Битва за Україну. День двадцять другий. Випуск 2

Битва за Україну. День двадцять другий. Випуск 2

Укрінформ
Бомбосховище драмтеатру у Маріуполі, яке вчора, 16 березня, розбомбили російські загарбники - витримало. Люди залишилися живими

Київстар підключив до інтернету вже понад 200 бомбосховищ в українських містах. У застосунку «Дія» на підтримку української армії уже зібрали 150 млн гривень. Ми переможемо! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві з 9 по 15 годину 17.03.2022 по рубриках.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Генштаб ЗСУ: загальні бойові втрати противника з 24.02 по 17.03 орієнтовно склали:

особового складу - близько 14 тис. осіб, танків ‒ 444 од, бойових броньованих машин ‒ 1435 од, артилерійських систем – 201 од, РСЗВ - 72 од, засоби ППО - 43 од, літаків – 86 од, гелікоптерів – 108 од, автомобільної техніки - 864 од, кораблі /катери - 3 од, цистерн з  ПММ - 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 11, спеціальна техніка - 10.

До Одеси підійшли російські кораблі. Але підготовки до висадки немає – Сергій Братчук, речник Одеської ОВА.

Збройні сили України зупинили колони техніки 437-го навчального полку та батальйонно-тактичну групу 26-го танкового полку 47-ї танкової дивізії армії рф на Харківщині - Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ.

На Миколаївщині ворог залишив вантажівку, вщент забиту боєприпасами для різних видів стрілецької зброї – Держприкордонслужба.

За добу в Ізюмському районі ЗСУ збили 2 літаки та вертоліт окупантів - голова ОДА.

Підрозділи 128-ї окремої гірсько-піхотної Закарпатської бригади знищили противника та заволоділи ворожою БМП-1 і буксируваною протитанковою гарматою МТ-12 «Рапіра» калібру 100 мм – Генштаб ЗСУ.

Українські ПВО вчора збили чотири літаки та два гелікоптери рф - Вадим Денисенко, радник міністра внутрішніх справ.

Українські військові розбили російських загарбників біля Ізюмського рибгоспу. Бої у місті не вщухають - Максим Стрельник, начальник управління молоді, спорту та іміджевих проєктів Ізюмської міської ради.

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Рашисти обстріляли цивільних у центрі Чернігова, зокрема тих, хто стояв у черзі по воду. Є  травмовані й загиблі, серед яких громадянин США - Володимир Нідзельський, голова Чернігівської поліції.

На Херсонщині у селі Чорнобаївка внаслідок чергового обстрілу постраждало чотири мешканці, розпочато кримінальне провадження  за фактом порушення законів та звичаїв війни- прокуратура Херсонської області.

«Укрзалізниця» евакуювала 350 жителів Маріуполя, які дісталися Запоріжжя.

На Луганщині за 21 день війни евакуювали 11 тисяч людей - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

Російські військові вже залишили територію міста Олешки на Херсонщині, вони затримали кілька людей та обшукали місцеву поліцію - Євген Рищук, Олешківськаий міський голова.

Із Запоріжжя в напрямку Бердянська вирушили бензовоз та колона автобусів для евакуації - Кирило Тимошенко, заступник керівника ОП.

На Миколаївщині за минулу добу через обстріли населених пунктів російськими військами поранено 21 людину, у тому числі одну дитину - Ганна Замазєєва, голова Миколаївської обласної ради.

Внаслідок російських авіаударів по Малинській громаді Житомирської області зруйновані цехи та пошкоджені виробничі приміщення – поліція області.

На Луганщині через обстріли російських загарбників 38 населених пунктів залишаються без енергопостачання та 30 – досі без нормального газопостачання - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

На Донеччині за минулу добу російські війська обстріляли 13 населених пунктів – Нацполіція.

У Сєвєродонецьку на Луганщині російські загарбники обстріляли Христо-Різдвяний кафедральний собор. Церква нині служить бомбосховищем для містян - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

На території Дергачівської тергромади, що на Харківщині, тривають бойові дії, відомо щонайменше про трьох загиблих і п'ятьох поранених мешканців - В'ячеслав Задоренко, міський голова Дергачів.

З-під завалів драмтеатру в Маріуполі врятували 130 людей, роботи тривають - Ольга Стефанишина, народний депутат.

За добу російські загарбники обстріляли Харківщину 49 разів - Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА.

На Луганщині російські загарбники взяли у полон і вивезли в невідомому напрямку заступника керівника Щастинської міської ВЦА Володимира Тюріна - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

На Дніпропетровщині у Криворізькому районі ворожі війська обстріляли з «Градів» мирне село Мар'янське - Олександр Вілкул, голова воєнної адміністрації Кривого Рогу.

На Харківщині руйнувань зазнала Золочівська громада, де внаслідок обстрілу жилого масиву загинула жінка, яка своїм тілом закрила 4-річну доньку і тим самим урятувала їй життя – Нацполіція.

У Вінниці запрацював Центр надання гуманітарної допомоги для вимушено переміщених осіб (ВПО), які прибувають із зони бойових дій - Сергій Моргунов, міський голова Вінниці.

На 17 березня було погоджено 9 гуманітарних коридорів - Ірина Верещук, віцепрем'єр-міністр – міністр МінТОТ.

Із 24 лютого, від початку війни рф проти України, з країни виїхали понад 3 мільйони українців (станом на 15.03) - Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

За добу, що минула, в Чернігові внаслідок російських обстрілів загинули 53 мирних жителі - В'ячеслав Чаус, голова Чернігівської ОДА.

З окупованого Бердянська вивезли 125 дітей зі школи-інтернату - Олександр Старух, голова Запорізької ОВА.

На ЗАЕС пошкоджені лінії електропередачі – ремонт неможливий через активні бої – Енергоатом.

Збройні сили росії вбили в Україні 108 дітей і більше ніж 120 поранених. Найбільше постраждало дітей у Київській області - 52, Харківській- 34, Донецькій - 25, Чернігівській - 24, Миколаївський - 20, Житомирській - 15 Сумській - 14 та Херсонській - 10 – генпрокуратура.

На Луганщині у ніч на 17 березня російський агресор вбив двох цивільних у Рубіжному та Севєродонецьку, ще п’ятьох поранили у Рубіжному - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

Біженців з Маріуполя розміщують на бердянських базах відпочинку та в санаторіях - Олександр Свидло, секретар Бердянської міськради.

У Запоріжжі запрацювала «пряма телефонна лінія» з питань переселенців - Анатолій Куртєв, в.о. голови Запорізької ОВА.

У Києві ракетний удар пошкодив дві багатоповерхівки, одна людина загинула, четверо постраждали, двоє з них госпіталізовано - Микола Поворозник, перший заступник голови КМДА.

На землі біля Маріупольського драматичного театру, на який учора скинули бомби російські загарбники, величезними літерами, добре помітними на супутникових знімках, було написано «дети».

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

У Нетішинській громаді на Хмельниччині влада закликала священників та парафіян вийти з підпорядкування московського патріархату - Нетішинська міська рада.

У Міністерстві культури та інформаційної політики закликають не поширювати інформацію про переміщення об’єктів культурної спадщини під час війни.

Західний кордон України за минулу добу перетнули майже 87 тисяч осіб – ДПСУ.

Протягом півтори доби дії комендантської години в Києві та в Київській області було затримано низку російських диверсійних груп - Вадим Денисенко, радник міністра внутрішніх справ.

На підтримку української армії у застосунку «Дія» уже зібрали 150 млн гривень - Міністерство цифрової трансформації України.

Гравець клубу УПЛ «Колос» (Ковалівка) Андрій Богданов склав присягу на вірність українському народу.

Польовий медичний госпіталь, який нещодавно розгорнули поблизу Львова американські волонтери, готовий приймати пацієнтів -  Львівська ОВА.

Російські військові завдали Києву збитків на мільярди доларів - Віталій Кличко.

Київстар підключив до інтернету вже понад 200 бомбосховищ в українських містах.

У Києві 17 березня з 8:00 до 19:00 наземний громадський транспорт працює у скороченому складі й лише за окремими маршрутами – КМДА.

Загарбники зняли у Херсоні прапор України з будівлі ОДА - Юрій Соболевський, перший заступник голови Херсонської облради.

Вінниччина отримала п'ять терміналів супутникового зв'язку Starlink - Сергій Борзов, голова Вінницької ОВА.

В Україні 17 березня створено Національне інформаційне бюро, функції якого виконуватиме ДП «Український національний центр розбудови миру» - Ірина Верещук, віцепрем'єр-міністр – міністр МінТОТ.

Генеральний штаб Збройних сил України надав рекомендації щодо взаємодії військових та представників ЗМІ.

У Львові працюють понад 800 журналістів зі всього світу - Львівська міська рада.

В Україні - загальнонаціональна хвилина мовчання для вшанування пам'яті загиблих унаслідок збройної агресії російської федерації проводитиметься щодня о 9:00, її будуть оголошувати у всіх засобах масової інформації.

Центр протидії дезінформації при РНБО попереджає про поширення неправдивої інформації щодо швидкого усиновлення дітей-сиріт.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

Глава «Укренерго» Володимир Кудрицький зазначив, що з'єднання енергомережею Запорізької АЕС з Кримом технічно неможливе.

Торгівля електроенергією з Європою, яка стала можливою завдяки приєднанню України до європейської енергомережі, приноситиме Україні мільярди євро валютної виручки щороку - Володимир Кудрицький.

Держекоінспекція: окупанти вже вкрали української води на суму майже 620 млн гривень.

Для того, щоб приєднати українську енергосистему до європейської енергомережі, було вкладено 700 млн євро - Володимир Кудрицький.

Майже 120 підприємств вирішили перемістити свої виробництва на Закарпаття з територій, де ведуться активні бойові дії - Віктор Микита, голова Закарпатської ОВА.

Компанія TITAN MACHINERY UKRAINE продовжує обслуговувати техніку українських аграріїв, зокрема, надає професійну підтримку системам точного землеробства.

Кабінет міністрів на період воєнного стану дозволив повернути в обіг бензини й дизельне пальне застарілих екологічних стандартів Євро3 і Євро4 - Мініенергетики.

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко упевнений, що питання продовольчої безпеки в Україні буде вирішене.

У гpoмaдax нa Xepcoнщинi poзпoчaли пociвну кампанію.

В Україні з’явиться уповноважений з питань залучення фінансової допомоги в умовах воєнного стану – рішення уряду.

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Країни Європейського Союзу резервують понад 10 тисяч лікарняних ліжок для українців – МЗС.

Програма «U-LEAD з Європою», яка в мирний час підтримувала українські громади на шляху децентралізації, тепер доставить їм велику кількість екстреної гуманітарної допомоги.

Укрпошта отримала 30 тонн медичних засобів та обладнання із США загальною вартістю $2 млн.

Верховна Рада висловлює вдячність іноземним зіркам за підтримку і солідарність з Україною.

У будівлі Європарламенту в Брюсселі відкрили «Український хаб». {аб буде відкритим для всіх громадських організацій, що представлені у Брюсселі.

Львівські волонтери отримали 700 кг риболовецької сітки для виготовлення маскувальних сіток від благодійників з польського Слупська - Львівська обласна рада.

Федерація футболу Грузії спільно з футболістами національної команди зібрали гуманітарну допомогу Україні.

Король Бельгії Філіп та королева Матильда вирішили надати два помешкання для прихистку українських біженців, що рятуються від російського вторгнення.

CN (Canadian National Railway Company) оголосила, що зробить спільну пожертву в розмірі 1,1 мільйона канадських доларів Канадсько-українському фонду та Razom у Сполучених Штатах на підтримку українців, переміщених через війну в Україні.

Велика Британія з початку війни оформила візи з дозволом на проживання у країні вже     5 500 українським біженцям - міністерство внутрішніх справ Великої Британії.

Фундація «Українці в Нідерландах» провели зустріч з Послом України в Королівстві Нідерландів Максимом Кононенком, а також мером міста Гронінген, під час якої сторони обговорили ситуацію в Україні та питання інтеграції вимушених переселенців.

Генеральне консульство України в Мілані (Італія) повідомило про відкриття у ГКУ спеціального рахунку для збору коштів на підтримку України, яка бореться з вторгненням рф.

Допомога гравця «Динамо» Вербича вже надійшла ЗСУ. Словенський півзахисник придбав дрон, тепловізор, бронежилети.

Посол України в Естонії Мар’яна Беца 15 березня зустрілася з керівником Українського культурного центру міста Таллінн Богданом Лютюком і засновником Центру Анатолієм Лютюком і подякувала їм за активну волонтерську діяльність.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

В Іспанії затримали 135-метрову яхту під назвою «Crescent», яку пов'язують з топменеджером «Роснафти» Ігорем Сечіним.

Американська корпорація Xerox, піонер масового випуску копіювальних апаратів, заявила про зупинку постачання своєї продукції до російської федерації - Ксав'є Хейсс, головний фінансовий директор компанії.

Світові лідери вже застосували понад 6000 санкцій до країни-агресора й на цьому не зупиняються - Міністерства цифрової трансформації України.

Збірна росії по хокею на 2 роки відсторонена від участі у Єврохокейтурі – міжнародному хокейному турнірі в Європі.

РЕАКЦІЯ СВІТУ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Двома темами переговорів у четвер у Берліні канцлера ФРН Олафа Шольца і генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга є війна в Україні та саміт альянсу наступного тижня.

«Реал», «ПСЖ» та «Мілан» припинили співпрацю з російським спонсором - букмекерською компанією Fonbet.

Австрійська банківська група Raiffeisen Bank International у четвер, через три тижні після початку повномасштабної війни в Україні, заявила про можливість виходу з ринку держави-агресора Росії.

На знак протесту проти російського вторгнення в Україну на Tokyo FM вийде спецвипуск «Murakami Radio: Музика, щоб зупинити війну».

Президентка Молдови Майя Санду вчергове закликала росію вивести війська з території окупованого Придністров'я.

Туреччина не визнає анексії Кримського півострова росією, підтримує суверенітет і територіальну цілісності України - МЗС Туреччини з нагоди річниці проведення росією незаконного референдуму в Криму.

Nestle відмовилась призупинити роботу в Росії - Денис Шмигаль, премєр-міністр.

Сеймас Литовської Республіки ухвалив рішення із закликом до країн-членів ООН закрити небо над Україною - Руслан Стефанчук, голова ВРУ.

«Майнц» та «Боруссія» підтримали Україну у матчі Бундесліги.

В Анкарі вшанували пам’ять українців, загиблих у війні росії проти України.

Гонконгська авіакомпанія Cathay Pacific почала облітати повітряний простір росії.

Військове вторгнення рф в Україну сповільнилося на всіх фронтах, а український опір лишається стійким і злагодженим - Міноборони Великої Британії.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

Речник президента рф дмитро пєсков заявив, що росія не збирається виконувати перше рішення Міжнародного суду ООН з вимогою припинити війну в Україні.

Бюджетників у росії змушують виходити на мітинги на підтримку путіна.

Президент Сирії Башар аль-Асад пообіцяв надати росії для війни в Україні 40000 бойовиків. Сирійські найманці розглядають участь у війні на боці рф як шанс подальшого дезертирства та нелегальної міграції до країн Європейського Союзу - Головне управління розвідки Мініоборони.

У росії залишилося 6 авіакомпаній, які поки що літають за кордон - мінтранс росії.

У росії запасів сировини для товарів гігієни залишилося на кілька місяців - офіційний представник міністерства промисловості та торгівлі росії.

Росія поки уникла дефолту і заплатила за облігаціями валютою.

П'ять авіакомпаній найбільшої російської вантажної авіагрупи «Волга-Днепр», що спеціалізується на перевезеннях по всьому світу, практично зупинили польоти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-