Битва за Україну. День тридцять четвертий

Битва за Україну. День тридцять четвертий

Укрінформ
Сьогодні російські війська завдали підступного ракетного удару по Миколаївській адміністрації. Дванадцять загиблих…

Декілька днів підряд ворог знищує нафтобази по всій Україні. Не маючи успіху в наземних операціях, ворог підступно б’є з неба. Але ЗСУ дають нищівну відсіч на всіх фронтах. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві за тридцять четвертий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Генштаб: Російські загарбники з 24 лютого по 29 березня втратили вже близько 17,2 тис. особового складу. Також ворог втрачених танків ‒ 597, бойових броньованих машин ‒ 1710, артилерійських систем – 303, РСЗВ - 96, засобів ППО - 54, літаків – 127, гелікоптерів – 129, автомобільної техніки - 1178, - кораблів /7, катерів - 73, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 71, спеціальної техніки - 21, пускових установок ОТРК/ТРК - 4.

Генштаб: У боях під Харковом 200-а окрема мотострілецька бригада противника втратила дві батальйонно-тактичні групи і командира бригади полковника Дениса Курила. Втрати однієї 200-ї бригади склали понад 1500 військовослужбовців

У Маріуполі зазнав поранень наближених до Кадирова польовий командир Руслан Геремєєв - імовірний організатор убивства Бориса Нємцова – полк «Азов».

У Старокостянтинові на Хмельниччині російські війська завдали ракетного удару по аеродрому, внаслідок чого знищений запас паливно-мастильних матеріалів – міський голова

Прикордонник Роман Грибов, який є автором знаменитої фрази про російський військовий корабель, повернувся з полону додому, у Черкаську область.

Командувач оборони Києва та області генерал-полковник Олександр Сирський заявляє, що допомогу західних партнерів українські військові використовують максимально ефективно - кожна ракета потрапляє в ціль.

«УКРІНФОРМ»: Наші військові завдають нищівних ударів по окупантам, але для того щоб повністю їх знищити Європа і НАТО мають надати ту зброю, яку просить Україна від початку війни – наступальну, тобто.

У російських військових немає сил, щоб перетворити Чернігів на Маріуполь – Олексій Арестович, радник керівника ОП

Генштаб: Відзначається виведення окремих підрозділів збройних сил російської федерації з території Київської та Чернігівської областей.

«УКРІНФОРМ»: Також і американська розвідка підтверджує відведення значної частини російських військ від Києва. Не треба думати, що вони виконують те, про що завили на переговорах, вони  так приховують провал своїх планів.

На Луганщині російський агресор концентрує зусилля на взятті міста Попасна, але успіху не має – Сергій Гайдай, голова ОВА

Через відмову особового складу на тихоокеанському флоті росії не можуть укомплектувати навіть одну батальйонно-тактичну групу.

На Харківщині ЗСУ ведуть операції з витіснення ворога на кількох напрямках, критичною точкою залишається місто Ізюм – Олег Синєгубов, голова ОВА.

27 березня під час зведення понтонно-мостової переправи через річку Десну біля Чернігова був знищений начальник штабу 40 інженерно-саперного полку (в/ч 14330, Ішим) підполковник Олександр Корник. Разом із ним загинуло 8 військовослужбовців росії. Шість тіл не змогли дістати з води й вони попливли за течією

Вночі з білорусі на Львів було випущено дві ракети, ЗСУ знищили їх на відстані 30 км від міста.

Військовослужбовці 79-ї окремої десантно-штурмової бригади зупинили колону ворожої техніки, яка рухалася до Миколаєва. Знищено три вантажівки з боєкомплектом, два паливозаправники та бойову машину десанту БМД-2.

У Пентагоні підрахували, що росія випустила по території України вже більше 1370 ракет.

Центр Маріуполя залишається під контролем України - розвідка Британії

Сили оборони України відкинули ворога від Кривого Рогу на 40-60 км - Олександр Вілкул, голова МВА Кривого Рогу

Міноборони Британії: Російська приватна військова компанія "Група Вагнера" вже розгорнута на Сході України. Очікується, що для проведення бойових дій буде виведено понад 1000 найманців, включаючи вищі чини.

Диверсійні групи ворога намагаються проникати на узбережжя Одеси. Військова влада застерігає, що міські пляжі заміновані - Сергій Братчук, речник Одеської ОВА.

По Дніпропетровщині завдали кілька ракетних ударів – по Павлограду, Новомосковському і Нікопольському районах - ОВА

ПЕРЕГОВОРИ

Україна направила пропозицію російській федерації про зустріч президентів - Давид Арахамія,  голова парламентської фракції "Слуга народу", член делегації на переговорах з рф

Україна у разі укладення міжнародного безпекового договору має намір зобов’язатися не розміщувати на своїй території іноземні військові бази, військові контингенти і не вступати у військово-політичні союзи - Олександр Чалий, учасник переговорного процесу з української сторони.

Процедура укладення можливого майбутнього договору про гарантії безпеки України передбачає проведення референдуму, а потім - ратифікацію парламентами країн-гарантів - Михайло Подоляк, радник керівника ОП

«УКРІНФОРМ»: Згідно із законодавством України, референдум не може відбуватися у режимі воєнного стану.

Після завершення у Стамбулі тригодинних переговорів між Україною і рф глава російської делегації володимир мединський заявив, що москва зробить назустріч Києву «два кроки щодо деескалації», зокрема «кардинально скоротить воєнну активність на Київському і Чернігівському напрямках».

«УКРІНФОРМ»: Про те, що війська рф відводять окремі підрозділисвоїх збройних сил з території Київської та Чернігівської областей Генштаб повідомляв ще зранку. То про які кроки говорить мединський не зрозуміло.

Питання тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей та Криму будуть винесені за межі основної частини міжнародного договору про гарантії безпеки України й обговорюватимуться окремо - Михайло Подоляк, радник керівника Офісу Президента

«УКРІНФОРМ»: Крім того, українська сторона зазначає, що Крим – це окремий пункт договору, у якому ми пропонуємо зафіксувати позицію України і росії, протягом 15 років проводити двосторонні переговори щодо статусу Криму і Севастополя. Це лише один пункт проекту з тих, через які з нею в цілому не погодиться путін.

 Давид Арахамія: «Ми сьогодні вийшли з офіційною пропозицією, напрацьованим форматом - тепер доводжу до відома, що ми нічого не підписуємо взагалі, просто доносимо нашу пропозицію до російської сторони - про нову систему гарантії безпеки для України. Ми наполягаємо, щоб це був міжнародний договір, який підпише всі безпеки, які будуть ратифіковані, щоб не повторювати помилку ... в Будапештському меморандумі»

«УКРІНФОРМ»: Україна пропонує, аби до Міжнародного договору про безпекові гарантії вирішили члени Ради Безпеки ООН, механізм реагування на загрози був схожий на статтю 5 Статут НАТО, захищав не більше ніж три дні консультацій. Тобто домовитися про таке буде дуже і дуже складно.

Прогрес, який буде досягнутий на зустрічах переговорників у Стамбулі, також можливий наступний етап - контакт на рівні президентів. Туреччина зробила свій внесок в організацію нінішньої зустрічі, весь світ чекає позитивних новин за результатами зустрічей перемовників - Реджеп Таїп Ердоган, Президент Туреччини

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Внаслідок збройної агресії російської федерації станом на ранок 29 березня загинули 144 дитини, більше 220 поранених. Найбільше постраждало дітей у Київській області - 68, у Харківській - 49, Донецькій - 54, Чернігівській - 38, Миколаївській - 30, Луганській - 28, Запорізькій - 22, Житомирській – 15, Сумській - 15, Херсонській - 25, у Києві - 16. Також встановлюються дані про загиблих і поранених дітей у Маріуполі.

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі у вівторок прибув з візитом до України з метою започаткувати програму підтримки безпеки ядерних об’єктів країни.

«УКРІНФОРМ»: Метою візиту є започаткування оперативної підтримки безпеки ядерних об’єктів України. Це включатиме відправку експертів МАГАТЕ на пріоритетні об’єкти та відправку життєво важливих речей, включаючи обладнання для моніторингу та аварійної допомоги. Постає логічне питання: а де організація була з того часу, коли рашисти загарбали 2 АЕС України, чому вона не почала діяти одразу?

Російські загарбники повезли до Донецька "для проведення слідчих дій у зв’язку з переховуванням та підтримкою українського військовослужбовця" відому запорізьку журналістку Ірину Дубченко, яку затримали раніше у смт Розівка Запорізької області.

У Чернігові від російського снаряду загинув 10-річний син рекордсмена України, ультрамарафонця Максима Уса.

На Херсонщині відомо про щонайменше 30-40 викрадених і утримуваних російськими окупантами людей, за деякими з них інформація уточнюється.

У заблокованому російськими загарбниками Маріуполі загинув неодноразовий чемпіон України з водного поло, екскапітан національної збірної України Євген Обединський.

Від ворожих обстрілів у селі Святопетрівське Бучанського району, що на Київщині, загинули четверо мирних мешканців.

У Миколаєві від обстрілу з боку російських військ значно постраждала будівля обласної адміністраціїю, 33 особи постраждало та 12 загинуло - ДСНС

«УКРІНФОРМ»: Віталій Кім: розвалили половину будівлі, попали у мій кабінет. Більшість людей, близько 50-100 осіб, встигли залишити місце події.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Державне бюро розслідувань передали Збройним силам України 27 російських і білоруських вантажівок, які знаходилися на території Чернівецької області.

Перший заступник голови ВРУ Олександр Корнієнко відкидає варіант тимчасового переїзду Ради з Києва.

Прокуратура дасть правову оцінку кожному депутату на всіх рівнях за колаборанство, а також здійснить можливі слідчі дії, підозри та запобіжні заходи щодо тих депутатів, які у час війни «зникли» та виїхали з України.

«Окупаційного мера» Енергодара звільнили з ЗАЕС та повідомили про підозру за статтею ”державна зрада”.

Вінниччина отримала третій транш модемів супутникового інтернет-зв'язку Starlink від Ілона Маска.

Аптечні заклади України зобов’язані приймати і електронні, і паперові рецепти на лікарські засоби, зокрема на препарати з програми «Доступні ліки» та інсуліни – МОЗ

АТ "Укрзалізниця" задля зручності пасажирів змінює станцію відправки поїзду №911 до Богуміна (Чехія). Зазначається, що поїзд відправиться зі станції Мостиська-1 30 березня о 12:00, прямуватиме через станцію Мостиська-2 (прибуття - о 12:12) і прибуватиме до Богуміна о 22:36.

На Прикарпатті люди найбільше скаржаться на завищені ціни на оренду житла. Бюро економічної безпеки (БЕБ) України отримало 38 таких скарг. Ще 11 – щодо підвищених цін на продукти.

У столиці інженери підключили до Wi-Fi майже 700 укриттів.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

Уряд задекларував збільшення розміру компенсації відсоткової ставки за кредитами для аграріїв до 1,5 млрд грн

Укроборонпром опанував ремонт "трофейної" військової техніки росіян

Міністерство фінансів 29 березня розмістило військові облігації на суму 3,33 млрд грн.

Збитки від російського вторгнення, пораховані непрямим способомскладають більше трильйона доларів.

Цього року ВВП України може впасти на 35% або ще нижче – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України

В МЗС України закликають посилити санкційний тиск на рф на тлі спроби ввести в обіг рубль на тимчасово захоплених частинах Запорізької та Херсонської області.

В електронній системі Prozorro.Продажі з початку війни оголошено 1 906 земельних аукціонів, з них – 1 484 використовуються для продажу чи оренди сільськогосподарських земель.

В Україні понад 1000 компаній ухвалили рішення переміститися з тимчасово окупованих територій або територій, де йдуть бойові дії.

Україна веде переговори зі світовими компаніями та державами для забезпечення стабільного постачання пального в умовах обстрілів нафтобаз російським агресором, а також переорієнтації Києва на інших імпортерів - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

Україна у квітні 2022 року планує виплатити 84 млн дол. за зовнішніми боргами.

Україна продовжує акуратно виконувати свої боргові зобов'язання та створила Фонд обслуговування та погашення державного боргу – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

У Чернівецькій області розпочалася посівна кампанія. Цього року площу сільгоспкультур під урожай збільшили на 2,1 тисячі гектарів у порівнянні із минулим роком.

Національний банк України перерахував на потреби військових майже 13,2 млрд грн.

Понад 50 тисяч підприємців хочуть перейти на зменшену податкову ставку

Україна має 9 мільярдів кубометрів газу у сховищах

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

За шпигунство та за діяльність, що є шкідливою для безпеки країни Уряди Нідерландів, Бельгії та Ірландії висилають російських дипломатів.

«УКРІНФОРМ»: З Бельгії висилають 21 дипломата, з Нідерландів – 17, з Ірландії – 4.

Угоди про припинення вогню в Україні між Москвою та Києвом буде недостатньо для скасування британських санкцій проти росії - Борис Джонсон, прем'єр-міністр Великої Британії

Міжнародна організація праці припиняє технічне співробітництво з росією, доки не буде узгоджено припинення вогню та не буде прийнято мирне рішення.

США готують нові санкції проти Росії, покликані завдати удару по ланцюжку поставок в оборонній сфері.

Фінська мережа швидкого харчування Hesburger та швейцарський виробник будівельних матеріалів Holcim прийняли рішення піти з російського ринку.

Виконавчий комітет Міжнародної академії телевізійних мистецтв і наук вирішує вилучити всіх з росії з конкурсу International Emmy Awards цього року через війну, розв’язану росією проти України.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch відкликало рейтинги 27 російських банків, чотирьох афілійованих з ними компаній та їхніх SPV-компаній.

Литовська рада з питань культури припиняє фінансування культурних проєктів, пов’язаних з росією та білоруссю.

Ірландія на виконання санкцій ЄС розірвала договори оренди з авіакомпаніями росії

Канадська нафтосервісна компанія Calfrac Well Services Ltd. оголосила про призупинення будь-яких інвестицій в рф.

Американська корпорація Ball, що виробляє алюмінієві банки, оголосила про рішення залишити Росію.

Японія припинила експорт до РФ дорогих авто та іншіх предметів розкошу

Bloomberg зупиняє роботу в Росії та Білорусі

Найбільший виробник підшипників у світі і у Росії, шведська компанія SKF, заявила про зупинку свого заводу в РФ.

Міжнародний союз біатлоністів (IBU) ухвалив одностайне рішення про виключення з-поміж своїх учасників федерації росії та білорусі.

РЕАКЦІЯ СВІТУ І УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Україна потребує більше зброї від західних партнерів, щоб перемогти російську федерацію у повномасштабній війні – Андрій Єрмак, голова ОП

ЄС відкидає вимогу путіна про розрахунки за газ у рублях

Президент України Володимир Зеленський під час виступу в парламенті Данії закликав Європу якнайшвидше відмовитися від російської нафти.

Володимир Зеленський: "Зараз багато натяків і попереджень про те, що нібито посилення санкцій, наприклад у вигляді ембарго на постачання російської нафти в Європу, буде тільки у випадку, якщо Росія застосує хімічну зброю. Просто немає слів. Лише вдумайтесь, до чого все дійшло: чекати на хімічну зброю. Ми, живі люди, повинні чекати. Хіба все, що російські військові роблять до цього і зробили вже, не заслуговує на нафтове ембарго? Фосфорні бомби не заслуговують? Обстріляні хімічні виробництва чи атомна станція не заслуговують?"

Італія погодилася стати одним із гарантів безпеки України у відповідній новій системі гарантій, яку ми опрацьовуємо зараз – Володимир Зеленський

Американські сенатори Майкл Беннет та Роб Портман пропонують законопроєкт про перерозподіл коштів із заарештованих російських активів у фонд для допомоги українським біженцям та відновлення України.

Правозахисна організація Amnesty International звинувачує росію у скоєнні воєнних злочинів в українському місті Маріуполь - Агнес Каламар, генеральний секретар організації.

«УКРІНФОРМ»: Більше ніж через місяць відбулася реакція міжнародної організації на воєнні злочини рашистів в Україні. А де ви були раніше, коли Україна кричала на весь світ, що відбувається в Маріуполі, коли можна було врятувати тисячі життів невинних людей і дітей!

Світовий конґрес українців (СКУ) привітав рішення країн-членів НАТО продовжувати постачання до України критично важливого оборонного озброєння та вирішення питань підтримки України і її народу перед обличчям загарбницької війни, але водночас нагадав про потребу поставок літаків і танків.

6 колишніх міністрів оборони Болгарії закликали надати військову допомогу Україні

«УКРІНФОРМ»: Болгарії необхідно терміново надати допомогу Україні у зміцненні можливостей її армії. Про це йдеться у спільній заяві шести колишніх міністрів оборони: Бойко Ноєва, Ніколая Свинарова, Аню Ангелова, Тодора Тагарева, Велізара Шаламанова та Ніколая Ненчєва.

Президент США Джо Байден заявив, що не відмовляється від своїх слів про те, що президент рф володимир путін не може залишатися при владі.

Речник президента Туреччини Ібрагім Калін заявив, що вимоги путіна до України визнати "незалежність" ОРДЛО, а Крим - російським, є такими, що не можуть бути реалізовані.

Міністерства оборони Словаччини: Зустріч міністрів оборони "Вишеградської четвірки"  у Будапешті не відбудеться, оскільки Польща, Словаччина і Чехія відмовилися від участі через мляву підтримку Угорщиною санкцій проти РФ.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав усі держави криміналізувати використання знаку «Z» як способу публічно підтримати загарбницьку війну росії.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА В БІЛОРУСІ

У росії внаслідок санкцій зривається виконання оборонного замовлення. Нездатність продовжувати виробництво пов’язана зі зростанням ціни на сировину, матеріали та комплектуючі.

міністр оборони рф сергій шойгу погрожує «адекватним реагуванням» на плани країн НАТО постачати в Україну, яка захищається від російської агресії, військові літаки та засоби ППО.

Прессекретар президента рф дмітрій пєсков заявив, що росія не постачатиме природний газ до Європи «безкоштовно», якщо ЄС відмовиться від оплати поставок у рублях.

Торгові мережі в РФ зіткнулися з нестачею овочів відкритого ґрунту та різким зростанням цін на них, насамперед на капусту та моркву.

«УКРІНФОРМ»: Скоро будуть битися не тільки за цукор, а і за елементарний набір овочів.

У Росії хочуть зобов'язати служби таксі звітувати ФСБ про поїздки

Комісія російського союзу промисловців та підприємців з IT, куди входять найбільші оператори зв'язку, попередила, що на тлі санкцій резервів обладнання операторів вистачить лише на півроку, що незабаром призведе до збоїв зв'язку.

У Кремлі заявили, що Росія не має наміру атакувати країни НАТО. Також прессекретар путіна заявив, що на тлі повномасштабного вторгнення в Україну рф застосує ядерну зброю лише тоді, коли виникне загроза існуванню країни-агресора.

«УКРІНФОРМ»: Заяви рф гроша ламаного не коштують. Весь світ уже знає, що вони говорять одне, а роблять зовсім інше.

На білоруській залізниці місцевий КДБ затримує працівників – ЗМІ

«УКРІНФОРМ»: Скоріше за все, це робиться у відповідь на війну на залізниці, розв’язану партизанами

В рф запустили свій аналог Instagram

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-