморському регіоні понад 90 цивільних суден, призначених для перевезення зерна та іншого продовольства.

На середу, 30 березня, погоджено три гуманітарні коридори для евакуації людей. З Маріуполя та кількох міст Запорізької області по трьох погоджених гуманітарних коридорах 29 березня евакуювали 1665 людей.

ПЕРЕГОВОРИ

Україна має отримати фундаментальні, ключові гарантії безпеки, щоб ми не отримали ще одну війну. Тому я думаю, що ми вийдемо на конкретику, на конкретизацію цього договору буквально за лічені дні. І він влаштує, я так розумію, всі країни-гаранти – Михайло Подоляк, радник керівника ОП

Російський мільярдер Роман Абрамович є вкрай ефективним посередником у переговорному процесі між Україною та росією – Михайло Подоляк, радник керівника ОП

За результатами перемовин у Стамбулі між Україною та росією, Туреччина бачить надію на швидке врегулювання, хоча не має ілюзій, що це буде легко.

Керівник парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія зберіг у себе «договір про капітуляцію», який російська делегація привезла на переговори.

«УКРІНФОРМ»: Конкретно, що саме там написано Арахамія не сказав, проте зазначив, що цей екземпляр у нього лежить і чекає свого часу, а саме для музею історії нашої перемоги.

Президент України вважає, що можна назвати позитивними ті сигнали, які пролунали з майданчика переговорів з рф. Але ці сигнали не заглушають розриви російських снарядів.

У текстах, над якими працюють делегації переговорного процесу між Україною та рф, не використовуються терміни «демілітаризація» і «денацифікація».

На переговорах у Стамбулі з'явилося певне взаємопорозуміння і російська сторона оцінила наші червоні лінії як такі, які вона готова враховувати - Олександр Чалий, учасник переговорного процесу з української сторони, дипломат

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

В Україні запустили портал повідомлень про активи осіб, причетних до агресії росії – ОГП.

«УКРІНФОРМ»: Таких осіб в нашій країні нажаль чимало.  Хіба що після конфіскації всі ці активи підуть на відновлення держави…

На засіданні сесії міської ради депутати позбавили футболіста Анатолія Тимощука звання почесного громадянина міста Луцька.

«УКРІНФОРМ»: І правильно зробили. Зрадника, який досі працює на росії тренером, потрібно залишити і без громадянства України і не пускати на територію нашої держави.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі прибув на Южноукраїнську атомну електростанцію.

У Луганській області внаслідок обстрілів російськими військами пошкоджений газопровід високого тиску.

У Києві відсьогодні для громадського транспорту відкривається Південний міст.

«УКРІНФОРМ»: Не зважаючи на постійні обстріли, українська столиця потроху повертається до нормального життя. Київ – Вічне Місто.

Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 126 військовослужбовців, 34 з яких - посмертно, а також 12 зв'язківців, з них посмертно - чотирьох.

Уряд напрацював дев’ять основних напрямків роботи країни в умовах повномасштабної війни.(напрямки роботи за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3443324-ak-ukraina-zitime-ta-pracuvatime-v-umovah-vijni-smigal-nazvav-9-napramkiv.html).

ДК “Укроборонпром” відсторонив Сергія Бичкова від виконання ним повноважень генерального директора державного підприємства “Антонов”.

«УКРІНФОРМ»: Підставою для відсторонення стало службове розслідування щодо, зокрема, перевірки окремих фактів, оприлюднених у ЗМІ. Скоріш за все, це були звинувачення Дмитра Антонова, екс-капітіна літака, який заявив, що «Мрію» не врятували, бо керівництво заводу проігнорувало пропозицію німців перебазувати літак до Лейпцига.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

Міністерство фінансів скоротило фінансування непріоритетних напрямків на близько 107 мільярдів гривень

Міністерство фінансів готове розширювати пільгове кредитування підприємців на умовах оновленої Державної програми “Доступні кредити 5-7-9%".

Міністр фінансів України Сергій Марченко прогнозує, що у березні недовиконання надходжень до бюджету від ПДВ може сягнути 7 мільярдів гривень.

Міністерство фінансів веде перемовини з іноземними партнерами про міжнародну допомогу для України на суму в понад 6 млрд євро.

В Україні для відновлення бізнесу запустили платформу Prozorro+

За першу добу після відновлення автоматичної реєстрації фізичних осіб - підприємців (ФОП) у "Дії" зареєстровано 1048 нових бізнесів.

В Україні на час воєнного стану змінили схему нарахувань за гарячу і холодну воду – Мінрегіон

МХП відновлює експорт курятини за допомогою вантажівок

Держава почала викуповувати в аграріїв зерно та інші запаси продовольства за кошти державного бюджету - Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

Уряд виділив з резервного фонду державного бюджету понад 1 млрд грн для Національної гвардії та Державної прикордонної служби.

У Києві сьогодні працюють 10 мініярмарків

Україна втратила 30% металургійних потужностей через війну – "Метінвест"

В умовах воєнного стану заробітна плата надавачів медичних послуг за три місяці 2022 року профінансована у повному обсязі - Мінфін

Україна отримає від Франції 300 млн євро пільгових кредитних коштів, які будуть направлені для фінансування державного бюджету.

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Волонтерський хаб Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України отримав черговий транш гуманітарної допомоги з Іспанії та Польщі.

Ексглава платформи Uber Андрій Ліскович, який після початку війни повернувся на Батьківщину із Сан-Франциско, передав Запоріжжю партію приймачів STARLINK.

Портрет пораненої мешканки Чугуєва Олени Курило, фото якої опублікували найвідоміші світові ЗМІ, продали на аукціоні Heritage Auctions за $100 тисяч. Кошти підуть на амуніцію для захисників України.

Із Литви в Україну прибув автопотяг з вантажем гуманітарного призначення.

Світовий конґрес українців (СКУ) у рамках глобальної ініціативи зі збору коштів #UniteWithUkraine придбав для потреб територіальної оборони обладнання на 14 мільйонів канадських доларів, яке вже доставляється в Україну.

На концерті «Concert For Ukraine», який пройшов в англійському місті Бірмінгем, зібрали 12,2 мільйонів фунтів стерлінгів на підтримку України.

Лідер команди NAVI (Natus Vincere) з CS:GO Олександр Костилєв перерахував на потреби Збройних сил України понад три мільйони гривень

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Нідерландський банк Rabobank та його дочірня компанія DLL, що займається лізингом сільськогосподарської техніки, припиняють всі види діяльності у росії.

Податкова поліція Італії конфіскувала на Сардинії броньований Maybach вартістю понад 600 тисяч євро, який належить російському олігарху Алішеру Усманову.

Данська транснаціональна корпорація JYSK ухвалила рішення повністю розірвати бізнес з росією.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав главу дипломатії ЄС Жозепа Борреля якомога швидше запровадити п’ятий пакет санкцій проти росії.

Канадська золотовидобувна компанія Kinross Gold на тлі санкцій, запроваджених західними країнами проти росії через її війну в Україні, веде переговори про продаж всіх своїх активів у рф.

Люксембург заморозив активи рф на €2,5 мільярда

Польща забороняє імпорт вугілля з Росії — законопроєкт уже розроблений урядом

«УКРІФНОРМ»: Поки Європа думає відмовлятися чи ні, Польща уже це робить, хоч і такі рішення можуть призвести до певних проблем. Дякуємо, друзі!

Польський виробник одягу LPP Group, який володіє брендами Reserved, Cropp, House, Mohito та Sinsay, оголосив про закриття всіх своїх магазинів у росії.

Оператор хорватського трубопроводу JANAF призупинить прокачування нафти до Сербії з середини травня на невизначений час. Причина:  сербська нафтова компанія NIS на 56,15% належить "Газпром нефти", яка потрапила під санкції Євросоюзу.

РЕАКЦІЯ СВІТУ І УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Президент Зеленський під час звернення до норвезького парламенту – Стортингу закликав надати Україні протикорабельну зброю та протиповітряні системи для захисту свободи і безпеки українців та усіх європейців.

Президент Зеленський закликає Європейський Союз та Норвегію заборонити російським суднам користуватися портами на континенті.

Два танки Т-34, які є частиною меморіального комплексу радянським воїнам неподалік від Бранденбурзьких воріт у центрі Берліна, накрили в ніч проти середи велетенськими прапорами України.

Російських і білоруських дипломатів і чиновників не запросили на цьогорічні заходи з вшанування пам’яті мільйонів жертв нацистського терору, які буде організовано в річниці звільнення колишніх нацистських таборів.

Європейська комісія має накласти податок на усі російські енергоносії задля того, щоб принципи торгівлі на єдиному європейському ринку були справедливими - Матеуш Моровецький, прем’єр-міністр Польщі

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив президенту України Володимиру Зеленському, що його країна "в цілому" готова виступити гарантом безпеки України.

Депутат Європейського парламенту, ексміністр оборони Естонії Свен Міксер підтримав ініціативу віцепрем'єр-міністра України Ірини Верещук щодо демілітаризації Чорнобильської зони та запровадження туди миротворчого контингенту ООН.

«УКРІНФОРМ»: Якщо ООН і прийме таке рішення, то рф накладе вето на нього з ймовірністю 100%. Для того, щоб рф не вважала себе всесильною потрібно її або виключити з ООН, або докорінно оновити цю організацію.

До кінця нинішнього року Польща остаточно відмовиться від нафти з Росії – Матеуш Моровецький, прем’єр-міністр Польщі

Британія в ООН заявила про готовність стати гарантом безпеки України

Парламент Канади підтримав безвіз з Україною

Президент США може провести розмову з путіним за умови, що росія забезпечить реальну деескалацію в Україні та діятиме за правилами дипломатії.

«УКРІНФОРМ»: Оскільки путін ніколи не погодиться відступити, то розмови Байдена з ним не відбудеться.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА В БІЛОРУСІ

Американська розвідка вважає, що радники путіна бояться говорити йому правду про те, яких провалів зазнали російські війська в Україні, а також наскільки серйозним є вплив санкцій на російську економіку.

30 березня по території Білорусі неподалік від кордону з Україною продовжують рухатися колони російської військової техніки з позначками "V", зокрема переміщуються "Точки-У", БТРи, "Тигри", "КамАЗи" та бензовози.

68% російських компаній малого і середього бізнесу на тлі санкцій проти РФ і падіння рубля скоротили витрати на співробітників, найпоширеніший захід - скорочення штату.

У росії залякують керівників фінських компаній, щоб завадити їм піти з ринку: директорів фінських підприємств, які  працюють на території росії, викликають на допити в прокуратуру, погрожують їм строками.

«УКРІНФОРМ»: Це ще раз доказує лиш те, що в рф немає ніякого закону, вони звикли жити лиш погрозами і шантажем. І тому вихід один: ще більше санкцій для країни-агресора.

Російські загарбники проводять так звану мобілізацію «добровольців» для комплектування підрозділів, які зазнали втрат в Україні, однак не знаходять підтримки серед населення. Зокрема, у Калінінградській області вдалося назбирати лише 17 «добровольців».

Російський виробник алюмінію "Русал" олігарха Олега Дерипаски заявив про ризики для його бізнесу в умовах санкцій.

Потоки газу трубопроводом "Ямал-Європа" впали до нуля.

«УКРІНФОРМ»: То навіщо був той «Північний потік – 2», фрау Меркель? )))

Уряд Білорусі тимчасово забороняє вивезення з країни деяких круп, борошна і макаронів.

росія заблокувала рахунки посольства Польщі в москві, заявивши, що це зроблено як відповідь на дії польського МЗС.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-