Чому рашистів так тягне загинути в Чорнобаївці

Чому рашистів так тягне загинути в Чорнобаївці

Укрінформ
Говоримо з експертами про феномен боїв у селі під Херсоном з військової точки зору – без містики

Поки в мережі активно розходяться меми та жарти про Чорнобаївку, яка стала одним із символів знищення агресора на нашій землі (село Чорнобаївка заснована наприкінці XVIII століття, нині там проживає менше як 10 тис. людей, відстань до Херсону – 11,5 км, - Ред.), українські війська уже дев’ятий (!) раз розбили там впертих рашистів.

У ніч з 22 на 23 березня їх накривали вогнем 3 години поспіль із невеликими перервами.

«Чергові РСЗВ «Смерч», що били по Миколаєву (21-22 березня), сьогодні мовчали. Ймовірно, ця партія замовкла назавжди. Боєкомплект до них знищили. Було яскраво. Завдяки значним запасам цього самого боєкомплекту, концерт був із чудовим підсвічуванням та безліччю загорянь. Самої техніки на аеродромі набагато менше, ніж раніше, але й те, що було, порубане від розривів боєприпасів. Я вже стомився сміятися. Повною мірою можна стверджувати про успішний вихід чергової, 9-ї серії, серіалу «Чорнобаївка», - повідомив радник глави ОП Олексій Арестович.

І, схоже, це ще не кінець.

Втім, без стьобу і містики – спробуємо подивитись на Чорнобаївку з погляду військової справи, а саме: яка причина, який сенс, чому рашистські мерзотники так «самовбивчо» намагаються там всидіти?

«Чорнобаївка справді стала для російських окупантів своєрідним Твін-Піксом, але на те є причини. Це село фактично є воротами до Херсона і має дуже важливе стратегічне й тактичне значення для наступу на Миколаїв. Насамперед, завдяки розміщеному там аеродрому, який окупанти весь цей час намагалися використовувати як майданчик для підготовки десантування», - коментує Укрінформу військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

По суті, каже він, якщо виключити Чорнобаївку як майданчик для підготовки захоплення Миколаєва, то будь-яка операція такого плану матиме вкрай низьку результативність.

«Саме тому для зс рф важливе розміщення в цьому населеному пункті та на аеродромі поблизу своїх підрозділів. А оскільки скласти іншу стратегію проведення операції на Миколаївському напрямку їм не вистачає або знань, або винахідливості, то вони продовжують робити щоразу одну й ту саму помилку», - додав військовий експерт.

Певною мірою це тактична пастка, в яку російські окупанти влаштували самі собі: «Принаймні, вона одна з тих багатьох, у які вони себе загнали своїм вторгненням в Україну».

«Воєнний сенс чітко зрозумілий. Це єдиний майданчик, де можна посадити вертольоти. Справа в тому, що бойовий радіус вертольота дуже невеликий. Це аеродром підскоку для підтримки сухопутних військ. Це перше», - розповідає полковник запасу Олег Жданов.

Друге – це доволі великий майданчик з твердим покриттям…

«Щоб використовувати його як командний пункт, місце збору техніки тощо. Там більше немає де ставити – навколо степ, - каже військовий експерт.

Місцевість довкола непридатна для дислокації вертольотів та танків. Повсюди земельні паї селян, в яких легко загрузне військова техніка.

«Піде дощ – і все, не заїдеш і не вивезеш», - додав він.

По суті, рашисти хочуть на базі Чорнобаївки створити такий собі плацдарм для подальшого наступу на Вознесенськ та Одесу.

«Крім того, якщо їм там закріпитися, то вони сподіваються оточити Миколаїв. Відрізати його з суходолу, блокувати… Вони хочуть укріпитися в Чорнобаївці, щоб використати її як плацдарм для подальшого свого наступу. Але там достатньо сильне угруповання наших військ. І ми постійно наносимо ворогам ураження, шлемо «в напрямку корабля», відкидаємо їх», - підкреслив Олег Жданов.

Капітан I рангу в запасі, керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук стверджує, що рашисти дуже зашкарублі в управлінні військами. Радянський принцип «Я начальник - ти дурак!» у них зберігся і процвітає на всіх щаблях системи управління.

«Результат – відсутність ініціативи молодших командирів, коли старший начальник приймає хибне з тих чи інших причин рішення. Пам'ятаю, у 2014 році росіяни були здивовані, ба, навіть налякані, ініціативністю «інтегрованих» після анексії Криму українців-зрадників. Така «вольність» в росармії недопустима... Як свідчать захоплені нами документи, при плануванні вторгнення рашисти допустили низку стратегічних і оперативних помилок. Одна з них – з Чорнобаївкою: сподіваючись на швидке просування своїх сил вони вирішили зосередити пункти управління різних рівнів в одному місці. Адже це зручно, не треба у вищий штаб бігати далеко. Та ще й аеродром під боком. Що ще для щастя штабіста треба?» - іронізує пан Лакійчук.

За його словами, в Чорнобаївці зосередились: ПУ Південної групи військ, 22-го армійського корпусу ЧФ, 20-ої мотострілецької та 7-ої десантно-штурмової, дивізій, 127-ої бригади берегової оборони, а разом з ними – вузли зв'язку та інша штабна шушваль.

«А ще й аеродром, як основний логістичний майданчик всього їх південного угруповання сил. Будь-який полководець ухопився б за голову. Але не в російській армії. Знов таки: «Я начальник - ти дурак! Виконуй, що наказали!». Українські воїни швидко з’ясували хиби противника й успішно ними користаються».

 «Наказу зверху не було, а тому – стояти! І так дев’ять разів, допоки Чорнобаївка стала мемом», - додав Павло Лакійчук.

Блогер та військовий експерт Кирило Данильченко також згадав про документи, які два тижні тому захопили ЗСУ.

«Була там і робоча карта одного з офіцерів 49-ї армії рф. Вона актуальна на 8 березня — деякі дані і плани застаріли. Однак феномен Чорнобаївки карта дозволяє визначити. У південному секторі РФ зосередила солідні сили. Загинаємо пальці: 4 БТГр ВДВ, 6 механізованих БТГр, дві бригади (11-а десантно-штурмова і 126-а берегової оборони), два полки (255-й і 33-й мотострілкові полки). Сюди додаються 439-а бригада, а також частини забезпечення розвідувальною інформацією», - перелічує пан Данильченко.

Виходить солідне скупчення, яке потрібно постійно забезпечувати припасами — боєкомплектом, паливом, їжею, водою і так далі.

«Все це повинно безперервним потоком доставлятися по залізничних коліях. Але українська артилерія перебила сполучення, через що у ворога виникли проблеми. Антонівський міст і переправи в Новій Каховці знаходяться в зоні дії наших «Смерчів» і «Ураганів». ЗСУ вже наносили тут удари за допомогою коригування «Байрактарами». В результаті аеродром в Чорнобаївці автоматично став ключовим об'єктом для забезпечення угруповання РФ в секторі. Потяги розвантажуються на базах в Криму, а потім вертольоти доставляють все в Чорнобаївку», - розповідає військовий експерт.

Однак постачання — лише перша причина.

Друга — це передовий командний пункт.

«На території аеродрому розташували штаби всієї зведеної Південної групи військ: 22-го армійського корпусу, 7-ї десантно-штурмової дивізії і тактичної групи 358-го ЗРП. А це означає, що Чорнобаївка була щільно набита технікою і ворожими офіцерами. В таких умовах аеродром став ласою ціллю для нашої авіації і реактивної артилерії. Результати ударів — десятки одиниць знищеної техніки і вбиті офіцери вищого командування», - акцентує військовий експерт.

Кілька діб тому ЗСУ вийшли в район, звідки можна обстрілювати Чорнобаївку з 122-мм гаубиць.

«Через це ворогові довелося евакуювати свої штаби зі злітно-посадкової смуги. Аеродром більше не може використовуватися для постачання, але окупанти все одно не залишають спроб встановити контроль над Чорнобаївкою, - каже Кирило Данильченко, - Удари по аеродрому дозволили позбавити ворога величезної частини ресурсів. Тепер окупантам буде ще складніше просунутися далі. Будь-яка спроба обернеться колосальними втратами».

На уточнююче запитання, чи варто очікувати 10-ї серії серіалу «Чорнобаївка»?..

Олег Жданов певен, що рашисти триматимуться за це село до останнього.

«Судячи з нарад, які проводить путін (деяка інформація, зокрема із росЗМІ, до нас усе ж доходить), 30-50 тис. втрат – це нормально для тієї мети, яку в кремлі поставили. Тож, думаю, вони й далі гнатимуть в Чорнобаївку своїх. І триватиме це до тих пір, поки вони не збунтуються і просто не відмовляться туди йти», - стверджує пан Жданов.

«Все може бути. Настане час – ще й тікатимуть через Чорнобаївку», - сміється Павло Лакійчук.

Втім, навіть якщо рашисти й облишуть спроби в Чорнобаївці: «ЗСУ знайдуть їх і в іншому місці. Проведуть розвідку - і ліквідують. І так буде до Перемоги!»

Так, до Перемоги, яка обов’язково буде за нами. Тут варіантів немає. А щодо Чорнобаївки… Із тимчасового могильника для росіян вона перетвориться на місце, куди приїздитимуть тисячі туристів. Ще згадаєте ці слова.

Мирослав Ліскович. Київ

Колаж: Факти ICTV

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-