Битва за Україну. День двадцять четвертий. Випуск 3

Битва за Україну. День двадцять четвертий. Випуск 3

Укрінформ
З початку запуску гуманітарних коридорів вдалося евакуювати із небезпечних населених пунктів вже близько 190 тисяч людей

Російські загарбники бомбардують у Маріуполі металургійний комбінат «Азовсталь», але підприємство залишається українським.

Ми переможемо! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві з 15 до 21 години 19 березня по рубриках.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

На Донецькому та Луганському напрямках наші воїнів протягом доби відбили 10 атак ворога, українські захисники знищили: 10 БМД; 2 МТ-ЛБ; 8 танків; 7 БМП; 1 БТР; 10 вантажних автомобілей. Втрати живої сили противника склали понад 100 осіб - ООС.

З початку бойових дій противник завдав 291 ракетний удар, провів 1403 авіаційних нальоти – Генштаб ЗСУ.

В Україні наразі офіційно 562 російських військовополонених – Ірина Верещук, віце-прем'єр-міністр України – міністр МінТОТ.

Окупанти насильно змушують людей виїжджати з України на територію рф – Вадим Бойченко, міський голова Маріуполя.

Сили спеціальних операцій України знищили російський склад з боєкомплектом.

Нашi захисники на Запорізькому напрямку повідомляють про  знищення вертольота КА-52 та нанесення пошкодження ще одному такому ж літальному апарату. Також ліквідовано близько 60 російських окупантів та декілька одиниць бронетехніки ворога.

Через підняття води в річці Ірпінь у Київській області понтонні мости, поставлені російськими загарбниками, були знесені. Противник намагається знову їх встановити і продовжити наступальні дії. українські військові не дають цього зробити - Олександр Павлюк, голова Київської ОВА.

Харківські громади на тимчасово окупованих територіях відмовляються співпрацювати із російськими загарбниками - Олег Синегубов, голова Харківської ОДА.

У Маріуполі металургійний комбінат «Азовсталь» російські загарбники бомбардують, але підприємство залишається українським.

У Бучанському районі Київської області підрозділи протиповітряної оборони збили ще один ворожий гелікоптер К-52 - Олександр Павлюк, голова Київської ОВА.

ЗСУ ліквідували командира авіаційної ланки ВПС РФ - майора Сергія Волинця.

Через зруйновану дамбу село Демидів на Київщині, що за 60 км від столиці, може затопити.  У населеному пункті тривають бої ЗСУ з російськими окупантами - Київська облрада.

Українські військові біля Попасної зі «Стінгера» збили ракету «ТочкаУ»  - Сухопутні війська ЗСУ.

Для поповнення втрат угруповання східного воєнного округу на територію республіки білорусь перекинуті окремі підрозділи 155-ї окремої бригади морської піхоти з Владивостока та 40-ї окремої бригади морської піхоти з Петропавловська-Камчатського – Генштаб ЗСУ.

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

У столиці у п’ятницю було вперше зафіксовано застосування російськими загарбниками нового виду снарядів – їх спустили на місто на парашуті - Антон Геращенко, радник міністра внутрішніх справ України.

Міністерство внутрішніх справ розпочинає проєкт із відеофіксації всіх фактів злочинів загарбників - Антон Геращенко, радник міністра внутрішніх справ.

Близько 1,5 мільйона українських дітей стали біженцями через вторгнення росії – ООН.

З-під завалів казарми в Миколаєві, зруйнованій внаслідок ракетного удару в п'ятницю, 18 березня витягли щонайменше 40 тіл загиблих -  Віталій Кім, голова ОДА.

В Ізюмському районі під обстрілами Росії загинули п'ятеро мирних жителів - Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

В Офісі генерального прокурора повідомили про те, що станом на 19 березня в Україні зареєстровано 1951 воєнних злочини з боку російсько-фашистських окупантів.

У Києві від початку повномасштабного вторгнення російських військ загинули 228 людей, у тому числі 4 дитини. Отримали поранення 912 осіб, у тому числі 16 дітей – КМДА.

Російський агресор не пропустив на Херсонщину гуманітарний вантаж – ХОДА.

Представники американської адміністрації підтвердили, що росія минулого тижня запустила по Україні гіперзвукові ракети, що стало першим відомим використанням такого виду наступального озброєння в бою.

З початку запуску гуманітарних коридорів вдалося евакуювати із небезпечних населених пунктів вже близько 190 тисяч людей - Ірина Верещук, віце-прем'єр-міністр.

На Житомирщині російські військові з гелікоптера повністю зруйнували село Привар - Овруцька міська рада.

До Запоріжжя сьогодні у другій половині дня прибули ще 2 128 жителів Маріуполя, з яких 648 дітей - Маріупольська міська рада.

В бою проти російських окупантів під Волновахою загинув військовослужбовець ЗСУ, а в мирному житті форвард аматорського клубу «Черкаські козаки» Сергій Шестак – УАФ. Вічна пам’ять і слава Герою.

Двоє грузинських добровольців Давид Ратіані та Георгій Беріашвілі загинули під Ірпенем у бою з російськими загарбниками. Вічна пам’ять і слава Героям

Попри обстріли російських окупантів, з Луганщини вдалося евакуювати 700 мешканців – ДСНС.

У Київській області вночі проти суботи ворог скинув чотири снаряди по транспортній інфраструктурі між селищем Пісківка та селом Мигалки, було пошкоджено споруди.

Дружина Президента Олена Зеленська закликала Всесвітню раду церков стати посередником в організації гуманітарних коридорів в Україні та вплинути на структури, від яких залежить робота таких коридорів.

Із Бучі у Білогородку прибули сім автобусів, якими евакуйовано близько 200 людей - Кирило Тимошенко, заступник керівника Офісу Президента.

Російські загарбники погрожували голові Миколаївської облради Ганні Замазєєвій і намагалися схилити її до співпраці з ворогом.

У Рубіжному на Луганщині з-під завалу зруйнованого ворогом будинку дістали двох загиблих дітей та жінку, ще одну дитину врятували – ДСНС.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Вагітні спостерігаються і отримують меддопомогу при пологах безкоштовно – НСЗУ.

У сформованій Національним агентством з питань запобігання корупції базі даних вже 245 осіб, які можуть бути зрадниками України.

На Полтавщину прибула друга партія терміналів Starlink - Дмитро Лунін, голова Полтавськоїї ОВА.

Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 161 військовослужбовця, серед яких 40 – посмертно.

Для отримання необхідної терапії українцями, які живуть з ВІЛ та опинилися за кордоном через військову агресію РФ, створено перелік клінік (із зазначенням адрес у країнах та контактах), де можна отримати антиретровірусну терапію (АРТ) – МОЗ.

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко привітав легкоатлетку Ярославу Магучіх із золотою медаллю на чемпіонаті світу.

У тимчасово окупованому Херсоні містяни продовжують акцію протесту проти російського агресора та щодня виходять на головну площу області – площу Свободи.

ФК «Шахтар» передав ЗСУ одяг на суму понад мільйон гривень.

На Рівненщині затримали інформатора окупантів – прокуратура.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

Міністр фінансів Сергій Марченко вважає, що Україні не загрожує дефолт.

Міністерство фінансів України продало через аукціони військових облігацій на суму близько 20 мільярдів гривень - Сергій Марченко, міністр фінансів України.

Третина української економіки наразі не функціонує - Сергій Марченко, міністр фінансів України.

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко закликав малий та середній бізнес почати працювати. Він заявив, що в області працює 21 велике підприємство.

На Західну Україну вже перемістили 50 підприємств у межах програми релокації бізнесу.

Пальне на АЗС у суботу подешевшало на 5-10 грн.

У Львівській області дозволили продаж алкогольних напоїв, проте заборона лишається чинною з 21.00 до 10.00 - Максим Козицький, голова Львівської ОВА.

На Луганщині енергетики відновили роботу 11 трансформаторних підстанцій - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

Майже 30% підприємств повністю зупинили роботу в Україні через агресію російської федерації, ще 45% - скоротили виробництво – НБУ.

Якщо війна в Україні затягнеться і фермери не зможуть провести посівну кампанію, світ чекає зростання цін на продовольство - Сергій Ніколайчук, заступник голови НБУ.

Держава підтримає українців, які розмістили у своїх домівках людей з міст, де йдуть бойові дії, або з тих, які перебувають в тимчасовій окупації - їм відшкодують оплату комунальних послуг – президент Зеленський.

Держатомрегулювання налагодило канали зв'язку з персоналом Чорнобильської АЕС на майданчику. Комунікують через керівництво ДСП ЧАЕС в місті Славутич.

Міністерство оборони України  спрямувало понад 15 млрд грн на виплату грошового забезпечення та додаткову винагороду військовослужбовцям.

Через війну в Україні падіння економіки за підсумками 2022 року неминуче. Однак після перемоги розвитку держави сприятиме весь світ - Олена Шуляк, глава партії «Слуга народу».

НБУ перерахував із спецрахунку на потреби військових понад 12,2 млрд грн.

В Україну вже імпортували першу тисячу тонн пального з Європи, а ціни стабілізуються паралельно зі стабілізацією поставок - Денис Шмигаль, прем‘єр-міністр.

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Жителі Фландрії (адміністративний регіон Бельгії) за два тижні пожертвували майже 18 млн євро на допомогу постраждалим від війни в Україні.

ФІФА виділила мільйон доларів на допомогу Україні.

До Німеччини прибуло близько 208 тисяч українських біженців.

За добу в Україну було ввезено понад 7,2 тис. т гумдопомоги - Державна митна служба.

Із Закарпаття перенаправили в інші області 180 тонн гумдопомоги з-за кордону - Мирослав Білецький, голови Закарпатської ОВА.

Віцепрезидент Європейських олімпійських комітетів (ЄОК) та член Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Дайна Гудзінявічуте пожертвувала свою олімпійську золоту медаль громадській організації «Сильні Разом», яка допомагає українцям, постраждалим від війни з росією.

Велика Британія передала Україні понад 2 мільйони одиниць медичних засобів та обладнання.

Експрем’єр Британії Девід Кемерон особисто везе гуманітарну допомогу Україні.

В Будапешті запустять гуманітарний хаб, де сортуватимуть вантажі та переправлятимуть в Україну - Закарпатська ОВА.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Північна Македонія скасувала безвіз для росіян.

Постачальник нафтових  послуг Baker Hughes припиняє інвестиції в Росії.

Болгарія не буде продовжувати контракт на постачання природного газу з російським «Газпромом».

Компанія Väderstad, яка несе відповідальність за підтримку фермерів та виробництво продуктів харчування в усьому світі зупинила розміщення замовлень на нові машини з Росії й працює над скасуванням вже існуючих замовлень російських дилерів та фермерів.

РЕАКЦІЯ СВІТУ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Польський радіомовник RMF Group створив спеціальний проєкт «RMF Україна», в ефірі якого звучить найважливіша інформація для українців у Польщі.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон виступив проти нормалізації відносин з путіним навіть після завершення російського вторгнення в Україну.

Колишні прем’єр-міністри Великої Британії Гордон Браун та Джон Мейджор закликають створити новий міжнародний трибунал для розслідування дій путіна в Україні.

Новини українською мовою з’являться на німецьких телеканалах RTL і ntv - Нацрада з питань телебачення і радіомовлення.

Польща виступає за повну блокаду торгівлі з росією, як наземним так і морським шляхом.

Біля Посольства України в Анкарі сьогодні відбулося зібрання на підтримку України, проти збройної російської агресії, для вшанування пам’яті дітей та усіх загиблих внаслідок війни росії проти України.

Польські депутати на наступному засіданні Євроради порушать питання про загальноєвропейський план відбудови України – Моравецький, польський прем'єр.

У Чехії порушили 27 кримінальних справ через підтримку російської агресії.

Президент Володимир Зеленський закликав Швейцарію заморозити активи та рахунки росіян, які розв'язали війну проти України.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА БІЛОРУСІ

У росії на антивоєнних акціях за день затримали понад 900 осіб.

Залізничного сполучення між Україною та Білоруссю наразі немає - Олександр Камишин, голова правління Укрзалізниці.

Кількасот активістів продовжують блокувати російські вантажівки у пункті пропуску Кукурикі-Козловичі на польсько-білоруському кордоні. Виняток робиться лише для фур, які перевозять тварин - Ірина Земляна, українська медіаекспертка.

Все більш відчайдушні мантри глави МЗС росії лаврова про «неонацистів в Україні» та «утиски російськомовних людей» означають лише одне: російський військовий корабель тоне - Олег Ніколенко, речник Міністерства закордонних справ України.

росія підтвердила, що тримає у полоні лише десять українців. Інших не підтверджує - Ірина Верещук, віце-прем'єр-міністр України – міністр МінТОТ.

Україну залишили всі 11 співробітників посольства Білорусі.

росія заблокувала в українських портах майже 650 іноземних моряків – Антон Геращенко, радник міністра внутрішніх справ України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-