Оксана Золотарьова, директор департаменту міжнародного права МЗС України
У світі вже немає авторитетних фахівців міжнародного права, хто б представляв рф у суді
Відео 18.03.2022 09:44

Міжнародний суд ООН зобов’язав рф негайно припинити вторгнення в Україну. Наказ є обов'язковим до виконання росією згідно з міжнародним правом. Суд не має жодних доказів на підтвердження заяв рф про геноцид на території України. Тож росії було відмовлено у закритті справи, її буде розглянуто по суті. Таке рішення було озвучено 16 березня у будівлі Палацу правосуддя, де засідає Міжнародний суд ООН. Це нова справа України проти рф. На третій день російського вторгнення Україна направила позов проти росії до Міжнародного суду ООН з вимогою притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду. Адже росія задля виправдання свого нападу намагалася змінити реальність, мовляв, Україна начебто винна в геноциді у Донецькій та Луганській областях, і тому росія була вимушена застосувати військову силу.

Отже, що означає таке рішення Міжнародного суду ООН? Коли та яких компенсацій вимагатиме Україна? Про це в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу розповіла директор департаменту міжнародного права МЗС України Оксана Золотарьова.

ІСТОРИЧНЕ РІШЕННЯ

- Пані Оксано, що означає рішення Міжнародного суду ООН у цій справі для України?

- Відбулася історична перемога України. Це не тільки історична перемога МЗС та уряду України проти рф, це насамперед перемога міжнародного права та міжнародного правопорядку, оскільки Міжнародний суд ООН наказав негайно рф припинити всю її так звану військову операцію. Це перемога кожного українця, який зараз страждає. Це перемога кожного воїна, який боронить нашу землю. І ця перемога є так само на честь тих українців, які загинули. Мій близький друг зараз несе службу в гарячих точках і він мені надіслав слова вдячності від його військової частини і написав, що вони всю ніч обговорювали це рішення суду. Для нашої команди це був чи не найемоційніший момент, коли я отримала це повідомлення. Міжнародне правосуддя стоїть на боці України. І його жерла врешті решт перемелять і рф.

Для юридичної спільноти це рішення так само має дуже важливий характер. Сьогодні вже почали з’являтися повідомлення від різних держав, наприклад, Франції, США про те, що вони вітають таке рішення. рф має негайно забратися з України, перестати вести будь які військові дії на території України та має виконати рішення суду.

Це рішення є тимчасовим заходом. Для порівняння – в українському процесі це як корупціонерів після оголошення підозри беруть під арешт, поки не буде прийнято рішення по суті. рф звинувачує Україну в тому, що начебто з 2014 року ми вчиняємо геноцид щодо окремих регіонів Донецької та Луганської областей, і відтак вони кажуть, що мають право, посилаючись на Конвенцію про геноцид, вчиняти бойові дії на території України. Міжнародний суд ООН дуже чітко пояснив, що ці заяви та ці дії рф є неправомірними, і виніс рішення, яке має зобов’язуючий характер – росія має негайно вивезти війська та припинити військові дії.

Це дуже серйозний прецедент щодо того, як швидко суд відгукнувся на заклик України, що ця справа є дійсно терміновою. Отже, вони розуміють: як найвища юридична інстанція світу вони не можуть стояти осторонь того, що відбувається в Україні.

- Що буде далі, якщо росія проігнорує це рішення суду?

- Рішення міжнародних судів мають виконуватися. І це усвідомлюють абсолютно всі, і це усвідомлює світова спільнота. росія має це зробити. Зі свого боку, дипломатія використовуватиме це рішення для посилення власної позиції  у різних сферах боротьби з рф. Про це дуже чітко висловився Президент України Володимир Зеленський: якщо росія його не буде виконувати, то це зажене її у повну ізоляцію.

- Тобто це питання часу?

- Так. Але це є дуже важливим юридичним фактом. І його вагу для міжнародного права та всього світу та цей ефект ми зрозуміємо повною мірою лише через деякий час.

- Скільки років може пройти?

- Я сподіваюся, що пройдуть не роки, а все буде набагато швидше. Міжнародна юридична спільнота вже дуже схвально його оцінює та дуже підтримує те, що Міжнародний суд ООН настільки швидко розглянув питання, поставлені Україною та виніс настільки сильне рішення.

ЮРИДИЧНА ГІМНАСТИКА

- Це не перша наша справа у Міжнародному суді ООН. Україна 16 січня 2017 року подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації. Звинувачення, висунуті Росії, зокрема, містять: надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням; збиття літака рейсу MH17; обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська; знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік Волновахи; дискримінацію щодо української та кримськотатарської громад; хвилі зникнень, вбивства, самовільні обшуки, затримання; обмеження на викладання української й кримськотатарської мов. У 2019 році Міжнародний суд ООН на відкритому судовому засіданні ухвалив рішення, що має юрисдикцію. Як просувається ця справа?

- В нас зараз стадія письмових обмінів з рф. Наразі триває обмін письмовими зауваженнями сторін. І зараз м’яч знаходиться на полі України ,і ми якраз фіналізуємо свою відповідь на контрмеморандум рф, яку ми маємо подати найближчими місяцями.

-  Скільки може тривати процес у справі за позовом України проти РФ у Міжнародному Суді ООН про застосування Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації?

-  Виходячи з сучасних реалій, рф матиме час для того, щоб відреагувати на нашу відповідь після того суд призначить дату усних слухань. Ми дуже сподіваємося, що протягом 2023 року ця справа буде завершена. На жаль, міжнародне право повільне, але ефективне.

- Росія з усіх сил намагається показати, що для неї неважливі всі ці процеси. Про що тоді говорить її участь у них?

- Так. Вони беруть участь в абсолютно всіх процесах. Вони дуже чітко розуміють той факт, що їм краще встромляти нам палиці в колеса, займаючись юридичною гімнастикою, ніж потім відмовлятися від участі у процесах і отримувати рішення не на свою користь.

 - Чи має рф досі підтримку юридичних радників, які представляли її інтереси у міждержавних позовах?

- Тут дуже важливо зауважити, що ці російські злочини не залишились без уваги цивілізованого світу та видатних юристів. Є публічні заяви юристів світового рівня, які представляли рф  по наших справах, що вони припиняють свою співпрацю з рф. Це означає, що немає більше нікого з авторитетних фахівців міжнародного права, кого б рф могла поставити поруч із собою в суді, щоб вони виступали та представляли позицію рф.  По всіх справах, які ведуться міністерствами закордонних справ, практика така, що позицію політично представляють представники міністерств закордонних справ, а юридичну представляють видатні професори, адвокати провідних світових компаній, тобто найкращі фахівці з міжнародного права.

- Тож, можливо, рф не з’явилася на слухання, які проходили у Міжнародному суді ООН минулого тижня у справі щодо тлумачення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, бо її було нікому представляти?!

- Можливо.

- Наразі у Міжнародному суді ООН у нас дві справи проти рф. Одна велика по двох конвенціях: про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. І друга - щодо тлумачення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. На вашу думку, якщо фінальні рішення будуть на нашу користь чи виконає їх рф?

- Я можу лише навести два приклади. Перший - це  справа Нідерланди проти рф щодо захоплення росією судна Arctic Sunrise. Ситуація була досить схожа на ту, яку ми маємо тепер з Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. рф відмовилася брати участь у слуханнях міжнародного трибуналу з морського права, написала схожий лист, як вони писали нам зараз про те, що вони участі брати не будуть. Вони отримали рішення для себе негативне, так само як зараз вони його відкидали, розповідали, про його неправомірність але згодом рішення було виконане. Після цього справа рухалася далі і Арбітражний трибунал виніс рішення, що росія порушувала норми міжнародного права. Абсолютно така ж історія була зі справою про захоплення трьох українських військово-морських кораблів і членів їхніх екіпажів. росія заявляла, що це не рішення і вона не зобов’язана його виконувати, але згодом виконала. Моряки вдома, кораблі вдома і справа рухається далі по суті.

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА РЕАКЦІЯ

- Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі оперативно відреагував на вторгнення росії в Україну. Роботу зі збору доказів щодо російської агресії розпочато. І власне у компетенції саме МКС переслідування в судовому порядку конкретних осіб, відповідальних за воєнні злочини, геноцид і злочини проти людяності. Це ж прецедент, що війна триває, а розслідування вже стартувало?

- Абсолютно. Це так само безпрецедентна реакція світової спільноти на те, що відбувається. І ми дуже вдячні прокурору Міжнародного кримінального суду за те, що він взяв на себе це лідерство, і так само безпрецедентно, що відразу після початку активних військових дій до нього звернулася 41 держава світу з проханням негайно відкрити провадження по Україні. І те що зараз прокурор перебуває у Львові зі своєю командою, яка буде займатися питаннями України та воєнних злочинів на території України, це ознака того, що справа буде рухатися та йде ретельне вивчення доказів і фактів, а також дуже добре налагоджена співпраця з Офісом генерального прокурора.

- Власне у компетенції МКС — переслідування у судовому порядку конкретних осіб, відповідальних за воєнні злочини, геноцид і злочини проти людяності. Тож для України — це шанс притягнути до відповідальності як військових, так і цивільних посадовців Росії. Чи можна вже говорити про притягнення до відповідальності конкретних осіб, зокрема Путіна? Як працює механізм?

- Видається ордер на арешт. І рано чи пізно ці люди, які вчиняють воєнні злочини, будуть заарештовані та будуть притягнуті до відповідальності, але у разі, якщо вони виживуть у цій війні. Той факт, що зараз тривають активні розслідування - це є дуже важливо.

- Як напад рф на Україну змінив весь світовий правопорядок?

- Ситуація, яка зараз склалася з Україною та українським народом, продемонструвала, що той правопорядок ,та система норм права, які були після другої світової війни, вони не можуть оперативно реагувати на такі кричущі порушення норм міжнародного права, які зараз вчиняє росія. Це означає, що у майбутньому так само буде змінюватись система права.   

- Коли розглядатиметься питання щодо виплати росією репарації?

- Для нас ключовим питанням є питання притягнення саме до відповідальності та нашою ключовою метою у цьому спорі є встановлення юридичного факту, що росія - порушник норм міжнародного права. Після встановлення такого факту можна вже переходити до питання репарації та до виплати компенсацій, але це питання розглядатиметься на останній стадії розгляду цієї справи. Окремо вже після винесення рішення по суті. Саму позицію щодо репарації і що саме ми будемо просити в Міжнародного суду, ми представимо на останньому етапі, бо це має бути сюрприз для рф.

Ірина Драбок, Гаага

Фото: Ірина Драбок

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-