Битва за Україну. День двадцять четвертий. Випуск 2

Битва за Україну. День двадцять четвертий. Випуск 2

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що російсько-українська війна може призвести до голоду по всьому світу

Перші партії в кілька тисяч тонн кормової кукурудзи на експорт вже відправлені через західний кордон України.

Ми переможемо! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві з 9 до 15 години 19 березня по рубриках.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Генштаб ЗСУ: загальні бойові втрати противника з 24.02 по 19.03 орієнтовно склали: особового складу –  близько 14400 осіб, танків ‒ 466 од, бойових броньованих машин  ‒ 1470 од, артилерійських систем – 213 од, РСЗВ – 72 од, засоби ППО – 44 од, літаків – 95 од, гелікоптерів – 115 од, автомобільної техніки – 914 од, кораблі /катери  – 3 од,

цистерн з ПММ – 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 17. Спеціальна техніка – 11.

У Маріуполі окупанти примусово вдягають на мешканців білі пов'язки, щоб їх плутали з військовими - полк «Азов».

Загарбники масово мінують населені пункти України, міни можуть бути будь-де: у покинутих будинках, на вулицях, на дитячих майданчиках, на заміському відкритому просторі: у полях, лісах, у водоймах, на узбіччях доріг тощо – Нацполіція.

Збройні сили України за добу знищили кілька тилових колон військ рф в Сумській та Миколаївській областях - Олексій Арестович, радник керівника Офісу Президента.

РФ замінувала рекомендовані шляхи від Босфору до Одеси і повідомила, що це українські міни. Чергова небезпечна дезінформація з боку ворога – Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews та співзасновник Чорноморського інституту стратегічних досліджень.

У Запоріжжі військові знищили російський десант та БТР - Іван Арєф’єв, речник ЗОВА.

Бійці «Азову» вранці знищили танк, два БТРи та вантажні автомобілі ворога.

ЗСУ знищили партію машин забезпечення російських загарбників - Генштаб ЗСУ.

На Чернігівщині загарбники покинули техніку тікаючи від бійців тероборони - Антон Геращенко, радник міністра внутрішніх справ.

ЗСУ знищили ворожі батареї «Урагану» та «Мста-С» на Чернігівщині - Оперативне командування «Північ».

Українські правоохоронці повідомили про підозру командувачу 22-го армійського корпусу Берегових військ Чорноморського флоту вмф збройних сил рф, який організував вторгнення 24 лютого з тимчасово окупованого півострову Крим = - Ірина Венедіктова, генпрокурор України.

У боях за Маріуполь загинув командир патрульного батальйону Нацгвардії в/ч 3033 підполковник Юрій Рой. Вічна слава і пам’ять Герою.

На Прикарпатті у селищі Делятин росія завдала ударів по підземному складі ракет та авіаційних боєприпасів. Є пошкодження і руйнація. Постраждалі уточнюються - Юрій Ігнат, спікер Командування Повітряних сил ЗС України.

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Із Запоріжжя до Бердянська виїхали автобуси для евакуації мирних мешканців Маріуполя, які самостійно на автомобілях виїхали зі заблокованого міста - Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

На Миколаївщині російські війська обстріляли житловий сектор міста Снігурівка – одна людина загинула, зруйновано два будинки - ГУ ДСНС України в Миколаївській області.

Через обстріли російськими військами міст і сіл Миколаївщини за минулу добу до лікарень госпіталізовано 68 осіб, серед яких одна дитина - Ганна Замазєєва, голова Миколаївської обласної ради.

Житомирщина з початку війни 60 разів потрапляла під обстріли військ рф - Віталій Бунечко, голова Житомирської ОВА.

У Маріуполі під руїнами драмтеатру було понад 1000 людей - не дістали ще й половини - Владислав Соболевський, представник полку «Азов».

Близько 500 маріупольців евакуювались до Запоріжжя – Кирило Тимошенко, голова Офісу Президента України.

Із Рубіжного на Луганщині вдалося вивезти перших 30 людей.

Внаслідок ракетних обстрілів на Запоріжжі загинули 9 людей, ще 17 осіб отримали поранення, п'ятеро – травмовані - Анатолій Куртєв, секретар Запорізької міськради.

На Луганщині ворог намагається зірвати евакуацію – обстрілом пошкоджений гуманітарний коридор - Сергій Гайдай, голова Луганської ОДА.

У Миколаєві триває рятувальна операція після обстрілу російськими ракетами типу «Калібр» казарми з військовослужбовцями - Віталій Кім, голова ОВА.

За добу загарбники обстрілювали Харків 29 разів - Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА.

На Житомирщині російська артилерія обстріляла смт Народичі Коростенського району та потрапили в будівлі зерноскладу приватного сільгосптовариства.

Із Запоріжжя на Львівщину евакуювали близько 130 дітей, позбавлених батьківського піклування.

18 березня, російські війська завдали авіаудару по Макарову (Київська область). В результаті загинули сім мирних жителів – поліція.

Російські війська вбили в Україні вже 112 українських дітей – прокуратура.

На Миколаївщині російські загарбники обстріляли та пограбували журналіста зі Швейцарії. Поліцейські з Кіровоградщини допомогли пораненому чоловіку дістатися до лікарні.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний жорстко звернувся до політиків, які перебувають у тилових містах і дають оцінку оперативній обстановці на передовій. Зокрема, він закликав їх утриматись від безвідповідальних заяв та не принижувати українських захисників своїми «експертними оцінками».

Венедіктова пояснила, чому не може повідомити про підозру путіну: президент рф путін має функціональний імунітет (правоохоронці не можуть повідомити про підозру президентові іншої країни).

Кіберполіція викрила шахраїв, які «здавали» неіснуюче житло у західних регіонах України.

У Києві з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну затримали 127 диверсантів - Миколи Жирнова, голови військово-цивільної адміністрації столиці.

В Україні запрацювали спеціальні табори для військовополонених російських окупантів - Ірина Венедіктова, генпрокурорка.

Київське метро працює у режимі перевезень

На Прикарпатті з 21 березня дистанційно запрацюють позашкільні навчальні заклади - Світлана Онищук, голова Івано-Франківської ОВА.

В Івано-Франківську закриватимуть торгівельні заклади під час повітряної тривоги. Працівники та відвідувачі мають перебувати в укритті -  Руслан Марцінків, Івано-Франківський міський голова.

У Запоріжжі з 16:00 19 березня до 6:00 21 березня триватиме комендантська година.

Укрзалізниця повернула в Україну чотирьох машиністів, які з початку війни вимушено залишалися в Білорусі.

Одеський зоопарк, закритий через війну, зібрав протягом другої декади березня близько півмільйона гривень від благодійників та отримав від європейських колег гуманітарну допомогу, скоординовану зоопарком міста-побратима Лодзь - Ігор Бєляков, директор Одеського зоопарку.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

На Львівщині за короткий час вдалося відновити і запустити до максимальних потужностей роботу консервного заводу - Львівська обласна рада.

Завдяки макрофінансовій допомозі Заходу поточні резерви Національного банку перевищують довоєнні показники - Сергій Ніколайчук, заступник голови НБУ.

За участі прокурорів Офісу Генерального прокурора судом задоволено клопотання про зняття арешту з речових доказів та направлення їх на придбання Військових облігацій. Понад 34,5 млн грн буде перераховано на спеціальний рахунок на підтримку Збройних Сил України.

На армію та гуманітарну допомогу через Ощадбанк вже зібрали 3 млрд гривень.

На Львівщині для посівної бракує соняшника, кукурудзи та овочевих культур через неможливість постачання насіння із центральної та східної України.

Війна в Україні може викликати «ураган голоду» по всьому світу. Вона вже порушує ланцюжки поставок та викликає стрімке зростання цін на паливо, продукти харчування та транспорт - Антоніу Гутерреш, генеральний секретар ООН.

За період війни українці зняли зі своїх рахунків майже 36 млрд гривень - Богдан Данилишин, голова Ради Національного банку.

За даними членів асоціації «Український клуб аграрного  бізнесу» (УКАБ), декілька аграрних компаній вже відправили перші партії в кілька тисяч тонн кормової кукурудзи на експорт через західний  кордон України.

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Харківські поліцейські отримали медикаменти від колег із Нідерландів та Польщі.

До Естонії виїхали майже 20 тисяч українських біженців - естонський Департамент поліції та прикордонної охорони.

Громада німецького міста Унна подарувала сучасний реанімобіль львівській дитячій лікарні - Львівська обласна рада.

Посольство Кореї передало продуктові набори кільком сотням переселенців у Чернівцях – ОВА.

Для мешканців Маріуполя вже зібрано 3,5 млн грн гуманітарної допомоги, які підуть на організацію евакуації людей - Маріупольська міська рада.

Рятівна служба Естонії  направила до Головного Управління ДСНС України у Львівській області гуманітарну допомогу на суму в майже 128 000 євро, зокрема термозахисний одяг, дрони з тепловізійною камерою, бензинові двигуни, респіратори – МЗС.

Канада запустила тимчасову міграційну програму для українців, які були вимушені залишити країну через російське вторгнення. За цією програмою українці та найближчі члени їх сімей будь-якої національності можуть перебувати в Канаді як тимчасові резиденти до 3 років – МЗС.

Конфедерація промисловців Литви передала 2 вантажівки з продуктами для Одеської області – МЗС.

Уряди Нідерландів і Німеччини на прохання НАТО поставлять Словаччині американські зенітні ракетні комплекси Patriot замість її систем ППО С-300, які держава надасть Україні - Міноборона Нідерландів.

Гроші від продажу квитків на матч Шотландія – Польща підуть в Україну.

ЮНІСЕФ планує залучити майже $150 млн для підтримки українських родин із дітьми.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

МЗС назвали найновіші санкції проти росії:

Уряд Швейцарії ухвалив рішення долучитися до четвертого пакета санкцій ЄС і забороняє експорт предметів розкоші до Росії.

Міністерство торгівлі США заборонило обслуговування 100 комерційних і приватних літаків, які використовує Росія. Заборона обслуговування літаків передбачає фактичне припинення міжнародних рейсів цих літаків із РФ.

У зв’язку з санкціями, запровадженими проти Росії, у латвійських банках було заморожено близько 11,5 млн євро, що належать 26 юридичним та 2 фізичним особам.

Італія арештувала комплекс будівель вартістю близько 105 млн євро, що належить одному із російських бізнесменів.

Компанія Dahua, китайський виробник професійної техніки та електроніки, припиняє всі постачання до РФ.

Парламент Литви вніс зміни до Закону «Про публічні закупівлі», які забороняють державному сектору країни купувати технології російського і білоруського виробництва.

В уряді Великобританії анонсували санкції на экспорт товарів подвійного призначення та технологій до РФ.

Понад 70 організацій відмовилися від культурної співпраці з росією - Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики.

Прем'єр-міністри України і Нової Зеландії обговорили чергове посилення санкцій проти росії.

Компанія Schlumberger, що надає послуги у нафтовій галузі, заявила про припинення роботи в росії через введені санкції США за агресію рф проти України.

РЕАКЦІЯ СВІТУ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Верховна Рада України звернулась до президентів Європейського парламенту Роберти Мецоли та Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн з проханням посприяти швидкому висновку Єврокомісії щодо набуття Україною членства в Європейському Союзі.

Польща запропонувала Європейському союзу ввести повну заборону на торгівлю з Росією. Таким чином: уряд Польщі закликає посилити санкції проти Москви за її вторгнення в Україну - Матеуш Моравецький, прем'єр-міністр Польщі.

Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк закликав європейських політиків утриматися від заяв про відмову НАТО в запровадженні безпольотної зони, аби не заохочувати російську федерацію до масових вбивств в Українській державі.

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну чотири країни-члени Європейського Союзу вислали поза свої межі загалом 20 російських дипломатів: Болгарія, Литва, Латвія та Естонія.

У зв'язку з діями в Україні урядові структури росії мають бути внесені до списків терористичних організацій у Великій Британії та США – Алекс Карлайл, член Палати лордів парламенту Великої Британії.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА БІЛОРУСІ

У Росії ціни на техніку злетіли: наприклад, холодильники подорожчали більш ніж на 100%.

Посол республіки білорусь Ігор Сокол виїхав з України, а на кордоні прикордонники вручили йому «30 срібняків» від очільника Держприкордонслужби Сергія Дейнека для голови Державного прикордонного комітету білорусі Анатолія Лаппо.

Сотні українських та польських активістів у суботу вранці почали блокаду руху російських та білоруських вантажівок через пункт пропуску Кукурикі-Козловичі на польсько-білоруському кордоні.

Генеральний штаб Збройних сил України не виключає, що військово-політичне керівництво російської федерації може вдатись до провокацій на своїй території, щоб ввести воєнний стан та оголосити тотальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-