Битва за Україну. День двадцять другий. Випуск 3

Битва за Україну. День двадцять другий. Випуск 3

Укрінформ
На Маріуполь у середньому протягом доби скидають від 50 до 100 авіабомб, зруйновано 80% житлового фонду, з них майже 30% - не підлягає відновленню

Президент Міжнародного комітету Червоного Хреста Петер Маурер пообіцяв активізувати організацію гуманітарних коридорів в Україні.

Ми переможемо! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві з 15 до 21 години 17 березня по рубриках.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Українські захисники ліквідували командира 3-ї мотострілецької дивізії російського полковника Ігоря Ніколаєва – Генштаб ЗСУ.

Бійці полку Азов за добу знищили 4 танки та 2 БТРи, ще 1 БТР росіян підбито. Знищено близько роти ворожої піхоти.

Під Прилуками українські захисники відібрали у російських загарбників реактивну систему залпового вогню «Ураган» і ще одну підбили - Оперативне командування «Північ».

У Бучанському районі Київської області українські військові підбили гелікоптер КА-52 російських загарбників – Київська ОВА.

Українські Повітряні Сили знищили дві ракети, випущені російськими загарбниками по Дніпропетровщині, а над Харківщиною - ворожий безпілотник - Повітряне командування «Схід».

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Помер рівненський волонтер, що потрапив під обстріл коли вивозив людей з Бородянки, що на Київщині. Автомобілі були з написами «Евакуація» та з червоними хрестами, але це не зупинило росіян від відкриття вогню - Олександр Третяк, міський голова Рівного.

На Херсонщині у селі Правдине (Білозерська сільська територіальна громада) через бойові дії є поранені, пошкоджено від артобстрілів близько 20 будинків, під’їзд до села заміновано – Херсонська ОДА.

Під Токмаком, що у Запорізькій області, загарбники стріляли по авто і потрапили дитині в обличчя. Крім того, під Пологами росіяни відкрили вогонь по машині з хлібом - Олександр Старух,  голова ОВА.

Загарбники на тимчасово окупованій території Херсонщини погрозами примушують аграріїв до співпраці - Сергій Хлань, депутат Херсонської облради.

Росіяни обстріляли промислово-речовий ринок Барабашово в Харкові, загинув рятувальник - ДСНС.

На Донеччині у Покровську ворожий снаряд влучив у кав’ярню - поранено двох цивільних - Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

Ситуація у Маріуполі Донецької області критична через безперервний обстріл із боку російських окупантів. У середньому протягом доби на місто скидають від 50 до 100 авіабомб – міськрада.

Цілі райони Сєвєродонецька, Попасної та Лисичанська знищені вщент обстрілами РФ -ДСНС.

У Маріуполі бої з російським загарбником точаться на околицях, з міста виїхало на власному транспорті близько 30 тисяч людей - Маріупольська міська рада.

У Маріуполі російський агресор зруйнував 80% житлового фонду, з них майже 30% - не підлягає відновленню - Маріупольська міська рада.

Агресор обстрілює з «Градів» Авдіївку, Красногорівку та Мар’їнку - Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

В Сіверськодонецьку на Луганщині російські фашисти обстріляли притулок для жінок з дітьми - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

На Луганщині за останні 24 години обстрілів 4 загиблих та 10 поранених – усі в Рубіжному, по області пошкоджено 40 будинків – Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

Внаслідок потрапляння снарядів у Святошинському районі Києва загорівся склад, згоріло два автомобілі, загинуло принаймні двоє людей – ДСНС.

У Києві під час ракетного обстрілу загинула заслужена артистка України Оксана Швець - Молодий театр.

У Харківській області війська РФ взяли в полон голову Великобурлуцької громади Віктора Терещенка прямо з місця роботи - Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

Російська армія обстріляла касетними бомбами Козачу Лопань, що на Харківщині, загинули щонайменше шестеро людей - В'ячеслав Задоренко, Дергачівський міський голова.

Екопарк у Харкові зазнав чергової атаки з боку російських агресорів, зруйновано зимові вольєри людиноподібних мавп, загинули два орангутани та шимпанзе.

Під час нічних нальотів на Суми російська авіація розкидала «небезпечні пелюстки» – Протипіхотні міни ПФМ-1 (ПФМ-1С) - Сумська міськрада.

російські окупанти обстріляли Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, загинула 2-річна дитина, четверо травмованих – поліція Київської області.

Унаслідок обстрілів вже загинули понад 200 цивільних мешканців Чернігова. Місто входить у гуманітарну катастрофу - Владислав Атрошенко,  міський голова Чернігова.

У Херсоні від обстрілів постраждали близько 40 багатоповерхівок та понад 30 приватних будинків - Ігор Колихаєв, міський голова Херсона.

На Житомирщині російські військові завдали авіаудару по селу Різня, внаслідок чого пошкоджені будинки та загорілася трава - ГУ ДСНС України у Житомирській області.

На Луганщині під час евакуації населення з Попасної російський агресор відкрив вогонь по автобусу, але людей вдалося вивезти - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

Від обстрілу міста Мерефа, що на Харківщині, загинула 21 людина, ще 25 поранені - прокуратура Харківської області.

Із Бучі евакуйовано близько 100 осіб - Олександр Павлюк, голова Київської ОВА.

Із прифронтових міст Донеччини сьогодні евакуювали у безпечне місце 209 мирних жителів, у тому числи 42 дитини - Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

За два тижні з Бучанського та Броварського напрямків вдалося вивезти близько 70 тисяч людей - Андрій Нєбитов, начальник ГУ Національної поліції в Київській області.

На Житомирщині рятувальники знищили 500-кілограмову авіаційну бомбу, реактивні боєприпаси та снаряди, які залишили російські загарбники - ГУ ДСНС у Житомирській області.

На Луганщину до Сєвєродонецька та Лисичанська прибули гуманітарні вантажі, штаби и працюють по всій області - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

Внаслідок ворожого авіаудару по гуртожитку в Чернігові загинули троє дітей, зокрема двійнята та їхні батьки – ДСНС.

Президент Міжнародного комітету Червоного Хреста Петер Маурер пообіцяв активізувати організацію гуманітарних коридорів в Україні для евакуації цивільного населення - Кирило Тимошенко, заступник керівника Офісу Президента.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль закликав Міжнародний комітет Червоного Хреста вживати більш активних та наполегливих кроків для сприяння евакуації мирного населення з українських міст, які перебувають в облозі та щоденно піддаються вогневому ураженню.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Президент Володимир Зеленський нагородив міського голову Мелітополя Івана Федорова орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Українські захисники відновили меморіал Василю Сліпаку у селищі Луганське Донецької області та не сумніваються в тому, що за кілька років вдасться відбудувати і країну – Міноборони.

Ядерну установку Харківського фізико-технічного інституту ЯПУ «Джерело нейтронів» станом на 17 березня знеструмлено - Державна інспекція ядерного регулювання.

Запорізькі зварювальники-волонтери за 21 день війни зварили понад 3 тис. протитанкових їжаків та 560 буржуйок.

Військово-Морські Сили Збройних Сил України закликають громадян не заповнювати Google-форми з проханням про допомогу ВМС ЗСУ, бо їх розповсюджують псевдоволонтери – Міноборони.

Тренер жіночої збірної України з баскетболу пішов у тероборону.

Два учасники засідання псевдооргану влади «Комітету порятунку» у Херсоні стверджують, що їх змусили брати у ньому участь.

За минулий тиждень фільм «Мати Апостолів» українського режисера Зази Буадзе отримав шість нагород на трьох міжнародних фестивалях – Держкіно.

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк не бачить продовження відносин між Україною та російською федерацією після підписання мирної угоди.

Міністерство культури та інформаційної політики спільно з першою леді Оленою Зеленської організує щогодинну трансляцію українських пісень на європейському радіо.

Україні має намір завершити війну з рф утворенням нової міжнародної безпекової коаліції настільки сильною, що вона зупинить росію, якщо та знову захоче на когось напасти - Михайло Подоляк.

На Запоріжжі та Дніпропетровщині відновлено інтернет-зв'язок - провайдер Просто.

Від початку війни російської федерації проти України вже понад 200 українських дітей з онкологічними діагнозами вдалося відправити на лікування за кордон - Олена Зеленська.

Президент Зеленський відзначив державними нагородами 130 працівників Національної гвардії, поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій і Державної прикордонної служби, 46 із них – посмертно.

На Кіровоградщині змінюють алгоритм сповіщення повітряної тривоги: відтепер сирени звучатимуть до 20 хвилин на початку тривоги і не більше 5 хвилин, сповіщаючи про її відбій - Андрій Райкович, голова Кіровоградської ОВА.

Поблизу митних пунктів пропуску на Львівщині можна отримати щеплення від COVID-19 - Національна служба здоров'я України.

У Хмельницькій обласній філармонії запрацював пункт видачі одягу для вимушених переселенців - Хмельницька ОДА.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

У Чернівецькій області розпочали відновлення лісів та створення нових насаджень для них - Чернівецької ОВА.

Україна вже отримала запит від ЄС на придбання української електроенергії - Герман Галущенко, міністр енергетики України.

Міністр енергетики Герман Галущенко: Наступний етап синхронізації української енергосистеми з європейською – об’єднання ринків.

АТ «Укрзалізниця» відтепер перевозитиме не лише пасажирів, а й сприятиме створенню стратегічного запасу харчових продуктів по всій Україні - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

Ощадбанк та Ukravit продовжують співпрацю для максимального забезпечення аграріїв засобами та інструментами для весняних польових робіт.

Національний банк тимчасово скасував тарифи на депозитарні послуги.

Об’єднання електроенергетичних ринків України та ЄС буде наступним етапом після вже здійсненої технічної синхронізації енергосистем - Герман Галущенко, міністр енергетики України.

Україна зможе виконати свої зобов'язання перед міжнародними партнерами стосовно поставки аграрної продукції, коли буде припинення вогню, і росія розблокує чорноморські порти - Роман Лещенко, міністр аграрної політики та продовольства України.

Аграрії Одещини розпочали сівбу ярого ячменю - Сергій Килинич, головний агроном ДПДГ ім. Суворова.

В Україні стан озимих посівів залишається хорошим - Роман Лещенко, міністр аграрної політики продовольства України.

Міністр аграрної політики продовольства України Роман Лещенко розповів про запаси продовольства: Пшениці - на два роки, олії - на п'ять, запаси кукурудзи на - 1,5 роки.

Загроза відключення ЗАЕС від української енергосистеми наразі відсутня - Володимир Кудрицький, голова правління НЕК «Укренерго».

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Благодійний концерт We Are One («Ми єдині») на Національній арені Бухареста зібрав 4,5 мільйона леїв для біженців з України - Нацрада з питань телебачення та радіомовлення.

Посольство України закликає Державу Ізраїль скасувати політику квот та інші штучні перешкоди для біженців.

Франція надасть Україні €300 мільйонів фінансової допомоги - Жан-Ів Ле Дріан, міністр Європи та закордонних справ Франції.

Фундація Global Ukraine запустила Телеграм-канал для допомоги новоприбулим в Євросоюз українцям, на якому висвітлено інформацію щодо соціальної та медичної допомоги, працевлаштування, а також розміщуються пропозиції житла та тимчасового прихистку.

Уряд Австрії прийняв рішення щодо надання українським аграріям посівного матеріалу - Роман Лещенко, міністр аграрної політики та продовольства України.

Станом на 17 березня до Чехії прибуло 270 тисяч біженців з України, це приблизно 2 відсотки від власного населення - країна на межі своїх можливостей приймати людей далі - Петр Фіала, прем'єр-міністр Чеської Республіки.

У Франції вже є до 60 тисяч пропозицій житла для українських біженців - Еммануель Варгон, міністр ЖКГ Франції.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Американська біофармацевтична компанія AbbVie приєдналася до санкцій проти Росії та припинила постачання ботоксу.

Компанія Tufin, що розробляє продукт з управління безпекою, разом із народом України - компанія припиняє продажі та надання послуг у росії.

Європейське космічне агентство (ESA) відмовилося від співпраці з Роскосмосом у розробці місії ExoMars.

Канада посилює санкції проти білорусі через підтримку нею російського вторгнення до України - Мелані Жолі, міністр закордонних справ Канади.

Найбільший у світі роздрібний продавець ювелірних виробів з діамантами Signet Jewelers припинив співпрацю з російськими компаніями.

Американська корпорація, розробник, видавець і дистриб'ютор відеоігор Electronic Arts (ЕА) заборонила росіянам та білорусам брати участь у своїх кіберспортивних програмах Apex Legends та FIFA 22.

Найбільший австрійський автомобілебудівний концерн Steyr Automotive зупинив співробітництво з російським автовиробником «ГАЗ» через санкції ЄС проти рф.

S&P Dow Jones 31 березня виключить облігації російських і білоруських емітентів з індексів, які розраховує компанія.

РЕАКЦІЯ СВІТУ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Неможливо підібрати слова, щоб описувати ті жорсткість та зло, які російські війська здійснюють в українському Маріуполі - Майкл Карпентер, постійний представник США при ОБСЄ.

Парламент Латвійської Республіки прийняв рішення із закликом закрити небо над Україною - Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради України.

Президент рф володимир путін буде притягнутий до відповідальності за навмисні напади на мирних жителів Маріуполя - посольство Сполучених Штатів в Україні.

Росія, відмовляючись виконувати рішення Міжнародного суду ООН, яке зобовʼязує її негайно припинити вторгнення в Україну, має відмовитися і від усіх прав за статутом ООН, насамперед права вето в Раді безпеці - Олег Ніколенко, речник МЗС.

У Варшаві в четвер відбулася церемонія вручення спеціальної нагороди імені Яна Карського, лауреатом якої став Президент України Володимир Зеленський - нагороду від імені Президента України отримав посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Туреччина готова організувати та прийняти зустріч Президента України Володимира Зеленського з путіним у Стамбулі чи Анкарі.

Глави МЗС G7 привітали роботу в Україні Міжнародного кримінального суду, закликали росію припинити створення гуманітарної катастрофи та пообіцяли сусіднім з Україною державам матеріальну підтримку.

Керівники церковних парафій і Ради церков Естонії підписали заяву, в якій засуджується війна, розв'язана росією проти України. Свій підпис поставив і митрополит Естонської православної церкви московського патріархату Євгеній.

ЄС закликав росію негайно і безумовно припинити військові дії та вивести всі свої війська з території України, а білорусь має припинити сприяти російській агресії.

Міністр закордонних справ Узбекистану Абдулазіз Камілов заявив, що Ташкент не визнає незалежність псевдореспублік ОРДЛО, виступає за територіальну цілісність України та припинення війни.

Франція готова взяти участь у Міжнародному суді ООН проти росії - МЗС Франції.

Національний банк України звернувся до китайських платіжних систем China UnionPay та UnionPay International із закликом вийти з платіжного ринку рф.

Американський журнал Time присвятив обкладинку свого нового номера ситуації довкола України, опублікувавши світлину п'ятирічної дівчинки з Кривого Рогу.

В Італії на чотирьох віллах архітектора Ланфранко Чирілло, який проєктував палаци російським олігархам і президенту рф володимиру путіну, пройшли обшуки.

Міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу прибув в Україну на перемовини з українським колегою Дмитром Кулебою щодо припинення російської агресії.

Міністерство інклюзії, соціального забезпечення та міграції Іспанії випустило україномовний посібник з інформацією про процедуру отримання тимчасового захисту для переміщених осіб з України до Іспанії - Посольство України в Королівстві Іспанія.

Президент США Джо Байден у п’ятницю, 18 березня, під час телефонної розмови з головою КНР Сі Цзіньпіном обговорить російську агресію проти України.

Спікер фракції ХДС/ХСС у німецькому Бундестазі Норберт Реттген повністю погодився з Президентом України Володимиром Зеленським, який у своїй промові закликав ФРН не будувати нових мурів у Європі.

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рішення про припинення будь-яких відносин з білоруссю через її активну участь в агресії російської федерації проти України.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

70% жителів РФ відчувають тривогу через поточну соціально-економічну ситуацію - російський Forbes з посиланням на соціологічне дослідження «Аналітичного центру НАФІ».

До Білорусі доправляють з України поранених окупантів. Їх розміщують у лікарнях Гомеля та Мозиря.

Російські олігархи ховають $213 млрд на офшорних рахунках швейцарських банків - Швейцарської асоціації банкірів (SBA).

путін закликав російські компанії та банки заходити працювати до Криму.

Громадяни росії та білорусі з 18 березня зможуть без обмежень переміщуватися в межах так званої союзної держави росії та рб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-