Битва за Україну. День тридцятий

Битва за Україну. День тридцятий

Укрінформ
ООН обіцяє на 26 березня домовитися з росіянами про відкриття гуманітарного коридору в Херсон

Там місцеве населення, жителі області кожного дня виходять на мітинги і доводять агресору, що Херсон - це Україна. Між тим, ЗСУ ліквідовано уже сьомого (!) російського генерала. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві за тридцятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Генштаб: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 25.03 орієнтовно склали: особового складу - близько 16100 осіб, танків ‒ 561 од, бойових броньованих машин ‒ 1625 од, артилерійських систем – 291 од, РСЗВ - 90 од, засоби ППО - 49 од, літаків – 115 од, гелікоптерів – 125 од, автомобільної техніки - 1089 од, кораблі /катери - 5 од, цистерн з ПММ - 72, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 53. Спеціальна техніка – 18.

Українські військовослужбовці 25 березня збили над Одещиною три російські крилаті ракети.

Українські військові ведуть бої за звільнення Тростянецької громади на Сумщині.

Українські захисники ліквідували ще трьох окупантів, серед них полковник 810-ї окремої Гвардійської бригади морської піхоти Чорноморського флоту.

Російські загарбники упродовж минулої доби зменшили інтенсивність ударів пілотованої авіації і перейшли до застосування безпілотних літальних апаратів для ведення розвідки.

Місто Славутич заблоковане військами рф – Вадим Денисенко, радник міністра МВС.

У 200-ій окремій мотострілковій бригаді російської федерації із 648 військовослужбовців особового складу, які воювали проти України, живими лишилося троє, двох з них поранено – Олексій Арестович, радник ОП.

В окупованому Мелітополі 70 військовослужбовців рф відмовились воювати проти України -

Сили оборони Запорізького краю.

«УКРІНФОРМ»: Військові рф уже зрозуміли, що їх на цю війну їх послали як гарматне м’ясо і що ніяких «нацистів» в Україні нема. Погано тільки те, що розуміти вони це розуміють на четвертому тижні війни, але зробити те, що у таких випадках слід робити, наразі, не наважаються...

Знову Чорнобаївка! ЗСУ знищили командувача 49-ї загальновійськової армії Південного військового округу російської федерації генерал-лейтенанта Якова Рєзанцева.

Росія нарощує корабельний склад флоту в акваторії Азовського моря. Зафіксовано прохід Керченською протокою у північному напрямку малого тральщика “Валентин Пикуль”, ракетного катера “Набережные Челны” і двох десантних катерів.

Полк «Азов» у Маріуполі за минулу ніч знищив понад 20 загарбників та сім одиниць техніки

За оцінками США, до 60% ракет із точним наведенням, які росія використовує для атак на Україну, не досягають цілей.

Керівництво російської армії обіцяло путіну захопити Київ за п'ять днів, а всю Україну - за два тижні - Вікторія Нуланд, заступниця держсекретаря США

У російських військових почались проблеми з фінансуванням – розвідка

За уточненою інформацією, в ході нанесення удару по зайнятому окупантами порту Бердянськ, знищено великий десантний корабель “Саратов. Великі десантні кораблі “Цезарь Куников” та “Новочеркаськ” отримали пошкодження. Триває уточнення інших втрат противника - Генштаб

Під Києвом знищили опорний пункт росіян, вбиті 40 загарбників – решта розбіглися по лісах - Петр Кузик, глава тероборони Києва

У селі Калинівка Фастівського району Київської області внаслідок ворожого обстрілу сталась пожежа на нафтобазі.

На Київщині українські військові тримають оборону і переходять у контрнаступ – Вадим Денисенко, радник міністра МВС.

Генштаб: Російські загарбники намагатимуться відновити наступальні дії у напрямку на Бровари та Бориспіль на Київщині.

Російські агресори завдали ракетного удару по військовому об'єкту в Дніпропетровській області. Серйозні руйнування, рятувальники розбирають завали і шукають людей - Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської ОВА

24 березня російські кораблі вели артилерійський вогонь в напрямку Одеси, але снаряди впали в море, при цьому українські ППО збили ворожу ракету.

Збройні сили України знищили ворожу артилерійську батарею гаубиць Д-30, а над Миколаєвом збили ворожу крилату ракету.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов: Російські окупанти на Харківщині зазнали чергового фіаско. Причому від самих себе. Зранку російський гелікоптер “якісно відпрацював” свої ж позиції, знищив величезну кількість особового складу та військової техніки окупаційних військ в Малій Рогані.

«УКРІНФОРМ»: Це вже не перший раз, коли рашисти б’ють по своїх, і надіємось не останній.

Військово-політичне керівництво рф не відмовляється від продовження війни проти України. Проводиться пропагандистська робота, що війну необхідно завершити до 9 травня – Генштаб

«УКРІНФОРМ»:  Вони вже збиралися взяти Україну за 2-3 дні і пройтися парадом по Хрещатику. До 9 травня війна завершиться ПЕРЕМОГОЮ України.

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

135 дітей станом на ранок 25 березня загинуло в Україні через збройну агресію російської федерації. 184 дитини отримали поранення. Найбільше постраждало дітей у Київській області - 64, Харківській - 44, Донецькій - 46, Чернігівській - 34, Миколаївський - 25, Запорізькій - 26, Києві - 16, Житомирській області - 15, Херсонській - 15 та Сумській – 14 - ОГП.

У Драматичному театрі Маріуполя, який 16 березня розбомбила ворожа російська авіація, загинуло 300 мирних жителів – міська рада.

«УКРІНФОРМ»: Все що коїть нині в Україні, в героїчному Маріуполі – злочин. Але те, що вони зробили з театром у Маріуполі – виходить за всі рамки. Це уже навічно залишиться в історії людства символом злочинності рашизму як такого. Не забудемо – ніколи і нікому.

Російські загарбники обстріляли поліклініку в Харкова, є загиблі й поранені.

На Донеччині з початку широкомасштабного вторгнення рф станом на 25 березня загарбники вбили 125 та поранили 504 мирних жителів, це без урахування жертв у Маріуполі та Волновасі – голова ОВА.

З початку російського вторгнення в Україну 24 лютого до 24 березня загинули 1035 мирних українців, ще 1650 дістали поранення – дані ООН.

Російські загарбники викрали депутата Корабельної районної ради Херсона, голову фракції "Європейська солідарність" Дмитра Афанасьєва.

25 березня, погоджено 2 гуманітарних коридори для евакуації населення – З Мелітополя та Маріуполя.24 березня із семи гуманітарних коридорів спрацювали всі. Всього евакуйовано 3343 людини. За час роботи гуманітарних коридорів з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну евакуйовано більше 219 тисяч людей.

Генерал поліції В'ячеслав Аброськін запропонував російським окупантам себе як заручника в обмін на можливість евакуювати дітей із Маріуполя, який перебуває в облозі.

«УКРІНФОРМ»: Це вчинок мужчини і воїна.

Евакуаційний поїзд Київ — Івано-Франківськ потрапив під обстріл у Васильківському районі поблизу Києва. У трьох вагонах повибивало вікна. За оперативними даними, постраждалих немає – Укрзалізниця

За місяць розв'язаної росією війни в Україні були змушені залишити свої домівки 4,3 млн дітей – це більш ніж половина з 7,5 млн дитячого населення країни – ЮНІСЕФ

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Президент Зеленський підписав указ про присвоєння почесного звання «Місто-герой України» Бучі, Ірпеню, Охтирці, Миколаєву.

Фахівці Міністерства у справах ветеранів спільно з Міністерством цифрової трансформації України ведуть роботу над осучасненням та цифровізацією послуг для ветеранів війни, членів їхніх сімей та родин загиблих.

Упродовж місяця російсько-української війни “Всеукраїнська школа онлайн” об’єднала користувачів із 134 країн.

Державне бюро розслідувань порушило кримінальні справи за фактом державної зради проти колишнього міського голови міста Ізюм, двох чинних депутатів Ізюмської міської ради та колишнього працівника поліції.

АТ "Укрзалізниця" відкрило продаж квитків на дизель-поїзд Львів - Хелм із можливістю пересадки на Варшаву.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів зафіксувала зниження цін на бакалійну групу товарів, хлібобулочні вироби, деяку молочну та м’ясну продукцію у майже всіх областях України.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочинає виплати гарантованого відшкодування вкладникам АТ "МІЖНАРОДНИЙ РЕЗЕРВНИЙ БАНК" ("МР Банк").

На Вінниччині аграрії розпочали посів ярих зернових та зернобобових культур.

У Волинській області станом на 25 березня повернулися до роботи майже 80% підприємств та бізнесу.

На Кіровоградщині аграрії засіяли ранніми зерновими першу тисячу гектарів землі.

Допомогу в розмірі 6500 гривень за програмою єПідтримка отримали вже більш як 500 тис. українців.

Україні за місяць вдалось залучити близько 4 млрд доларів від міжнародних партнерів – ОП

«УКРІНФОМ»: Для того, щоби відбудувати Україну після Перемоги, грошей знадобиться на два порядки більше. І їх Україні буде надано.

Посадовці та провідні фахівці залізничного сектору зі США та Європи оголосили про створення багатонаціональної «Цільової групи з підтримки залізниць України».

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Французький музикант Жан-Марі Леруа привіз до Чернівців тонну гуманітарної допомоги та виконав на органі Державний Гімн України.

Єврокомісія виділила для прийому біженців з України € 3,4 мільярда

Міжнародний союз електрозв’язку (МСЕ) ухвалив рішення про допомогу та підтримку України у відновленні її сфери електрозв’язку.

Від початку широкомасштабної збройної агресії росії проти України з Туреччини було відправлено майже 100 вантажівок гуманітарної допомоги, зібраної українською громадою, громадянами Туреччини та інших країн, дипломатами, представниками українського та турецького бізнесу, наданої турецьким урядом.

Канада не припинятиме постачання до України озброєння та військового оснащення - Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Канади

У Варшаві кількасот людей провели пікет під посольством Німеччини вимагаючи збільшити допомогу Україні у війні проти росії.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

росія більше не є членом Європейського фонду підтримки спільного виробництва та розповсюдження художніх кінематографічних та аудіовізуальних творів Eurimages.

Ювелірна транснаціональна компанія Tiffany & Co. заявила, що припинила купувати нові діаманти, які з 21 березня були видобуті в росії.

Міжнародна мережа готелів найвищого рівня Hyatt Hotels Corporation заявила про припинення своєї діяльності в росії.

Китайська державна нафтова компанія Sinopec на тлі західних санкцій призупинила переговори з російською нафтохімічною компанією "Сибур" про інвестування близько 500 млн доларів у новий газохімічний завод у рф.

«УКРІНФОРМ»: Оце справді сенсація. Адже Китай досі вважається союзником рф. На цьому тлі така «перша ластівка» багато про що промовляє.

Залізничне сполучення між Гельсінкі та санкт-петербургом буде припинено з 28 березня на невизначений час.

«УКРІНФОРМ»: Це останній залізничний пасажирський маршрут, який зв’язував рашу з Європою. На черзі – вантажні перевезення.

Міністр економіки, віцеканцлер ФРН Роберт Габек заявив, що Німеччина різко скорочує залежність від російських енергоносіїв.

Міністерство юстиції США висунуло обвинувачення чотирьом росіянам, пов'язаним з владою рф, у масштабних хакерських атаках на цивільну критичну інфраструктуру.

Японія заморозить активи 25 громадян росії та заборонить експорт до 81 російської компанії.

Австралія запровадила санкції щодо 22 російських пропагандистів, а також щодо лукашенка та членів його родини.

Президент США Джо Байден висловив переконання, що країни «Групи двадцяти» (G20) мають розглянути рішення щодо виключення росії з цієї організації.

«УКРІНФОРМ»: Це аксіома: країну-агресора потрібно виключити не тільки з G20 , а і з усіх міжнародних організацій.

Швейцарія заморозила російські активи на суму ще близько 6,17 мільярда доларів.

Канада запровадила санкції проти членів ради федерації рф, а також розпочала процес обмеження експорту до росії деяких «чутливих» товарів та послуг.

РЕАКЦІЯ СВІТУ І УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Президент США Джо Байден висловив захоплення мужністю й силою українського народу в протистоянні російській агресії й наголосив, що у цій війні на карту поставлені демократія й цінності, які поділяє Захід.

Сполучені Штати працюватимуть над постачанням додаткових 15 мільярдів кубометрів зрідженого природного газу (ЗПГ) до Європейського Союзу уже цього року, щоб допомогти Європі відмовитися від поставок російських енергоносіїв.

Польща разом зі Словенією та Чехією підготувала план дій, які Євросоюз має здійснити, якщо він хоче покласти край війні в Україні - Матеуш Моравецький, прем'єр-міністр Польщі.

«УКРІНФОРМ»: Варто зазначити, що цей план складається з 10 пунктів, а саме: Відключити всі російські банки від міжнародної платіжної системи SWIFT; Запровадити єдину політику надання притулку для російських солдатів, які відмовляються служити злочинному режиму у Москві; Повністю зупинити російську пропаганду в Європі; Блокувати російські кораблі в портах Європи; Запровадити аналогічну блокаду для автомобільного транспорту; Запровадити санкції не лише щодо олігархів, а й щодо всього їхнього бізнес-середовища; Призупинити видачу віз усім громадянам росії. Російський народ має зрозуміти, що він відчує наслідки цієї війни; Запровадити санкції проти всіх членів путінської партії «Єдина Росія». Вони чудово знають, що відбувається в Україні, і їхня співучасть незаперечна; Запровадити повну заборону на експорт у росію технологій, які можуть бути використані у військових цілях; Виключити Росію із усіх міжнародних організацій.

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак закликав Сполучені Штати й інші країни Заходу офіційно визнати росію державою-терористом, посилити санкції проти неї та забезпечити більш ефективну оборонну підтримку України.

Немає жодного консенсусу з росією щодо згаданих президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом чотирьох пунктів переговорів - Дмитро Кулеба, глава МЗС

«УКРІНФОРМ»: Взагалі, треба уважно прослідкувати, як новина про це з’явилася в українському інформаційному полі. Першими її опублікували російські, а не турецькі ЗМІ. І це те принципове, на що вкотре не звернули належної уваги деякі українські ЗМІ.

Вторгнення рф в Україну: до Міжнародного суду в Гааги з цього приводу звернулася вже 41 країна

Росію треба позбавити надходження фінансових ресурсів, зокрема, від продажу енергоносіїв. Проте розриву торговельних відносин з росією не хочуть, зокрема, Німеччина, Австрія та Угорщина – Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр Польщі

«УКРІНФОРМ»: Дуже болюче питання, яке, сподіваємося, нарешті, вирішить українська дипломатія.

Міністерство інфраструктури направило до Європейської комісії листа з пропозицією повністю заблокувати транспортне сполучення з росією та білоруссю.

«УКРІНФОРМ»: Поки що російські фури на польсько-білоруському кордоні блокують громадські активісти. Дяка цим самовідданим людям 

Глави держав та урядів ЄС після обміну поглядами з президентом США Джо Байденом оприлюднили висновки щодо військової агресії рф проти України, закликавши до її зупинення і негайного виведення всіх російських військ.

У відповідь на недружні дії мінська Міністерство закордонних справ скоротило кількість персоналу посольства білорусі в Україні до п‘яти осіб.

Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що компанії з його країни самі мають вирішувати, чи продовжувати працювати в росії.

Увесь світ розуміє, що саме від обороноздатності України залежать мир, безпека та майбутнє людства – Олексій Резніков, міністр оборони.

Президент України закликав владу Угорщини визначитися, яку сторону у розв'язаній росією війні вона підтримує.

Україна закликає міжнародну спільноту закрити морські порти для російських суден з огляду на блокаду рф українських портів.

«УКРІНФОРМ»: Назрілий хід і абсолютно правильна мотивація

Президент Зеленський відзначив важливість візиту до України голови Сейму Латвії Інари Мурнієце, спікера Сейму Литви Вікторії Чмілітє-Нільсен та очільника Рійгікогу Естонії Юрі Ратаса і подякував їм за підтримку України.

«УКРІНФОРМ»: Варто зауважити, що країни Балтії були першими, хто надав військову допомогу Україні після вторгнення рф. Як зауважив президент, український народ вважає найближчими друзями своєї країни саме Латвію, Литву, Естонію та Польщу.

Президент США Джо Байден висловив упевненість, що керівництво Китаю чудово розуміє масштабні економічні наслідки за будь-яку можливу допомогу росії – у військовому, економічному плані або щодо спроб кремля уникнути західних санкцій.

Сполучені Штати й Північноатлантичний альянс готові відреагувати пропорційно на можливе застосування російськими силами хімічної та іншої зброї масового ураження в Україні – Джо Байден, президент США

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА В БІЛОРУСІ

російське військове відомство дало свою версію втрат російських військовослужбовців під час військової агресії в Україні – 1351 убитий.

«УКРІНФОРМ»: як завжди росіяни зменшили свої втрати більше ніж в 10 разів. Вони можуть говорити будь-що, адже весь світ знає правду.

Співробітники фсб затримали в москві уродженця Харкова за обвинуваченням у шпигунстві на користь України.

Заступник голови ради безпеки рф дмітрій мєдвєдєв публічно зафіксував, що рішення про проведення важкої спецоперації (війни) проти України, яка передбачає атаки на мирні міста, ухвалював одноосібно президент росії.

«УКРІНФОРМ»: Радник керівника ОП Михайло Подоляк вважає, що це є важливий симптом – панівна еліта намагається дистанціюватися, розуміючи юридичні наслідки. Але щоб вони не говорили відповідати доведеться, бо всі вони причетні до війни і воєнних злочинів в Україні.

ЗМІ повідомили про смерть жириновського: МОЗ та спікер держдуми спростовують

«УКРІНФОРМ»: Про смерть жириновського чутки ширяться вже третій тиждень, але чи помер чи ні цей видатний рашист достеменно невідомо. Так само невідомо куди пропав шойгу і декілька його генералів, але надіємось, що всі вони разом з путіним скоро відправляться на концерт кобзона.

Російський виробник сталі ПАТ «Сєвєрсталь» став першою великою компанією в рф, яка не змогла вчасно сплатити відсотки за боргом в іноземній валюті через блокування банківських перерахунків.

«УКРІНФОРМ»: З почином вас рашисти. Дефолт для вашої країни не за горами.

Російська влада організувала серію мітингів для дезінформування світової спільноти в Сербії, Болгарії, Вірменії та Сирії - Центр протидії дезінформації при РНБО

«УКРІНФОРМ»: Як в зазначили в Центрі протидії дезінформації, тотальна корупція в розвідці рф не сприяє реалізації планів кремля за кордоном та лише виставляє путіна блазнем на світовій арені.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-