Битва за Україну. День двадцять восьмий

Битва за Україну. День двадцять восьмий

Укрінформ
Ворог безщадно продовжує обстрілювати столицю України та її околиці, але наші військові дають гідну відсіч

В трикутнику Ірпінь – Буча – Гостомель ворога оточено. Місто Ірпінь на 80% контролюється українськими військовими, йде зачистка. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві за двадцять восьмий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Генштаб: Війска рф з 24 лютого по 23 березня втратили близько 15,6 тис. особового складу. Ворог втратив танків ‒ 517 одиниць, бойових броньованих машин ‒ 1578, артилерійських систем – 267, РСЗВ - 80, засобів ППО - 47, літаків – 101, гелікоптерів – 124, автомобільної техніки - 1008, кораблів / катерів - 4, цистерн з ПММ - 70, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 42, спеціальної техніки - 15.

Українські захисники знищили командира бригади морської піхоти Росії полковника Шарова. Він командував тими піхотинцями, які хотіли штурмувати Одесу, але були ліквідовані під Миколаєвом та Маріуполем.

На Львівщині, за заявкою місцевого мешканця збили підозрілий дрон, який знімав місцевість біля Яворівського полігону.

Росія відмовилася використовувати Чорнобаївку як авіабазу – ЗМІ

Пентагон: Російським військам, які вдерлися в Україну, бракує боєприпасів, що стало додатковою проблемою на тлі нестачі пального та харчів.

На Рівненщині російські загарбники завдали трьох ударів по об'єкту військової інфраструктури - Віталій Коваль, голова Рівненської ОВА

Збройні сили України взяли окупантів у котел в районі Ірпеня-Бучі-Гостомеля - Харитон Старський, прес-офіцер бригади швидкого реагування Національної гвардії України.

Збройні сили України вночі 23 березня вдев'яте вдарили по аеропорту в Чорнобаївці на Херсонщині, де російські окупанти зберігають свою військову техніку – Олексій Арестович, радник керівник ОП

Національна поліція:  Бійці полку поліції особливого призначення в Київській області на території Ірпеня готові до виконання своїх поліцейських функцій. Розпочинаються зачистки території від диверсантів.

Голову Охтирської райради (Сумська область) Сергія Кірічка звільнили після тижневого полону в російських загарбників.

Генштаб: Російські загарбники здійснили понад 80 літако-вильотів, зокрема 29 – з аеродромів Барановичі та Бобруйськ, що розташовані на території білорусі.

Міністерство оборони США вважає, що українські сили, які протистоять масованому наступу російських загарбників, продемонстрували розумну оборонну тактику, і це дало їм змогу перейти на окремих ділянках до контрнаступу.

Росія готує чергову порцію провокацій: атакуватиме цивільні об'єкти на власній території, щоб звинуватити в цьому Збройні Сили України - Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА

Керівник Бєлгородської області В'ячеслав Гладков заявив, що в селі його регіону вибухнув снаряд, нібито випущений з території України, і є жертви.

Прессекретар путіна дмитро пєсков заявив, що введення миротворців НАТО в Україну було б вкрай небезпечним рішенням із «наслідками, що важко виправити».

У Сухопутних військах Збройних сил України заявили про знищення чергової російської колони забезпечення.

Підрозділи 24 ОМБр імені короля Данила знищили на Луганщині склад боєприпасів та зброї російських військ.

ЗСУ захопили станцію радіоелектронної боротьби російських військ

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

На 23 березня погодили дев'ять гуманітарних коридорів для евакуації громадян та доставки гуманітарних вантажів.

Із постійно обстрілюваного російськими загарбниками Маріуполя сьогодні, 22 березня, вдалося евакуювати до Запоріжжя понад 1200 людей, а на власному транспорті з Маріуполя до Запоріжжя сьогодні змогли виїхати 5926 осіб. Загалом гуманітарними коридорами евакуйовано загалом 211 тисяч людей, із них 32 тисячі – з Маріуполя.

Війська рф станом на ранок 23 березня вбили в Україні 121 дитину та більш як 167 поранили. – ОГП.

У Києві внаслідок обстрілу парковки торгового центру в Подільському районі загинула одна людина, ще двоє постраждали – Віталій Клично, мер Києва.

Ворожі обстріли пошкодили будівлю Художнього музею ім. Архипа Куїнджі у Маріуполі, доля його фондів невідома.

На території ядерної установки Харківського фізико-технічного інституту «Джерело нейтронів» виявлено нерозірваний снаряд системи залпового вогню "Смерч" - Держатомрегулювання.

Російські загарбники з початку широкомасштабного вторгнення обстріляли 58 машин екстреної медичної допомоги та вбили шістьох медиків – Віктор Ляшко, глава МОЗ

Російські війська 22 березня обстріляли місто Ірпінь фосфорними боєприпасами - Олександр Маркушин, міський голова Ірпеня.

«УКРІНФОРМ»: Використання таких видів зброї проти мирного населення є злочином проти людяності та порушенням Женевських конвенцій 1949 року. Російські нелюди уже скидали фосфорні бомби на Краматорськ і Попасну. Куди дивиться цивілізований світ і чому не реагує на такі звірства? Треба визнати: ефективних інструментів екстреного припинення варварства людство ще не винайшло.

На Донеччині росіяни за добу обстріляли 14 населених пунктів, внаслідок ударів було пошкоджено щонайменше 24 цивільні об’єкти – НПУ

У Маріуполі від обстрілу російськими загарбниками загинув оператор телеканалу «Сігма» Віктор Дєдов.

Під час обстрілу Броварського району Київської області згорів овочевий склад «Вегі Тренд Інвест» та м‘ясний склад «Вел Міт Інвест». Знищені десятки тонн продукції. Постраждалих у результаті пожежі немає. Орієнтовна оцінка збитків - 600 млн. грн.

Російські агресори викрали гендиректора Херсонського облмуздрамтеатру, президента міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії», голову Євразійської театральної асоціації Олександра Книгу.

У Києві внаслідок обстрілу російськими військами пошкоджені торговий центр, приватні будинки і багатоповерхівка у Святошинському та Шевченківському районах, четверо людей травмовані – КМДА.

У Чернігові російські військові розбомбили автомобільний міст через Десну, який сполучав місто з Києвом. На міст скинули авіабомби, один із прольотів упав - В’ячеслав Чаус, голова

Чернігівської ОВА

«УКРІНФОРМ»: Важливим є те, що  розбомблений міст через Десну в Чернігові не вплине на постачання гуманітарної допомоги до міста. В цьому впевнений голова ОВА.

Внаслідок обстрілу російськими нелюдами Рубіжного Луганської області ввечері 22 березня снаряд влучив у багатоповерхівку, загинули троє людей, із них дві дитини -  Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА

Російські загарбники розграбували та знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію, розташовану у зоні відчуження Чорнобильської АЕС - Державне агентство з управління зоною відчуження

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що українські правоохоронці оголосили першу підозру у зґвалтуванні жінки російським загарбником.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

ПАТ "Укртелеком" відновив надання інтернет-послуг у Фастові, Білій Церкві та Боярці (Київська область).

У Закарпатській обласній раді повідомили, що згідно із заявами депутатів перестала існувати фракція ОПЗЖ.

Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля тимчасово евакуйовано з Сєвєродонецька до міста Кам’янець-Подільський.

ПрАТ "Фармацевтична фірма «Дарниця» вироблятиме препарат для лікування COVID-19 за ліцензією Pfizer

«УКРІНФОРМ»: Дуже важливий і знаковий момент – маркер майбутнього відродження України та її економіки

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження щодо митників, які пропустили через кордон відомих бізнесменів Григорія та Ігоря Суркісів без перевірки та декларування.

«УКРІНФОРМ»: Ми чекали на цю новину кілька днів. Адже мова не лише про вивезені Суркісами мільйони. Війна у же давно поставила питання руба: системній корупції треба ставити край. І мова не лише про митницю.

У Мукачівській міськраді на позачерговій сесії припинили повноваження секретаря міськради від забороненої партії ОПЗЖ.

Президент Зеленський: переговори між Україною та російською федерацією, які відбуваються практично щодня, проходять дуже складно, але поступово просуваються вперед.

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Німеччина заклала у державний бюджет мільярд євро на допомогу Україні

Франція передає українським рятувальникам 11 пожежних машин та 16 аварійно-рятувальних машин.

З Аргентини до Польщі надійшла вже друга партія гуманітарної допомоги, яку розподілять серед біженців з України.

Засновник американської компанії Noosphere Ventures Максим Поляков, який є уродженцем України, передав місту Дніпро мільйон доларів для підтримки вимушених переселенців.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

Кабінет Міністрів України спростив процедури імпорту будівельної продукції, необхідної для відбудови зруйнованої інфраструктури.

Ціни на газові ф’ючерси з поставкою у квітні злетіли на 18,9% після того, як стало відомо про плани росії перевести оплату за газ для "недружніх країн" у російські рублі.

«УКРІНФОРМ»: Наразі серед експертів точиться суперечка про те, чи принесене цей крок путіну якісь вигоди? Більшість сходиться на тому, що не принесе – лише прискорить остаточну відмову світу від залитих українською кров’ю російських енергоносіїв.

Кабмін виділив 10 мільярдів гривень на виплату грошової допомоги переселенцям в Україні

Попри ворожі обстріли на Миколаївщині почалася посівна

«УКРІНФОРМ»: А це – символ. Україна – земля вільних хліборобів – була, є і буде.

Вінницька область приймає виробничі потужності з інших регіонів. Переміщено майже пів сотні підприємств

Держпродспоживслужба запровадила щоденний моніторинг за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на соціально значущі товари.

За січень-лютий 2022 року українські банки отримали 9,9 млрд гривень чистого прибутку.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Міжнародна федерація плавання усунула росію та білорусь від змагань

EnBW - третя енергокомпанія в Німеччині - відмовиться від нових контрактів з путінським Газпромом

Міністр економічного розвитку Фінляндії Міка Лінтіля заявив, що видача ліцензії проєкту АЕС "Ханхікві", у будівництві якої бере участь "Росатом", "абсолютно неможлива".

росія перестане бути учасником Європейської конвенції з прав людини 16 вересня цього року.

Французький банк Credit Agricole припинив діяльність у росії

Міжнародна неурядова природоохоронна організація Greenpeace закликає політиків заборонити імпорт нафти з росії.

Швейцарська компанія і найбільший у світі виробник харчових продуктів Nestlé вирішила обмежити свою роботу в росії через її агресію проти України.

«УКРІНФОРМ»: Спочатку Nestlé взагалі не збиралася виходити з російського ринку. Частково дожали… Але констатуємо: мало!

Литва, Латвія, Естонія та Польща закликали Євросоюз заборонити автомобільні вантажні перевезення до та з росії і білорусі, а також обмежили вхід до портів ЄС.

Польща оголосила персонами нон-грата 45 російських дипломатів з посольства та представників торговельної місії рф у Польщі. Вони повинні виїхати з країни упродовж п'яти днів.

«УКРІНФОРМ»: Пару днів тому Словаччина, Болгарія і країни Балтії також заявили про видворення співробітників посольств рф у цих країнах. Ізоляція, ізоляція і ще раз – ізоляція світового зла!

Японський виробник електроніки Sharp заявив про припинення постачання своєї продукції до росії через.

Європейська організація з експлуатації метеорологічних супутників (EUMETSAT), міжурядова організація, що базується в Німеччині, зупиняє співпрацю з росією.

США готують нові санкції проти понад 300 депутатів російської держдуми – ЗМІ

Німецький концерн Siemens призупинив контракт з «російською залізницею» на постачання нових високошвидкісних електропотягів «Сапсан».

Нафтовий гігант TotalEnergies згортає бізнес у росії

РЕАКЦІЯ СВІТУ І УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт закликала колег-політиків припинити бурхливі обговорення питання надання Німеччиною зброї Україні з міркувань безпеки.

Країни НАТО посилять допомогу Україні, але війська не відправлять – Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця закликав країни-члени ООН проголосувати за резолюцію «Гуманітарні наслідки агресії проти України».

НАТО закликає білорусь припинити підтримувати агресію росії проти України

Українські медійники просять іноземних колег не називати повномасштабне вторгнення росії "українською кризою" чи "конфліктом", бо це є повномасштабна  війна проти України

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда заявив про підтримку України після відеозвернення Президента України Володимира Зеленського до парламенту країни.

Союзники по НАТО занепокоєні ймовірністю застосування росією хімічної зброї в ході її варварського нападу на Україну та чітко означили свою позицію – такі ймовірні дії росії є абсолютно неприйнятними та означатимуть повну зміну ситуації та «правил гри».

«УКРІНФОРМ»: Ми втомилися від просто слів. А що НАТО не бачить, що рф уже застосовує в Україні фосфорні бомби? Але скоріш за все, їх ЗАНЕПОКОЄННЯ переросте в ДІЮ лише тоді, коли ці бомби, не дай Боже впадуть на одну з країн НАТО.

Президент Володимир Зеленський під час виступу перед парламентом Франції закликав їх допомогти повернути мир в Україну, а представників французького парламенту - вшанувати хвилиною мовчання українців, які загинули внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації

Після виведення російських військ з території України потрібні будуть роки для встановлення шкоди від захоплення росіянами Чорнобильської атомної станції й використання усієї території зони відчуження. Про це заявив Президент Зеленський у відеозверненні до парламенту Японії.

Президент США Джо Байден зауважив, що загроза застосування хімічної зброї російськими військами в Україні є реальною.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) поновив розгляд позовів проти росії, скасувавши попереднє рішення голови Суду від 16 березня цього року про призупинення розгляду усіх позовів проти російської федерації.

Питання щодо можливості входження України до НАТО не включено до порядку денного надзвичайного саміту Альянсу, що відбудеться завтра в Брюсселі, але лідери країн-союзниць розглянуть питання значного збільшення допомоги Україні для боротьби з російською агресією - Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО,

Керівники журналістських спілок Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Німеччини, білорусі виступили зі зверненням до російських пропагандистів.

«УКРІНФОРМ»: Так, на співробітниках російських ЗМІ лежить пряма відповідальність за розв'язану путінським режимом чергову війну. Ви тривалі роки ігнорували важливий постулат журналістики – перевірку інформації. Ви транслювали брехню з кремля і до того ж розганяли її градус… не допускаючи жодної іншої думки по суті – про це також йдеться в заяві.

Міністерство оборони США вважає небезпечною риторику москви щодо потенційного використання ядерної зброї.

Після досягнення миру Україна для відновлення потребуватиме «плану Маршалла», розробленого міжнародною спільнотою - Крістіан Лінднер, міністр фінансів ФРН

Вселенський патріарх приїде до Польщі, аби підтримати українців

Глава Європарламенту: ЄС має позбутися залежності від путінської росії у постачанні вуглецевих ресурсів, оскільки це питання енергетичної безпеки Європи.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте обговорив із президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом шляхи припинення війни, розв'язаної росією проти України.

Україна розраховує на активну участь Китаю у формуванні нової системи безпеки, найближчим часом має відбутися розмова лідерів двох країн – Андрій Єрмак.

Уже сім країн розпочали розслідування воєнних злочинів, скоєних російською федерацією в Україні – Ірина Венедіктова, генеральний прокурор

Майже 240 компаній пішли з ринку рф. З кожним днем їх стає все більше. Закликаємо всі міжнародні компанії припинити підтримку агресора та залишити російський ринок - МЗС

Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи одностайно, 109 голосами з 109 присутніх делегатів, ухвалив декларацію з рішучою підтримкою України, засудивши агресію росії.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та державний секретар у закордонних справах і справах співдружності націй та розвитку Великої Британії Ліз Трасс узгодили позиції перед самітом G7 у Брюсселі.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА В БІЛОРУСІ

Майже 100 тисяч співробітників компаній у росії перебувають у простої, а режим зайнятості змінили 36 765 організацій із загальною чисельністю 8,4 млн працівників.

Сирія провалює план залучення бойовиків до війни в Україні на боці росії – розвідка

загарбникі зізнаються рідним, що війна в Україні перевершила їхні втрати у Чечні, а за рівнем спротиву – Сирію – СБУ

У росії за останні місяці сотні співробітників МВС було звільнено за підтримку опозиціонера Олексія Навального.

Олігархи з російської федерації хочуть знайти інструменти для впливу на путіна аби зупинити війну в Україні та послабити санкційних тиск на бізнес. Деякі представники бізнесу готові платити за фізичне усунення російського лідера - ГУР МОУ.

російський політик Анатолій Чубайс пішов у відставку з посади спеціального представника президента рф зі зв'язків із міжнародними організаціями для досягнення цілей сталого розвитку та залишив росію через свою позицію до війни в Україні.

«УКРІНФОРМ»: Перший пішов і точно, що не останній. Вже кажуть, що Чубайс готує до публікації інтерв’ю з викриттями путінського режиму.

білорусь вимагає, щоб 12 українських дипломатів упродовж 72 годин залишили територію країни - Олег Ніколенко, речник МЗС.

Національний медичний дослідницький центр імені Вишневського у москві заповнено пораненими російськими військовими. Центру надано наказ приховувати інформацію щодо ситуації - Олександр Данилюк, керівник Центру оборонних реформ.

«УКРІНФОРМ»: путін і його злочинна банда брехали і продовжують брехати.  Брехня – це те, на чому стояла і стоїть росія. Недовго залишилося.

Співробітники російських спецслужб намагаються схилити білоруських військових до участі у війні з Україною та обіцяють грошове забезпечення у розмірі $1000-1500 на місяць -

ГУР Міноборони.

Міністр оборони росії сергій шойгу перестав з'являтися в публічному просторі з 11 березня, тобто 12 днів з 28, доки триває агресія рф проти України - ЗМІ

володимир путін планує заблокувати виїзд росіян з тимчасово окупованого Криму.

«УКРІНФОРМ»: Після масштабного вторгнення російської армії в Україну, намітилася тенденція до відтоку російських громадян з Криму. В перших рядах – члени сімей російських офіцерів, правоохоронців та представників окупаційної адміністрації Севастополя. Вони терміново продають нерухомість, змінюють реєстрацію місця проживання, виводять з півострова бізнес та активи. Що тут можна сказати – криси першими тікають з корабля.

Білоруські військові масово відмовляються воювати проти України, проте імовірність залучення збройних сил республіки білорусь до війни проти України на боці російської федерації існує.

Новий канал російського телепропагандиста Соловйова видалили на платформі YouTube.

Слідчий комітет росії порушив проти журналіста Олександра Невзорова кримінальну справу за статтею про поширення «фейків» про російську армію.

«УКРІНФОРМ»: Єдине, що тут дивує: як Нєвзоров так довго протримався «без справи»? Давно кажуть, що у нього є покровителі в одній з «башт» Кремля. Тож ця «справа» -  маркер проблем, які виникли під «кремлівським килимом».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-