Битва за Україну. День двадцять п’ятий

Битва за Україну. День двадцять п’ятий

Укрінформ
Абсолютна більшість українців - 93% - вірять в те, що Україна зможе відбити напад росії

І хоча рашисти знищують безжально нашу інфраструктуру, б’ють ракетами по мирних людях, український народ вірить в ЗСУ і в перемогу над ворогами!!! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві за двадцять п’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Генштаб: Бойові втрати російських загарбників з 24 лютого по 20 березня орієнтовно становлять близько 14,7 тис. особового складу. Ворог втратив танків ‒ 476, бойових броньованих машин ‒ 1487, артилерійських систем – 230, РСЗВ - 74, засобів ППО - 44, літаків – 96, гелікоптерів – 118, автомобільної техніки - 947, кораблів / катерів - 3, цистерн з ПММ - 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 21, спеціальної техніки - 12.

У Маріуполі тривають вуличні бої - ворог втратив іще 50 вояків, два танки та три БТРи – МВС.

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк: Захисники України знищили вже шістьох російських генералів (Генерал-майори Тушаєв, Герасимов, Колесников, Суховецький, Мітяєв, генерал-лейтенант Мордвічев). Також знищено десятки полковників та інших офіцерів рф.

Російські загарбники перекидають в Україну чергові терористичні групи з метою ліквідації вищого військово-політичного керівництва, зокрема Президента Володимира Зеленського, керівника Офісу Президента Андрія Єрмака та Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

Основним завданням ворога залишається оточення/захоплення міста Київ з північного та північно-західного напрямків. Не виключається, що найближчим часом ворог здійснить спробу форсування р. Ірпінь, - Олександр Павлюк, голова Київської ОВА.

Зафіксовано ознаки підготовки збройних сил республіки білорусь до прямого вторгнення на територію України. Сили оборони нашої держави готові до відсічі. Військові цієї країни не хочуть виконувати злочинні накази, тому їм пропонується здатися у полон – МОУ

УКРІНФОРМ: Цього слід було очікувати навіть не зважаючи на запевнення лукашенка, про те, що його країна не буде воювати проти України. А те, що вчора білоруські дипломати покинули територію України є ще одним маркером: рішення про участь армії рб у російській війні проти України прийнято. Але безпосереднє залучення білоруських військ до збройної агресії проти України, всупереч волі військових і переважної більшості білоруського народу, стане фатальною помилкою лукашенка.

Місто Маріуполь було обстріляно чотирма кораблями військово-морського флоту росії -

загін спеціального призначення "Азов".

Міністерство оборони Великої Британії опублікувало оновлені дані військової розвідки, згідно з яким поставлене завдання російського керівництва - встановлення повного контролю "у повітрі" - не було досягнуто.

Зберігається загроза нанесення російськими військами ракетних ударів високоточною зброєю великої дальності, зокрема, і гіперзвуковим ракетним комплексом «Кинжал» - МОУ.

Генштаб: Російська армія майже повністю втратила зведений загін 331-го гвардійського парашутно-десантного ударного костромського полку, який брав участь у бойових діях на Київському напрямку - залишився в живих один військовий, і той знаходиться у шпиталі.

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Російські загарбники відпустили каховського журналіста Олега Батуріна, доля якого була невідома з 12 березня - Іван Антипенко, журналіст.

На 20 березня погоджено 7 гуманітарних коридорів у Донецькій, Київській та Харківській областях. Станом на 18 годину відомо,що з Луганської області евакуювали 350 людей. Протягом 19 березня через гуманітарні коридори вдалося евакуювати понад 6,6 тис. людей із Донецької, Київської та Луганської областей. Із Запорізької та Донецької областей за дві доби евакуювали понад 600 дітей.

В окупованому Бердянську сотні місцевих жителів вийшли на проукраїнський мітинг з синьо-жовтою символікою. Російські військові розігнали людей, почали бити та затримувати.

Через влучання уламків снаряду у двір біля багатоповерхового будинку у Святошинському районі Києва постраждало п'ятеро людей, двох із них госпіталізували.

Російські загарбники викрали заступника мера Енергодара Івана Самойдюка - Дмитро Орлов, міський голова Енергодара.

ООН доставило перший гуманітарний вантаж на Сумщину, в ньому ліки, харчі та вода для 35 тисяч людей - Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА

Росіяни ще 11 березня розстріляли будинок для людей похилого віку у Кремінній: 56 людей загинуло, решту 15 загарбники викрали і вивезли на тимчасово окуповану територію – Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

115 дітей загинули в Україні внаслідок збройної агресії російської федерації, більш як 140 поранені. Найбільше постраждалих у Київській області - 58, Харківській - 36, Донецькій - 29, Чернігівській - 30, Миколаївський - 22, Житомирській - 15, Сумській - 14 та Херсонській  14 – ОГП.

УКРІНФОРМ: Все це, ці цифри важко усвідомлювати. Робимо все для того, щоби нелюди були жорстоко покарані. Вимога всього людства щодо Нюрнбергу-21 стає безальтернативною.

Російські війська хаотично обстрілюють міста і села - зведення по областях за посиланням

Частину жителів Лівобережного району Маріуполя насильно вивозять до росії - Маріупольська міська рада.

У Харкові під час нічних обстрілів загинули п'ятеро людей, у тому числі - дев'ятирічний хлопчик - В'ячеслав Марков, помічник начальника Поліції Харківської області

Вчора російські окупанти скинули бомби на школу мистецтв №12 у Лівобережному районі Маріуполя, де ховалося близько 400 маріупольців – жінки, діти та люди похилого віку. Відомо, що будівля зруйнована, а під завалами досі перебувають мирні люди. Інформація щодо кількості постраждалих уточнюється – Маріупольська міська рада.

У Харкові ворожа артилерія прицільно б’є по житлових кварталах, зруйновано майже 600 багатоповерхівок.

Від обстрілів російської армії минулої доби в Рубіжному загинули троє людей, двоє з них – діти - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА

Російські окупанти обстріляли міську лікарню в Чернігові, й тепер прооперовані хворі лежать у коридорах при температурі +10 градусів.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Президент Зеленський заявив у неділю, що він готовий до переговорів із путіним, але попередив, що в разі їхнього провалу «це означатиме третю світову війну». Крім того, він сказав що є "компроміси", на які Україна не може піти у переговорах. Це стосується територіальної цілісності, зокрема неприпустимої відмови від Криму, Донецької та Луганської областей та суверінітету.

УКРІНФОРМ: Іншими словами це означає, що ультимативні і нахабні вимоги рф не обговорюються.

Президент України підписав низку законів, а саме:

  • Закон про податкові стимули для бізнесу на час війни;
  • Закон про державні гарантії у сфері освіти в умовах воєнного стану;
  • Зміни до закону про статус ветеранів війни й гарантії їх соцзахисту;
  • Закон, який дозволяє Раді національної безпеки і оборони України визнавати захоплені російськими військами території тимчасово окупованими;
  • Закон про бойовий імунітет; Закон про створення Служби військового капеланства;
  • Закон про продовження строку дії воєнного стану в Україні з 26 березня на 30 діб.

Міністерство охорони здоров’я заборонило застосування в Україні 39 лікарських засобів, виробники та/або заявники яких мають юридичну адресу та/або адресу місця провадження діяльності в білорусі.

УКРІНФОРМ: Тут треба додати важливе: у МОЗ наголосили, що «усі білоруські заводи, чия продукція була представлена в Україні, виробляли генерики, тобто неоригінальні препарати. Аналогічні генеричні лікарські засоби виробляють українські фармкомпанії, тому відмова від білоруських препаратів не несе жодної загрози чи шкоди забезпеченню українців ліками».

Під час дії воєнного стану та з метою запобігання пожежам у Київській області населенню заборонили відвідування та в’їзд до лісу - пресслужба Вишгородської районної держадміністрації.

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 березня щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану.

20 березня, було проведено часткову ротацію персоналу Чорнобильської атомної електростанції та евакуацію осіб, які перебували на території тимчасово загарбаної російськими військами станції – Енергоатом.

Власникам житла, які безоплатно прихистили переселенців, компенсують комунальні витрати – КМУ.

В Офісі генпрокурора поінформували, що більш як 34,5 мільйона гривень, заарештованих раніше як речові докази, спрямують на підтримку Збройних сил України.

Рада національної безпеки ухвалила рішення призупинити діяльність низки політичних структур, які мають зв’язок з росією: «Опозиційна платформа – За життя», «Партія Шарія», «Наші», «Опозиційний блок», «Ліва опозиція», «Союз лівих сил», «Держава», «Прогресивна соціалістична партія України», «Соціалістична партія України», партія «Соціалісти», «Блок Володимира Сальдо.

УКРІНФОРМ: На 8 році війни в Україні нарешті заборонили ці партії, які мали і продовжують мати зв’язок з рф. Всі розуміли, що п’ята колона підриває інтереси України і діє на користь агресора, але… Можливо, якщо б ще у 2014 році почала б діяти така заборона, то нині в нашій країні багато що було б по-іншому.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

В УЗ повідомили, що повертають плату за проїзд на рейси із Заходу та за кордон

Офіс з розвитку підприємництва та експорту разом з Marketingi Instituut (Естонія) запустили проєкт з підтримки українського бізнесу Biz For Ukraine.

Австралія надасть Україні 70 тисяч тонн вугілля для стабілізації енергосистеми - Міністерство енергетики України.

Маріупольський комбінат «Азовсталь» повністю зупинили - Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

УКРІНФОРМ: Комбінат «Азовсталь» повністю зупинявся лише раз - у 1941 році, а у вересні 1943 року, коли Маріуполь звільнили, почалася відбудова комбінату. Так буде і тепер – після нашої перемоги. Ось, що написав з цього приводу генеральний директор «Азовсталі» Енвер Цкітішвілі: «Ми повернемося в місто, відбудуємо підприємство і відродимо його, воно буде так само працювати і нести славу Україні, як це робило завжди. Тому що Маріуполь - це Україна. «Азовсталь» - це Україна».

Держава спростила оформлення 95% дозволів та ліцензій для українського бізнесу - Ростислав Шурма, заступник керівника ОП.

Заступник глави ОП Ростислав Шурма: «Ми забезпечені зараз і будемо забезпечені в наступному році, тому що запасів пшениці, кукурудзи, соняшникової олії, базових продуктів сьогодні на складах, на елеваторах достатньо на 3-5 років, оскільки завжди ми 70-80% цього продукту експортували. Тому себе ми точно прогодуємо».

УКРІНФОРМ: Тому шановні українці, у нас точно немає причин скуповувати все з магазинів. Це в рашистів зараз іде війна за пачку цукру і солі, але за що боролись на те і напоролись. А український експорт ми відродимо.

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Медичне обладнання на понад 3,5 млн грн надійшло до Тернополя з польського міста-побратима Хожува.

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) готова підтримати майже 23 тисячі українських сільгоспвиробників.

На Львівщині розпочато будівництво ізраїльської лікарні «Star Meir», яка має запрацювати вже у вівторок. Це проєкт МОЗ та МЗС Ізраїлю, за сприяння Фонду Шустермана, який опікується національним та соціальним проектам в Ізраїлі.

Компанія Epic Games пожертвує Україні прибуток з нового сезону Fortnite.

Папа Римський Франциск прибув у суботу до ватиканської педіатричної лікарні Bambino Gesù і відвідав відділення, в якому госпіталізовані діти, що прибули з України.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Українські та польські активісти, що вимагають повної заборони торгівлі з РФ, домоглися того, щоби за минулу добу та за час від початку неділі кордон не перетнула жодна фура із товарами, які прямують до Білорусі та Росії.

Група компаній LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), якій належить бренд Loro Piana, припинила постачання продукції в Росію. "18 березня путін вийшов на сцену московського стадіону, щоб звернутися до нації у куртці з наших минулих колекцій. Ми припинили постачання до Росії та допомагаємо українському народу", – йдеться у повідомленні компанії.

Weatherford останньою з "великої четвірки" нафтосервісних компаній зупиняє інвестиції в РФ

Франція заморозила кошти центробанку Росії на 22 мільярди євро

Американська IT-компанія Netcracker іде з російського ринку.

Уже понад 70 міжнародних організацій припинили співпрацю з росією – Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики.

Управлінням цивільної авіації Бермудських островів (BCAA) прийнято рішення негайно скасувати так звані "сертифікати льотної придатності" для 745 російських літаків різного призначення.

Австралія заборонила продаж глинозему та алюмінієвої руди до Росії.

РЕАКЦІЯ СВІТУ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Президент України Володимир Зеленський під час звернення до Кнесету Ізраїля: Ізраїль точно може допомогти українському народу захистити себе, у тому числі захистити українських євреїв, у війні з російською федерацією.

У Китаї заявили, що його позиція стосовно вторгнення росії в Україну відповідає бажанням більшості країн.

Посольство США: Знищення або пошкодження російськими загарбниками важливих історичних, культурних та релігійних пам’яток теж є злочинами.

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда вимагає в індійського колеги Нарендрі Моді відреагувати стосовно військового вторгнення рф в Україну.

Штати запропонували Туреччині передати російські комплекси С-400 Україні – ЗМІ

Уряд Бельгії ухвалив рішення відкласти на десять років план відмови від ядерної енергетики у 2025 році через стрімке зростання цін на енергоносії, спровоковане вторгненням росії в Україну.

З моменту вторгнення російських військ в Україну Служба державної безпеки Латвії (VDD) порушила сім кримінальних справ у зв'язку із прославленням чи виправданням злочинів, скоєних збройними силами рф, а також розпалюванням ненависті до українців.

Угорські журналісти вимагають заборонити в ЄС пропагандистський канал RTR Planeta

Секретар РНБО Олексій Данілов: "… росія - це країна-терорист. Це вже доведено. Але вона зараз ще і ядерний терорист. І інституція, яка має назву МАГАТЕ, мала б включитися, втрутитися в цю ситуацію. У мене прохання до МАГАТЕ - пришліть своїх представників на Чорнобильську АЕС, на Запорізьку АЕС, щоб ви переконалися, що там усе відбувається по нормах і нормативах, які є на ядерних об'єктах».

УКРІНФОРМ: Доводиться констатувати, що від початку війни міжнародні організації, які створені для захисту прав людини просто сховалися і не роблять в Україні того, що вони зобов’язані робити за визначенням. Коли росія безжально вбиває мирне населення україни, той же Червоний Хрест до певного моменту не робив нічого для захисту людей. Тільки після того, як українська влада домоглася зміни представника Червоного Хреста в Україні, хоча би  подекуди запрацювали гуманітарні коридори.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА В БІЛОРУСІ

Солдати рф масово відмовляються воювати проти України, за це їм погрожують репресіями – розвідка

Російська авіакомпанія "Уральські авіалінії" відправляє частину співробітників у вимушену відпустку. У тому числі це пілоти та бортпровідники. Аналогічне рішення ухвалила й авіакомпанія Royal Flight.

ФСБ почала шукати винних у збройних силах російської федерації й інших формуваннях, тій самій росгвардії. Сотні і десятки військовослужбовців піддаються принизливим перевіркам, їх звинувачують у відмові від ведення бойових дій, слабкості характеру, боягузтві – Олексій Арестович, радник керівник ОП.

Росія панічно шукає резерви і просить допомоги в країн ОДКБ – Михайло Подоляк, радник керівника ОП.

УКРІНФОРМ: ЗСУ кожного дня примусово зменшують кількість російських військових на теренах України. На сьогодні втрати армії окупанта становлять 14 700 осіб, а кількість поранених в рази більша. Раніше розвідка повідомляла, що росія відкрила центри вербування у Сирії на території, підконтрольній режиму Башара Асада. Країна-агресор заявляла, що з Сирії готові приїхати 40 тис солдатів, щоб воювати на її стороні. Але щось знову пішло не так, бо на ділі виявилось що не більше 1000 сирійських військових погодились воювати. І то, для більшості з них, за даними ЗМІ, це шанс через війну в Україні вирватись із Сирії до Європи.

Російська влада хоче відправити на війну в Україні неповнолітніх – розвідка

Відхилено апеляцію росії на заборону ФІФА для російських команд брати участь у турнірах. Це вже друга програна апеляція російського футбольного союзу.

УКРІНФОРМ: агресори, злочинці і бидло обійдуться без футболу.

Голова правління АТ "Укрзалізниця" Олександр Камишин: "На сьогодні я можу сказати, що залізничного сполучення між Україною та білоруссю немає. Я не уточнюватиму деталі, але я вдячний білоруським залізничникам за те, що вони роблять".

УКРІНФОРМ: Радує те, що в рб залишились ще адекватні люди, які розуміють хто винен у цій війні. Дяка білорусам, які роблять, що можуть,  аби російські військові злочинці і техніка не могли потрапити на нашу землю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-