Битва за Україну. День двадцять четвертий. Випуск 1

Битва за Україну. День двадцять четвертий. Випуск 1

Укрінформ
У Маріуполі ідуть бої за Азовсталь, російські нелюди фактично знищили обстрілами економічний гігант, один із найбільших заводів Європи

Впродовж минулої доби, 18 березня, ЗСУ знищили 12 ворожих повітряних цілей, кілька колон техніки окупантів в Миколаївській та Сумській області тощо. У Чорнобаївці ліквідований рашистський генерал-лейтенант. Ми переможемо! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві з 21 години (18.03) до 9 години 19 березня по рубриках.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Генштаб ЗСУ: Протягом доби знищено кілька колон техніки окупантів в Миколаївській та Сумській області. Внаслідок нанесення вогневого ураження по противнику, знищено командувача 8-ї загальновійськової армії збройних сил російської федерації генерал-лейтенанта Андрія Мордвінова. Також, ЗСУ знищили 12 ворожих повітряних цілей: - 2 літаки, 3 вертольоти, 3 БПЛА та 4 крилаті ракети

У Чорнобаївці на Херсонщині українська артилерія вшосте знищила російських загарбників - Вадим Денисенко, радник міністра внутрішніх справ.

На Луганщині бійці Нацгвардії виявили дві бойові машини піхоти російських загарбників, одну БМП-1 знищили з гранатомета - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

Російські загарбники спробували прорвати оборону українських військ в районі відповідальності ОТУ «Схід» та втратили 8 танків, 11 БМП і близько взвод піхоти - оперативно-тактичне угруповання «Схід».

Оборона Києва повністю готова дати відсіч росіянам – Олександр Павлюк, голова Київської ОВА.

Сили Протиповітряної оборони України знищили кілька ворожих дронів над Одесою - Сергій Братчук, речник Оперативного штабу Одеської ОВА.

Протягом минулої доби російські війська випустили по Україні 14 ракет, а також скоїли 40 авіанальотів – Генштаб.

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк наголосив, що росія намагається пояснити вторгнення в Україну брехнею про нібито виявлені «факти» військово-біологічної активності США в країні.

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Російські загарбники обстріляли підступи до Києва та пошкодили храм УПЦ МП в Ірпені - Генштаб ЗСУ.

Ворог знову обстріляв Святошинський район Києва 18 березня о 17.00. Снаряд окупантів потрапив у двір одного із приватних житлових будинків, внаслідок чого пошкоджено житло мирних людей. Жертв немає - Нацполіція.

Міністерство оборони США заявило, що, за даними розвідки, може підтвердити запуск понад 1080 російських ракет по різних цілях та мирних об’єктах в Україні з початку вторгнення.

Посольство Сполучених Штатів в Україні закликало росію звільнити журналістку Hromadske Вікторію Рощину та інших незаконно утримуваних осіб.

У Тростянці Сумської області, який наразі залишається під окупацією російських військ, ворог стріляв по місцевій лікарні. Руйнування великі, але загиблих немає - Дмитро Живицький, голова ОВА.

У селах Сумської області відомі випадки викрадення та катування людей окупантами – Дмитро Живицький, голова ОВА.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами міст Сєвєродонецьк та Рубіжне Луганської області у п'ятницю загинуло 4 особи, 10 – поранено - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

Укрзалізниця змінила евакуаційний маршрут до Румунії, запущений 9 березня разом із Дунайським пароплавством.

Завдяки гумкоридорам удалося врятувати понад 180 тисяч українців – Президент.

Колону автобусів, яка мала евакуювати маріупольців з Бердянська, повернули до Запоріжжя через бойові дії - Олександр Свідло, в.о. міського голови Бердянська.

За минулу добу на Донеччині росіяни вбили більше 12 цивільних, найбільше постраждав Краматорськ: тут росіяни убили 5 і поранили 25 мирних мешканців - Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

18 березня було погоджено 9 гуманітарних коридорів, із них спрацювало 7: за добу евакуювали 9 145 людей – 4- 972 мешканці Маріуполя, з яких 1 124 - діти, виїхали до Запоріжжя, 4 173 людини - із Сумщини - Кирило Тимошенко, заступник голови Офісу Президента.

Російські боти поширюють фейки про «небезпечність» Запоріжжя, щоб зірвати евакуацію людей з Маріуполя - Центр протидії дезінформації при РНБО України.

Україна готувалася до всіх можливих сценаріїв нападу рф, тож Повітряні сили ЗСУ на початку війни вивели з-під ракетного удару ворога майже всю техніку та людей -  Юрій Ігнат, спікер командування Повітряних сил ЗСУ.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Верховна Рада наполягає, щоб росію виключили з усіх міжнародних та міжпарламентських організацій - Олена Кондратюк, заступниця голови Ради.

Чехія переводить свої дипломатичні установи в Україні до Ужгорода - Закарпатська обласна рада.

Бійці Нацгвардії затримали в Миколаєві двох імовірних диверсантів, які ставили позначки біля військових та інфраструктурних об'єктів.

За захист Маріуполя звання Героя України отримають полковник Володимир Баранюк та майор Денис Прокопенко – Зеленський.

В Україні створено координаційний штаб по доставці гуманітарної допомоги, а також опрацьовується питання по забезпеченню допомоги громадянам України, які опинилися за кордоном після початку російської агресії – Зеленський.

Віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук просить повідомляти на «гарячі лінії» Національного інформаційного бюро інформацію про зниклих безвісти та полонених за номерами 16-48 та (044) 287 81 65.

Для реєстрації транспорту, ввезеного з-за кордону, достатньо надати до сервісного центру МВС низку документів і сплатити збір до Пенсійного фонду – МВС.

Очільник МКІП Олександр Ткаченко разом з міністрами культури ЄС звертаються до ЮНЕСКО з ініціативою змінити місце проведення 45-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини - з російської Казані на Львів.

У більшості регіонів України відновлено роботу сервісних центрів - Денис Монастирський, міністр внутрішніх справ.

Більшість вже затриманих диверсантів, які працювали на ворога, є громадянами України - Денис Монастирський, міністр внутрішніх справ.

В Україні розпочав роботу сайт Національного інформаційного бюро з питань військовополонених та загиблих військовослужбовців внаслідок російсько-української війни.

Півзахисник «Шахтаря» Георгій Судаков під час війни допомагає облаштовувати «Львів Арену», де створено центр для переселенців.

Укрзалізниця опублікувала графік додатково призначених евакуаційних рейсів на суботу, 19 березня.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

Президент України доручив уряду розробити програму підтримки осіб, які були змушені залишити свої домівки через російську агресію, або втратили житло внаслідок бойових дій.

У березні держава забезпечила заплановану індексацію пенсій на 14% - вона торкнулася понад 10 мільйонів українців - Олена Шуляк, народна депутатка.

Ремонтники НЕК «Укренерго» відновили високовольтну лінію 750 кВ Запорізька АЕС - Каховська, яка була пошкоджена агресорами - НАК «Укренерго».

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак закликав міжнародних інвесторів купувати військові облігації України та переводити свій бізнес із території країни-агресора в нашу державу.

Зеленський: Скасування митних платежів необхідне для оборони держави та для нормального життя в період воєнного стану.

Уряд ухвалив рішення про максимальне спрощення усіх митних процедур, ставлячи за мету створити найшвидшу митницю у світі, без жодних паперів - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Шотландія та Уельс готові прийняти 4 тисячі українських біженців - Центр інформбезпеки.

Уряд України та Світовий банк ухвалили рішення про екстрену допомогу для фінансування стипендіальних програм у галузі вищої освіти в розмірі 100 млн доларів. Ці кошти дадуть змогу виплачувати академічні стипендії для 172 тисяч студентів та соціальні стипендії для 50 тисяч студентів - Аруп Банерджі, регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи.

Ізраїль передасть Україні броньовані швидкі, що дозволяють безпечно вивозити поранених та постраждалих із зони обстрілів. Їх передадуть літаками повітряним мостом слідом за 230 тоннами гуманітарної допомоги, зібраної громадянами Ізраїлю для українців.

Норвегія розраховує прийняти близько 30 тисяч біженців з України, однак готується до ситуації, в якій у країну можуть прибути до 100 тисяч осіб - Йонас Гар Стьоре, прем'єр-міністр Норвегії.

Українці в Польщі зможуть обміняти готівкову гривню на злоті вже із середини наступного тижня в рамках програми, яку запускає Національний банк цієї країни.

Президент Європейської ради Шарль Мішель підтримує створення Фонду солідарності для України для надання основних послуг та задоволення нагальних потреб громадян.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Німецька компанія Bosch зупинила постачання запчастин для вантажних автомобілів до росії. Ухвалене таке рішення на тлі інформації про те, що її продукція могла використовуватись у військових цілях.

Росію та Білорусь виключили з Європейської конференції адміністрацій зв'язку - Держспецзв'язку.

Американська нафтосервісна компанія Halliburton оголосила про негайне припинення діяльності у росії.

Віцепрем'єр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров назвав ще низку компаній, які покинули ринок рф або ввели обмеження: компанію Schneider Electric, китайського виробника професійної техніки і електроніки (камери відеоспостереження і тд.) Dahua, американську технологічну IT-компанію Docker та компанія DanBred (Данія).

Південнокорейський виробник побутової електроніки LG Electronics призупинив усі постачання техніки в росію - Михайло Федоров, віцепрем'єр - міністр цифрової трансформації.

Італія заарештувала комплекс будівель на середземноморському острові Сардинія вартістю близько $116,2 млн, що належить російському олігарху Олексію Мордашову, проти якого введено санкції ЄС.

РЕАКЦІЯ СВІТУ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Колишні президенти США Джордж Буш і Білл Клінтон відвідали українську церкву в Чикаго, щоб продемонструвати солідарність з народом України в боротьбі за свободу.

Дипломатам із Росії та Білорусі заборонили вхід до будівель Європарламенту. Там немає місця для агресорів - Роберта Метсола, голова парламенту.

Квітневий випуск Marie Claire Greece присвятили Україні. На обкладинці зображений журавель, який символізує безпеку та процвітання українських народних традицій.

Новий номер відомого німецького тижневика Der Spiegel вийшов у світ з обкладинкою, що присвячена Україні. На ній – Володимир Зеленський, Віталій Кличко й інші захисники країни – військові, рятувальники та цивільні.

Ліванський шиїтський рух Хезболла не відправляв своїх бійців в Україну для участі у війні на боці російської федерації, як про те раніше заявляв путін - Хассан Насралла, лідер Хезболли.

Після розмови в п'ятницю Джо Байдена і Сі Цзіньпіна Білий дім зберігає занепокоєння, що КНР може надати певну підтримку росіі на тлі її збройного вторгнення в Україну - Джен Псакі, речниця Білого дому.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА БІЛОРУСІ

В росії суд заарештував двох журналістів видання Sota, які збиралися висвітлювати мітинг-концерт, присвячений роковинам анексії Криму.

У Білорусі розвантажують військову техніку Росії, зводять понтонний міст через Прип’ять на кордоні з Україною.

Вірменія, Казахстан та Киргизстан вимагають від російської федерації платити мито в доларах - Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

У Росії поховали групу ОМОНівців, яких ліквідовано в Україні: у списку є і два військовослужбовці вищої ланки – у званні підполковників.

Росія назвала 5 країн, які не будуть арештовувати їхні літаки: Куба, Шрі-Ланка,   Аргентина, Венесуела та Киргизія - Федеральне агентство повітряного транспорту (Росавіація).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-