Битва за Україну. День двадцять сьомий

Битва за Україну. День двадцять сьомий

Укрінформ
ЗСУ увосьме атакували аеродром у Чорнобаївці на Херсонщині, який російські загарбники використовують для базування командних пунктів та літаків

В Охтирському районі Сумської області близько 300 російських військових відмовились виконувати наказ. Українські ЗС найкращі! Ми віримо в них! Віримо в нашу перемогу! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві за двадцять шостий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Генштаб: Бойові втрати російських загарбників з 24 лютого по 22 березня орієнтовно становлять близько 15,3 тис. осіб. Ворог втратив танків ‒ 509 одиниць, бойових броньованих машин ‒ 1556, артилерійських систем – 252, РСЗВ - 80, засобів ППО - 45, літаків – 99, гелікоптерів – 123, автомобільної техніки - 1000, кораблів / катерів - 3, цистерн з ПММ - 70, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 35, спеціальної техніки - 15.

Ірпінь на 70 відсотків контролюють ЗСУ. На півночі Київської області тривають активні бойові дії - Олексій Кулеба, керівник гуманітарного штабу Київської ОВА

Збройні сили України увосьме атакували аеродром у Чорнобаївці на Херсонщині, який російські загарбники використовують для базування командних пунктів та літаків – Олексій Арестович, радник керівника ОП.

«УКРІНФОРМ»: В Мережі Чорнобаївку уже називають порталом, через який ЗСУ відправляють орків у пекло. Містечко на Херсонщині точно увійде в історію української ПЕРЕМОГИ.

Генштаб: В ході бойових дій ворог тимчасово утримує сухопутний коридор з окупованим Кримом та блокує вихід до Азовського моря. Втративши наступальний потенціал, російські окупаційні війська продовжують формувати та переміщувати резерви з глибини території російської федерації до кордонів України.

Міністр оборони росії шойгу усунув від виконання обов'язків командувача 6-ї загальновійськової армії генерал-лейтенанта єршова, звинувативши його у величезних втратах особового складу.

Сполучені Штати та НАТО вважають, що війська Білорусі найближчими днями можуть вторгнутися до України.

«УКРІНФОРМ»: Як повідомляє CNN з посиланням на військових чиновників США та НАТО, до розгортання вже готові тисячі вояків. За попередніми оцінками, наразі Лукашенко "готує середовище, щоб виправдати наступ РБ проти України" Проте всі розуміють, що рішення про напад рб на Україну приймається у Москві, а не в Мінську і призведе в результаті до краху лукашенка.

В Охтирському районі Сумської області близько 300 російських військових відмовились виконувати наказ на ведення бойових дій.

За наявною інформацією, російські окупаційні війська, що діють на території України, мають запаси боєприпасів та продовольства не більше ніж на три дні.

Міський голова Борисполя Володимир Борисенко закликав цивільних жителів виїхати з міста, щоб не заважати ЗСУ знищувати ворога.

Російські загарбники завдали чотирьох ракетних ударів по Рівненщині. З трьома ракетами наші збройні сили впоралися. Можливі збитки та руйнування і втрати від четвертої - уточнюються – Віталій Коваль, голова Рівненської ОВА.

Одна людина загинула внаслідок обстрілу російськими військами Павлограда, що на Дніпропетровщині. Також знищена залізнична станція Павлоград-2. Рух через неї зупинено на невизначений час — голова Дніпропетровської ОВА.

Українські військові взяли в полон підполковника армії рф - на ньому були «трофейні» труси щ маруування ЗСУ.

«УКРІНФОРМ»: Те, що командування«друга армія світу» відправила своїх солдат у бій без запасу їжі, нам українцям було дико бачити. Але вже спідню білизну «тирити» – то це взагалі ганьба! Ні їжі, ні трусів.І шкарпеток також нема. Так вони й воюють.

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Вся територія Луганщини наразі знаходиться під обстрілами ворожої авіації, установок «Град» та мінометів. У Сєверодонецьку обстріляна міська лікарня – Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

22 березня для евакуації з  Маріуполя  Запоріжжя працюватимуть 3 маршрути. Інших коридорів на сьогодні не заплановано. Біля Мангуша, що під Маріуполем представники «ДНР» захопили колону евакуаційних автобусів, які рухалися погодженим гуманітарним коридором.

21 березня із 8 погоджених гуманітарних коридорів спрацювали 7, всього врятувалися та були евакуйовані 8 057 людей.

Станом на ранок 22 березня 2022 року загинуло 117 дітей, понад 155 поранено. Найбільше постраждало дітей у Київській - 58, Харківській - 40, Чернігівській - 31, Донецькій - 30, Миколаївський - 24, місті Києві - 16, Житомирській - 15, Херсонській - 15 і Сумській - 14 областях - ОГП

Російські військові відпустили з полону журналістку hromadske Вікторію Рощину.

Поблизу Макарова на Київщині російські загарбники знищили склад медикаментів фармацевтичного заводу «Фармак».

На Харківщині ворожий танк розстріляв автомобіль, в якому перебувала сім'я із дітьми. Загинули троє людей, в тому числі 9-річна дівчинка – ОГП

У Луганській області від початку війни російські загарбники вбили 124 та поранили 103 цивільних – Сергій Гайдай, голова ОВА

У Бердянську окупанти призначили нового виконуючого обов’язки мера. Прокуратура відкрила кримінальну справу.

Віцепрем’єр-міністр – міністр МінТОТ Ірина Верещук розповіла, що наразі 14 українських посадовців захоплені в полон російськими військами.

У Запорізькій області під обстріл потрапили транспортні засоби, що йшли "зеленим коридором". Четверо дітей постраждали - Олександр Старух, голова Запорізької ОВА

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Офіс Президента України та Кабінет Міністрів для всіх, хто хоче підтримати Україну, створили портал гуманітарної допомоги https://help.gov.ua.

У ніч проти неділі, 27 березня, в Україні відбудеться перехід на літній час.

В Ужгороді активісти демонтували монумент, присвячений 300-річчю "возз'єднання" України з росією.

За даними супутникових знімків Sentinel-2 Європейського космічного агентства (ESA), у межах зони відчуження ЧАЕС продовжують фіксувати 7 осередків займання. Площа пожеж перевищує прийнятні показники в десятки разів.

В Україні орієнтовна загальна площа небезпечних територій (йдеться про райони, забруднені вибухонебезпечними предметами) становить щонайменше 82 525 кв. км - Асоціація саперів України

Президент України Володимир Зеленський утворив Гостомельську селищну військову адміністрацію.

Правоохоронці затримали чоловіка, який виклав в інтернет переміщення техніки ЗСУ в Києві, після чого загарбники здійснили ракетний удар і зруйнували торгівельний центр, біля якого перебували українські військові.

Головний тренер ФК «Верес» Юрій Вірт виставив на аукціон свою медаль переможця Кубка УЄФА. Усі кошти підуть на підтримку ЗСУ.

Український каратист Станіслав Горуна продає олімпійську медаль заради допомоги ЗСУ.

За умов продовження існуючої ситуації у найближчому майбутньому радіаційний стан у Зоні відчуження та за її межами, включаючи не тільки Україну, а й інші держави, може суттєво погіршитися - Державної інспекції ядерного регулювання.

«УКРІНФОРМ»: Рашисти свідомо роблять ядерну загрозу для усього світу. Вони навмисно підривають боєприпаси на ЗАЕС, обстрілюють аміачні заводи, а світові організації нічого не роблять,а тільки наблюдають. От і назріває питання: для чого існують ці міжнародні організації? Невже для того, щоб вони зробили рішучі кроки має статися ядерна катастрофа?!

У польових шпиталях надають допомогу більш як півтори сотні іноземних медиків – Віктор Ляшко, міністр МОЗ.

Комітет Верховної Ради з питань інформполітики звернувся до Президента щодо позбавлення  почесних звань "народний артист України" і "заслужений артист України" Баскова, Бортка, Горелла, Кіркорова, Ігоря Крутого, Кароліни Куєк (Ані Лорак), Світлани Лободи, Таїсії Повалій.

«УКРІНФОРМ»: Почесних звань їх треба було лишити ще декілька років тому, особливо тих з них,які живуть і виступають в рф. А тепер їх треба не лише позбавити звання, але й ГРОМАДЯНСТВА! Україні не потрібні зрадники.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

Міністр енергетики Герман Галущенко: Ресурсів для забезпечення роботи українських ТЕС достатньо

Бюро економічної безпеки ініціювало націоналізацію 29 вагонів-цистерн для транспортування скрапленого газу на загальну суму в понад 35 мільйонів гривень, які належать росії.

Станом на 21 березня понад 2 тисячі громадян та представників українського бізнесу стали власниками військових ОВДП на суму майже 4 мільярди гривень та 742 тисячі доларів.

На Вінницькій області медичні заклади відновили планові госпіталізації та операції. Також у Києві поновлюється виконання планових операцій у випадках, коли вони дозволяють уникнути тяжких наслідків для здоров’я пацієнта.

Ощадбанк розпочинає кредитування на проведення посівної кампанії.

Національний банк затвердив перелік додаткових заходів для підтримання стабільності банківської системи шляхом мінімізації негативного впливу наслідків російської агресії.

Через російську військову агресію станом на 21 березня тільки у п'яти портах України частково здійснюється обробка наявного у причалів флоту та відвантаження вантажів залізницею та автотранспортом.

40 українських підприємств переміщені із зони активних бойових дій за програмою з релокації виробничих об’єктів. Зазначається, що уже 18 компаній відновили роботу на новому місці. Найближчим часом потужності ще 299 компаній доправлять до нового місця роботи – Мінекономіки.

Посівна в Україні:

  • аграрії Одеської області розпочали сівбу ярових культур, станом на 21 березня засіяно понад 22 тис. га площ із 750 тис. запланованих.
  • на Миколаївщині розчищають поля, де йшли бойові дії, та готуються до посівної

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Друга за величиною у світі транснаціональна фармацевтична корпорація Novartis обмежує свою роботу в росії.

Шведська косметична компанія Oriflame призупиняє інвестиції, маркетинг, навчання та заходи, а також онлайн-продажі кінцевим споживачам у рф.

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings відкличе кредитні рейтинги всіх російських компаній та організацій до 15 квітня.

Влада Північної Македонії заборонила мовлення телекомунікаційних операторів російського пропагандистського телеканалу rt (russia today).

Французька банківська група BNP Paribas повідомила корпоративним клієнтам про припинення будь-якого нового бізнесу в рф.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан і держсекретар США Ентоні Блінкен відзначили, що в умовах продовження російського наступу на Україну необхідно продовжити посилення санкцій

Автотранспортна дирекція Латвії вирішила анулювати ліцензію Yandex Taxi та заблокувати програму Yandex Go.

Швейцарська влада заарештувала розкішні апартаменти в Альпах, що, імовірно, належать соратнику путіна російському олігарху Петру Авену.

Через неконструктивну позицію окремих держав у пʼятий пакет санкцій Європейського Союзу не буде включено ембарго на російські нафту і газ – Дмитро Кулеба, міністр МЗС

Комітет ВР з питань економічного розвитку підтримує запровадження нафтового ембарго проти російської федерації.

Маєток російського олігарха Романа Абрамовича вартістю 50 мільйонів доларів у районі масиву Скелястих гір на півночі США, ймовірно, стане одним із перших активів, заморожених американським урядом – ЗМІ

РЕАКЦІЯ СВІТУ І УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Президент України Володимир Зеленський під час виступу перед італійським парламентом: Російські війська поводять себе в Україні так, як робили нацисти: ґвалтують людей, викрадають дітей та майно. Він закликав Італію допомогти Україні у встановленні миру , підтримати її та не бути курортом для убивць з рф.

Керівництво НЕК «Укренерго», НАК «Нафтогаз України» та ДТЕК підписали лист-звернення до західних партнерів з закликом припинити співпрацю з росією в паливно-енергетичній сфері.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш:  Скільки ще людей має загинути в Україні та скільки людей у всьому світі мають зіткнутися з голодом, щоби це припинилося? Продовження війни в Україні є морально неприйнятним, політично невиправданим і безглуздим з військового погляду.

У Брюсселі відбулася віртуальна зустріч ініціативної групи нової міжпарламентської мережі «U4U - United for Ukraine» («Об’єднані для України»), яка об’єднує більш як 110 парламентаріїв з 28 країн, які активно підтримують Україну.

«УКРІНФОРМ»: Мережа «Об’єднані для України» слугуватиме міжнародною платформою для законотворців з Європи, Канади, Сполучених Штатів та інших країн демократичного світу, які мають намір регулярно обмінюватися ідеями та координувати міжнародні ініціативи для об’єднаної відповіді колективного Заходу на ганебну атаку росії проти усієї Європи.

Міністерство закордонних справ закликало світ посилити тиск на росію задля зняття блокади з Херсона, який з кожним днем наближається до гуманітарної катастрофи.

Державний секретар США Ентоні Блінкен обговорив з главою МЗС Франції Жаном-Ів Ле Дріаном заходи щодо додаткового тиску й притягнення до відповідальності росії та білорусі, а також збільшення оборонної й гуманітарної допомоги Україні.

путін і російська армія скоюють сьогодні в Україні безпрецедентні злочини, як колись Гітлер та СС. Світ не може на це погоджуватися, відтак усі, хто коїть злочини, повинні будуть відповісти у міжнародних кримінальних судах - Анджей Дуда, президент Польщі

Президент України Володимир Зеленський повідомив Папі Римському Франциску про складну блокування російськими військами рятівних коридорів.

Президент Зеленський попередив про можливий голод у багатьох країнах через загрозу зриву експорту з України зерна.

Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив, що Україна захищає від російських військ не лише свою безпеку, але і європейську.

Київ - Будапешту: Мир та безпеку в Угорщині неможливо ґарантувати без миру та безпеки в Україні, бо якщо росія досягне своєї злочинної мети в нашій країні, наступною ціллю стануть сусідні держави - Олег Ніколенко, речника МЗС.

«УКРІНФОРМ»: Це відповідь України на чергову антиукраїнську по суті заяву глави угорського МЗС. Мабуть, вона могла бути й жорсткішою, але дипломатія є дипломатією…

Прем’єр-міністр Ізраїлю Нафталі Бенет доручив спецслужбам підготувати його можливий візит до Києва для важливих переговорів - ЗМІ

Сполучені Штати звинуватили росію у здійсненні військових злочинів під час кривавого вторгнення в Україну та пообіцяли зібрати докази цього.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо цього тижня полетить до Бельгії, “аби залучити лідерів ЄС, НАТО та G7 до підтримання погодженої реакції на російське незаконне та невиправдане вторгнення до України”.

Європа має робити все, щоб рф не відчувала себе володарем світу - Зеленський

Президент США Джо Байден провів переговори з лідерами Франції, Німеччини, Італії й Великої Британії, обговоривши звірства, які чинять війська рф проти мирних міст в Україні, а також продовження оборонної й гуманітарної підтримки українського народу.

Президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати з боку росії можуть зазнати кібератаки проти урядових установ і об’єктів критично важливої інфраструктури.

Президент Зеленський заявив, що готовий говорити путіним про тимчасово окуповані Донецьку, Луганську області та Автономну Республіку Крим уже під час першої зустрічі, але він сумнівається в результативності цього діалогу.

Представники Сейму Литви прибули до Києва, демонструючи свою підтримку Україні під час російської воєнної агресії.

«УКРІНФОРМ»: Це вже не перший візит високопосадовців до Києва під час війни. 15 березня прем'єр-міністри Матеуш Моравецький, Петр Фіала та Янез Янша також прибули від імені Європейської ради до Києва і обговорили підтримку України та посилення санкцій проти країни-агресора. Те, що європейські політики приїжджають до Києва підтверджує те, що світ підтримує нас і вірить в нашу перемогу.

Європейська комісія розпочала працювати над наданням висновку на підставі заявки на членство України в ЄС - Олівер Варгеї, єврокомісар з питань розширення і політики сусідства.

рф продовжує отримувати майже миттєві метеорологічні дані від західних та інших служб, які, на думку експертів зі зброї, можуть бути використані для планування хімічної або біологічної атаки в Україні.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА В БІЛОРУСІ

Комітет державної безпеки Білорусі заявив, що 8 із 19 дипломатів посольства України є кадровими співробітниками українських спецслужб і звинуватив їх у шпигунстві.

«УКРІНФОРМ»: Варто зауважити, що у посольстві працюють 19 дипломатів, 8 з них є кадровими співробітниками національних спецслужб.  У КДБ Білорусі заявили, що співробітники українського посольства здійснювали "агентурну розвідку" та намагалися сформувати мережу інформаторів з числа громадян Білорусі, а також особисто "збирали розвідувальну інформацію, зокрема щодо білоруських військових об'єктів". З цього ясно одне – білорусь просто шукає привід для того, щоб напасти на Україну.

Російські клуби виключили з баскетбольних євро кубків

В російській асоціації електронних комунікацій заявили, що з країни вже виїхало 50-70 тисяч айтішників.

«УКРІНФОРМ»: В асоціації також спрогнозували від'їзд з РФ у квітні ще до 100 тисяч IT-фахівців.

держдума ухвалила закон про кримінальне та адміністративне покарання за поширення «завідомо неправдивої інформації» про діяльність державних органів влади за кордоном та їх публічну дискредитацію.

Лефортовський суд москви засудив опозиційного політика Олексія Навального до дев'яти років колонії суворого режиму та штрафу 1,2 мільйона рублів у новій справі про шахрайство та неповагу до суду.

Через брак резервів у російській федерації мобілізують злочинців, боржників та аліментників.

Прем'єр-міністр білорусі Роман Головченко підписав постанову, якою запроваджується заборона на пів року на вивезення з країни понад 250 видів промислових товарів.

У лютому 2022 року обсяг коштів жителів росії в банках країни знизився на 3,5%, або 1,2 трильйона рублів, що є рекордним показником.

У Гібралтарі пришвартувалася та була затримана місцевою владою яхта Axioma, яка, за повідомленнями ЗМІ, належить власнику російської металургійної компанії ТМК мільярдеру Дмитру Пумпянському.

Структури Євгена Пригожина, якого називають "кухарем путіна", проводять широкий набір працівників, "тролів" для коментування новин про Україну.

Московський аеропорт "шереметьєво" відправив у вимушений простій 40-47% співробітників на тлі різкого падіння повітряного трафіку після запровадження західних санкцій.

У зв’язку з відсутністю надходжень комплектуючих іноземного виробництва в росії призупинена робота підприємства корпорації "Уралвагонзавод" - єдиного, що здійснює серійне збирання танків, як на потребу рашиської армії, так і на експорт.

Згідно з даними відповідного сервісу роскомнагляду в росії заблокували сайт телеканалу Euronews

Президент росії путін через побоювання, що його можуть отруїти, змінив у лютому близько тисячі співробітників обслуги.

«УКРІНФОРМ»: Правильно боїться, але це не врятує міжнародного злочинця.

РФ відмовляється від подальшого ведення переговорів з Японією за мирним договором та припиняє безвізові поїздки японців на південні Курили.

«УКРІНФОРМ»: Давай, путін, відкривай проти себе і другий фронт, і третій, і четвертий… Народам світу є що пред’явити злочинній імперії.

У Москві вручили ноту протесту послу США: "Відносини на межі розриву"

прессекретар кремля пєсков: "росія вдячна всім країнам, які пропонують посередництво на переговорах з Києвом, важливо зробити Україну зговірливішою. Ступінь просування на переговорах, напевно, не такий, як хотілося б, і не такий, як потребує динаміка розвитку ситуації для української сторони".

«УКРІНФОРМ»: Окупанти напевно що думають, що Україна погодиться на їхні умови, щоб припинити війну. Так само, як вони думали, що завоюють нашу державу за пару днів і проїдуться танками по Хрещатику. Втім, скоріше рашисти розуміють, що вже програли війну і що це їм скоро прийдеться бути зговірливішими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-