Битва за Україну. Двадцять другий. Випуск 1

Битва за Україну. Двадцять другий. Випуск 1

Укрінформ
Вночі повітряна тривога звучала майже по всій Україні. Ракетні удари зафіксували на Рівненщині, під Харковом. На Луганщині руйнувань зазнали цілі вулиці

Продовжуються бої на околицях Ізюма. Але ЗСУ надійно тримають оборону. Лише за одну добу збито 10(!) стерв’ятників. Ми переможемо! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві з 21:00 16.03. по 09:00 17.03.2022 по рубриках.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Сухопутні війська ЗС України: за добу 16 березня протиповітряна оборона України знищила щонайменше 10 повітряних цілей рашистів: 3 російські винищувачі Су-30см, 1 винищувач бомбардувальник Су-34, 1 літак не встановленого типу, 2 вертольоти,   1 БпЛА оперативно-тактичного рівня та один збитий винищувач бомбардувальник Су-34 та вертоліт Ка-52 на північному та південному напрямку відповідно.

На околицях Ізюма продовжуються бої - Максим Стрельник, Ізюмська міськрада.

Українські артилеристи знищили батальйонно-тактичну групу окупантів під Харковом - Антон Геращенко, радник міністра ВС.

У небі над Київською областю було знищено російський літак Су-25, ще одну ворожу машину - Су-35 – підбито - Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ.

Ворог продовжує  наступальну операцію проти України, але досяг жодної стратегічної мети – Генштаб ЗСУ.

США спостерігають «підвищену військово-морську активність» окупаційних військ у північній частині Чорного моря поблизу Одеси.

На Донеччині артилерія розстріляла ворожу бронетехніку, а охоронці кордону «пригостили» свинцем піхоту – Держприкордонслужба.

На Київському напрямку наші артилеристи влаштували пекло командному пункту і пункту забезпечення 35-ї армії Східного військового округу ЗС РФ - Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗС України.

Українські артилеристи на Чернігівщині влучним вогнем знищили склад боєприпасів та 10 паливозаправників російських загарбників - оперативне командування «Північ».

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Російські війська всю ніч обстрілювали Рубіжне, що на Луганщині. Пошкоджено як мінімум 27 будинків. Подекуди руйнувань зазнали цілі вулиці – Сергій Гайдай, голова Луганської ОДА.

Ракетний удар у місті Сарни на Рівненщині припав на один із військових інфраструктурних об’єктів. Жертв та постраждалих немає - Віталій Коваль, голова Рівненської ОДА.

У Мерефі під Харковом ворог поцілив у школу та будинок культури - є втрати - Веніамін Сітов, голова Мереф'янської громади.

Уранці у Дарницькому районі столиці внаслідок падіння залишків збитої ракети сталося руйнування в багатоповерхівці – ДСНС.

У Державній прикордонній службі оприлюднили номери телефонів, за якими можна отримати консультацію з питань перетину кордону з країнами ЄС та Республікою Молдова.

З початку війни російські загарбники завдали по Житомирщині 57 авіаударів, внаслідок чого загинули 43 людини - Віталій Бунечко, голова Житомирської ОВА.

У Запоріжжі наразі є потенціал і запаси харчів для прийому близько 30 тисяч людей з інших регіонів України - Олександр Старух, голова Запорізької ОВА.

Кількість мирних мешканців Чернігова, які загинули внаслідок ворожого обстрілу біля хлібного магазину, зросла до 13 - Володимир Нідзельський, начальник поліції Чернігівської області.

16 березня з Маріуполя до Запоріжжя виїхали близько, 2,5 тисячі автомобілів (орієнтовно 11 тисяч людей) - Маріупольської міської ради.

Волонтерка, парамедик Юлія Паєвська, відома під позивним Тайра, потрапила до полону російських окупантів - Оксана Корчинська, народна депутатка VIII скликання.

За 20 днів підтверджено загибель 103 українських дітей, яких вбили російські загарбники - Олексій Резніков, міністр оборони України.

У Запорізькій області через артобстріли близько 49 тисяч абонентів залишаються без світла - «Запоріжжяобленерго».

В Запорізькій області обстріляли автівку Бердянського хлібокомбінату. Стан, водіїв, які знаходились в автомобілі наразі невідомий -  Олександр Свідло, в.о мера Бердянська.

Було організовано вивіз маріупольців з Бердянська до Запоріжжя. Всього було вивезено понад 6 тисяч осіб, з яких понад 2 тисячі дітей - Ірина Верещук, віцепрем'єр-міністр – міністр МінТОТ.

Ситуація у Маріуполі наразі є катастрофічною та неймовірно складною - Вадим Денисенко, радник міністра внутрішніх справ України.

Херсонська область перебуває на межі гуманітарної катастрофи. В області є проблема із електро-, газо- та водопостачанням - Людмила Денiсова, уповноважена Верховної Ради з прав людини.

Заява міністра закордонних справ росії сергія лаврова про умисний авіаудар російських військ по пологовому будинку в Маріуполі буде доказом воєнних злочинів рф у Міжнародному кримінальному суді - Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

Російські загарбники затримали у тимчасово захопленому Криму правозахисника,  ветерана кримськотатарського національного руху - Абдурешита Джеппарова - Ірина Венедіктова, генпрокурор.

Міністр оборони України Олексій Резніков звернувся до мешканців ОРДЛО та тимчасово окупованих Криму й Севастополя, які були насильно мобілізовані, із пропозицією здаватися Збройним силам України.

Українські дипломати докладуть максимальних зусиль, щоб причетні до бомбового удару по драмтеатру в Маріуполі були покарані – МЗС.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

МВС попереджає про російські хакерські атаки і закликає не вестися на фейки.

Інформація про те, що у Хмельницькій області гуманітарну допомогу розпродають у магазинах, не відповідає дійсності - Центр протидії дезінформації при РНБО України.

В уряді очікують, що Єврокомісія максимально скоротить опитувальник для України як кандидата в ЄС або відразу підготує думку щодо готовності нашої держави до вступу завдяки попереднім оцінкам євроінтеграції - Іван Нагорняк, радник віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про хмарні послуги. Тепер державні органи зможуть зберігати дані у хмарних сервісах.

У «Дії» знову можна згенерувати цифровий паспорт - Михайло Федоров, віцепрем'єр - міністр цифрової трансформаці.

Центр протидії дезінформації при РНБО попереджає про загрозу проникнення на територію України диверсійних груп під прикриттям посвідчень журналістів.

Центр протидії дезінформації при РНБО України закликає користувачів соцмереж відписуватися від спільнот, які рекламують російські канали.

Мера Мелітополя Івана Федорова звільнено з полону внаслідок обміну на дев‘ять полонених військовослужбовців російської федерації - Дар‘я Зарівна, радниця керівника Офісу Президента.

Комітет Верховної Ради з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи парламенту звертається до народних депутатів, які перебувають за кордоном не у відрядженні, з вимогою перерахувати свої заробітні плати на потреби Збройних сил України.

СБУ розвінчала фейк міністерства оборони росії про нібито заплановані  Україною провокації із застосуванням отруйних речовин проти мирних мешканців.

Укрзалізниця оприлюднила графік додаткових поїздів на 17 березня.

Під час патрулювання Харкова правоохоронці затримали п’ятьох мародерів – Нацполіція.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

Кабінет Міністрів розширив перелік товарів критичного імпорту, додавши туди, зокрема товари, необхідні для промисловості та будівництва - Міністерство економіки.

На Волині відновлено продаж алкогольних напоїв. Щоправда, це стосуватиметься лише слабоалкогольних напоїв, пива і вина.

Президент Зеленський заявив, що усі зруйновані під час бойових дій чи обстрілів будинки та квартири в Україні будуть відновлені.

Не зважаючи на запровадження воєнного стану на всій території України, ТОВ «Компанія ЛАН» продовжує відвантаження техніки в фермерські господарства Західної України.

Міністр енергетики Герман Галущенко запевнив, що ціни на електроенергію для населення під час війни не будуть підвищувати. Наразі в Міненерго розробляють алгоритм, який допоможе всім генераціям нормально працювати в умовах війни.

На сьогодні ЗАЕС з'єднано з енергосистемою України двома лініями електропередач (з 4), з яких одна – резервна. Є ризики того, що станція перейде в режим так званого блокауту - Петро Котін, глава Енергоатому.

Клієнти державного ПриватБанку (Київ) придбали через Приват24 військових облігацій на суму 300 млн грн (станом на 16.03).

Приватбанк скасував комісію за безготівкові платежі через Liqpay.

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Уряд Японії надав можливість в’їзду українцям, які рятуються від російської агресії, навіть якщо у них немає родичів чи знайомих котрі могли б виступити поручителями.

Посол Держави Ізраїль в Україні Михайло Бродський пояснив, що безвіз не скасовується, відмова у праві на в’їзд до Ізраїлю стосується лише тих, хто у минулому порушував візовий режим і перебував у Ізраїлі нелегально. Тим, хто має близьких родичів в Ізраїлі, не потрібно заповнювати анкету.

Дмитро Кулеба разом з турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу 17 березня обговорять імовірні перемовини з главою МЗС росії лавровим.

Новий пакет оборонної допомоги США для українського війська включатиме 100 безпілотників Switchblade, відомих як дрони-камікадзе тактичного рівня, які здатні вражати цілі - Майк Маккол, конгресмен-республіканець від штату Техас.

Міністр оборони Олексій Резніков виступив на позачерговому засіданні Північноатлантичної ради, де відзначив, що після провалу тактики бліцкригу кремль перейшов до тактики терору – з масовими вбивствами цивільних, руйнуваннями та жорстокістю. За словами міністра, Кремль - це колективний Гітлер ХХІ сторіччя – Міноборони.

Компанія «Цепелін Україна», офіційний дилер компанії Caterpillar в Україні, безкоштовно передала на потреби Збройних Сил України (ЗСУ) 19 одиниць спецтехніки.

За десять днів березня Україна отримала 70 тисяч тонн гумдопомоги з-за кордону - Дар‘я Зарівна, радниця керівника Офісу Президента.

Рада постійних представників країн ЄС на рівні послів ухвалила переговорний мандат, який дозволить виділити допомогу для України на загальну суму 420 млн євро.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Віцепрем'єр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров оприлюднив перелік технологічних компаній, які ввели проти росії обмеження впродовж останньої доби:  Ще більше tech-санкцій.

Естонський Департамент захисту прав споживачів та технічного нагляду (TTJA) зробив розпорядження телекомунікаційним компаніям заблокувати в країні доступ до семи російських новинних сайтів, які поширюють військову пропаганду та розпалюють ненависть.

Правоохоронці Хорватії заарештували дороговартісну яхту народного депутата від фракції «Опозиційна платформа - За життя», кума путіна Віктора Медведчука.

Американська компанія Qualcomm зупинила продаж своїх продуктів російським компаніям - Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації.

Канада арештувала російський вантажний літак Ан-124 («Руслан») авіакомпанії «Волга-Дніпро», каяка працює «над владнанням усіх формальностей, аби мати змогу повернути літак в Україну».

Швейцарський виробник ліків Novartis заявив, що припинить інвестиції, маркетингову діяльність і всі наукові заходи, організовані компанією або зовнішніми сторонами, в Росії.

Італія заморозила активи російського мільярдера Алішера Усманова на суму 66 млн. євро і наклала арешт на частку нерухомості бізнесмена Петра Авена на Сардинії на 4 млн. євро - Фінгвардія Італії.

Air Serbia скасувала рейси до Росії, зачинивши їй останнє «європейське вікно».  

РЕАКЦІЯ СВІТУ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Президент Зеленський подякував прем'єр-міністру Канади Джастіну Трюдо за вагому підтримку Української держави у війні з російською федерацією.

Президент Зеленський закликає світ офіційно визнати росію державою-терористом.

Іспанія підтримує ініціативу притягнути путіна до суду в Гаазі - Хосе Мануель Альбарес, глава МЗС Іспанії.

Прем’єр Чехії переконаний, що повернути рф до дипломатії можна тільки посиленням тиску - Петр Фіала, прем’єр Чеської Республіки.

Канада разом із міжнародними партнерами домагатиметься притягнення очільників російського режиму до відповідальності за вторгнення до України - МЗС Канади.

Мер Нью-Йорка Ерік Адамс висловив солідарність з українцями, які постраждали внаслідок російського вторгнення.

У Польщі вимагають звільнити з полону рф українського медика-волонтерку Юлію Паєвську («Тайра») та водія карети швидкої допомоги на ім’я Сергій - Малгожата Госєвська, віцемаршалок Сейму.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш: …ухвала Міжнародного суду ООН, що вимагає від російської федерації «негайно призупинити воєнні дії» в Україні, повністю підкріплює мої неодноразові заклики до миру. Ця війна має припинитися.

Президент США Джо Байден назвав кремлівського лідера володимира путіна «воєнним злочинцем» попри те, що офіційні розслідування, які мають встановити факти здійснення росією воєнних злочинів, тривають.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив рішення призупинити розгляд усіх позовів проти російської федерації після постанови Комітету міністрів про припинення з 16 березня 2022 року членства російської федерації у Раді Європи (Резолюція (CM/Res(2022)2).

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

У Росії вже почався дефіцит частини товарів. За три тижні вартість долара збільшилася на готівковому ринку з 80 до 300 рублів, а виробники цукру зажадали зафіксувати ціни на свій продукт у доларах.

У рф наразі відбувається прихована мобілізація – Федір Веніславський, народний депутат, член Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Російські загарбники мають великі проблеми з комплектуванням бойових підрозділів та сил забезпечення – Генштаб ЗСУ.

Сукупні збитки російських виробників сталі в результаті європейських санкцій становитимуть близько $9 млрд - Центр стратегічних комунікацій.

Російські пропагандисти розповсюджують сфабриковану інформацію про начебто наміри ЗСУ завдати ударів ракетами «Точка-У» по Донецьку - Центр протидії дезінформації.

Увечері в середу був зламаний офіційний сайт мнс рф, на якому з'явився напис «В Україні за час війни загинули понад 13 000 російських солдатів».

У низці міст білорусі, переважно Брестської області, яка межує з Україною, чути вибухи. Місцева влада говорить про артилерійські навчання, але білоруська опозиція побоюється провокацій.

В Росії, щодо кулінарного блогера Ніки Білоцерковської порушили кримінальну справу. Блогерці світить 10 років за правду про війну в Україні.

У понад 200 містах і селах Росії вже відбулися поховання загарбників, яких було знищено на нашій землі. Ця кількість щодня зростатиме. Кремль вже не в змозі приховати, що нищівних втрат зазнали підрозділи військ РФ - Олексій Резніков,  міністр оборони України.

путін заявив, що в нових реаліях потрібні структурні зміни економіки країни, вони призведуть до зростання безробіття та інфляції.

У російській Держдумі планують винести на референдум ініціативу повернення смертної кари. З такою пропозицією виступає партія ЛДПР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-