26 тисяч продуктових пакетів з Литви й 150 тонн допомоги з Казахстану

26 тисяч продуктових пакетів з Литви й 150 тонн допомоги з Казахстану

Укрінформ
Як волонтери й благодійні організації з усього світу допомагають Україні відбивати російсько-фашистську агресію

  1. Литовська Благодійна організація «Maisto bankas» повідомила Укрінформу, що наразі у Литві гуманітарну допомогу Україні ініціювали п’ять литовських некомерційних організацій – «Maisto bankas», Lithuanian Red Cross, Caritas, Order of Malta, Save the children. За інформацією представника «Maisto bankas», на даний момент в Литві перебуває понад 25 000 біженців з України, близько 1 000 українців прибуває за добу. Наразі в Литві діє шість Реєстраційних центрів для українських біженців, литовці запевнюють, що їх буде більше.

Команда «Maisto bankas» вже спрямувала в Україну 18 фургонів з продуктами та водою. Благодійна організація роздає продуктові пакети всім українцям, які приїхали до Литви, а це, наразі, 26 120 пакунків.

Зв’язатись із «Maisto bankas» можна з 9.00 до 18.00 у фейсбуці, або надіславши листа на електронну скриньку: info@maistobankas.lt, або за номером: +370 5 262 76 75.

  1. Кампанію допомоги з Німеччині організував українець Андрій Твардовський. Історія благодійника, який до цього ніколи не займався волонтерством, розпочалась вже в перший день повномасштабної війни. Тоді на кордоні з Польщею його бус із оперативно зібраними медикаментами, засобами  гігієни та їжею зустріли знайомі зі Львова.

Поступово знайомі та партнерипана Андрія в Берліні почали приносити допомогу для українців просто йому додому - дитяче харчування, засоби гігієни, консерви… Волонтер скооперувався з іншими знайомими українцями, які збирали допомогу біля готеля «Avus» у Берліні. Велику дяку висловлює Андрій Іраклію Кемертелідзе, який збирає гуманітарну допомогу у берлінському ресторані «Kin Za». Кожного дня волонтери спільними зусиллями відправляють в Україну по три буси найнеобхіднішого.

Також в районі берлінського аеропорту Шенефельд Андрій Твардовський організував склад, куди допомогу Україні звозять цілими фурами - зокрема з Данії, Нідерландів, Бельгії, Норвегії. Далі все це везуть до Львова і там розподіляють.

Волонтер поділився, що консервованої їжі (супи, м’ясо, риба, бобові) збирають найбільше, і наші військові неабияк раді таким гостинцям: «Консерви розвозять військовим, які прямо у зоні бойових дій. Вони дуже вдячні, кажуть, що беруть ці по 0.5 (буває й по 5 кілограмів) банки, ставлять на вогонь і прямо з них їдять. Тобто не треба шукати казан, щось видумувати», - каже Андрій Твардовський.

Якщо бажаєте підтримати ініціативу Андрія, можете зв’язатись з ним за цим посиланням.

  1. У Казахстані волонтери організували Штаб гуманітарної підтримки України ще з перших днів війни. Щодня громадяни приносять до посольства  України ліки, речі для дітей, засоби особистої гігієни, одяг, взуття, продукти харчування, ковдри, спальні мішки й корм для домашніх тварин.

Волонтери сортують та упаковують допомогу для подальшого транспортування. Загалом штабу допомагають уже понад 100 волонтерів, яким іноді доводиться працювати і вночі.

З початку війни Штаб гуманітарної підтримки України вже відправив із Казахстану близько 150 тон гуманітарного вантажу.

Казахстанці також передають українцям листівки зі словами підтримки. Їхкладуть у кожну коробку.

Щиру підтримку казахстанців прокоментувала Оксана Врублевська, дружина посла України в Республіці Казахстан: «Люди несуть зі своїх аптечок останнє. Це неймовірно. Я не очікувала, що наша трагедія буде такою близькою народу Казахстану. Від імені всіх українських сімей ми щиро дякуємо казахстанцям за безперервну допомогу та підтримку! », - каже Оксана Врублевська.

Штаб гуманітарної підтримки України розташований у Нур-Султані при посольстві України в Казахстані за адресою: вул. Жилий, 12. Передати допомогу казахстанці можуть щодня з 8 до 20 години. Попередньо дзвонити не потрібно. Зв’язатись зі штабом можна на їх сторінці в соціальній мережі інстаграм.

  1. Британська організація захисту тварин «Network for Animals» надає допомогу домашнім тваринам, чиї люди евакуювалися з України. Організація уже допомогла евакуювати до Польщі понад 1000 котів та собак. За інформацією з їхнього сайту, організація допомагає польському партнеру Фонду ADA. Цей фонд знаходиться на українсько-польському кордоні та вже прихистив 100 котів. Зараз місця в притулку для чотирилапих закінчились, тому Network for Animals збирає кошти, щоб відкрити нові приміщення й забезпечити тваринок кормом та ліками.

Організація надіслала 11 000 доларів США на допомогу українським тваринам. Зв’язатись з «Network for Animals» можна електронною поштою: info@networkforanimals.org.

  1. Швейцарська організація волонтерів «Swiss Help Ukraine», яка працює у Цюріху.  Швейцарія допомагає українській громаді та їхнім родинам, які евакуювалися з України та вже знаходяться у Швейцарії. Організація «Swiss Help Ukraine» збирає кошти, щоб надавати українцям необхідну гуманітарну допомогу, якісне лікування й можливість евакуюватися далі.

Нещодавно волонтери організації влаштували пікнік для українських сімей з дітьми. Організатори розповіли, що метою заходу було дати дітям можливість поспілкуватись з однолітками, взяти собі іграшки, книжки...

 Сконтактувати з організаторами можна на сайті gofund.me або написавши організації у інстаграмі.

Підготувала Анна Гетьман, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-