«Слабкість» і «зрада» Заходу та інформаційна війна за Херсонщину: як працює роспропаганда

«Слабкість» і «зрада» Заходу та інформаційна війна за Херсонщину: як працює роспропаганда

Укрінформ
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розвінчує російські фейки і маніпуляції за 27 березня 

ЗМІСТ:

1. Питання анексії Луганської і Донецької областей

2. Інформаційна війна за Херсонщину

3. Перекладання відповідальності за воєнні злочини

4. «Слабкість» і «зрада» Заходу

Питання анексії Луганської і Донецької областей

В російському медійному полі обговорюється перспектива анексії (включення до складу РФ) окупованих Луганської та Донецької областей України. Керівник адміністрації т.зв. «ЛНР» Леонід Пасічник заявив, а потім спростував можливість проведення референдуму з даного питання в Луганській області. Попри те, питання було винесене на рівень підконтрольної Путіну Державної думи РФ, де імітувалася «дискусія».

Цей інформаційний тренд узгоджується зі декларативною зміною мети «спецоперації» російським командуванням: зосередженням на повній окупації двох східних областей.

На посилення аргументації за здійснення анексії розганяються повідомлення про масовані обстріли території ОРДЛО силами ООС в останні дні. При цьому українські війська звинувачуються в обстрілах  Донецька фосфорними боєприпасами.

Інформаційна війна за Херсонщину

Російська пропаганда також приділяє увагу південному театру воєнних дій. Після появи в українському медійному полі заяв про швидке наближення  визволення Херсону, підконтрольні РФ спікери та ресурси поширили низку «спростувань» та звинувачень України у «фейкових перемогах». 

Водночас, реагуючи на повідомлення про регулярні втрати особового складу і техніки держави-агресора на аеродромі Чорнобаївки, російська пропаганда поширює дезу про те, що українці обстрілюють в Чорнобаївці об’єкти цивільної інфраструктури. 

Також циркулюють наративи про політичне майбутнє південних регіонів України. Поширюється заява колишнього народного депутата України Олексія Журавка (Партія регіонів) про те, що Херсонська область вже ніколи не повернеться під контроль Києва, а російські війська невдовзі захоплять Миколаїв та Одесу.

Перекладання відповідальності за воєнні злочини

Продовжуючи війну дзеркальних звинувачень, Слідчий комітет РФ розпочав розслідування обставин «жорстокого поводження українських націоналістів з полоненими військовослужбовцями РФ».

Для створення відповідного фону, окупанти створюють і поширюють постановочні відео з нелюдським ставленням нібито «українських військових» до «російських полонених».

Дана інформаційна активність має на меті також дискредитувати українську практику з оприлюднення фото та відео російських полонених, залучення їх для проведення прес-конференцій, що особливо дратує Кремль.

«Слабкість» і «зрада» Заходу

Російська пропаганда святкує «перемогу над Байденом». Поширюються «експертні висновки» про те, що ракетні обстріли Львова 26 березня налякали президента США настільки, що той був змушений достроково припинити свій візит до Польщі.

Триває розвиток наративу про те, що Захід зрадив Україну та згортає постачання озброєння для ЗСУ. Зокрема, в такому дусі подається заява міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса про те, що замість надання Україні британських танків варто думати над введенням в стрій трофейних російських. 

Також транслюється заява міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавашоглу про те, що Анкара відмовляється передавати Україні свої зенітні ракетні системи С-400.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-