Битва за Україну. День тридцять третій

Битва за Україну. День тридцять третій

Укрінформ
Ірпінь звільнено від російських військових, рашисти відмовилися від наступальних дій в районі Сум

Щодня армія рф втрачає вбитими 510-530 осіб. ЗСУ збивають російські літаки, нищать безліч російської техніки. Ми вистоїмо і обов’язково переможемо! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві за тридцять третій день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Генштаб: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 28.03 орієнтовно склали: особового складу - близько 17000 осіб, танків ‒ 586 од., бойових броньованих машин ‒ 1694 од., артилерійських систем – 302 од., РСЗВ - 95 од., засоби ППО - 54 од., літаків – 123 од., гелікоптерів – 127 од., автомобільної техніки - 1150 од., кораблів /катерів - 7 од., цистерн з ПММ - 73, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 66. Спеціальна техніка - 21. Пускові установки ОТРК/ТРК – 4

Ірпінь звільнено від рашистів! Наразі проходить «зачистка» та, поки що, мешканцям не можна повертатися до домівок – це небезпечно - Олександр Маркушин, мер міста.

«УКРІНФОРМ»: Як зазначив мер міста, далі будемо йти звільняти Бучу, Гостомель, Ворзель. Але повертатися в місто жителям, наразі, не радить. Йде війна.  Слава Україні!

На Донецькому напрямку йдуть важкі бої, росія не припиняє там наступ – Міноборони

Велика частка російських підрозділів змушена виходити з України до росії чи білорусі, щоб відновити боєздатність – МОУ

Основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та підготовці до відновлення наступальних дій. Відзначається перегрупування з метою нарощування наступальних спроможностей для виконання завдання щодо виходу на адміністративні кордони Донецької і Луганської областей - Генштаб

На Київщині - понад 40 ворожих обстрілів за добу. Найбільш небезпечні напрямки Житомирська траса, Буча – Ірпінь – Гостомель, Немішаєве, Дмитрівська громада, Макарівська громада, північ Вишгородського району, території деяких населених пунктів Баришівської, Калитянської, Великодимерської громад - Олександр Павлюк, голова ОВА

Російські кораблі увійшли до закритих районів Чорного моря. Ймовірно, планують завдати ракетних ударів по об'єктах на суші – Генеральний штаб ЗСУ

Харківщину 27 березня обстріляли із артилерії та мінометів 59 разів. У м. Ізюм тривають запеклі бої – Олег Синєгубов, голова ОВА

Щодня рф втрачає вбитими 510-530 осіб. Щоб подвоїти/потроїти кількість безповоротних втрат для рф, необхідно різко збільшити обсяг постачання снарядів до важких і далекобійних артилерійських систем – Михайло Подоляк, радник керівника ОП

Українські захисники 12 раз вдарили по російських військах, які зосереджені в Чорнобаївці Херсонської області – Олексій Арестович, радник керівника ОП

«УКРІНФОРМ»: Як вони збиралися за три ДНІ взяти Україну, якщо їх уже в дванадцяте луплять, а вони продовжують туди лізти. Правду сказав їхній Тютчев: «Умом росию не понять»))

Генштаб: Рашисти відмовилися від наступальних дій в районі міста Суми, при цьому вони намагаються провести перегрупування та відвести підрозділи на інші напрямки.

Віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук вимагає від Радбезу ООН негайно вжити заходів щодо демілітаризації зони відчуження ЧАЕС та введення туди спеціальної місії ООН для усунення ризику повторення ядерної катастрофи.

«УКРІНФОРМ»:Україна вже місяць вимагає від світу і міжнародних організацій вплинути на рф, щоб її військові покинули атомні об’єкти України. Проте ні світові лідери, ні міжнародні організації лише розказують, що вони про все проінформовані. Вони схаменуться тоді, коли не дай Боже станеться ядерна катастрофа?

росіяни зберігають тонни реактивних снарядів поблизу ЧАЕС - Генштаб

російські загарбники завдали ракетних ударів по нафтобазі в Луцьку. Попередньо жертв немає – голова ОВА

Після розгрому силами ЗСУ окупантів у Тростянці, застрелився командир танкового полку, який входить до складу Кантермирівської дивізії, а також зняли з посади командувача 1-ї танкової армії Західного військового округу рф.

«УКРІНФОРМ»: Тростянець - одна з перших перемог наших військових і вона покладе початок іншим перемогам і вигнанню російських окупантів з нашої землі. А російські командири і генерали нехай вже зараз випускають кулі собі в голову, бо якщо не вони самі то наші військові «допоможуть».

В бою за Маріуполь загинув чемпіон світу з кікбоксингу Максим Кагал, який служив у героїчному «Азові». Вічна пам’ять і слава Герою.

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Станом на ранок 28 березня 2022 року, за даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також інших джерел, які потребують підтвердження, з початку вторгнення Російської Федерації в Україні загинуло 143 дитини та постраждало 216 дітей

На Херсонщині російські окупанти викрали голову Милівської сільської територіальної громади Олега Яхнієнка.

У Генічеську Херсонської області російські загарбники затримали депутата Генічеської ради від партії «Слуга народу» Олексія Коновалова.

Унаслідок обстрілів російських загарбників у столиці України зруйновано близько 300 будівель, у лікарнях перебуває понад тисяча поранених, майже 300 киян загинули – Віталій Кличко, мер Києва.

Із Харкова виїхала приблизно третина мешканців, але чоловіки і цілі родини вже починають повертатися, незважаючи на постійні обстріли з боку російських військ – мер міста.

У заблокованому російськими загарбниками Маріуполі зараз перебувають близько 160 тис. мирних людей, вони благають про порятунок – мер міста

Через можливі провокації з боку окупантів на маршрутах гуманітарних коридорів та з міркувань безпеки громадян у понеділок 28 березня гуманітарні коридори відкриватися не будуть.

У селі Оскіл на Харківщині внаслідок обстрілів з боку російських загарбників 27 березня загинуло п'ятеро дорослих і дві дитини, ще п'ятьох людей поранено – ОВА

 Українські та іноземні журналісти звернулись до Президента Зеленського, Офісу глави держави, Міністерства оборони, СБУ, Генштабу ЗСУ та Міністерства закордонних справ із закликом розробити прозорі правила щодо висвітлення російських обстрілів.

Україна має широку агентурну мережу у низці секторів військового, політичного та фінансового керівництва Росії, зокрема і в Кремлі, і це серед іншого допомогло знищити російський десантний корабель у Бердянську - Кирил Буданов, голова Головного управління розвідки МОУ

«УКРІНФОРМ»: Це важливо, звісно, але важливіше те, як рашистські спецслужби будуть дезорганізовувати роботу своїх служб, шукаючи зрадників. Тож правильно робить генерал Буданов, коли публічно каже про це.

В українському державному банку "Укргазбанк" заявили про готовність виплатити по 100 тисяч рублів готівкою російським військовим, які здаватимуться в полон Збройних сил України разом з технікою та зброєю. У банку закликали колег по банківському сектору також приєднатися до цієї ініціативи.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Кабінет Міністрів скасував поділ на карантинні зони в Україні та норму про відсторонення від роботи невакцинованих проти COVID-19 працівників.

На українському е-сервісі державних послуг “Дія” знову доступна послуга автоматичної реєстрації ФОПів, яка була вимкнена з 24 лютого у зв'язку з російською агресією.

У Києві відновили енергопостачання на Виноградарі, Борщагівці, Вітряних горах. Вже є світло у Пущі Водиці, скоро воно з'явиться у Біличах - Петро Пантелеєв, заступник голови КМДА

«УКРІНФОРМ»: Зранку у Києві через бойові дії були пошкоджені дві високовольтні лінії, частина правого берега була без світла.

Словенський представник Боштян Лесяк у неділю ввечері прибув до Києва, де приступає до роботи як тимчасовий повірений у справах Республіки Словенія в Україні.

«УКРІНФОРМ»: Браво, Словенія! Це – мужній вчинок друга.

Білгород-Дністровська військова адміністрація Одеської області заборонила цивільним особам носити військову форму. Так само заборонено запускати дрони над територією Білгород-Дністровського району.

У Києві та області змінюється час комендантської години: вона триватиме з 21:00 до 6:00 ранку.

Наразі ситуація щодо пожеж у Чорнобильській зоні більш-менш стабільна, і говорити про те, що там є великі загоряння, не можна - МВС

Відсьогодні Київ відновив навчання в онлайн форматі для закладів середньої, професійно-технічної, фахової передвищої та вищої освіти.

У Миколаєві понад 40 тисяч учнів шкіл у понеділок, 28 березня, повертаються до навчання.

У Вінниці із 28 березня відновлює роботу планетарій та стартує новий сезон велопрокату.

Президент Зеленський поспілкувався у форматі відеоконференції з українськими журналістами, які створюють безперервний цілодобовий телемарафон «Єдині новини» та розповідають громадянам правдиву інформацію.

Президент Зеленський підписав укази про присвоєння звання Героя України 15 військовослужбовцям Збройних сил України, трьом із них - посмертно.

Президент Зеленський : Продовжу звертатися до парламентів інших країн. Тиждень планується дуже насиченим з дипломатичної точки зору. Нікому не вдасться сховати український інтерес десь у політичних кабінетах або в бюрократичних лазівках.

У неділю в окупованому Криму помер батько політв'язня, першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова - Енвер Джелялов. Вічна пам’ять.

Через Дію українці зібрали на армію понад 200 млн грн

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров звернувся до громадян України в тимчасово окупованому росією Криму із закликом уникати призову до російської армії.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

Кабмін розширив програму кредитування для аграріїв

НЕК "Укренерго" проведе перший після об’єднання енергосистеми України з європейською енергомережею ENTSO-E добовий аукціон з для експорту електроенергії в Польщу.

Сума одноразових втрат, яких зазнала Україна від російського вторгнення, становить уже 564,9 мільярда доларів - Юлія Свириденко, перший віцепрем'єр-міністр України.

«УКРІНФОРМ»: Кожного дня цифри змінюються і, на жаль, вони зростають. Наразі структура руйнувань така: 119 млрд дол. США – втрати інфраструктури (зруйновано та пошкоджено майже 8 тис. км доріг, десятки залізничних станцій, аеропорти);

112 млрд дол. США – втрати ВВП у 2022 році; 90,5 млрд дол. США – втрати цивільного населення (10 млн кв. м житла, 200 тис. автомобілів, продовольче забезпечення 5 млн осіб); - 80 млрд дол. США – втрати підприємств та організацій; - 54 млрд дол. США – втрати прямих інвестицій в українську економіку; 48 млрд дол. США – втрати державного бюджету. Країна-агресор все компенсує, ми доб’ємося цього.

Міністерство фінансів закликає активно долучатися до реалізації адаптованої до воєнного часу державної кредитної програми «Доступні кредити 5-7-9%».

У Києві у понеділок, 28 березня, у чотирьох районах міста працюють 5 продуктових мініярмарків.

Володимирецьке родовище бурштину, що у Рівненській області, відкрило цьогорічний сезон видобутку «сонячного каменю».

Народні депутати спільно з Міністерством фінансів та Державною податковою службою узгодили концепт законопроєкту про додаткове оподаткування компаній, що продовжують працювати у росії.

Уряд розпочинає низку програм з підтримки вимушених переселенців, які залишили житло і втратили роботу через проведення бойових дій.

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Франція передала Україні 21 машину швидкої допомоги

Засновник благодійної організації CORE і відомий актор та режисер Шон Пенн допомагатиме внутрішнім переселенцям на Львівщині, які вимушені були залишити свої домівки через обстріли.

Американська благодійна організація United Help Ukraine впродовж кількох тижнів від початку війни зібрала понад $10 мільйонів пожертв від американців, що буде витрачено на гуманітарну й медичну допомогу для України.

У межах міжнародної стратегічної ініціативи "Допомога Схід" із Франції до України прибув гуманітарний вантаж медичного призначення.

Волонтери із Румунії передали на Буковину гуманітарну допомогу для дітей переселенців. Речі отримали 140 діток, яких евакуювали із Миколаївщини.

З чеського міста Брно до міста Мостиська курсує поїзд, який в Україну потяг привозить гуманітарну допомогу, а у зворотному напрямку вивозить вимушених переселенців.

Миколаївський зоопарк отримав від Праги фінансову допомогу у розмірі 10 тисяч євро.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings більше не публікуватиме дані про суверенний рейтинг Росії.

Президент Зеленський поговорив із канцлером Шольцом: Санкції проти росії мають посилюватися

Данський виробник пива Carlsberg оголосив, що остаточно йде з російського ринку та планує продати весь свій бізнес в цій країні.

Нідерландська пивоварна корпорація Heineken йде з рф.

Найбільші музеї світу, музичні та кінофестивалі, провідні театри та авторитетні аукціони припинили будь-яку співпрацю з культурними та креативними секторами в рф - Мінкультури. (список за посиланням https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3442157-majze-100-kulturnih-institucij-vidpravili-rosijsku-kulturu-v-ban.html).

Єврокомісія доручила країнам ЄС негайно скасувати дію так званих «золотих паспортів» та відкликати дозволи на проживання в ЄС для громадян росії та білорусі, що знаходяться під санкціями ЄС у зв’язку із причетністю до війни проти України.

Національна авіакомпанія Шрі-Ланки SriLankan Airlines Limited із 28 березня припиняє польоти до російської столиці.

Державне агентство меліорації та рибного господарства України ініціювало звернення до низки міжнародних організацій з управління рибальством із закликом ввести санкції проти рибної галузі російської федерації.

Бренд організатора азартних ігор Parimatch припинив співпрацю з росією і завершив всі юридичні та технічні процеси виведення франшизи.

Google припинив ліцензування російських Android-смартфонів.

Nokia та американська корпорація Lexmark, яка спеціалізується на розробці й виготовленні пристроїв для друку та обробки зображень призупинили своє постачання до рф.

Найбільша банківська група Нідерландів ING Bank вирішила відмовитися від бізнес-контактів із будь-якими російськими чи білоруськими компаніями.

Чехія заморозила активи російських громадян і компаній, які підпадають під санкції ЄС, запроваджені проти Москви після вторгнення в Україну, вартістю в декілька сотень мільйонів крон.

РЕАКЦІЯ СВІТУ І УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

У США не бачать ознак готовності путіна йти на компроміси щодо України – ЗМІ

Канцлер ФРН Олаф Шольц попередив путіна навіть не думати про застосування будь-яких агресивних дій проти країн НАТО.

Країни Великої Сімки заявили, що не платитимуть за російський газ рублями, як того хоче Кремль - Роберт Габек, міністр економіки і захисту клімату Німеччини.

Вселенський патріарх Варфоломій, який 28-29 березня перебуває з візитом у Польщі, помолиться у Варшаві за постраждалих від збройної агресії росії.

Північна Македонія оголосила п'ятьох російських дипломатів персонами нон грата за порушення дипломатичних норм і наказала їм залишити країну.

НАТО має активніше діяти в Україні, щоб саме тут зупинити намір росії силою змінити структуру міжнародних відносин у всьому світі - Бартош Ціхоцький, посол Польщі в Україні.

«УКРІНФОРМ»: Варто зауважити, що дипломат назвав «ганебною» заяву генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга про те, що Альянс не може допустити розширення війни за межі України. На переконання посла Польщі, завдання НАТО – не чекати і спостерігати за своїм кордоном, а активно виступати проти кожного міжнародного злочину у світі.

Президент Зеленський у вчорашньому інтерв’ю для видання The Economist повідомив, що Євросоюз пов‘язує ембарго на російські газ та нафту з можливим застосуванням хімічної зброї в Україні. Президент засудив рішення про введення ембарго залежно від того, чи почне росія хімічну атаку в Україні.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило список співробітників Федеральної служби безпеки росії, які беруть участь у злочинній діяльності країни-агресора на території Європи.

Словаччина у неділю, 27 березня, нагородила Президента України Володимира Зеленського державною премією Олександра Дубчека.

Благодійний телемарафон Save Ukraine підтримали понад 50 країн – Олександр Ткаченко,

міністр культури та інформаційної політики

Під час церемонії вручення кінопремії "Оскар-2022", що пройшла в неділю у США, провели хвилину мовчання у знак солідарності з Україною.

Хакерська група NB65, пов'язана з групою Anonymous, зламала ресурси  Всеросійської державної телерадіокомпанії (ВДРК) та готується оприлюднити 870 ГБ інформації.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан закликав Захід допомогти Маріуполю, в іншому випадку його знищення буде "колективною виною".

«УКРІНФОРМ»: Міністр зауважив, що Маріуполь – це новий Алеппо... «Я думаю, що ми перебуваємо на переломному етапі, коли параметри стабільності та безпеки в Європі ставляться під сумнів».

Американські військові провели перші масштабні навчання в Арктиці – на тлі вторгнення росії в Україну США усвідомлюють важливість зміцнення своїх позицій на півночі.

Дружина Президента Олена Зеленська заявила, що у ХХІ сторіччі в Європі не можна звикати до війни, до того, що діти засинають під звуки вибухів.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА В БІЛОРУСІ

росія запускає мораторій на підвищення цін на хліб через зростання вартості сировини і виділяє для цього 2,5 млрд рублів.

путін присвоїв кадирову військове звання генерал-лейтенант. російські ЗМІ повідомляють, що кадиров - в обложеному російськими окупантами Маріуполі.

«УКРІНФОРМ»: Якщо це так, то дасть Бог він там залишиться навічно.

З 1 квітня у росії розпочнеться одночасна з плановим призовом мобілізація за програмою "БАРС-2021", також планується провести мобілізацію серед ув'язненних – розвідка

У кремлі заявили, що "не бояться" публікації інтерв'ю президента України Володимира Зеленського, але нібито Роскомнагляд має перевірити матеріал російських ЗМІ "на предмет відповідності законодавству" - дмитро пєсков, прессекретар путіна

Експорт російської нафти впав за тиждень на 26%, – Bloomberg

росія перекриє газ Європі, у разі відмови розраховуватися карбованцями, - прес-секретар Дмитро Пєсков.

«УКРІНФОРМ»: Європа вже заявила, що не буде платити за газ російськими рублями. Проте поки там думають, як і коли відмовитись від російського газу, то дав би Бог щоб росіяни це вирішили за них. На черзі – нафта.

пєсков: Не варто очікувати зустрічі президентів росії та України після російсько-українських переговорів, які мають відбутися у Стамбулі.

За підсумками торгів індекс МосБіржі впав на 2,2%, індекс РТС – на 0,8%. Ціни більшості так званих "блакитних фішок" знизилися в межах 9,2%. Лідерами падіння стали: Северсталь" (-9,2%), АФК "Система" (-7,6%), "РусГидро" (-7,2%), "ФСК ЕЭС" (-7,2%), "Интер РАО" (-6,7%), "Татнефть" (-6,4%).

Хакери групи Anonymous оприлюднили скан наказу т.в.о міністра оборони рф дмитра булгакова про підготовку фейкових відео, на яких "українські військові" нібито знущаються над "російськими військовополоненими". 

«УКРІНФОРМ»: Те, що ці відео є фейками уже доведено в Україні. Проте варто уваги дещо інше. Цей наказ підписаний в.о. міністра оборони рф булгаковим від 21 березня свідчить про те, що з міністром оборони сергієм шойгу досі не все гаразд як запевняють в рф, як і з іншими генералами, які провалили захват України.

Деяким російським військовим за відмову воювати з Україною уже дали по 13 років ув’язнення – СБУ

Редакція російської «Новой газеты» заявила, що призупиняє випуск видання на папері та в мережі до закінчення війни в Україні.

«УКРІНФОРМ»: Це був останній нібито «незалежний» інформаційний ресурс. Втім, на ситуацію він давно уже не впливав. Це, радше, уже символ того, нащо перетворилася фашистська росія.

Російський регулятор заблокував сайт з усіма серіями «Масяні» після того, як останній епізод мультсеріалу був присвчений російсько-українській війні.

«УКРІНФОРМ»: Таке враження, що в рф немає більших проблем, ніж блокування мультиків)))

ФСБ конфіскувала в Москві годинники Audemars Piguet на мільйони доларів, щоб помститися Швейцарії за приєднання до санкцій ЄС.

«УКРІНФОРМ»: Які ж вони жалюгідні

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-